Originally Posted by
Lou!
βούντερ,
όταν λες ότι "χειραγωγούμαστε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο χωρίς να έχουμε επιλογές, τί εννοείς;" ότι δεν έχεις επιλογή να κλείσεις τη ρημάδα την τι βι; σου έχει αιχμαλωτίσει το χέρι το σύστημα; ότι δεν έχεις επιλογή να μην πάρεις iphone αν δεν θέλεις; ότι δεν έχεις επιλογή να δώσεις το μισό πιάτο απότο φαΐ σου σε έναν άστεγο αν θέλεις; πώς το εννοείς οτι δεν φταίει ο απλός κοσμάκης για την κατάντια;
πάμε παρακάτω στο φαινόμενο Δασκαλάκη, και όχι απαραίτητα σε αυτόν, αλλά σε όλους τους καθηγητές πανεπιστημίων στην αμερική τουλάχιστον [στην Ευρώπη δεν ξέρω τι παίζει], που ήμουν σε μεγάλο πανεπιστήμιο και την ξέρω εκ των έσω την κατάσταση:
σε τι θεωρείς ότι ο Δασκαλάκης προσφέρει στο κοινό συμφέρον; από όσο γνωρίζω οι καθηγητές πανεπιστημίων στην αμερική πληρώνονται ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ μισθούς! ο ετήσιος μσθός ενός καθηγητή μπορεί να ξεκινάει από τις 100,000 δολλάρια ετησίως και όταν είναι full professors και αν κάνουν όνομα, γίνουν φίρμες, μπορείς να υπολογίζεις ότι χαλαρά παίρνουν 300,000-400,000 $ ετησίως. αυτά τα χρήματα που τα βρίσκουν; αν το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο, σε μεγάλο βαθμό είναι από τους φόρους των κατοίκων της πολιτείας. αν είναι ιδιωτικό, είναι από τα τεράστια δίδακτρα που χρεώνουν για τα προγράμματά τους. σε ένα πανεπιστήμιο σαν το stanford, το berkeley ή το MIT, το ετήσιο κόστος διδάκτρων για μία χρονιά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το 2005 που ήμουν εγώ, ήταν περίπου στα 23,000 $ αν δεν είχες κάποια υποτροφία ή δουλειά στο πανεπιστήμιο.
με λίγα λόγια οι καθηγητές καλοπληρώνονται για τη δουλειά τους, από τους φόρους των πολιτών ή από τα δίδακτρα των φοιτητών [ή των μπαμπάδων τους], και μάλιστα ο μισθός τους είναι πολλαπλάσιος του μέσου αμερικάνικου μισθού. υποθέτω ότι τον αποφασίζουν οι ίδιοι, καθώς αυτοί αποφασίζουν ουσιαστικά το πώς θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο, και φροντίζουν να πληρώνουν όλους τους υπόλοιπους φυσιολογικούς μισθούς, εκτός από τις αφεντιές τους. οι υπόλοιποι που δουλεύουν στα πανεπιστήμια, πχ καθαριστές, γραμματείς, ή μεταπτυχιακοί φοιτητές που βοηθάνε τους καθηγητές στην έρευνα και στην διδασκαλία πληρώνονται καλά, αλλά φυσιολογικά. ένας βοηθός καθηγητή μπορεί πχ να πληρώνεται 2,000 $ το μήνα συν τα δίδακτρα, δηλ γύρω στα 4,500 $ το μήνα αν συνυπολογίσουμε και την αξία των διδάκτρων.
πάμε τώρα στο τι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στο πόσο 'αντισυστημικοί' είναι:
τι προσέσφερε ο δασκαλάκης στο κοινωνικό σύνολο; έχει κάνει πάρα πολλές δημοσιεύσεις για την ηλικία του και κυρίως ασχολείται με άλυτα θεωρητικά προβλήματα της πληροφορικής, προβλήματα τα οποία απασχολούν μονάχα την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κανέναν άλλο [μια πολύ συγκεκριμένη ελίτ ελάχιστων ανθρώπων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της γης]. σε τί επηρεάζεται και αλλάζει προς το καλύτερο η ζωή του μέσου ανθρώπου στην αμερική, ή όπου αλλού θες, από το γεγονός ότι ο δασκαλάκης μαζί με τον παπαδημητρίου απέδειξαν ένα θεώρημα σχετικό με θεωρία παιγνίων [δεν ξέρω ακριβώς τις λεπτομέρειες], πάντως είναι ένα φοβερά εξειδικευμένο κομμάτι γνώσης, που εκτός από τους ακαδημαϊκούς, χέστηκε η φοράδα στο αλώνι και αν το πρόβλημα λύθηκε ή δεν λύθηκε! ποια ήταν τα ατομικά του οφέλη; τεράστια, έφτιαξε από νέος την καριέρα του, διοριζόμενος καθηγητής στο ΜΙΤ. ποια είναι τα κοινωνικά οφέλη της επίλυσης ενός θεωρητικού μαθηματικού προβλήματος; μηδενικά.
κατά πόσον λοιπόν ο δασκαλάκης, και ο κάθε δασκαλάκης, είναι άνθρωπος 'αντισυστημικός'; μέσα στο σύστημα είναι για τα καλά. απλά είναι στην ελίτ που έχει το πάνω χέρι.
πες μου για τον γκάντι, ή τη μητέρα τεράζα, ή τη γερόντισσα γαβριηλία, που πραγματικά βοήθησαν κόσμο δίνοντας τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για το κοινό καλό, να συμφωνήσω!