Quote:
Originally posted by weird
Νίκο,
Σου έχω ήδη κατά καιρούς πει, οτι ο χώρος χρειάζεται μια ενεργότερη παρουσία σου.
Το να παρέμβει ο διαχειριστής, όταν πρωτοδημιουργείται μια ένταση, χωρίς να λάβει θέση ως προς το ποίος έχει δίκιο ή όχι, αλλά ως προς τις παραβιάσεις των όρων του φόρουμ που γίνονται , είναι ότι καλύτερο για την αναχαίτηση της έντασης, ή έστω την μετατροπή της σε μια ηπιότερη μορφή. Αυτό προϋποθέτει φυσικά μια εγρήγορση και επαγρύπνηση απο μέρους σου αλλά και την συνεργασία όλων των μελών, που θα κάνουνε αναφορά σε κάθε συμπεριφορά βρισίματος, χλευασμού ή ειρωνίας ( τουλάχιστον στις εξόφθαλμες περιπτώσεις).
Με τον ίδιο τρόπο που η CeliaM κάνει υπόδειξη «παρακαλώ, δεν γράφουμε με greeklish στο φόρουμ αυτό», θα μπορούσε να υπάρχει μια ανάλογη υπόδειξη. Αυτό πιστεύω θα έκανε μια διαφορά. Απο εκεί και πέρα, σαν έσχατη λύση, είναι αυτό που προτείνει ο εμνπευστής και που έχει προταθεί και απο άλλα μέλη, το μπαν, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον η ίδια συμπεριφορά παραμένει.
Επιπλέον, αναφέρεις οτι «Θα είναι αυτό για όλους προστασία ή για κάποιους θα είναι λογοκρισία του θυμού, των συγκρούσεων, της απογοήτευσης και των άλλων συναισθημάτων και απόψεων που δεν πρόλαβαν να εκφραστούν?»
Δεν νομίζω οτι μια απλή υπόδειξη, όπως στην περίπτωση του πετράν σε πολλές περιπτώσεις που ειρωνεύτηκε ή χλευασε αλλά με αρνητικό τρόπο ορισμένο μέλος για την έκφρασή του, είναι λογοκρισία.
Εξάλλου, οι άλλες απόψεις που δεν πρόλαβαν να εκφραστούν, μπορούν καλλιστα να εκφραστούν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο, χωρίς βρισιές και ειρωνίες.
Μιλάς για τον θυμό, την σύγκρουση και την απογοήτευση που θα «φιμωθούν». Βλέπεις όμως, οτι με την κατάσταση ως έχει, της απεριόριστης έκφρασης με οποιονδήποτε τρόπου των συγκρούσεων κάποιου μέλους, του θυμού ή της απογοήτευσής του, ακόμα και επιθετικά έναντι άλλου, κάποιοι, πάλι φιμώνονται. Και αυτό φαίνεται στο στο παρόν θρεντ.
Αρκετά μέλη δυσκολεύονται να εκφράσουν ελεύθερα όχι τον θυμό τους αλλά τα μύχια συναισθήματα και τις σκέψεις τους, την όμορφη λυρικότητά τους, να πούνε άφοβα την αληθινή τους ιστορία, να ανοιχτούν, να εκφραστούν συναισθηματικά.. Φοβούνται γιατί δεν ξέρουν απο πού μπορεί να τους έρθει και έχουν μπει προ πολλού σε θέση άμυνας, περιοριζόμενοι στα απαραίτητα.
Εσύ επιλέγεις ποιός, πόσο και σε ποιά κατεύθυνση θα περιοριστεί, ανάλογα με τον χαρακτήρα που θέλεις να έχει το φόρουμ.
Θα περιοριστούν αυτοί που βρίζουν, ειρωνέυονται ή με άλλο τρόπο εκτονώνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, ( μέσω υπόδειξης ως προς τον τρόπο τους κυρίως) ή θα περιορισθούν, όσοι θέλουν να εκφράσουν κάποια βαθύτατη ευαισθησία τους, όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση εδώ μέσα και αποχωρούν, όσοι θέλουν να μοιραστούν κάτι και διστάζουν? ( ακόμα και για λόγους υπερευαισθησίας που λέει ο λόγος).
Εσύ αποφασίζεις το minimum που θα θέσεις, ώστε να διασφαλιστεί μια σχετική ισορροπία. Επέτρεψέ μου να σου πω, οτι ακόμα και με το να μην κάνεις τίποτα απολύτως, επιλέγεις...
Αυτό που βλέπω ( και μπορεί φυσικά να σφάλλω) ως δική σου επιλογή, με βάση τα πραπάνω που έγραψες, είναι οτι αντιμετωπίζεις αυτό το φόρουμ πιο πολύ σαν ένα χώρο εκτόνωσης παρά υποστήριξης.
Απο εκεί και πέρα, αντικειμενική κρίση για το ποιός έχει δίκιο ή άδικο, δεν υπάρχει και αυτό το είδαμε πολύ καλά αυτές τις μέρες... Ο καθένας κρίνει με τα δικά του όρια και κριτήρια.
Το κρίσιμο στοιχείο όμως, είναι ποιος κατά την εκφρορά του λόγου του, δεν σέβεται τον άλλο, τουλάχιστον στις κραυγαλέες περιπτώσεις.
Πιστεύω οτι αν ακολουθούσες αυτό τον δρόμο, θα έδινες το στίγμα του σεβασμού προς τον άλλο ( όχι μόνο τον εαυτό μας) και σαν μήνυμα, το θεωρώ πολύ ισχυρότερο απο το να αφήνεται κανείς να εκτονώνει εδώ μέσα την επιθετικότητά του και ο άλλος να «μαθαίνει» να αμύνεται.
Θέλω να σου πω, οτι η πρώτη επαφή με αυτή την «βία» όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, ήταν όταν έγραφα για τον θάνατο της μητέρας μου και κάποιο μέλος με ...σατίριζε...ως κλαψιάρα και σιγά την καημένη...και πολλά άλλα.
Αυτό ήταν ένα τραυματικό γεγονός για εμένα, πολλοί είχαν αντιδράσει τότε, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση η πλήρης απουσία έστω ενός σχολίου απο την διαχείριση.
Αυτά είχα να σου πω Νίκο και ήθελα να τα πω πριν αποχωρήσω, δημόσια.
Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες για αυτό το φόρουμ και όχι χειρότερες.