Quote:
Originally posted by krino
ωστε προυπαρχει....
μαζι με μαλλια, χερια κλπ κλπ εχουμε και αξια πχ ε?
Σου λεω το εξης,
καποιος μου λεει οτι υπαρχει θεος και τον εχει δει.
Εγω που ειμαι αθεος,
πως μπορω να τον αντικρουσω?
Ετσι εσυ εχεις φτιαξει ενα κοινωνικο μοντελο οτι οι ανθρωποι εχουν ντεφακτο αξια.
Τωρα που την βρηκαν, αν δεν την βρηκαν ποιος τους την εδωσε αυτο δεν εξηγηται κατα τα λεγωμενα σου.
Απλως υπαρχει γιατι το λεμε.
Ε ναι μαζί με τα μαλιά,χέρια κ.λ.π. έχουμε και αξία.Εγώ το εξηγώ όσο μπορώ αλλά μου δίνεις την εντύπωση πως το προσπερνάς.
Όταν είπα με την ίδια τη ζωή εννοούσα πως μέσω της ζωής της οντότητάς μας συγχρόνως μέσα μας έχουμε πολλές δυνατότητες.Δυνατότητες να αισθανθούμε,να αγαπήσουμε,να μισήσουμε,να δημιουργήσουμε,να ανακαλύψουμε,να προσφέρουμε και πολλά άλλα γι\'αυτό και έχουμε αξία απλά επειδή έχουμε σώμα,μυαλό,ψυχή και ζούμε.
Τόσο παράξενο σου ακούγεται?
τι νοημα θα εχει αν δεν την δοκιμασεις?
θα μιλας για κατι το οποιο υποθετεις οτι ειναι ετσι, χωρις να το γνωριζεις 100%.
Μπορεί να μην έχει νόημα η ύπαρξή της αλλά δεν αναιρείται το γεγονός ότι υπάρχει.
να σου εξηγησω εγω, γιατι καποιος (οχι εγω) νιωθει οτι δεν εχει αξια?
η να σου εξηγησω εγω γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει ανθρωπινη αξια?
Εννοούσα να μου εξηγήσεις γιατί πιστεύεις πως ο άνθρωπος δεν έχει αξία.
στο πρωτο σου κομματι εχεις σαφως λαθος.
οτιδηποτε σημερα εχει αξια ειναι και ανταγωνιστικο.
Μην μου πεις οτι θα πρεπει να επιχειρηματολογησω και για αυτο.
(μπορω να το κανω ομως)
Στο δευτερο παλι εχεις λαθος.
Η αξια ενος ανθρωπου, οταν αρχιζει και την ζυγιζει εχει σχεση με την ευτυχια του και μαλιστα καθοριστικη.
Σκεψου για πιο λογο ενας ανθρωπος αισθανεται επιτυχημενος και απο που αντλει αυτη την επιτυχια του.
Ναι πρέπει να επιχειρηματολογήσεις.Ο ήλιος έχει πολύ μεγάλη αξία για τον πλανήτη μας,με ποιον ανταγωνίζεται?Εγώ με ποιον ανταγωνίζομαι αφού είμαι διαφορετική απ\'τον οποιοδήποτε όπως κι εσύ κι ο καθένας μας?
Όσο για το άλλο.
Είπα,πως δεν αναφέρομαι στην αξία μέσω των πράξεων.Την πλαστή αξία.Μπας κ σ\'αυτό αναφέρεσαι τόση ώρα και δε μπορούμε να συννενοηθούμε?
Ναι αυτή την αξία που αναφέρεις παραπάνω τη θεωρώ ένα ψεύτικο κατασκεύασμα γι\'αυτό κ τόσο εύθραστη.
αλλο κομματι η αυτογνωσια και αλλο κομματι η αυτοεκτιμηση και η αξια,
μην τα μπερδευεις, δεν εχουν σχεση μεταξυ τους.
Σου ειπα για τους κυριους αυτους γιατι αυτοι θεμελιωσαν με ψυχολογικους ορους την εννοια της αξιας.
Αν διαφωνεις (η συμφωνεις) μαζι τους, δεν εχεις παρα να το πεις.
Τους κυρίους τους έχω κάπου κάποτε ακουστά αλλά δεν ξέρω τι ψυχολογικούς όρους δώσαν στην αξία,οπότε δε μπορώ να πω αν συμφωνώ ή όχι.