εγώ παιδιά έχω δυσθυμία. Λέω να την παλέψω με βαλσαμόχορτο. Η συνιστώμενη δόση λέει ένα την ημέρα, κάψουλα. Είναι 300mg. Μήπως είναι λίγη; Επίσης άμα παίρνω και ωμεγα 3 θα είναι υπερβολή; Πέρα από την φωτοευαισθησία έχετε δει άλλες παρενέργειες;
Printable View
εγώ παιδιά έχω δυσθυμία. Λέω να την παλέψω με βαλσαμόχορτο. Η συνιστώμενη δόση λέει ένα την ημέρα, κάψουλα. Είναι 300mg. Μήπως είναι λίγη; Επίσης άμα παίρνω και ωμεγα 3 θα είναι υπερβολή; Πέρα από την φωτοευαισθησία έχετε δει άλλες παρενέργειες;
ΥΠΕΡΙΚΟ(ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ) Παρενέργειες
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικά συμπτώματα, αλλεργικές αντιδράσεις, ζάλη, σύγχυση, ανησυχία, λήθαργος, ξηρότητα στόματος, φωτοδερματίτιδα, επίταση της φωτοτοξικής δράσης του φωτός, ιδιαίτερα στους οφθαλμούς. Μεμονωμένες περιπτώσεις οξείας τοξικής νευροπάθειας με μανία έχουν αναφερθεί. Τα άτομα που λαμβάνουν το βότανο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά από την υπερβολική έκθεση στο φως του ήλιου.
Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν κατά την παράλληλη χορήγηση του βαλσαμόχορτου με άλλα φάρμακα ή βότανα, διότι το βαλσαμόχορτο αλληλεπιδρά σημαντικά με το μεταβολισμό βοτάνων και φαρμάκων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φαρμάκων και ουσιών είναι:
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντισυλληπτικά χάπια
- Κυκλοσπορίνη,
- Διγοξίνη,
- Ινδιναβίρη και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μόλυνσης από τον HIV
- Η ιρινοτεκάνη και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου
- Φαινυτοίνη
- Φαινοβαρβιτάλη
- Βαρφαρίνη και συναφή αντιπηκτικά
- Φάρμακα που μεταβολίζονται από το κυτόχρωμα P450.
http://www.iatronet.gr/ygeia/patholo...opoieitai.html
Εκοψα αντικαταθλιπτικα προ τριμηνου , και το γυρισα σε βαλασαμοχορτο , με επιτυχια , προσεξε την ποιοτητα του βαλσαμοχορτου , αφου θα τα παρεις σε συμπληρωμα , παιρνω της health aid , που ειναι ακριβουτσικο , 500αρες ταμπλ. , 3 την ημερα , οι 30 , 12 ευρω , skroutz , παρε αυτο η καποια γνωστη μαρκα οπως solgar , power health (ελληνικη αλλα ποιοτικη ) διοτι της lamberts δεν μεπισαε , το πηρα για φτηνο , αλλα καταλαβα τι εφταιγε ηταν φτηνο , το χρωμα των tabs ηταν μπεζ , αρα ειχαν αλεσει ολο το φυτο , κι οχι μονον τον ανθο, οπως πρεπει , της health aid βγαινει και σε σταγονες , .......παρε οποια μαρκα ειναι λιγο τσιμπημενη στην τιμη , γιατι εδω οτι πληρωνεις παιρνεις , να προσεξεις οι ταμπλεττες ναναι πρασινες ........μπορεις να παιρνεις μεχρι 2000 mg , εγω τοσο παιρνω , 1500-2000 ................τα Ω3 τα παιρνω μαζι , δεν εχουν σχεση , αντικαταθλιπτικο μην παρεις , διοτι το βαλσαμοχορτο δρα με τον ιδιο τροπο οπως τα ssri s ............παρενεργειες δεν εχω , πλην μιας ελαφρας φωτοευαισθησιας , φοραω γυαλια ηλιου οταν βγαινω , και ληγει το θεμα , και μια ελαφρα δυσκοιλιοτητα ........
το βαλσαμοχορτο ειναι οτι πρεπει για δυσθυμια η΄λαιτ ' κτθλψη ..........
Ωραία δεν ήξερα αυτές τις λεπτομέριες...πρέπει να 'ναι πράσινες ε; Παίρνω αυτό της solgar (50 κάψουλες/300mg) και είναι μπεζ. Θα συνεχίσω αυτό μέχρι να τελειώσει, να το συνηθίσει και ο οργανισμός μου, και μετά θα πάρω αυτό της health aid. Σιγά σιγά θα αυξήσω και τη δόση των ωμεγα 3. Και κάτι άλλο... το βαλσαμόχορτο δρα σαν μια εφήμερη ένεση ευθυμίας ή αργά αλλάζει τη βιοχημία του εγκεφάλου προκαλώντας κάτι μόνιμο; Μπορεί το βαλσαμόχορτο να θεραπεύσει την ελαφριά κατάθλιψή;
Οτι κανουν τα αντικαταθλπιπτικα στν εγκεφαλο , ( σαν βραχυπροθεσμες συνεπειες ) κανει και το βαλσαμοχορτο , μπορουν τα αντικαταθλιπτικα να θεραπευσουν την κτθλψη ? οχι , δεν μπορουν , ουτε το βαλσαμοχορτο εχει τετοια δυνατοτητα , απλα με το βαλσαμοχορτο δεν κανεις ' χημικη επιθεση ' στον εγκεφαλο σου , αυτο ειναι το μονο πλεονεκτημα , θα σου δωσουν αμφοτερα ταντικαταθλιπτικα , φυσικα η χημικα , την βαση της καθαροτητας μυαλου και διαυγειας , πανω στην οποπια θα πρεπει να κτισεις ιδαις δυναμεις εναν εαυτο με προοπτικες να διαφυγει της κτθλψης , αρα και στις δυο περιπτωσεις παιζει ρολο η προσωπικη προσπαθεια , δεν εχει δυστυχως εφευρεθει ακομη το φαρμακο κατα της κτθλψης ..΄.......ως τοτε θα προσπαθουμε ιδιαις δυναμεις , με συμμαχο καποιο αντικαταθλιπτικο, οιασδηποτε κατηγοριας , με τις λιγοτερες βλαβερες και αγνωστες μακροπροθεσμες συνεπεις ( βλ. βαλσαμοχορτο ) , κακην κακως δλδ , αν κρινω απο την προσωπικη μου εμπειρια ......αν ειναι ελαφρα κτθλψη τα πραματα ειναι πιο ευκολα , αλλα την προσωπικη προσπαθεια δεν την γλυτωνεις ......αν ειναι δυσθυμια , τα νεα ειναι και καλύτερα , διοτι δεν εχεις κτθλψη , που ειναι σοβαροτερη , και δυσαρεστα , διοτι η δυσθυμια ειναι ανθεκτικοτερη χρονικα στην θεραπεια της ......
Η δυσθυμια δεν ειναι καλυτερη απο καταθλιψη. Ειναι ΧΡΟΝΙΑ καταθλιψη. Κλινικα ναι, πρακτικα οχι γιατι σκεψου να το εχεις αυτο για χρονια (εστω με πιο ηπια συμπτωματα), η ζωη σου δεν εχει κανενα νοημα. Και πολλοι δυσθυμικοι κανουνε σοβαρα μειζων καταθλιπτικα επεισοδια καποια στιγμη στη ζωη τους.
Τελοσπαντων δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Πολλυ ασκηση, παρα πολλυ, διατροφη, βιταμινες, κανα ταξιδι να χαλαρωσεις, να εχεις διπλα σου δικους σου ανθρωπους που σε αγαπουν και τους αγαπας, αλλα δεν θα δεις αποτελεσματα αν δεν πεισμωσεις και δεν πεις εσυ ο ιδιος οτι εισαι πιο δυνατος, αν την προσωποποιησεις και δεν πιστεψεις πως καποια στιγμη αργα ή γρηγορα με δικες σου προσπαθειες κυριως θα βγεις απο το τουνελ, εκει θα μεινεις οσες βιταμινες/χαπια κι αν χρειαστει να παρεις. Ακομα και ψυχοθεραπεια αν πας να κανεις αν δεν πιστεψεις πως θα σε βοηθησει ο,τι και να σου λενε εκει δεν θα δεις κανενα αποτελεσμα.
Αν μιλαμε για ενδογενη καταθλιψη αλλαζουν τα πραγματα. Αμφιβαλλω αν υπαρχει εστω ενα ατομο στο φορουμ με ενδογενη καταθλιψη. Δηλαδη να τον χτυπαει η καταθλιψη ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ. Παντα οι καταθλιψεις μας εχουν αιτιες. Αν δεν λυνονται ευκολα τουλαχιστον αυξησε την σεροτονινη με φυσικο τροπο αν το αντεχεις (αν δεν το αντεχεις παρε φαρμακα αλλα δεν τα συνιστω) και πεισμωσε ως προς αυτο. Ξερεις τι ωραια εμμονη ειναι; Απο τις πιο υγιης!
συμφωνώ...αν μπορώ να βάλω κάποια διάγνωση σε μένα είναι της δυσθυμίας πλέον λέγεται "επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή". Κλινικά ναι είναι καλύτερα αλλά πολύς κόσμος το μπερδεύει με την απλή κακή διάθεση. Είναι όμως σαν το κινέζικο βασανιστήριο της σταγόνας. Και χρόνια σχεδον μόνιμη ανηδονια... Εννοείται ότι μπορεί να εξελιχθεί...εγώ πχ έχω θέμα με εκρήξεις οργής
Βαλσαμόχορτο δεν έχω δοκιμάσει αλλά από όσα έχω διαβάσει το συνταγογραφουν στην Ευρώπη και στη Γερμανία ειδικότερα αν θυμάμαι καλά, γιατί το θεωρούν οτι φαρμακευτικά ειναι σαν το ladose. Ω3 δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν τρώει κανείς πολλά ψάρια θα έχει πρόβλημα; Δυστυχώς είναι ακριβά σε κάψουλες. Προσωπικά παίρνω σύμπλεγμα βιταμινών Β. Δεν έχω δει καμία άμεση τρελλη διαφορά αλλά αυτά φαίνονται μόνο σε βάθος χρόνου και μόνο αν τα παίρνεις συστηματικά. Προσοχή όμως ακόμα και στις βιταμίνες. Ρωτήστε κάποιο φαρμακοποιό γιατί πχ μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών Β σε ένα σώμα μπορεί να το "κάψει". Η αδερφή μου που έχει λάβει εκπαίδευση σε θέματα υγείας μου είπε ότι γενικά τα καλύτερα είναι αυτά της solgar.Ειναι όμως και ακριβά. Φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες καλές μάρκες. Θέλει απλά λίγο ψάξιμο...
Όντως, είναι ζόρι η δυσθυμία...αλλά τέλος πάντων εγώ ρωτάω για το αν θεραπεύει την κατάθλιψη γιατί δεν νομίζω οτι έχω καταλάβει καλά το θέμα με την έλλειψη σεροτονίνης. Δηλαδή σε κάποιον καταθλιπτικό/δυσθυμικό που ο εγκεφαλός του έχει σταματήσει να απελευθερώνει αυτή η ουσία, είναι απαραίτητο να πάρει κάποιο φάρμακο-συμπλήρωμα για να ξαναλειτουργήσει σωστά; Θα 'ταν μάταιο να προσπαθεί μόνος του; Δηλαδή ότι και να κάνει δε θα τα καταφέρει γιατί έχει πάθει τέτοια ζημιά που χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια; Όπως κάποιος που έχει έλλειψη σιδήρου και η φερριτίνη του έχει φτάσει στα τάρταρα και χρειάζεται πέρα από το να τρέφεται με τροφές πλούσιες σε σίδηρο αλλά και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου;
Oυτε η επιστημη ξερει σε τι οφειλεται η κτθλψη , τα αντικαταθλιπτικα δεν αυξανουν την σεροτονινη , απλα την ' ανακυκλωνουν ' , κι αν δεν εχεις αρκετη σεροτονινη ? κι αν δεν φταει η σεροτονινη ? εικασιες κανει η επιστημη , αμα ηξερε την αιτια της κτθλψης , δεν θαχε εξελιχτει σε μαστιγα .......καλυτερη η αντιμετωπιση με φυσικα μεσα, οχι στον χημικο πολεμο , που ουδεις γνωριζει τις μακροπροθεσμες συνεπειες ........