Quote:
Originally posted by sabb
Το έμβρυο στο αρχικό στάδιο σχηματισμού του, δεν μπορεί να νοείται σαν ανθρώπινη υπόσταση, άλλωστε γι\' αυτό το λόγο αποκαλείται και κύημα κι όχι άνθρωπος. Ο λόγος που γίνεται αυτός ο διαχωρισμός είναι γιατί δεν μπορούμε να προσδώσουμε έννοια συνειδητότητας στο έμβρυο, με την ίδια λογική που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα σπερματοζωάρια που ενώ διαθέτουν κίνηση σ\' ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον, ως ανθρώπους παρ\' όλο που είναι ζωντανά, κινητικά, διεισδυτικά κλπ.
Είναι πολύ απλοική η αντίληψη να κατονομάζουμε όλους όσους για ειδικούς λόγους, προβαίνουν σε έκτρωση, σαν δολοφόνους. Οι αντιλήψεις αυτές είναι αναχρονιστικές και δεν έχουν κανένα ορθολογικό και κατ\' επέκταση επιστημονικό υπόβαθρο. Η ηθική θεώρηση περί το τι είναι ζωή που απορρέει από τον καθένα μας, δεν μπορεί να γενικεύεται και να αποτελεί αξίωμα ηθικής για όλους τους άλλους. Οι ηθικές αξίες του Πάπα π.χ. που σε μια ήπειρο όπως είναι η Αφρική που μαστίζεται από το Aids, απαγορεύουν και αφορίζουν τη χρήση προφυλακτικών , δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από οποιοδήποτε σκεπτόμενο υγιώς άνθρωπο στο όνομα καμίας πίστης.
Η σύζυγος μου γέννησε το δεύτερο μας παιδί σε ηλικία 36 ετών. Για γυναίκες άνω των 35 χρόνων, επιβάλεται ο προγεννητικός έλεγχος με αμνιοπαρακέντηση, γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης του Συνδρόμου Down (μογγολισμός). Δεν θα είχα καμία μα καμία ηθική αναστολή τόσο εγώ όσο κυρίως η σύζυγος μου που την αφορά περισσότερο μια και το σώμα είναι δικό της, να προχωρήσουμε σε έκτρωση, αν οι προγεννητικές εξετάσεις ήταν θετικές στο εν λόγω σύνδρομο. Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ\' ευχή και σήμερα έχω το γιο μου να χαίρει άκρας υγείας...
Αν ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, η απόφαση μας για έκτρωση θα μας αναγόρευε σαν δολοφόνους σύμφωνα με την ηθική αντίληψη της θεματοθέτριας ή οποιουδήποτε άλλου ? Φαιδρά πράγματα, γιατί η δική μου ηθική δεν θα μου επέτρεπε να φέρω στη ζωή μια οντότητα που θα βασανιζόταν η ίδια και θα βασάνιζε και τους άλλους...