Quote:
Tα 6 θεμέλια της αυτοεκτίμησης -
Τα concept που περιγράφω τα έχω δανειστεί από το βιβλίο του Nathaniel Branden με τίτλο "The six pillars of self esteem" το οποίο και "έχασα" όταν μετακόμισα από Αγγλία (αν με διαβάζει κάποιος από τη μεταφορική, (ναι εσύ! σε είχα δεί που το ζαχάρωνες :mad:,) ελπίζω να βοηθήθηκε από το βιβλίο όσο εγώ). Δίπλα από το κάθε θεμέλιο παραθέτω σημειώσεις που κρατούσα εγώ και γι αυτό είναι προσανατολισμένες γύρω από το πρόβλημά μου με την υπερφαγία. Το βιβλίο φυσικά είχε να κάνει με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης γενικότερα.
- Να ζω συνειδητά - δεν μπορούμε φυσικά να έχουμε πλήρη συνείδηση των καταστάσεων στο 100% του χρόνου μας αλλά σε γενικές γραμμές εννοεί ότι όσο πιο πολλά συνειδητοποιούμε για τον εαυτό μας τόσο περισσότερο μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας. Πόσες και πόσες φορές τελείωνα από ένα υπερφαγικό επεισόδιο, χωρίς να θυμάμαι καν τι ακριβώς είχα φάει. Δεν διαχώριζα καν την επιθυμία για υπερφαγικό από την επιθυμία να φάω για επιβίωση. Στο απόγειο του εθισμού μου στο φαγητό οι πραγματικές τύψεις με έπιαναν την επόμενη μέρα που είχε πια καθαρίσει το μυαλό μου και συνειδητοποιούσα την έκταση του υπερφαγικού... Ωστόσο η συνείδηση των επιθυμιών μου με βοηθάει πλέον στο να κάνω επιλογή ξεκάθαρα και να μην οδηγούμαι τυφλά σαν υπνωτισμένη, σε υπερβολές που αργότερα μετανιώνω.
- Αποδοχή του εαυτού μου - δε σημαίνει να σκεφτόμαστε ότι όλα είναι τέλεια όπως είναι τώρα. Σημαίνει να είμαστε φίλοι του ευατού μας και σύμμαχοι μας σε κάθε προσπάθεια. Διαβάζω πολύ συχνά ποστ από άτομα που είναι εχθροί του ευατού τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Όταν σκεφτόμαστε "σιχαίνομαι τα πόδια μου" "ειναι απαίσιο το παραμορφωμένο μου πρόσωπο" "αφού είμαι τόσο αδύναμος χαρακτήρας, καλά να πάθω!"....όλα αυτά, αν μας τα έλεγε κάποιος άλλος αμέσως θα τον θεωρούσαμε εχθρό μας! Και όμως πόσο συχνα γινόμαστε εμείς οι εχθροί του εαυτού μας?
- Ανάληψη της προσωπικής μου ευθύνης - ίσως το πιο τρομακτικό από όλα τα "θεμέλια"! Και μόνο στη σκέψη προβληματιζόμουν έντονα. Ωστόσο, όπως έχω ξαναγράψει, μπορούμε να πετύχουμε κάτι μόνο αν είμαστε εμείς οι ίδιοι, υπεύθυνοι γι αυτό που κάνουμε. 'Οσο κοιτάω στο παρελθόν μου και θυμάμαι τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανη, συνειδητοποιώ ότι είναι πράγματα που πέτυχα όταν σταμάτησα να περιμένω να εμφανιστεί κάποιος και να τα κάνει για 'μένα.
- Να είμαι θετική και κατηγορηματική στα θέλω μου - η προσπάθεια μου δεν είναι τυχαία, για μένα είναι πρώτη σε προτεραίοτητα και θα την προστατέψω όσο μπορώ. Γι αυτό απαιτείται αποφασιστικότητα! πχ, σε μπαρ έξω με παρέα, παίρνω αναψυκτικό (δεν πίνω πια αλκοόλ γιατί με μαθηματική ακρίβεια όταν γυρνάω σπίτι κινδυνεύει όχι μόνο το περιεχόμενο του ψυγείου αλλά και η ίδια η συσκευή!) και με λένε κατευθείαν ξενέρωτη. Αν έχουμε και καινούριους στην παρέα κάποιοι φροντίζουν να το υποδείξουν και στους καινούριους πως είμαι ξενέρωτη (εντάξει δεν είναι όλοι στην παρέα κολλητοί μου φίλοι και ούτε έχω αυταπάτες ότι όλα στον κόσμο θα είναι πάντα ροζ). επίσης σε περιπτώσεις που είναι κοινωνική επιταγή πχ, σε οικογενειακά τραπέζια, γενέθλια κλπ κλπ...κάποιες φορές μπορώ να φάω τούρτα και κάποιες όχι, νιώθω πως θα με δυσκολέψει μετά. όπως και να 'χει, ότι και αν μου λένε, όποιος και αν γιορτάζει, ακόμα και να απειλεί μετεωρίτης τον πλανήτη, είμαι κατηγορηματική σε αυτό που θέλω εγώ και δεν παρασύρομαι σε επιταγές τρίτων. Δεν είμαι έρμαιο του περίγυρου. Δεν είμαι ο περίγυρος, έχω καλώς ή κακώς κάποιες ιδιαιτερότητες και είμαι αποφασισμένη να κάνω για μένα αυτό που πραγματικά θέλω.
- Να ζω με νόημα - σημαίνει φυσικά να κάνω όνειρα, να βάζω στόχους και να ξεκινώ να τους φτάσω! Προσωπικά με βοήθησε πολύ να θέτω στόχους που δεν είχαν να κάνουν μόνο με χάσιμο βάρους. Αρχικά θέλησα να μειώσω τα υπερφαγικά και σιγά σιγά θέλησα να τρέφομαι όσο πιο υγειινά μπορώ και να ασκούμαι, ψυχοσωματική υγίεια και ευεξία.
- Προσωπική ακεραιότητα - να μη λέω ψέμματα στον ευατό μου, να μην κοροιδεύω τον εαυτό μου και ειδικά με τα μικρά "λευκά" ψεμματάκια που τόσο λατρεύει η υπερφάγος μέσα μου. πχ. 'ελα εντάξει, είναι μόνο γι αυτή τη φορά, από αύριο ξανά στο πρόγραμμα, ή θα αγοράσω γαριδάκια, έτσι να υπάρχουν, ώστε αν μαζευτούμε με τα παιδιά στο σπίτι να έχω να τους κεράσω... Ακεραιότητα σημαίνει να είμαι έντιμη ως προς εμένα, να κάνω αυτό που πιστεύω, να κάνω όντως αυτό που λέω ότι θα κάνω, να μην πληγώνω την αυτοεκτίμηση μου εξαπατώντας με.
Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι μόνο ιδέες και θεωρίες, είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορώ να πω ότι τα διάβασα και τα βρήκα εύπεπτα....αντιθέτως κράτησα σημειώσεις σχετικά με τις σκέψεις μου πάνω στο καθένα και επιστρέφω κατά καιρούς. Τα έχω σε "καρφιτσωμένο" draft mail στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο που κρατάω και έτσι επιστρέφω και τα διαβάζω πολύ συχνά. Πρόσεξα ότι μερικά από αυτά μου έρχονται πλέον αυτόματα στο μυαλό σε πολύ δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα εκεί που η επιθυμία για υπερφαγικό επεισόδιο ξετρυπώνει από το πουθενά και δυναμώνει στο μυαλό μου, κάθομαι κάπου για να περάσει η παρόρμηση, παίρνω μερικές αναπνοές και αναδύεται αυτόματα: προσωπική ακεραιότητα! , χαμογελώ και η στιγμή περνάει.
'Εχω γράψει απλά άπειρα κείμενα στο draft μου σχετικά με τα παραπάνω, απλά παράθεσα μερικά που θεωρώ ότι είναι το ζουμί που απαντά στο θέμα του τόπικ - σκέψεις για τη συντήρηση... Η συντήρηση ήρθε όταν ήρθε και η αυτοεκτίμηση. :)