Originally Posted by
marina38
anonymous, είπα να το πιάσω από την αρχή... ξεκινώντας από αυτό που γράφεις εδώ. Λοιπόν, για το 'πώς γίνεται' που ρωτάς, μια χαρά γίνεται, γιατί είναι άλλο πράγμα η αυτογνωσία και άλλο πράγμα η αυτοεκτίμηση. Μπορεί θαυμάσια να ξέρω (γνωσιακά) ποιος είμαι, πχ να ξέρω σε τι επίπεδο κινείται η νοημοσύνη ή ή εμφάνιση μου σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού. Αλλά το συναισθηματικό κομμάτι είναι πιο ευάλωτο: όταν λοιπόν κάποιος μου ασκεί συνεχώς κριτική, τότε είναι λογικό να νιώσω άσχημα και να μπω σε σκέψεις. Απλά οι άνθρωποι που προ-κριτικής είχαν μια υψηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζονται μεν αλλά επανέρχονται πιο γρήγορα.
Πάντως, οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συνήθως πολύ αυστηροί κριτές των άλλων, ενώ δεν δέχονται ούτε καν την εποικοδομητική κριτική από τους άλλους. Πόσο μάλλον ένα αρνητικό σχόλιο ή τον θυμό των άλλων. Που κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι, δεν γίνεται οι άλλοι να είναι πάντα λογικοί, συγκρατημένοι, επικοινωνιακοί με σωστό τρόπο κλπ.
Επίσης, παρατηρούμε συχνά πως οι άνθρωποι που δεν τολμάνε να παραδεχτούν αλήθειες που (γνωσιακά) ξέρουν, αλλά (συναισθηματικά) τους είναι δυσβάσταχτες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε την κριτική ούτε τον θυμό των άλλων. Πράγμα που δυστυχώς σημαίνει ότι χάνουν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση, αλλά και την ικανότητα αυτοκριτικής, γιατί παρασύρονται από τα προϋπάρχοντα 'blind spots'.Προσωπικά θεωρώ χρήσιμη την αυτοκριτική, όμως τόσο η σκληρή αυτοκριτική όσο και η καθόλου, μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις: η σκληρή αυτοκριτική δημιουργεί ένα 'βαρύ' κλίμα μέσα στις σχέσεις, ενώ η έλλειψή της και τους άλλους κουράζει και εμάς μας κρατά στάσιμους στη μιζέρια ή τις αυταπάτες μας.
Και τέλος, ένας άνθρωπος επιρρεπής, ενοχικός, αβέβαιος, που αμφιταλαντεύεται κλπ, σαφώς μπαίνει σε διλήμματα και μερικές φορές παίρνει και λάθος αποφάσεις ή κάνει κινήσεις που του υπαγορεύουν οι άλλοι. Γι' αυτό και είναι καλό να μην δίνουμε συμβουλές που μοιάζουν σαν 'απόλυτες αλήθειες' ή 'διαταγές' προς τους άλλους, αλλά να τους βοηθάμε να έρθουν σε επαφή με το δικό τους συναίσθημα και τις δικές τους ανάγκες, σε συνδυασμό με την εξωτερική πραγματικότητα.
Ουφ, πολλά έγραψα... αυτάα :)