Αφού λοιπόν το θεματάκι έχει ανοίξει και αφού ο αρχικώς ανοίξας το θέμα δε λέει να δώσει καμιά γραμμή άς πάει το πλεούμενο όπου το κύμα θέλει.
Quote:
Originally posted by Eagle
Πάντα κοιτώ το κίνητρο.
Το ίδιο και όσοι ερμηνεύουν τους νόμους. Καθώτι και ως γνωστόν τις αποφάσεις από τα δικαστήρια ανθρώποι τους βγάζουν. Και τους λένε δικαστές. Οι νόμοι ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ. Γιαυτό και κανένα κράτος δεν έχει έναν υπερυπολογιστή να του κάνεις input τα δεδομένα να σου βγάζει αποφάσεις σε χρόνο dt
Quote:
Originally posted by anitak
Αν η ζημία από τον θάνατο της γυναίκας του θα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της παράβασης του νόμου, τότε να κλέψει. Αν όχι, να μην κλέψει. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για το σκυλάκι και για τον ξένο και μπορεί να εκφράζεται φυσικά με άπειρους συνδυασμούς επιλογών. [σημ: ζημία= κάθε ζημία, πρακτική και ψυχολογική]
Δηλαδή?
Αν η παράβαση της κλοπής τιμωρείται με 10 ευρώ στην συγκεκριμένη ευρωπαική χώρα τότε να κλέψει. (μέχρι εδώ καλά)
Αν τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμού και του κλέπτοντα και των μελών της οικογενείας του τότε να κάτσει στα αυγά του? Να μη προσπαθήσει κάν?
Quote:
Originally posted by Μιχάλης
Αν ήμουν στην θέση ενός ενόρκου ή του δικαστή τι θα έκανα? Θα έμενα \"κολλημένος\" στο ότι παραβίασε το φαρμακείο του ή στο ότι έσωσε έναν άνθρωπο? Είμαι σίγουρος ότι θα τον αθώωνα.
Αν δεν τον αθώωνε ο δικαστής πάντως ελαφρυντικά θα έβρισκε.
Quote:
Originally posted by Sofia
Οσο για το αν η ζημία από το θάνατο της γυναίκας είναι μεγαλύτερη ή οχι από την παράβαση του νόμου: 1.δεν ξέρω αν είναι ή μπορούν να είναι μετρήσιμα μεγέθη και 2. ακομα κι αν ήταν, αυτά τα ζητήματα ειναι υποκειμενικά. για μένα προσωπικά ο θάνατος ενός δικού μου ανθρώπου είναι απώλεια μή μετρήσιμη-κόστος ανεκτήμιτο.
Πάντα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας κάτι λατινικό που έλεγε \"σκληρός νόμος αλλά νόμος\"
Δηλαδή υπάρχει το (επίσης μη μετρήσιμο) θέμα και πρόβλημα της ατομικής ερμηνείας των νόμων σε μία κοινωνία και της κατά το δοκούν εφαρμογής τους.
Ετσι κατέληξε η κοινωνία να εφαρμόζει το σύστημα με τα ελαφρυντικά και με την διακύμανση των ορίων των ποινών στην εφαρμογή των νόμων. Ωστε όποιος παραβαίνει τους νόμους να τιμωρείται αλλά η τιμωρία να είναι ανάλογα των περιστάσεων
Quote:
Originally posted by kanenas
Ρε παιδια, μεχετε κουφανει!Αν η ανθρωπινη ζωη ειναι ιερη, να μην οδηγαμε διοτι ιπαρχι κινδνινος να πεταχτι καπια κ να τιν πατισουμε, να μιν παραγουμε ο,τιδιποτε δεν ινε απολιτος αναγκεο για τιν επιβιοσι διοτι στατιστικα θα σιμβουν εργατικα ατιχιματα, να μιν εροτεβομαστε διοτι ιπαρχι κινδινος να παθουμε εροτικι απογοητεφσι κ να αφτοχτονισουμε κλπ. κλπ.
φυσικα κι εγω θα κλεβα, αλα μπορι να το κανα ακομι κ να μιν ιχε θανασιμο κινδινο η ασθενης. αφτο ομος δεν σιμενι οτι ινε ι ενδικνιομενι ενεργια. αν εφαρμοσουμε το νομο τις ζουγκλας, αν ι καθεμια μπουκαρι κ βουταη ο,τι τις γουσταρι, για πιο λογο ι φαρμακοβιομιχανι να εφεβρουν φαρμακα; επιδι μας αγαπανε;
χορις το κινιτρο του ατομικου κερδους, σχεδον τπτ δεν δουλεβι, τοσο απλα.
απο τι μια, οπος ορθα σιμιοσε ο Κιπις, δε γουσταρουμε να θισιασουμε τι μπιριτσα μας, το κουνιτο μας για καπια Αγνωστη, μα απο τιν αλλι σκιζουμε στιν ιθικολογια.
Εδώ έχω μπόλικα.
α) Τελικά η ενδικνυόμενη ενέργεια ποιά είναι? Ώστε και να μην κουφαθείς από τους άλλους (και από εσένα μιας και εσύ απάντησες ότι θα έκλεβες) αλλά και να μη το ρίξουμε (και να μη το ρίξεις) στην ηθικολογία?
β) ΑΦΟΥ η ανθρώπινη ζωή ΕΙΝΑΙ ιερή θα έπρεπε να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να την ζήσουμε (και ναι το να ζήσεις τη ζωή σου περιλαμβάνει και ρίσκο)
γ) Το να φροντίζεις για το ατομικό σου συμφέρον (και μέσα σε αυτό εντάσσεται και το συμφέρον των δικών σου κοντινών ανθρώπων) είναι όπως πολύ σωστά σημειώνεις \"χορις το κινιτρο του ατομικου κερδους, σχεδον τπτ δεν δουλεβι, τοσο απλα\". Δεν είναι λοιπόν σκίσιμο στην ηθικολογία να είναι αδύνατο να νοιαστείς με τον ίδιο τρόπο για όλους και για όλα. Είναι ανθρώπινο. Όχι άλλες ενοχές.
Quote:
Originally posted by kanenas
ναι Σοφια μου, για αυτο υπαρχουν οι νομοι: ωστε η αναζητηση του προσωπικου κερδους να εντασσεται σε ορισμενα πλαισια. με την ευκαρια, να θυμησω οτι οι νομοι προστατευουν το ασθενες μελος κι οχι το ισχυροτερο , συγκριτικα με την κατασταση που θα υπηρχε αν απουσιαζαν.
Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε μέλους (είτε ισχυρό είτε αδύνατο) από άλλα μέλη της κοινωνίας (επίσης άσχετο αν ο παραβάτης θα είναι ισχυρό ή αδύναμο μέλος) που παραβιάζουν τα δικαιώματα αυτά?
(σσ. Τον Ωνάσση που του σκότωσαν τον γιό τον θεωρούσα από τα ισχυρά μέλη της κοινωνίας και όμως οι νόμοι και οι εφαρμογή τους δεν τον προστάτεψαν)
Quote:
Originally posted by Aphelia
Η απάντησή μου είναι ότι δε μπορείς να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Έτσι κι αλλιώς αν σου συνέβαινε στην πραγματικότητα η ροή της σκέψης που θα σε οδηγούσε στην πράξη θα ήταν κάθε φορά διαφορετική ανάλογα με τη χρονική στιγμή, ανάλογα με το αν σου χαμογέλασε ο φαρμακοποιός ή όχι κλπ, κλπ.
Βρε τον φαρμακοποιό. Βρε να του πεί του Γιαννάκη έπρεπε \"όχι φάρμακο δεν θα σου δώσω με 15000\" αλλά να το πεί χαμογελώντας . . . . .
ΥΓ Ως γνωστόν μου αρέσει το quote το κουμπάκι.