Νομίζω εξαρτάται την φάση που θα βρισκόμαστε. Μπορεί να μην είναι αυτόματα, αλλά δεν θα απαιτεί την ίδια ψυχική ενέργεια που χρειάστηκε στις αργές. Πόσο καιρό κάνεις ψυχοθεραπεία;
Printable View
Νομίζω εξαρτάται την φάση που θα βρισκόμαστε. Μπορεί να μην είναι αυτόματα, αλλά δεν θα απαιτεί την ίδια ψυχική ενέργεια που χρειάστηκε στις αργές. Πόσο καιρό κάνεις ψυχοθεραπεία;
Ψυχοθεραπεία κάνω 4 χρόνια αλλά ξεκίνησα λόγο άγχους. Με ΙΔΨ διαγνώστηκα τώρα. Είδαμε ότι ενώ έχω βελτιωθεί, παραμένουν κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις, που επαναλαμβάνονται οπότε ο ψυχολόγος μου πρότεινε να δω κι έναν ψυχίατρο οπότε και διαγνώστηκα.
Νεφέλη μου δίνεις δύναμη.
Εμένα και η ψυχολόγος και η ψυχίατρος μου λένε να μπλοκάρω τις σκέψεις.Δηλαδη όταν έρχεται να την διώχνω ή να την αντικαθιστω με καλή σκέψη.Θελει πολύ δουλειά αυτό αλλά είναι ο μόνος τρόπος να εκπαιδεύσω τον εγκέφαλο μου να λειτουργεί αλλιώς.Επειδη θα υπάρχουν φορές όμως που οι σκέψεις θα με πλακώνουν κ δεν θα μπορώ να το κάνω, εκεί να λέω δεν είναι αληθινό όλο αυτό, είναι της ιδψ, είναι εφιάλτης.Να μην υποκύπτω όμως στην ιδεοληψία και να ψάχνω τρόπο να καθησυχαστω.Πχ πολλές φορές σκεφτομαι πως ίσως με χωρίσει ο άντρας μου.Ιδεοληψια,δεν έχουμε κανένα προβλημα.Και σκεφτομαι δεν πειράζει,δεν θα πεθάνω όλοι χωρίζουν και πολλά τέτοια.Οχι όμως, πρέπει να το διώχνω αμέσως.Ο εγκέφαλος είναι όργανο κ εκπαιδεύεται εύκολα αρκεί να επιμεινεις.
Μου φαίνεται πολύ λογικό το ότι πρέπει να αντιστρέψουμε τον τρόπο σκέψης μας. Να εκπαιδεύσουμε το μυαλό να σκέφτεται αλλιώς. Δυστυχώς όμως υποκύπτω τις περισσότερες φορές και ψάχνω για επιβεβαίωση. Συν ότι προσπαθώ να αποφεύγω αυτό που ξέρω ότι θα με αγχώσει. Τώρα έχω αρχίσει να τα συνειδητοποιώ όλα αυτά που διαβάζω και για την ΙΔΨ για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.
Ευτυχώς. Είναι πολύ βοηθητικό να μιλάμε.
Καλημέρα σε όλες. Πάλι τα ίδια σήμερα. Τι με έχει πιάσει δεν μπορώ να καταλάβω. Μαύρος ύπνος. Έχω μια απίστευτη ανησυχία, δεν μπορώ να ηρεμήσω. Εσείς πως είστε;
Καλημέρα σας.Κοιμηθηκα 12-4 κανονικά κ μετά ξύπνησα.Τις επόμενες 4 ώρες είχα ανησυχία, κοιμόμουν δέκα λεπτά κ πεταγομουν.Ενιωθα ότι πήγαιναν να με πιάσουν σκέψεις κ τις έδιωχνα.
Ωραία πέρασες κι εσύ κορίτσι μου...
Καλημερα σε όλους! Ελπίζω σήμερα να είστε καλύτερα. Είναι ΣΚ…ας το απολαύσουμε… όσο γίνεται χωρίς τις ρημαδοσκεψεις μας
Σήμερα για να μην σκέφτομαι κάτι που με άγχωνε γιατί ήθελα λύση εδώ και τώρα, κοιμήθηκα το μεσημέρι, αλλά ξυπνούσα στο ενδιάμεσο και η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Δεν ξέρω γιατί. Θα πιω και λίγο ηρεμιστικό.
Γεια σας κορίτσια μου.Αυτο με το ξύπνημα κ την καρδιά το παθαίνω κ εγώ.προσπαθω να μην δίνω πολύ σημασία.Κοιμηθηκα κ εγώ μία ώρα το μεσημέρι.Ελπιζω να κυλήσει ομαλά το σκ
Ξέρεις τι είναι αυτό με την καρδιά; Δεν θυμάμαι να το έχω πάθει πρόσφατα.
Δεν είναι τίποτα.Τυπου ψυχοσωματική ταχυπαλμια.Δεν δίνω σημασία κ περνάει κ επίσης ακριβως επειδή δεν δίνω σημασία είναι πολύ σπάνιο πια.
Χαίρομαι τότε που δεν είναι κάτι σοβαρό. Μετρήθηκα όταν ξύπνησα και είχα φυσιολογικές σφίξεις. Πάντως εμένα η ΙΔΨ όσο ήταν αδιάγνωστη με είχε οδηγήσει σε μια εσωστρέφεια και μυστικοπάθεια, μιας και έκανα πολλά καχύποπτα σενάρια. Φανταστείτε τώρα έβαλα στο φβ ότι σπούδασα το τάδε πράγμα και φωτογραφία προφίλ δικιά μου φέτος. Δεν το έκανα από επίδειξη ή να ψαρέψω κάποιον, απλά δεν ξέρω είναι ένα σημαντικό να για εμένα που ήμουν τόσο μυστικοπαθής.
Γεια σας κορίτσια. Σήμερα το έριξα στις βόλτες. Ξεχάστηκα λίγο και ελπίζω το βράδυ να είναι καλύτερο. να κοιμηθώ και να ξεκουραστώ! End of an era ότι σε κάνει να πηγαίνεις ένα βήμα πιο μπροστά είναι πρόοδος, ακόμα κι αυτό με τη φωτογραφία στο φβ.
Το θέμα είναι ότι μετά υποβαθμίζω ό,τι πρόοδο κάνω. Αλλά θα πάω κόντρα σε αυτό το συναίσθημα.
Α, αυτό το "υποβαθμιζω" το γνωρίζω πολύ καλά! Ειλικρινά σε καταλαβαίνω απόλυτα. Κάνω το ίδιο πράγμα. Επίσης μπορεί να πάθω πανικό ή ιδεοληψίες και μόνο αν σκεφτώ ότι έκανα κάτι καλό. Προσπαθώ με την ψυχοθεραπεία να το αποβάλλω. Θέλει πολύ και διαρκή δουλειά με τον εαυτό μας, αλλά όπως τα λέει η Νεφέλη28 με κάνει να αισιοδοξώ. Μου δίνει κουράγιο και ελπίδα πως θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Ή ακόμα καλύτερα πως στο μέλλον οι καλές θα είναι περισσότερες.
Ναι, θέλει προσπάθεια. Είναι σαν να μην μπορώ να δεχτώ για μένα κάτι καλό/θετικό. Βλέπουμε, υπομονή να αλλάξουμε τις καλές αυτές συνήθειες.
Κι εγώ πολλές φορές δεν μπορώ να δεχτώ κάτι θετικο για μένα και κυρίως όταν νιώθω καλά θεωρώ πως δεν «πρέπει» να είναι έτσι και σαν να προσπαθώ να βρω κάτι για να υποφέρω. Έχει εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος μας να σκέφτεται έτσι. Είναι η πάθηση μας αυτή. Όμως είμαι εδώ για να σας πω πως αφού έχει εκπαιδευτεί έτσι, μπορεί να εκπαιδευτεί και αλλιώς!
Απλά θέλει προσπάθεια και πολλή πολλή υπομονή. Κι όταν πέφτουμε δεν έγινε τίποτα. Σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε. Κι αν δεν μπορούμε να σηκωθούμε αμέσως γιατί μες πιέζουν οι σκέψεις πάλι δεν πειραζει, κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε.
Ας λέμε στον εαυτό μας πιο συχνά τη φραση αυτή: δεν πειραζει, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Γίνεται να φτιάξουμε τη ζωή μας καλύτερη. Δεν είναι τίποτα ακατόρθωτο!
Καλημέρα κορίτσια.Αποψε κοιμήθηκα πολύ καλά,από τις 12 ως τις 9.Ειχα καιρό.Αυτο ακριβώς μου τονίζουν ψυχολόγος και ψυχίατρος.Πρεπει να αγωνιστώ να μάθω τον εγκέφαλο μου να λειτουργεί διαφορετικά.Ειναι από τα πιο εύκολα εκπαιδευσιμα όργανα.Αυτες τις μέρες το προσπαθώ πολύ αυτό.
Έχεις δίκιο Νεφέλη. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαβάζουμε τέτοια λόγια από άτομα με την ίδια πάθηση.
Καλησπέρα σας!! Νεφέλη για μένα είσαι σαν φάρος!.μου δίνεις πολύ κουράγιο και σε ευχαριστώ πολύ!
Χαιρομαι παρα πολύ αν μπορώ έστω και λίγο να σας δώσω κουραγιο. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να τα περνάς όλα αυτά και πραγματικά όσα γράφω είναι μέσα από τον προσωπικό δικό μου γολγοθά.
Υπάρχει ελπίδα μην το βάζουμε κάτω!
Αφού μπόρεσα εγώ που ήμουν έτοιμη για ψυχιατρείο, μπορείτε κι εσείς σίγουρα!!
Nefeli28 πραγματικα μας δίνεις ελπίδα.Γιατι και περισσότερα χρόνια από μας το έχεις και ήσουν και άσχημα και κατάφερες να συνελθεις αρκετά.
Πως γίνεται ενώ έχουμε αυτή την αρρώστια με την αμφιβολία που θέλουμε να έχουμε διαβεβαίωση για τα πάντα και πως όλα θα πάνε καλά, να τολμήσουμε και να κάνουμε σπουδαία πράγματα; Εγώ το πάω λίγο λίγο με την λογική, να κάνω κάποια βήματα έξω από το comfort zone μου, αλλά με σαμποτάρω, δεν μου αναγνωρίζω την αξία μου. Μετά από κάθε συνεδρία έχω το άγχος μήπως και στην επόμενη συνεδρία νιώσω πως δεν θα έχει κάτι να μου προσφέρει και θα νιώθω ξενερωμένη.
Καλα σχετικά.Κανω αυτό που είπε η ψυχολόγος έρχονται σκέψεις κ τις διώχνω.Μερικες φορές δεν τα καταφέρνω αμέσως αλλά θεωρώ πως με την εξάσκηση θα το κοντρολαρω.nefeli28 πόσα χρόνια έχεις ιδψ;
Έχω ΙΔΨ από τα 7 μου. Είναι οι πρώτες σκέψεις, ψυχαναγκασμοι και τελετουργίες που θυμάμαι να κάνω.
Φυσικά δεν έγινε έγκυρα η διάγνωση και έφαγα όλα μου τα χρόνια με αυτό το πράγμα. Πήγα 1η φορά σε ψυχολογο στα 40 μου όπου και διαγνωστικά. Από τότε μέχρι σήμερα (45 σήμερα) παλεύω διαρκώς με αυτό και πριν δυο χρόνια έφτασα στην απόλυτη κατάρρευση.
Πήρα φάρμακα και συνεχίζω με μειωμένη αγωγή πλέον (οδεύω προς σταδιακή διακοπή) να αγωνίζομαι προσπαθώντας διαρκώς να βελτιώσω την κατάσταση μου.
Ο μόνος τρόπος που έχω βρει είναι η συνειδητή μείωση της σκέψης όταν έρχεται. Το να τη διώχνω, να μην της δίνω σημασια και να την περνάω στο ντούκου…..
Nefeli28 πραγματικα μια ζωή.Ειδες όμως αρκετή βελτίωση έτσι δεν είναι; Αυτό με τις σκέψεις πρέπει να κάνουμε
αν θέλουμε να γίνουμε καλά, απλά δεν γίνεται πάντα.Θελει διαρκή αγώνα.
Βέβαια δεν γίνεται πάντα. Και λογικό είναι. Έχουμε μια διαταραχή με αυτή θα πορευτούμε. Δεν θα φύγει ποτε ούτε θα γίνουμε τελείως καλά. Αυτό επίσης πρέπει να το χωνέψουμε. Και φυσικά θα υπάρχουν οι μέρες που δεν θα τα καταφέρνουμε, όμως δεν θα το βάζουμε κάτω.
Θα προσπαθούμε πάντα για την καλυτέρευση της ζωής μας. Κι ας είναι οι σκέψεις άλλοτε μικρές κι άλλοτε μεγάλες.
Μ’αρεσει που συζητάμε μεταξύ μας και τα μοιραζόμαστε όλα αυτά. Με κάνουν να αισθάνομαι πως δεν είμαι μόνη μου σε αυτό τον αγώνα. Είμαστε πολλοί τελικά…
Πως πήγε σήμερα η μέρα; Εγώ ξεκίνησα 1η μέρα με τα παιδιά στο σχολείο, είμαι εκπαιδευτικός και η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολα. Αγχώθηκα αρκετά και κουράστηκα πολύ με αποτέλεσμα να μπω σε αρνητικές σκέψεις αλλά τώρα που γύρισα σπίτι προσπάθησα να το δω όλο αυτό σαν μια πρόκληση. Άλλωστε κάθε χρονιά για μας είναι μια νέα πραγματικότητα και πρόκληση…Δεν θέλω να με πιάσει ο αρνητισμος από τώρα ακόμα δεν ξεκινήσαμε….
Εσάς πως ήταν η μέρα;
Nefeli28 και εμένα μου αρέσει πολύ που μιλάμε.Δεν νιώθω εξωγήινη.Ειναι κ δύσκολη η δουλειά σου κορίτσι μου σε καταλαβαινω.Το σκ κύλησε καλά.Εφαγα, κοιμήθηκα,ξεκουράστηκα.Μπο ρεσα κ μπλοκάρα τις σκέψεις.Σημερα όμως ήμουν λίγο ανήσυχη κ το μπλοκάρισμα δεν πήγε όπως ήθελα.Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ τώρα το μεσημέρι δυστυχώς.Εισαι παντρεμένη;;;
Ρε συ nefeli28 πως μπόρεσες να κάνεις παιδιά μέσα σε αυτήν την κόλαση χωρίς φάρμακευτικη αγωγή; Επειδή λες 5 χρόνια έχεις διαγνωστεί κ ήσουν κ βαριά.Ναι δουλεύω, ιδιωτικό τομέα βάση του πτυχίου μου.Ειμαι 35 και το έπαθα πριν 4 χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι περασα πολύ δύσκολα ειδικά στις εγκυμοσύνες με τα ψυχαναγκαστικά κι όλα της ΙΔΨ. Αλλά και αργότερα όταν τα παιδιά ήταν μικρά ήταν εξαιρετικά δύσκολα όλα. Δυστυχώς άργησα πολύ να πάω σε ψυχολογο και να καταλήξω εν τελει και σε ψυχίατρο για φαρμακευτική αγωγή. Έφτασα στο τέρμα. Γι αυτό είναι καλό να αναζητούμε βοηθεια μόλις καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και μας δυσκολεύει την καθημερινότητα.
Διάβασα και την ιστορία σου με τον τσαρλατάνο που το έπαιζε ψυχολόγος και σου στέρησε 2 χρόνια που θα μπορούσες να κάνεις κανονική ψυχοθεραπεία. Τι κρίμα να κυκλοφορούν τέτοιοι άνθρωποι χωρίς συνέπειες.
Γι'αυτό σε ρωτάω.Ειμαι με ψυχοθεραπεία,ξέρω τι έχω και είναι δύσκολα.Δεν θέλω να ξέρω πως θα ήμουν αν δεν ήξερα.Φανταζομαι θα είχα κρίσεις πανικού κάθε μέρα και θα εκλαιγα συνεχώς.Πραγματικα είσαι ηρωίδα.Πως άντεξες;;;
Έπεσα και σε τσαρλατάνο «ειδικο» δυστυχώς και μου κόστισε και χρήματα και την ψυχική μου ηρεμία που ήδη δεν είχα όταν πρωτοπήγα. Εφιαλτική εμπειρία για πρώτη φορά σε ψυχολογο.
Ήταν πολλά αυτά που με έφεραν στην κατάρρευση πριν από δυο χρόνια. Συσσωρεύτηκαν όλα αυτά που περασα και κάποια στιγμή ο οργανισμός μου ξέσπασε.
Ευτυχώς τώρα είμαι σε έναν πολύ καλό ψυχίατρο και όλα πάνε καλά.
Είναι βασικό να έχουμε και υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα σε όλα αυτά κι εγώ είχα δίπλα μου την αδερφή μου η οποία πάσχει από την ίδια διαταραχή και με καταλαβαίνει και στηρίζει απόλυτα. Μέσα στην ατυχία μου τυχερή που την έχω….