Originally Posted by
Loading...
Βρε συ Natalia νομίζω οτι παρεξηγείς κάποια πράγματα που γράφω.
Η ανθρωπότητα, ναι, εδώ και πολλούς αιώνες εξελίσσει τον πολιτισμό της ανάλογα με την περίοδο στην οποία βρίσκεται (χωροταξικά, ηλικιακά, μορφωτικά, "δυτικοποίηση" κλπ)... οπότε πώς θα πούμε οτι η "φύση" μας και τα χαρακτηριστικά της δεν είναι γνωστά και καλά καταγεγραμμένα στην ιστορία μας; Η "πολυγαμικότητα" λοιπόν θεωρώ οτι έχει τις βάσεις της στην επιλογή του συντρόφου και όχι στην ταυτόχρονη διατήρησή τους (γι αυτό και δεν έχω αναφέρει κάπου οτι υπάρχει κάτι κακό, μιας και με ρώτησες πριν, και νομίζω οτι με αυτό σου απαντάω και στην ερώτηση για την ουτοπική κοινωνία). Είμαστε και κοινωνικά και συντροφικά όντα... δεν χωράει αμφισβήτηση... και σχέση ανδρός-γυναικός δρα συμπληρωματικά (γιατί όσα και να πούμε για ισότητες και λοιπά θεωρητικά, στο τέλος πάντα συγκεκριμένους ρόλους καλούμαστε να εκπληρώσουμε σε μια σχέση ζωής... άλλο δηλαδή σαν μονάδα να έχεις τις ικανότητες να εκπληρώνεις πολλούς ρόλους όταν χρειάζεται, και άλλο αν γίνεται η ζωή σου απείρως πιο νόστιμη με την "κατάλληλη κατανομή ρόλων").
Δεν είμαι καθόλου αντίθετος με τη μη-αποκλειστικότητα, ίσα-ίσα... μπράβο σε όποιον θα την ενστερνιστεί και θα την πράττει αυθεντικά και καθημερινά χωρίς πονηριές, αλλά πχ εγώ προσωπικά δεν θα την επιλέξω γιατί ξέρω οτι δεν μου ταιριάζει... κι ας γνώριζα την γυναίκα των "ονείρων που δεν έχω κάνει ακόμα", κι ας μου έλεγε οτι κάνει μόνο ανοιχτές σχέσεις στη ζωή της. Εκτός αυτού σημαίνει οτι θα έπρεπε να συμβιβαστώ με την ιδέα οτι η ερωτική επαφή με την σύντροφό μου, δεν θα σήμαινε το ίδιο σε εκείνη, με ό,τι και σε εμένα. (Ε τότε γιατί να κάτσω να το κάνω μαζί της και να υποστώ την καταπίεση...; Για την εμπειρία; Ναι οκ, μία φορά. Θα επαναληφθεί; Μπορώ καλύτερα να βρω κάτι άλλο που θα μου ταίριαζε και στην πράξη και όχι μόνο στα όνειρά μου...) Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως οτι την αποκλειστικότητα, μου την επέβαλλε η κοινωνία με τον τρόπο της. Από τις εμπειρίες που ζούμε καταλήγουμε σιγά σιγά στο τί μας ταιριάζει και τί όχι. Και έτσι σκέφτεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αλλά πέφτουμε πολλές φορές στην παγίδα των άκρων (θετικών-αρνητικών) γιατί αυτές είναι και οι περιπτώσεις που προβάλλονται κατά κόρον. Δηλαδή δεν θα κάθεται κάποιος να λέει κάθε τόσο "Και σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, ο μέσος όρος του πληθυσμού συνεχίζει να καταδικάζει την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων σε βάρος του τελικού αγοραστή"... αλλά θα κάτσει να γράψει για όλες τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας που θα πέσουν στην αντίληψή του (αρνητική συμπεριφορά ατόμου)... ή θα κάτσει να γράψει επανειλημμένα οτι αν το πηγαίνεις το θέμα καρά-νόμιμα και με φιλότιμο, δεν πρόκειται να πλουτίσεις και θα είσαι μεροδούλι μεροφάι (θετική συμπεριφορά ατόμου). Είναι τα ευκόλως εννοούμενα αυτά και δυστυχώς όταν μεγαλώνεις μόνο με ακραία παραδείγματα διαστρεβλώνεται και η εικόνα σου για πολλά πράγματα και το "ευκόλως" καταλαβαίνεις τί γίνεται...
Το "παραμύθι" που αναφέρεις... ναι... κάποιοι το έζησαν, το ζουν την ώρα που μιλάμε και θα το ζήσουν κι άλλοι... Συμβαίνει. Το αν δεν συμβαίνει σε όλους... είναι άλλο θέμα. Εκεί βασίζεσαι πάνω στην εμπειρία για να πεις ξέρεις... έφτασα τα 70 μου, γνώρισα τόσους ανθρώπους στη ζωή μου, πουθενά δεν είδα πραγματική αγάπη. Εγώ ακόμα δεν μπορώ να κάνω αυτό τον απολογισμό αλλά ναι έχω προσέξει κάποια ζευγάρια να έχουν βάσεις (σύμφωνα με την δική μου κριτική σκέψη), για να ζήσουν κάθε μέρα μαζί και αγαπημένοι, για τα επόμενα 40 χρόνια.
Υπήρχε νόημα αυτά σε που έγραφα βρε Nat... οκ ίσως να μην έγινε ξεκάθαρο... Αυτό που ήθελα να μεταδώσω με τον γυμνισμό είναι οτι βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από την μη-αποκλειστικότητα και πρόκειται για πραγματικά σενάρια, παρόμοιων (διερευνητικών) σκεπτικών... γιατί πόσο εύκολα θα παραδεχθεί κάποιος που ΘΕΛΕΙ να κάνει γυμνισμό, οτι το ταίρι του/της δεν θέλει να το καρφώνουν με νόημα στην παραλία; Οπότε, θα μπορούσε κάποιος που δεν είναι άνετος με τον γυμνισμό... να καταλήξει να πει "Θέλω ανοιχτή σχέση"; Συγκεκαλυμμένη υποκρισία για εμένα. Απλά δεν θα νοιαζόταν πραγματικά για τον/την σύντροφο. Δεν θα μιλούσαμε δηλαδή για σχέση αλλά για πηδηματάκια, όπως αυτά που κάνουν τα λαγουδάκια. Το αντίθετο όμως, να είναι άνετος με τον γυμνισμό αλλά να μην θέλει ανοιχτή σχέση, θα μπορούσε υποθετικά να έχει μια ειλικρινή βάση...