Originally posted by nature
Quote:
Originally posted by sabb
Nature, εφ\'όσον βρήκες κατανόηση από τη Σοφία, κι αγνοείς όλες όσες απορίες μου κατέθεσα σήμερα το πρωί, όλα καλά όλα ανθηρά...
Νάσαι καλά...
Συγνώμη Sabb, δεν είχα χρόνο για να απαντήσω στο …χείμαρρο των αποριών σου.
Δεν είμαι παντογνώστης για να λύσω όλες σου τις απορίες.
Κάποιες άλλωστε είναι και δικές μου.
Ωστόσο μπορώ να σου πω κάποιες παραπάνω σκέψεις μου.
Έκανα μία παρατήρηση που αφορούσε πολύ κόσμο και την πήρες όλη επάνω σου.
Πιστεύω πως έδωσες περισσότερο βάρος στην ανάλυσή μου από όσο είχα φανταστεί, όταν την παρέθεσα.
Μπορεί να έδωσες τόσο βάρος για έναν απλό λόγο: γιατί έχεις τσίπα, μπέσα, πως το λένε. Η λέξη αυτή έχει και ένα συνώνυμο που αν το έλεγα θα σε προσέβαλλε: ευθιξία. Αν έλεγα πως είσαι εύθικτος θα σε προσέβαλλε ενώ όταν πω πως έχεις τσίπα είναι σχεδόν κολακεία. Βλέπεις πώς ο τρόπος που θα πούμε κάτι είναι σημαντικός στα συναισθήματα που δημιουργούμε αρχικά στο συνομιλητή μας? Aυτά ως προς το ένα σκέλος, τη σκληρότητα που ανέφερα.
Έπίσης, έθεσα έναν προβληματισμό για να το σκεφτούμε όλοι στο μέτρο που μας ενδιαφέρει. Ιδεολογία ή ψυχολογία? Μου κάνει εντύπωση που δεν το κατάλαβες παρά την περαιτέρω διευκρίνισή μου….
Θα προσπαθήσω να το πω λίγο πιο παραστατικά και πιο ωμά:
Δεν με ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου στο φόρουμ αυτό η ιδεολογική σου τοποθέτηση. Ούτε κανενός άλλου μέσα εδώ. Και συμφωνώ με τον Νικήτα παραπάνω που λέει πως η ιδεολογία στενεύει την οπτική μας. Θα προσθέσω ότι πολλές φορές η ιδεολογική περιχαράκωση περιορίζει την ελεύθερη σκέψη και επικοινωνία των ανθρώπων. Αν ήθελα ιδεολογικές τοποθετήσεις θα διάβαζα τη ζωή του Τσε, τη διακήρυξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Μπάαντερ-Μάινχοφ, κλπ.
Αντίθετα με ενδιαφέρει πολύ η ψυχολογία μας. Η δική σου, η δική μου και ολονών εδώ μέσα.
Πάρε το εξής παράδειγμα: από ό,τι έχω καταλάβει από διάφορες συζητήσεις στο παρελθόν, εσύ και εγώ είμαστε ιδεολογικά ταυτόσημοι (by the way δεν θεωρώ τον Τσε αιμοσταγή δολοφόνο, αλλά αντίθετα σύμβολο ελπίδας). Όμως δεν με καταλαβαίνεις και δεν σε καταλαβαίνω. Τι ψυχολογικός μηχανισμός δουλεύει εκεί? Νομίζω ότι αν το ψάξουμε αυτό θα προχωρήσουμε ψυχολογικά, θα ανεβούμε ένα σκαλί ως προς την αυτογνωσία μας, κάτι που πιστεύω πως είναι το επιθυμητό, με τις επισκέψεις μας στο παρόν φόρουμ, εκτός από την αλληλοϋποστήριξη που προσφέρει.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το εσύ και εγώ είναι τυχαίο. Με ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις ολονών, αλλά δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ονόματα στο παράδειγμα μου. Πχ. Με ενδιαφέρει πολύ γιατί το Α μέλος είναι εύθικτο, το Β εριστικό, το Γ άκαμπτο, το Δ υπέρμετρα συναισθηματικό, το Ε αλλαζονικό, το Ζ αυτιστικό, κλπ.
Θίγω επίτηδες «κακές πτυχές» του καθενός μας, γιατί αυτές πρέπει να διορθώσουμε. Φυσικά, όλοι έχουμε και «καλές πτυχές» και τις απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι που συναναστρεφόμαστε.
Εγώ τι ελαττώματα έχω που δεν τα βλέπω? Τι πρέπει να διορθώσει κάθε ένας από εμάς στο χαρακτήρα του για να αλληλεπιδρά καλύτερα με το σύνολο?
Ισως να με πεις ερασιτέχνη Ψυχαναλυτή…..
Πάντως πιστεύω ότι αυτές τις απορίες λίγο πολύ τις έχουμε –έστω και ασυνείδητα-όλοι μας.
Ελπίζω να σε κάλυψα λιγάκι.