Originally posted by Existir
Quote:
Originally posted by alexandros3
Είναι μία επώδυνη διαδικασία αποδόμησης και αναδόμησης. Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη και είναι επώδυνη πολλές φορές. Μου κάνει εντύπωση που δεν το καταλαβαίνεις. Γνωρίζω αρκετά άτομα με την ίδια εμπειρία με μένα και τα ίδια συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Στο χειρουργικό κρεβάτι βάζουν αναισθητικό. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη ψυχοθεραπεία.... Δεν πάω εκεί για να περάσω το χρόνο μου ή να πιω καφέ με τον θεραπευτή. Πάω για να δω αλήθειες που ήταν κρυφές. Η διαδικασία εξόρυξης στο φως είναι επώδυνη μερικές φορές.
Θες να πεις οτί είναι επώδυνο το να γίνεις ένας άνθρωπος που δέχεται τις ευθύνες για τις πράξεις του, που καταλαβαίνει πόσο πολύ ο ίδιος είναι ο σκηνοθέτης της ζωής του;
Αυτό δεν είναι απελευθερωτικό; Δεν σου δίνει την ελευθερία να αποφασίσεις εσύ για σένα και την ζωή σου κι όλα αυτά που συμβαίνουν; Δεν σου δίνει το περιθώριο να κοιτάξεις μέσα σου και να ανακαλύψεις όλα αυτά που δεν ήξερες για σένα, να διευρύνεις την αυτογνωσία σου και στην τελική να αγαπήσεις τον ευατό σου και να συμφιλιωθείς με τις αντιφάσεις τόσο του χαρακτήρα σου αλλά και της ίδιας της ζωής;
Μήπως τελικά θες να πεις πως αυτή η ευθύνη πέφτει βαριά στους ώμους των περισσοτέρων.
Δεν σου κρύβω οτί δυσκολεύομαι με την ψυχοθεραπεία. Δυσκολεύομαι ναι, όμως βγαίνω κερδισμένη. Επι τέλους ασχολούμαι με τη Ναταλία. Επί τέλους φεύγουν οι άχρηστες προκαταλήψεις, οι περιττές ανασφάλειες. Ακόμα και στην αναμόχλευση των πιο οδυνηρών αναμνήσεων, ακόμα κι εκεί που το κεφάλι μου έλεγα θα σπάσει, τώρα ξέρω. Ξέρω τι συνέβη, ξέρω πως οδηγήθηκα εδώ που είμαι τώρα, ξέρω πως πρέπει να αλλάξω το παλιό μου δέρμα. Αργή διαδικασία αλλά προς όφελος μου. Το κέρδος μου; Γίνομαι αυθεντική. Γίνομαι περισσότερο αυτό που είμαι.
Θυμάμαι που έλεγα στην ψυχολόγο μου για το πόσο κουράζομαι στη δουλειά και στο σπίτι, που πρέπει όλα να τα κάνω μόνη μου, που έχω επωμιστεί τεράστιες ευθύνες. Γκρίνιαζα, πόναγε το κορμί μου, ξάπλωνα και δεν έβρισκα ξεκούραση. Ξέρεις τι μου είπε η ψυχολόγος; \"Τόση ελευθερία δεν θα είχε κόστος;\" Έμεινα άφωνη. Ξέρεις πως ήρθαν τα λόγια της; Σαν λύτρωση. Σου μιλάω βιωματικά. Ξέρεις ποιο είναι το κέρδος μου; Δεν είναι οτί δεν κουράζομαι, φυσικά και κουράζομαι. Απλώς τώρα μπορώ να ξεκουράζομαι.
Πες μας κι εσύ αν θες.