Originally Posted by
Mara.Z
ναι στην επαρχια, σε μια περιοχη σαν χωριο αλλα κοντα σε μεγαλη πολη. Αλλα εχω ζησει την κλειστη νοοτροπια του χωριου. Ο πατερας μου στο σπιτι και στην ανατροφη μου ηταν απων γιατι δουλευε ωρες ατελειωτες, η μανα μου καιγοταν ομως γιατο τι θα πει ο κοσμος. Ηθελε ολοι οι αλλοι να εχουν την τελεια γνωμη για την οικογενεια και για εμενα. Δεν ηταν απλα καθωσπρεπισμος, ηταν κατι πολυ χειροτερο, δεν ξερω πως να στο εξηγησω....Η μανα μου σε ό,τι ελεγε ειχε μια ατσαλενια ακαμψια, δεν μπορουσες να αντιλεξεις ή να την αμφισβητησεις, μου επιβαλλοταν και εγω επρεπε να σκυψω το κεφαλι για να επιβιωσω. Ενιωθα στρατιωτακι, τετοια πειθαρχια ειχα, τοσο αυστηρα, δεν τολμουσα καν να κουνηθω που λεει ο λογος χωρις να της το πω. Της ελεγα τα παντα. και το χειροτερο? ενιωθα ενοχες αν δεν της ελεγα τα παντα...
Αυτο με το παντελονι που λες, οχι δεν υπηρχε στην περιπτωση μου. Ισα ισα στα ρουχα ηθελε να ειμαι καλοντυμενη.
Οι γονεις δεν ειχαν σχεση με τα πνευματικα. Εγω κατεφυγα σε αυτα γιατι εβρισκα μια παρηγορια, εγω επεμενα να πηγαινουμε εκκλησια γιατι ενιωθα οτι την ηρεμουσε το κλιμα. Και ουσιαστικα καλο μάς εκανε σαν οικογενεια, γιατι μπορεσαμε να βρουμε μια καποια συνοχη, οση μπορουσαμε βεβαια οταν υπαρχει ατομο με τοσο σοβαρο ψυχοπαθολογικο νοσημα. Μπηκαν καποια ορια, μου εδωσε στην πορεια καποιες ελευθεριες, δεν μπηκε εμποδιο στην επιθυμια μου να φυγω απο το σπιτι και να σπουδασω κλπ. Αλλα τα πνευματικα, οσο με βοηθησαν να διαχειριστω την κατασταση στο σπιτι, δεν με βοηθησαν οταν εφυγα απο το σπιτι και βρεθηκα να παλευω μονη μου με τα φαντασματα του παρελθοντος...Ουτε τη δικαιωση που τοσο πολυ επιθυμουσα δεν πηρα απο τη μανα μου. Μια αναγνωριση οτι ειμαι το καλο παιδι, οτι ξερω να παλευω, οτι ειμαι ικανη να τα βγαλω περα στη ζωη μου ναι. Αλλα οχι τη δικαιωση που ονειρευτηκα στα παιδικα μου χρονια...προφανως επειδη ηταν αρρωστη και δεν ειχε παγιδευτει νοητικα οπως πιστευα.