Quote:
Originally posted by Alobar
Καλημέρα. Επειδή και το παρόν θέμα παίρνει μορφή αντιπαράθεσης, θα έλεγα μόνο το εξής. Προσωπικά κι έχοντας ήδη καταθέσει τις απόψεις μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα βλέποντας να \'υπερισχύει\' η άποψη που θέλει τους αυτόχειρες - και τους παρολίγον αυτόχειρες αν έχω καταλάβει σωστά - να έχουν \'από πίσω\' κάποια διαταραχή ή βεβαρυμένο ιστορικό. Δεν αλλάζει τίποτα για μένα ή τη ζωή μου σε παρελθόντα και παρόντα χρόνο, επομένως και για τις απόψεις μου. Θέλω να πω όμως, πως ακόμη κι αν δεχόμουν ότι \'δεν μπορεί να αυτοκτονήσει ένας υγιής άνθρωπος ακόμα και μετά από ένα τραγικό συμβάν\', αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως όλοι όσοι επιδέχονται τραγικών συμβάντων στη ζωή τους προχωρούν σε αυτοκτονία ή έστω απόπειρα. Θα το συζητούσα έστω, όταν τελικά οριοθετηθεί το τί σημαίνει \'απόλυτα ψυχικά υγιής άνθρωπος\', κάτι που κατά τη δική μου γνώμη δε πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Για εμένα τουλάχιστον το παρόν θέμα δεν έχει καμιά μορφή αντιπαράθεσης.Θέλεις να μου εξηγήσεις γιατί την αντίθετη προς εσένα άποψη την βλέπεις ως κακώς κείμενη αντιπαράθεση;Ο κάθε άνθρωπος έχει τα θέματά του πιστεύω.Και αυτά είναι που κάνουν κατ\'εμέ και τη ζωή του πιο ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική.Όταν αυτά τα θέματα την κάνουν μακροχρόνια καταστροφική τότε, κατά τη δική μου άποψη,ο άνθρωπος δεν χαρακτηρίζεται υγιής.Η πρόταση που αναφέρεις παραπάνω περί του αν δεχόσουν ότι δεν αυτοκτονούν οι υγιείς μετά από ένα τραγικό γεγονός δεν σημαίνει ότι όλοι μετά από ένα τραγικό γεγονός προχωρούν σε απόπειρα απλά επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου.Ναι,δεν προχωρούν όλοι σε απόπειρα και δη οι ψυχικά υγιείς.Άρα αν δεν προχωρούν οι ψυχικά υγιείς τα ποσοστά έρχονται από τους μη ψυχικά υγιείς.
\'... Αν θέλεις όπως σωστά λες να εξαφανίσεις τον εαυτό σου δεν είσαι ψυχικά υγιής μιας και ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να επιβιώνει. Αν λοιπόν έτσι έχει ρυθμιστεί ο άνθρωπος το να θέλει ο ίδιος να πάει κόντρα στη φυσική του λειτουργία αν δεν χαρακτηρίζεται ως χαζό χαρακτηρίζεται σίγουρα ως αυτοκαταστροφικό και άρα μη υγιές...\'
Ο απόλυτος πόνος είναι ένα φυσιολογικότατο συναίσθημα όμως. Και εδώ το \'απόλυτο\' γίνεται \'σχετικό\' για τον καθένα, αναλόγως της αντίληψής του περί τραγικότητας. Δε μου λέει κάτι μια \'φυσική\' λειτουργία που περιλαμβάνει μόνο τους βιολογικούς μου μηχανισμούς. Η φυσική μου λειτουργία περιλαμβάνει και το πνεύμα και την ψυχή. Επιτρέψτε μου λοιπόν, να μη χαρακτηρίσω \'χαζό\' τον καρκινοπαθή που αντιλαμβάνεται ως ένδειξη ψυχικής υγείας μια αξιοπρέπεια που χάνεται και αυτοκτονεί ή μια μητέρα που έχασε το παιδί της. Γιατί με αυτή τη λογική, και ο \'ειδικός\' επί παραδείγματι ή το κοντινότερο σε αυτή τη μητέρα πρόσωπο που θα της συμπαρασταθεί προκειμένου να αποφευχθεί μια απόπειρα, καλό θα είναι να μη καπνίζει ας πούμε ή να μη \'κατεβάσει\' 5 ουΐσκι από τη στεναχώρια του. Επομένως, για ποιές αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές μιλάμε τελικά; Έκανα ένα σχολιασμό. Ελπίζω να γίνει σεβαστή μόνο η άποψή μου και να μη βρεθώ σε κάτι άλλο άνευ λόγου και αιτίας.
:)