Έννοιες όπως η "ματαιοδοξία" είναι αφηρημένες και σχετικές, δεν μπορεί κάποιος να βγάλει ένα νόμο και να πει "αυτό είναι ματαιόδοξο" IMO. Γιατί αυτό που είναι ματαιόδοξο για κάποιον σε μια κατάσταση να μην είναι για κάποιον άλλο (στην ίδια κατάσταση η σε κάποια άλλη κατάσταση).
Η δική μου αντίληψη της έννοιας της "ματαιοδοξίας" βρίσκεται στο αέναο κυνήγι αυτών των υλικών αγαθών, 2-4-5 αμάξια, πισίνα , βιλλάρα. Προσωπικά δεν θα με κάναν ούτε 1% παραπάνω χαρούμενο από ότι είμαι (ίσως να με κάναν 0,5% :P) και πραγματικά δεν βρίσκω κανένα κίνητρο στο να κυνηγήσω τέτοια πράγματα. Για μένα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Είσαι χαρούμενος όταν έχεις βρει το "δικό σου νόημα στην ζωή" και κάνεις αυτό που σου αρέσει καθημερινά. Και συνήθως αυτό δεν είναι στις πισίνες η στα υδροπλάνα γιατί- όπως εύστοχα είπες και εσύ- η ευχαρίστηση της απόκτησης τέτοιων αντικειμένων δεν τελειώνει ποτέ. Απλά. Πάντα θα θες το καλύτερο αυτοκίνητο/σπίτι/κινητό/τσάντα ενώ μόλις το αποκτάς η ευχαρίστηση συνήθως είναι πολύ βραχυπρόθεσμη και "ξεφουσκώνει" αμέσως μετά από λίγο με αποτέλεσμα να γυρνάς στην μιζέρια και αμέσως να μπαίνεις στο τριπάκι για το ακόμα καλύτερο. (κάτι που είχαν προσέξει και οι βουδιστές με αποτέλεσμα να πουν ότι η υλική πραγματικότητα είναι μια "Ψευδαίσθηση των αισθήσεων")
Προσωπικά (για μένα τουλάχιστον) η πραγματική χαρά/ευτυχία βρίσκεται σε στιγμές όπως στο να ανακαλύπτω ένα καινούργιο μουσικό δίσκο, να παίξω λίγη μουσική στο μουσικό πρόγραμμα του υπολογιστή μου, να βγω βόλτα με την κοπέλα/φίλο/παρέα μου και να δουλεύω και να ερευνώ στον επιστημονικό μου κλάδο (το τελευταίο ίσως ακούγεται λίγο μαζοχιστικό αλλά πραγματικά μ'αρέσει λολ) και γενικά να προσπαθώ να ψάχνομαι και να διαβάζω γενικώς. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να βγάλω λεφτά από τον τομέα μου αλλά αν τα καταφέρω στο σημείο που να είμαι άνετος, πραγματικά δεν νομίζω να θέλω κάτι άλλο. Πλοία, αεροπλάνα, παπόρια δεν μου λένε τίποτα (και κατ εμέ, κρίμα σε αυτούς που το λένε γιατί η ευτυχία τους θα είναι πάντα short-lived).
Οι απόψεις μου δηλαδή σε αυτό το θέμα είναι κοντά στους ψυχοθεραπευτές της "χιουμανιστικής" σχολής που λένε ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του "potential"-ένα πιθανό δυναμικό- που θα πρέπει να το αξιοποίησει κατα την διάρκεια της ζωής του. Αν το κάνει θα νιώσει ολοκληρωμένος, έχοντας βρει την ταυτότητα του και πιθανότατα την "ευτυχία" στην ζωή (αν και ο "ορος" ευτυχία είναι λίγο "too much" για μένα, προτιμώ το πιο ρεαλιστικό ουσιαστικότερες/βαθύτερες και περισσότερες στιγμές χαράς)