Originally posted by weird
Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by weird
υγ. Όσα πειράματα κι αν έκανες, η πολυπλοκότητα και η ατομικοτητα του φαινομένου που λέγεται άνθρωπος θα λειτουργούσε ως μεταβλητή αποδιοργάνωσης των συμπερασμάτων σου.
Εκτός αν περιοριζόσουν σε εκείνου του είδους μόνο τα συμεράσματα που κυμαίνονται πιο κοντά στην επιφάνεια, όπου ο κοινός παρονομαστής για κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι τα ίδια του τα γενετικά χαρακτηριστικά,με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρωπίνου εγκεφάλου, οπότε και το πόρισμά σου θα ήταν σχετικά ασφαλές.
Θα εκπλαγείς με το πως οι άνθρωποι τελικά δεν είναι τόσο πολύπλοκοι και ξεχωριστοί όσο νομίζεις. Πρώτα από όλα κάποια από τα βασικά θέματα που μελετάει η ψυχολογία όπως οι γνωστικές λειτουργίες (\"γνωστική ψυχολογία\"-οπτική/ακουστική αντίληψη, μνήμη, προσοχή, γλώσσα, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων κλπ.) είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους δεν τίθεται θέμα. Επίσης κάποια θέματα γενικής ψυχολογίας είναι κοινά, π.χ. συναισθήματα, κίνητρα δηλαδή όλοι οι άνθρωποι υπάγονται στους ίδιους μηχανισμούς ανεξαρτήτως κουλτούρας κλπ. Όμως και τα θέματα της κοινωνικής ψυχολογίας-στάσεις, απόψεις, απόδοση αιτίας, διαπροσωπικές σχέσεις, ομάδες κλπ. τείνουν επίσης να υφίστανται ανεξαρτήτως ανθρώπου και κουλτούρας. Μάλιστα κάποιοι κοινωνικοί ψυχολόγοι ισχυρίστικαν ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι θα δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε παρόμοιες καταστάσεις, ακόμα και στην περίπτωσή που οι προσωπικότητές τους, αλλά και οι στάσεις τους για την κατάσταση είναι διαφορετικές! Μάλιστα κάποιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το \"εγώ\" η η \"προσωπικότητα\" είναι μια ψευδαίσθηση που χτίζει ο εγκέφαλος για να νιώθει \"συκροτημένος\" παρ\'ότι σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όλοι οι άνθρωποι θα πράξουν παρομοίως ανεξαρτήτως αν συμφωνεί το \"εγώ\" με αυτά η όχι.
Δεν είναι θέμα εγκεφάλου, είναι ότι αν κάποια φαινόμενα παρατηρούνται το ίδιο σε μεγάλα δείγματα, τότε αυτά τα φαινόμενα θα ισχύουν.
Γνωστικές λειτουργίες.
Κοινές σε όλους.
Για το συναισθήματα – κίνητρα, το δέχομαι αλλά με επιφυλάξεις. Ο περιβαλλοντικός παράγοντας έχει το ρόλο του εδώ, πιστεύω.
Αχ αυτοί οι κοινωνικοί ψυχολόγοι… Πετράν… είμαι ικανή να κάθομαι να γράφω σαν λυσσασμένη όλο το βράδυ, ήθελα να το αποφύγω, αλλά δεν γίνεται.
Το όλοι θα δράσουμε ανάλογα, με παρόμοιο τρόπο σε παρόμοιες καταστάσεις είναι κάτι που ποτέ δεν μπορεί να επαληθευτεί. Ακόμα κι αν κάποια φορά αντιδράσαμε έτσι, την επόμενη Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά, πόσο μάλιστα διαφορετικοί άνθρωποι.
Θα στο πω απλοικά, γιατί θέλω να γίνω κατανοητή.
Ξέρεις τι είναι σαν να ακούω?
Επειδή έχουμε κοινά, αναιρείται η έννοια της ατομικότητας….
Τι πλάνη…
Επειδή όλοι έχουμε μάτια, πόδια, χέρια, τρίχες, συκώτι, νευρώνες, μυική μάζα, κύτταρα, στομάχι, καρδιά, βλενογόνο, συναισθήματα, άγχη, αντανακλαστικά, τρόπο αντίδρασης σε ορισμένη κατάσταση που καθορίζεται από το ένστικτο της επιβίωσης κτλ, είμαστε όλοι το ίδιο?
Δεν νομίζω.