Originally Posted by
Natalia_sups
Προφανώς και η"ελεγχομενη βια" που ασκειται ως μεσο διαπαιδαγώγησης μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ψυχολογικά, το δικό μου παράδειγμα αυτό δείχνει. Ουδέποτε εστίασα στο οτι "τρωω ξύλο επειδή έκανα το ταδε αρα δεν θα το ξανακάνω". Αρα με αυτη την έννοια είχε μηδεν αποτέλεσμα και την ίδια ψυχολογική συνέπεια. Όντας μεγαλύτερη όμως αλλιώς θα κρίνω τη μια περίπτωση και αλλιώς την αλλη απο την πλευρά του γονιού, μου είναι πιο εύκολο να καταλάβω και να συγχωρήσω την περίπτωση που γίνεται "μεθοδευμένα". Θυμάμαι τη μάνα μου να με τιμωρεί και να αισθάνεται τύψεις όπως ο πατέρας σου.
Συμφωνώ πως ο ψυχολογικός αντίκτυπος και η ψυχική βία ειναι χειρότερη. Το μέλος πχ που σκεφτόταν όταν τις έτρωγε "δεν θα το ξανακάνω αυτό που έκανα", πιθανόν δεν βίωσε τον ψυχολογικό αντίκτυπο όσο ένα παιδί που δεν πήγαινε το μυαλό του εκεί αλλα στο αίσθημα της γονεικής απορριψης. Εκείνο είναι χειρότερο συγκριτικά, όπως και η σκέτη ψυχολογική βια/επίκριση/απόρριψη.
Πάντως ακόμα και την ψυχολογική σκληρότητα και επικριτικότητα της μάνας μου μπορώ να καταλάβω και να συγχωρήσω εγώ προσωπικά. Θα σου πω γιατί. Είχα δει ένα άρθρο που εξηγούσε οτι πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε. Και μου βγάζει νόημα αυτό. Κανείς δεν είναι τέλειος, ένας γονιός όμως και τα μαύρα του τα χάλια να είναι, συνήθως θέλει κάτι καλύτερο για το παιδί του...αμα είναι όμως τα μαύρα του τα χάλια πως θα ξέρει, πώς θα έχει τα μέσα να κατευθύνει το παιδί με τον σωστό τρόπο αφού δεν το έζησε ο ίδιος πρακτικά; Δεν έχει πρακτικές συμβουλες να δώσει ουτε μπορεί να είναι ζωντανό παράδειγμα...Θα το κάνει μέσα απο επίκριση και τιμωρίες "μην είσαι έτσι, να είσαι αλλιώς, να κάνεις το αλλο, να μην κάνεις το δεινα" κλπ...και ο τρόπος είναι που σου γαμαει τη ψυχολογία. Αμα δε νοιαζόταν/αγαπούσε θα σε άφηνε να κάνεις ότι να ναι σαν παιδί, να βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, να μην διορθώνει καμιά μη αποδεκτή κοινωνικά συμπεριφορά, να σε αφήνει να κυκλοφορείς λασπωμένο και να πασαλείβεις παντού μύξες. Λολ. Αλλά επειδή νοιάζεται είναι που προσπαθεί να διορθώσει αυτή τη συμπεριφορά έστω και μεσα απο λάθος τρόπο, μεσα απο την επίκριση, την λάθος υπολογισμένη τιμωρία, τις φωνές και όλα αυτά που δημιουργούν συναισθήματα απόρριψης.
Να ζωντανό παράδειγμα πχ μέσες άκρες η συζήτηση μου με ένα μέλος στο φόρουμ. Συζήτησα μαζί του πολλά και δεν βήκα τον σωστό τρόπο να κατευθύνω τη προσοχή του στο τι θα μπορούσε να βελτιώσει/διορθώσει, έγινε με λάθος τρόπο, το μέλος ένιωσε προσβεβλημένο και κακοποιημένο και εγώ βγήκα ο σατανάς. Προφανώς και δεν έκανα οτι έκανα με σαδιστική διάθεση, με καλή διάθεση το έκανα και απέτυχα, επειδή δεν έχω τα μέσα. Δεν είναι εννοείται ακριβως το ίδιο αλλα καταλαβαίνεις τι εννοώ. Βασικά όσο πιο κοντινή η σχέση και όση πιο πολύ αγάπη εμπεριέχει τόσο χειρότερη η συνέπεια θεωρώ. Τι μας πονάει πιο πολύ απο όλα; Η η σχεση με τους γονείς μας η τα γκομενικά μας...οι πιο στενές μας σχέσεις εν ολίγοις, αυτές με την περισσότερη αγάπη η εγγύτητα εστω τελοσπάντων. Και αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω την βία, συμφώνω πως είναι λάθος. ΤΑ λεω γιατι θεωρώ πως το να καταλάβουμε γιατι συμβαίνει οτι συμβαίνει βοηθάει στο να το επεξεργαστούμε, όποιος και αν μπορεί να συγχωρήσουμε, και να προχωρήσουμε. Αλλιώς κολλάει η βελόνα στο ποσο καημένοι έιμαστε και τελείωσε εκει το θέμα, δεν μπορείς να αντλήσεις δύναμη απο αυτό για να αρχίσεις να ορίζεις εσυ τη ζωή σου.
Θυμάμαι να βιώνω την επίκριση απο την μάνα μου αλλα έχοντας μεγαλώσει καταλαβαίνω πως δεν είναι επειδή ηταν κακιά η δεν με αγαπούσε, είναι επειδή κυριολεκτικά δεν είχε άλλο τρόπο. Όσο σκληρή ήταν μαζί μου τόσο σκληρή ηταν με τον εαυτό της. Αυτό γίνεται με μανάδες και κόρες ειδικά πολύ συχνά. Αλλα δεν είμαι μωρό πια, καταλαβαίνω γιατι έγινε οτι εγινε, το συγχωρω και προχωρω παίρνοντας τη δυναμη να πω "οκ μανα τόσα ήξερες τοσα έκανες, αλλα δεν με όρισαν τελειωτικά, αναλαμβάνω εγω απο εδω και πέρα για να "γιατρευτούμε" και οι δύο".
Αυτά να τονίσω πως ισχύουν για περιπτώσεις μέσα σε κάποια πλαίσια που θεωρώ φυσιολογικά, όχι σε παθολογικά πλαίσια σαδισμού όπως πχ το μελος που το αναγκάσανε να φαει κόπρανα. Αυτό το άτομο προφανώς και έπρεπε να είχε στερηθει την επιμέλεια των παιδιών της.