Ενας απο σας,που τα έχει όλα..
Καλησπέρα σας..
Είχα καιρό να γράψω εδώ, αλλά σήμερα λόγω έξαρσης κάποιων συμπτωμάτων απ τη στιγμή που ξύπνησα μέχρι τώρα, είπα να περάσω μια βόλτα απο δώ..
Στα 16 μου πρωτοξεκίνησαν ίλλιγοι την ώρα που πήγαινα να κοιμηθώ,σα να με γυριζαν γυρω γυρω και μόλις σηκωνόμουν όλα μια χαρά,και το είχα πολύ καιρό...Εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες μου φοβίες για την υγεία (ασχετο που απο μικρός φοβόμουν,δεν είχα συμπτώματα για να φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο)
Μετα με μια περίεργη παρέα δοκιμάζω χασίς για πρώτη και τελευταία φορα φυσικά,όπου με πιάνει τρέμουλο ταχυκαρδία δυσπνοια,ζάλη και ξηροστομία,μια βαρβάτη κρίση πανικού..Κράτησε καμμιά ωρα και μετά απο λίγο καιρό μ έπιασε η πρωτη κριση πανικού σε κόσμο με καφετέρειες, και ηρθε η αγοραφοβία...Μάλιστα την ωρα που πήγαινα με τη μητέρα μου στο γιατρο στο καρδιογράφημα μ έπιασε κριση και τον παρακάλαγα να φυγω οπου μου έλεγε τελειώνω αγόρι μου,και στο χαρτί με τον υπέρηχο και το καρδιογράφημα έγραψε "κριση φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας" ΝΦΔ (νευροφυτικές διαταραχές) με αγχώδη διαταραχή..(150 σφυγμούς)...
Μου είχε πεί αυτολεξεί-Αν δε φύγεις πεπεισμένος οτι δεν έχεις τίποτα δεν κάνουμε τίποτα,και μου εδωσε interal για 15 μέρες..το οποίο και φοβομουν να πάρω
Ηταν μια περίοδος που δεν τα πήγαινα καλά στην οικογένεια μου,ένιωθα μόνος,οι σχολικές μου επιδόσεις είχαν πέσει πολύ,είχα αγοραφοβία,και με πηγαινε ο πατέρας μου στο σχολείο..Εδώ να τονίσω το πρώτο λάθος που πολλοί γονείς κάνουν -να μην αναγνωρίζουν οτι αυτά τα θέματα δεν είναι ούτε για κοροιδία ουτε ειρωνία ούτε χαζά που λένε.Είναι αμυντικοί μηχανισμοί απόσπασης της προσοχής του ατόμου απ την δυσάρεστη καθημερινότητα,ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ γιατί αυτόν τον τρόπο έχει ως αντίδραση στον επερχόμενο ψυχικό πόνο(κακή καθημερινότητα)..
Ο ψυχικός πόνος είναι εξίσου επώδυνος με τον σωματικό απλά επειδή είμαστε παντελώς ασχετοι σαν λαός μ αυτά δεν το αναγνωρίζουμε.
Μπορεί να λέμε "βγάλτα απ το μυαλό σου, ξεκόλλα,μην το σκέφτεσαι" αλλά δεν είναι αποτελεσμετικά γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα αιτιολογικά.
Είναι σα να πονάει το χέρι και να σου λενε, έλα ξεκόλλα μην πονάς,σταμάτα να το σκέφτεσαι...
Κατάλαβα οτι είναι ψυχοσωματικά όταν πήγα σ ένα τεχνικό λύκειο που μ άρεσε η ειδικότητα, άρχισα να οδηγώ, να ντύνομαι ομορφα και να εχω καμμιά κοπέλα, και για πολλά χρόνια απο αγοραφοβικός,εφτανα με τ αυτοκίνητο καστοριά για ταξίδι!!!
Επανήλθαν το 2012 όπου τελειωσα την δραματική σχολή και δεν είχα πλέον κάτι να κου δίνει κίνητρο στην καθημερινότητα μου,κάτι να κάνει το χρόνο να κυλάει όμορφα γιατί τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολλαπλά σε ισχύ απο τα θετικά..
Εβαλα δυο χολτερ γιατί είμαι και 33 πλέον, και βρηκαν έκτακτες και ταχυκαρδίες, έκανα υπερηχο 2 φορές σε 2 χρόνια και τεστ κοπώσεως οπου στο 89% σταμάτησα απ το αγχος χωρις ευρήματα παθολογικά σαν ένα γενικό τσεκ απ μαζί με αιματολογικές και θυρεοειδή και θώρακος..¨Ολα καθαρά αλλά επειδή έχω και καούρες και φουσκώματα τα οποία είμαι σιγουρος μου προκαλούν και έκτακτες όσο αστείο κι αν σας φαίνεται εκκρεμεί και μια γαστροσκόπιση να δω τι γίνεται γιατί μ έχει κουράσει..
Κάνω όμως 2 χρόνια ψυχοθεραπέια,και μπορώ με βεβαιότητα να σας πώ αλλά και σε μένα οτι η έλλειψη γνώσης μας κάνει να επικεντρωνόμαστε μόνο στα σωματικά συμπτώματα γιατί μέχρι εκεί φτάνει το επίπεδο μας γνωσιακά...Σαν μπακάληδες να λέμε έχω καρδιά αντί να λέμε" που είναι η πραγματική χαρά στη ζωή μου" ?? Πώς έφτασα τον εαυτό μου σ αυτό το σημείο χωρίς να το θέλω???? και διάβασμα με ωραία άρθρα επιστημόνων απο σελίδες να κατανοήσουμε ότι
ΤΟ 60-80% ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΑΓΧΟΣ!!!
Απ αυτούς ζουν οι καρδιολόγοι,και ακολουθούν γαστρεντερολόγοι και δερματολόγοι....Και γενικότερα ολο και περισσότεροι γιατροί όλων των ειδικοτήτων καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι αν καταλάβουν οι άνθρωποι οτι το στρέςς ευθύνεται για τόσα προβλήματα κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντική πελατεία...
Ελπίζω να βοήθησα,ας ψάξουμε να βρούμε αλλού το νόημα δεν είναι σ αυτά,έχουμε πολύ κακή καθημερινότητα απλά δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν μαθαμε την ευτυχία...
Τα φιλιά μου σ όλους καλές γιορτές...