Παω να φάω ! :cool:
Printable View
Παω να φάω ! :cool:
Quote:
Originally posted by Sofia
πως μπορουν τα παιδια να αναλαβουν την ευθύνη της ανατροφής του? μπορουν να εχουν την ευθύνη αυτη? πως?
πως να ζητήσουμε απο ενα παιδι να λογοδοτήσει για την ιδια πραξη που μπορει να κανει ενα ενηλικας?
πως να ζητήσουμε απο ενα παιδι να ναι αυτονομο κ ανεξάρτητο?
οι γονεις κ οι δάσκαλοι οτι ρολο κι αν επιλεξουν να εχουν απεναντι στο παιδι, αυτο αντιλαμβανεται τις αληθειες τους έτσι κ αλλιως.αργα ή γρηγορα.
κι επειδη ο ανθρωπος εχει τη δυνατότητα να προσαρμοζεται στις οποιες συνθήκες τί σημαινει?οτι κοιτταω τονεαυτο μου κ αδιαφορω για το παιδι?ας αναλαβει τις ευθύνες του μονο του?
Μπήκε κανείς ποτέ στη διαδικασία να τα κάνει όλα αυτά; Το θέλησε έστω; Το σκέφτηκε μήπως; Τι τον εμποδίζει άραγε; Μήπως οι ανασφάλειες και οι προκαταλήψεις του; Λέω…
Το ότι το κάθε παιδί μπορεί να κάνει περισσότερα απʼ όσα πιστεύουμε είναι μια πιθανότητα. Τη δυνατότητα να το κάνει την έχει; Αν – λέω… αν – καταφέρει, παρά πάσα γονεϊκήν ελπίδα να περπατήσει στη ζωή, έτσι που δεν το περίμενε ο ίδιος ο γονιός, τι θα σημαίνει αυτό για τον άμοιρο γονιό; Μήπως αυτό θα ήταν αρκετό για να αμφισβητηθεί η σημασία της παρουσίας και της συμβολής του στην πορεία του; Μήπως ανασφαλείς γονείς φορτώνονται στα παιδιά τους, για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, την προσωπική τους ανάγκη για αναγνώριση και επιβεβαίωση; Μήπως αυτός ο υπέρμετρος γονεϊκός αλτρουϊσμός που διαφαίνεται πίσω από την πολλή σπουδή για «το καλό του παιδιού» έχει μάλλον εγωιστικά κίνητρα; Δε λέω ότι είναι οπωσδήποτε κατακριτέα, όποια και να ʽναι. Ό,τι νιώθει καθένας ας κάνει. Κι όπως θέλει ας φερθεί. Ξεκάθαρα όμως, ει δυνατόν, να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
Κατά τη γνώμη μου στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό το χάος δεν είναι παρά πολύ κακό για το τίποτα. Γιατί όσα έχουν σημασία, τα αισθήματα, η ζωή, η ευτυχία των ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, πολύ λίγη σχέσην έχουν με εγκεφαλικά συμπλέγματα. Αν νοιάζομαι για κάποιον άλλον και θέλω κάτι να του προσφέρω, αυτό είναι κάτι δικό μου. Η ανάγκη του άλλου είναι κάτι δικό του, όπως και η αποδοχή της προσφοράς μου. Το θέλω μου πρέπει να συναντήσει το θέλω του. Αν αυτό δεν είναι σαφές διαρκώς σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, τα πράγματα μοιραία στραβώνουν. Και πολύ περισσότερο ισχύει αυτό για τα παιδιά και τους μεγάλους.
Αυτά τα παιδιά που δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα και δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα, εγώ, δόξα τω Θεώ, ακόμα δεν τα συνάντησα. Μάλλον γιατί δεν τα εφηύρα.
δλδ ενα παιδι πορευεται μονο του χωρις καμια παρουσια δίπλα του, χωρις εναν ανθρωπο δίπλα του που θα μπορεσει να στραφει να αντλησει δυναμη, αγαπη, στήριξη, γνωση, φροντίδα, σταθερο περιβαλλον και τόσα μα τοσα αλλα?....ενα παιδι λοιπον περπατάει μονο του καλα τυχαια? επισης κανει περισσοτερα απο τον γονιο του -οταν αυτο συμβαινει -τυχαια?δεν υπήρχε τπτ απο πισω, καμια στήριξη, καμια αγάπη?
ενα παιδι, καθε παιδι εχει δυνατοτητες. αυτες για να ανθισουν χρειαζονται ενα υγιες περιβαλλον. τπτ δεν γινεται τυχαια.
αντιστροφα,οταν βλεπεις ενα παιδι να δυστυχει ειναι τυχαιο?δεν φερουν καμια ευθυνη γι αυτο οι γονεις του?ή εχει την ευθυνη (και παλι ) το ιδιο κ μονο αυτο?
Ti ακριβώς λες olorou ?
Να ανεξαρτοποιηθούν τα παιδιά απο ποια ηλικία ?
Να δουλεύουν δηλαδή ? Να τους φερόμαστε ακριβώς, μα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και σε έναν ενήλικα ? Δηλ. σε ενα αγενές κοριτσάκι να φερθούμε ενδεχομένως και με αγένεια ?
Να τα αφήνουμε να γυρνάνε στην ηλικία των 8 έξω ελεύθερα και αν τα βιάσει κάποιος, ας μάθουν απο την εμπειρία?
Το πιάνουμε από την αρχή. 1η Δημοσίευση μου Μαύρα. Απάντηση Κρίνου σε μώβ και ανταπάντηση μου σε Πράσινα. Για όποιον βέβαια έχει τον χρόνο και την διάθεση να διαβάσει.
Κατ\' αρχάς να χαιρετίσω τα νέα μέλη του ιστοχώρου και να ευχηθώ και καλό χειμώνα μιας και είναι η πρώτη φορά που γράφω μετά το καλοκαίρι.
ευχαριστουμε πολυ, ανταποδιδουμε....
Επειδή δεν έχω παιδιά, δεν θα σχολιάσω τα περί ανατροφής γιατί όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Επιγραμματικά όμως κάποιες σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας τις θέσεις σας θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας και - φυσικά - να τις βάλω στην κρίση σας.
μαστα,
ενβδιαφερουσα η αρχη σου, δεν θα σχολιασεις μιας και δεν εχεις παιδια, αλλα τελικα θα σχολιασεις επιγραμματικα....
Μηπως εισαι λιγο ανασφαλης τελευταιως???
παλιοτερα δεν το συνηθιζες να αναιρεισαι με μια προταση μπροστα απο την αλλη... τεσπα δεν πειραζει εμεις να ειμαστε καλα.
Σε αντίθεση μ\' εμένα που εσχάτως - κατά τη γνώμη σου πάντα - εμφανίζω ανασφάλειες κλπ, εσύ ανέκαθεν έχεις ένα ψιλοπρόβλημα αντίληψης. Είπα ότι δεν θα σχολιάσω την ΑΝΑΤΡΟΦΗ, δηλαδή δεν θα πω \"οι γονείς έπρεπε να κάνουν αυτό\" ή \"είναι λάθος των γονέων που δεν έκαναν εκείνο\". Κατάλαβες ή να τα σπάσω και να τα ξαναρίξω;
Εγώ καλά είμαι... εσύ μάλλον θες κάνα παϊδάκι.
1. Άλλο ελευθερία έκφρασης, άλλο αγένεια.
Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικότερο. Η Άτζικ εστιάστηκε στην αγένεια της έκφρασης και το κοριτσάκι δεν ήταν και μωρό... ήταν σε μία ηλικία που θα έπρεπε να καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ ευγένειας και αγένειας. Θεωρώ το λιγότερο ανεδαφική την προέκταση της αγενούς συμπεριφοράς σε δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης.
εδς εισαι λιγο φαουλ οχι πολυ.
Προτιμω να ρεζουμαρουμε πιο κατω μιας και εκει το χοντρενεις απιστευτα
Αν εγώ είμαι φάουλ, τότε εσύ είσαι Παπουτσέλης και Λίτσας μαζί (ονόματα διαιτητών ποδοσφαίρου που σφύριξαν λανθασμένα είναι αυτά... δεν τα ξέρεις, όπως - προφανώς - δεν ξέρεις πότε κάποιος είναι φάουλ).
Το δικαίωμα κάποιου ΠΑΝΤΑ σταματάει εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του άλλου. Και όσο δικαίωμα μπορεί να θεωρηθεί η έκφραση μίας άποψης, άλλο τόσο δικαίωμα είναι και η υπεράσπιση του εαυτού σου απέναντι στο οποιοδήποτε κακεντρεχές σχόλιο. Διότι μονομερής \"ελευθερία έκφρασης\" είναι φασισμός. Έτσι;
Να υποθεσω οτι το εχει ςχασει τελειως η 50-50??
Μηπως νομιζεις οτι εισαι στο κοινοβούλιο και αγορευεις??
Μηπως κανεις το διδακτορικο σου και μιλας για πολιτικα με τους συμφοιτητες σου???
Μιλας για ελευθερια εκφρασης και για φασισμο εχωντας σαν αντιπαλο ενα δεκαχρονο παιδι??
Σου ειναι τοσο δυσκολο να αντιληφθεις οτι αμα πεις σε αυτο το παιδι, τι ειναι φασισμος, (η οτι ειναι φασισταριο αυτο θα ειχε πιο πολυ πλακα) θα σε κοιταει με γουρλωμενα ματια και θα αδυνατει να καταλαβει τι του λες??
Ελεος βρε ανθρωπα!!!
Θα στο πω πολυ φιλικα οτι την γραβατα την φοραμε στο λαιμο, αυτο ειναι ληγμενο, μην το διαπραγματευεσαι.
Χρειάζεσαι γρήγορα κάνα Red Bull στην καλύτερη. Μη γράφεις βράδυ γιατί δεν ξέρεις τι λές. Το παράδειγμα δεν πάει στο παιδί. Είπαμε δεν μιλάω για ανατροφή. Πάει σε όλους όσους μεταφράζουν την αγένεια σε \"ελευθερία έκφρασης\". Αυτοί δεν είναι παιδιά νομίζω. Αν το παιδί έχει σαφή αντίληψη της \"ελευθερίας έκφρασης\" και τι αυτή συνεπάγεται, τότε σαφέστατα μπορεί να έχει και αντίληψη του \"φασισμού\", \"δικαιώμτατος\" κλπ. Όπως φυσικά και της διαφοράς ευγένειας / αγένειας.
Αν όμως η Ατζίκου γύρναγε και έλεγε στην πιτσιρίκα \"τι λες βρε ανόητο και χαζό κοριτσάκι, έχεις βάψει ποτέ τα νύχια σου εσύ βιαστικά ή πας και ζητάς από τη μαμά σου να σου διαλέξει και τα ρούχα;\" η Ατζίκου θα ήταν αγενής ή όχι;
Η Ατζικ απλως θα εκανε ενα αστοχο σχολιο και τιποτα παραπανω. Θα ηταν αδιανοητο να πεις καιτ σε ενα παιδι που δεν ειναι σε θεση να το αντιληφθει.
Απλα θα το ελεγε μονο και μονο για να νιωσει η ιδια καλα.
Δεν ξερω αν αυτο σε ενδιαφερει μονομερος, να νιωσουμε εμεις οτι εκτονωνομαστε και απο κει και περα αν θα λαβει ο αλλος κατι, σκασιλα μας μεγαλη και δεκα παπαγαλοι...
σωστα??
Στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Εσύ καταλαβαίνεις;;; Επί του επιχειρήματος σου, το αν θα καταλάβαινε ή όχι είναι θεωρητικό. Εγώ πιστεύω ότι θα καταλάβαινε οπότε λήγει. Αν όμως δεν καταλαβαίνει την απάντηση, τότε πως αναγνωρίζεις και αποδίδεις \"ελευθερία έκφρασης\" σ\' κάποιον που δεν καταλαβαίνει την έκφραση;
Είναι σαν να δίνεις ένα πιστόλι σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει την έννοια \"σκοτώνω\" ρε Κρίνο. \"Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει\" λέμε. Δεν μπορείς να αφήνεις ανεξέλεγκτο - πιστεύω - στα χέρια ενός 10χρονου κάτι που μπορεί να τσακίσει κόκκαλα ρε Μαν. Μην τρελαθούμε τελείως.
Το κοριτσάκι θα έβαζε τα κλάματα - ενδεχομένως - ή όχι;
οχι θα σου ελεγε παμε να παιξουμε πρεφα....
αυτο μολις τα πειτε για τον φασισμο και του εξηγησεις οτι η ελευθερια σου αρχιζει εκει που τελειωνει η δικη μου.
Συμπληρωματικα μπορεις να του αναλυσεις μια για την πτωση του ποσοστου κερδους ετσι να πειτε και κατι πιο επιστημονικο.
Καλός ο σαρκασμός αλλά θα μπορούσε να βγάζει και νόημα. Όμως για να βγάζεις νόημα θα πρέπει και να καταλαβαίνεις σε τι απαντάς, πράγμα που - απ\' ό,τι φαίνεται - δεν σε διακρίνει στην προκειμένη περίπτωση. Πάντως είναι φοβερό το πόσο σίγουρος είσαι για τις αντιδράσεις ενός δεκάχρονου αλλά και τις ικανότητες αντίληψης του. Προφανώς αναγνωρίζεις ότι ομοιάζουν με τις δικές σου και μιλάς προσωπικά (αυτός είναι σαρκασμός... κατάλαβες μα μεν;)).
Και τέλος, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ του κοριτσιού θα υπερασπίζονταν το βλαστάρι τους απέναντι στην επιθετικότητα της Ατζίκου ή θα έμεναν αμέτοχοι;
τι να κανουν οι καημενοι?? πολυ πιθανον θα εμεναν αναυδοι αμα εβλεπαν την Χ ατζικ να προσπαθει να επιχειρηματολογισει με το δικο σου σκεπτικο σε ενα πιτσιρικι 10 ετων....
Φυσικα και θα ελεγαν στην μαινομενη ατζικ οτι θα ηταν χρησιμο να καταλαβει πως λειτουργουν τα παιδια.
Επειδή δεν καταλαβαίνεις και απαντάς αρλούμπες, για άλλη μία φορά η επιχειρηματολογία μου απευθύνεται στους υποστηρικτές της \"ελευθερίας εκφρασης με κάθε κόστος\". Ως προς την απάντηση σου αυτή καθεαυτή, τότε και η Άτζικ θα μπορούσε να πει ότι από τα πολλά παιδιά που βλέπει στο μετρό, το δικό τους είναι το μοναδικό που έχει φανεί τόσο αγενές. Άρα δεν είναι παιδική λειτουργία αλλά μάλλον δυσλειτουργία.
Και αν το υπερασπίζονταν θα ήταν σωστό να το υπερασπιστούν, αφού η αντίδραση προήλθε από την αγένεια της; Οπότε οδηγούμαστε και στο δεύτερο συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου
Δεν εννοω να το υπερασπιστουν σε τιποτα αλλο περαν του οτι ειναι αντιπαιδαγωγικο. Και αν θες συζηταμε τι σημαινει αυτο.
Συνεχίζεις να απαντάς σε άλλο πράγμα από αυτό που συζητάμε, ή τουλάχιστον ισχυρίζομαι εγώ. Στο βάζω λοιπόν σαν ερώτηση και αναμένω απάντηση επι αυτής.
ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΜΒΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ \"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ\" ΤΟΥ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ? ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ;;;
Και πριν μου απαντήσεις \"η νομιμοποίηση έρχεται από το γεγονός ότι το κοριτσάκι είναι 10 χρονών\" θα σου υπενθιμίσω ότι έχω απαντήσει ήδη. Αφού είναι 10 χρονών και ΔΕΝ μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα αλλά ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να του περιορίσουν την \"ελευθερία έκφρασης\" και να του διδάξουν και λίγη ευγένεια, από το να περιορίζουν στο όνομα της ελευθερίας του την έκφραση του άλλου.
2. Άλλο ελευθερία σκέψης και έκφρασης, άλλο αντικοινωνικές και προκλητικές συμπεριφορές
Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Αλλά πέρα από το ΤΙ λες, μετράει και το ΠΩΣ το λες. Στο παράδειγμα που αναφέρθηκε, το κοριτσάκι δεν σχολίασε απλά αλλά χλεύασε, απ\' ό,τι τουλάχιστον κατάλαβα. Τέτοιες συμπεριφορές απαντώνται ενίοτε με επιθετικότητα ή και αποκλεισμό. Αν του γύρναγε μία σφαλιάρα ή Ατζίκου θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη...
Τι σφαλιαρα ρε??
μαστιγωμα δια οξους και αλατος εις την πλατεια συνταγματος....
Αλλα το τι εχεις ξεφυγει φαινεται απο χιλιομετρα.
Για να ακολουθησω την δικη σου λογικη αμα κοπαναγε στην ατζικ σφαλιαρα, η ατζικ τι θα εκανε????
Προφανως θα επιανε το παιδι και θα το πεταγε εξω απο το παραθυρο.....
Δεν νομιζω να επεσα εξω βασει της λογικης σου.
Νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση γιατί δεν χρησιμοποίησα ερωτηματικό. Δεν είμαι - φυσικά - υπέρ της σφαλιάρας, αλλά ρώτησα (ή έστω ήθελα να ρωτήσω) κατά πόσο είναι απόλυτα δικαιολογημένη η σφαλιάρα στο κοριτσάκι με το συλλογισμό που ακολουθεί και που - σχολιάζοντας ως συνήθως τμηματικά φράσεις και όχι θέσεις - άφησες έξω από την \"απάντηση\" σου.
Έπεσες έξω όμως ακόμα και στην προέκταση της λογικής μου γιατί στη σφαλιάρα της πιτσιρίκας, αρχίζεις στις φάπες τους γονείς. :P:P:P Άλλωστε εγώ δεν ανήκω σ\' αυτούς που αναγνωρίζουν \"δικαιώματα\" σε ανήλικα, γι\' αυτό και εναποθέτω τις ευθύνες στους γονείς.
σωματική βία απέναντι στην λεκτική βία.... και ίσως το κοριτσάκι να μάθαινε να μην χλευάζει αγνώστους γιατί αυτό μπορεί να έχει και συνέπειες... πράγμα που με οδηγεί στην 3η μου παρατήρηση.
φαντασου και να ησουν δασκαλος....
στραφι λοιπον οσα χρονια παπαγαλιζουν αυτοι των οργανισμων κατα της βιας στα παιδια ετσι??
πολυ κακως απαγορευτηκε το ξυλο στα σχολεια....
Μηπως να φορανε και ποδιες???
αναρωτιεμαι ποσο πισω θα πας τον συντηριτισμο σου...
Όσο τραβιόμαστε στο άκρο της απόδωσης \"απόλυτης ελευθρερίας έκφρασης ανεξάρτητα από το πόσο είναι σε θέση να τη διαχειριστούνε\" σε 10χρονα, άλλο τόσο ή αντεπιχειρηματολογία θα τραβιέται στο άλλο άκρο της βίαιης νουθεσίας. Δεν υπάρχει κάτι το παράλογο σ\' αυτό. Το ένα άκρο φέρνει το άλλο.
Και για άλλη μία φορά, μην αναλώνεσαι σε κριτική του προσωπικού μου συντηριτισμού μιας και ουδέποτε δήλωσα οπαδός του \"όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος\". Απλά εξηγώ ότι η απόλυτη \"ελευθερία\" στα παιδάκια προκαλεί - ή έστω ενδέχεται να προκαλέσει - αντιδράσεις που δεν θα συνάδουν με τις αντιδράσεις που μπορεί να αντέξει η ηλικία τους. Ακριβώς επειδή ΟΥΤΕ η απόλυτη ελευθερία είναι κάτι που συνάδει με την ηλικία τους. Το κατάλαβες επιτέλους;;;;
3. Η εμπειρική γνώση δεν αποκτάται μόνο αλλά μεταβιβάζεται κι όλας
Κατ\' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι για εμένα εμπειρία δεν είναι το τι κάνεις αλλά το τι καταλαβαίνεις, το τι σου μένει από αυτό που κάνεις. Έτσι, βρίσκω το λιγότερο μικρόνοη την άποψη του \"ασ\' το παιδί να κάνει ό,τι θέλει, αν δεν πάθει δεν θα μάθει\". Με αυτή τη λογική, ας μη λέμε στα παιδιά μας να μην παίζουν με πρίζες, γιατί όταν τα χτυπήσει το ρεύμα θα μάθουν. Ας μη λέμε στους έφηβους να βάζουν προφυλακτικό γιατί όταν θα αφήσουν καμία κοπέλα έγκυο ή κολλήσουν κάνα αφροδίσιο νόσημα θα μάθουν.
αυτη ειναι ισως η μονη παραγραφο που βλεπω καποιον συνειρμο και συμφωνω.
Δεν ευθύνομαι για την αδυναμία σου να ακολουθήσεις τον συνειρμό. Ξέρω ότι σε διακρίνει μία τάση να μετατρέπεις τους λογικούς συνειρμούς των άλλων σε επιχειρηματολογικούς διασυρμούς δικούς σου αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Τέλος πάντων, αυτή μου η παρατήρηση στηρίζεται στα προηγούμενα. Αν συμφωνείς στο να τους λέμε να φοράνε προφυλακτικό πριν κολλήσουν κανένα αφροδίσιο, τότε καλό θα ήταν να τους μάθουμε να είναι ευγενικά πριν τους αποδώσουμε την απόλυτη ελευθερία λεκτικής έκφρασης προς τρίτους. Εκεί εστιάζεται από την αρχή η θέση μου.
Η κοινωνική προέκταση αυτού είναι αντίστοιχη. Ας μη τους λέμε πως να εκφράζονται ευγενικά, κάποια στιγμή θα τα προσβάλει κάποιος και θα μάθουν.
ειμαι της αποψης οτι τα παιδια μαθαινουν απο τους γονεις.
Αν οι γοεις ειναι αγενεις θα γινουν και τα παιδια κ.ο.κ.
Αν θες λοιπον να κατηγορησεις καποιον σωνει και καλαπιασε τους γονεις, τα παιδια δεν σου φταινει σε τιποτα.
Καλά ρε Κρίνο, πας καλά;;; Αυτό ακριβώς κάνω. Δεν κατηγόρησα την Μικρή αλλά τους γονείς που μου ανήγαγαν την \"ελευθερία έκφρασης\" σε αγένεια. Αν άλλωστε έκανες τον κόπο να διαβάσεις όλο το κείμενο πριν γράψεις την απάντηση θα έβλεπες ότι το γράφω στο τέλος. Αλλά που... μιά ζωή τα δικά σου κάθεσαι και γράφεις ανεξάρτητα με το τι σου λέει ο άλλος. Η πιτσιρίκα ήταν αγενής. Προφανώς δεν της έμαθαν να είναι ευγενής. Δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος και να μου λέει \"καλά έκανε γιατί έχει δικαίομα στην ελευθερία έκφρασης\". Ώπα ρε μεγάλε... τα δικαιόματα πάνε πάντα με υποχρεώσεις και σταματάνε εκεί που αρχίζουν τα δικαιόματα των άλλων.
Έχει αναλάβει η πιτσιρίκα τις υποχρεώσεις την εκφραστικής της ελευθερίας; Όχι
Έχει η πιτσιρίκα αντίληψη των ορίων των δικαιομάτων της σε συνάρτηση με τα δικαιόματα των άλλων; Όχι
(Εσύ είπες παραπάνω \"... Σου ειναι τοσο δυσκολο να αντιληφθεις οτι αμα πεις σε αυτο το παιδι, τι ειναι φασισμος, (η οτι ειναι φασισταριο αυτο θα ειχε πιο πολυ πλακα) θα σε κοιταει με γουρλωμενα ματια και θα αδυνατει να καταλαβει τι του λες??)...\")
Αφού λοιπόν δεν καταλαβαίνει τις ευθύνες που απορρέουν από την ανάληψη του κάθε δικαιόματος αλλά και τους περιορισμούς αυτού του δικαιόματος σε συνάρτηση με τα δικαιόματα των άλλων, από που κι ως που του αποδίδεις ένα τέτοιο δικαίωμα ρε Κρίνο;
Ή κάποια στιγμή θα τα δείρει κάποιος προσβεβλημένος και θα μάθουν επίσης.
οχι καποιος... μαλλον εσυ θα εισαι.
Γιατι εγω πχ αποκλειεται, να βαζουμε τα πραγματα στην θεση τους.
Ούτε εγώ θα είμαι γιατί αναγνωρίζω περιορισμούς στην ελευθερία μου. Αν όμως αναγνωρίζουμε \"απόλυτες ελευθερίες\" όπως οι υπερασπιστές της συμπεριφοράς της μικρής, τότε σίγουρα κάποιος στο πλαίσιο της \"απόλυτης ελευθερίας προστασίας του εαυτού του από οποιανδήποτε προσβολή και απ\' όπου κι αν προέρχεται\" νομιμοποιήται να ρίξει καμία φάπα. Α... και δεν είναι απαραίτητο να είναι και μεγαλύτερος/η της.
Μόνο που όταν μιλάμε για κοινωνικές εκφράσεις, ενίοτε, μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή ο άνθρωπος έχει ήδη παγιωμένες συμπεριφορές. Και αυτό οδηγεί σε περιθωριοποιήσεις, αποκλεισμούς κλπ. Που με τη σειρά τους δημιουργούν στον περιθωριοποιημένο, αποκλεισμένο κλπ άλλα προβλήματα.
αυτο το πηγαινες για αλλο κειμενο ???
δεν βρισκω την σχεση με το υπολοιπο για αυτο ρωταω.
Τα σπάω και τα ξαναρίχνω για να το καταλάβει το 10χρονο.
Μετά από κάποια ηλικία είναι δύσκολο για το παιδί να μάθει κάποια πράγματα απ\' όσο ξέρω. Αν στα 10 του είναι αγενές και συνεχίσει να είναι μέχρι τα 18 του επειδή αυτό αποτελλεί \"δικαίωμα\" που απορρέει από την \"ελευθερία της έκφρασης\", τότε μία πιθανότητα είναι στα 18 του να έχει μείνει με ελάχιστους ή καθόλου φίλους και να το θεωρούν αντιπαθητικό στην καλύτερη και απροσάρμοστο στην χειρότερη. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα μ\' αυτό.. κάποιοι όμως έχουν. Το κατάλαβες τώρα;
Θεωρώ λοιπόν ότι καλό είναι - έξω από το ψευτοδίλημα \"να πληγωθεί ή να μην πληγωθεί κάποιος και γιατί να μην πληγωθεί αφού όλοι θα πληγωθούμε και θα μάθουμε να αμυνόμαστε στις πληγές\" - κάποια πράγματα ο άνθρωπος να τα μαθαίνει πρώτα και να τα συνειδητοποιεί μετά. Ακριβώς γιατί κάποια πράγματα στην κοινωνία που ζούμε αποτελούν αξιωματικές παραδοχές κοινωνικής συμπεριφοράς.
Το ζητημα ειναι να ξερεις το τροπο και πως θα το μεταδωσεις.
Απο ταμεχρει στιγμης γραφομενα δεν βλεπω να υπαρχει τετοια σχεση.
Μα άμα η αγένεια μεταφράζεται σε \"δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης\" γιατί να βρεις τον τρόπο να μεταδώσεις την ευγένεια; Χώρια το ότι τα γραφόμενα μου όπως δήλωσα δεν αναφέρονται σε παιδαγογικές μεθόδους αλλά σε θέσεις όπως αυτές διατυπόθηκαν
Πριν φαω κανένα \"πέσιμο\" από τους όψιμους προστάτες της \"απόλυτης εκφραστικής ελευθερίας\" να σημειώσω ότι αυτές οι \"αξιωματικές παραδοχές\" - για εμένα - είναι απλά οι κώδικες συμπεριφοράς που - εμπειρικά - μας επιτρέπουν να ζούμε μεταξύ μας σχετικά ειρηνικά. Χωρίς δηλαδή να πλακωνόμαστε στις φάπες ή να βριζόμαστε κάθε φορά που εκφράζουμε κάτι ενδεχομένως αντίθετο από αυτό που πιστεύει ο/η άλλος ή κάτι που πιθανότατα ως σχόλιο δεν έχει θετικό πρόσημο για τον αποδέκτη του.
θα με αναγκασεις να σου επαναλαβω οτι οι ενηλικες εχουν καταφερει να αναπτυξουν τετοιο κωδικα συμπεριφορας.
Ενα δεκαχρονο παιδι αποκλειεται.
Και δεν προκειται να μαθει απο ενα συμβαν σε ενα λεωφορειο.
Α γεια σου!!! Οι ενήλικες λοιπόν ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ νομιμοποιούν το δικαίωμα τους στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Το 10χρονο, από την στιγμή που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ δεν γίνεται να του αποδίδεται a priori και το δικαίωμα.
Μέσα από αυτό το πλαίσιο λοιπόν, νομίζω, δίκαια μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει την παρακάτω διαφορά.
4. Άλλο έχω μάθει να λειτουργώ ελεύθερος και ανεπηρέαστος και άλλο λειτουργώ ασύδοτα καθοδηγούμενος μόνο από τις προσωπικές μου επιθυμίες αδιαφορώντας για τα δικαιώματα και αισθήματα των άλλων.
Γενικά είμαι ενάντια στους περιορισμούς και τις επιβεβλημένες συμπεριφορές. Πάντα όμως υπάρχει η λεπτή γραμμή ανάμεσα σ\' όσα ανέφερα παραπάνω αλλά και κάτι ακόμα. . Από την μία, υπάρχει η αντίληψη της ελευθερίας και της έκφρασης που απορρέει από την παιδεία. Από την άλλη, υπάρχει η απαίδευτη έκφραση που ο φορέας της, ενδεχομένως, δεν στερείται ελευθερίας αλλά σίγουρα στερείται αντίληψης των ορίων που καθορίζονται από τις αντίστοιχες ελευθερίες του αποδέκτη ή των αποδεκτών αυτής της έκφρασης.
Τελικα εισαι εναντια στους περιορισμους η οχι??
Είμαι ενάντια στους περιορισμούς που απορρέουν από επιβεβλημένες συμπεριφορές. Είμαι υπέρ των περιορισμών που σου δημιουργεί η παιδεία. Και η ευγένεια είναι ΠΑΙΔΕΙΑ που περιορίζει την αγενή έκφραση, όπως αυτή της πιτσιρίκας. Και δεν μιλάμε για 5χρονο εδωπέρα. 10 χρονών έχει αντίληψη να καταλάβει το ευγενές από το αγενές και την παιδεία που τα συνοδεύουν, έστω και εξ\' απαλών ονύχων νομίζω
Προσωπικά, είμαι οπαδός της πρώτης θέσης. Συμφωνώ με την Λίμπερ ότι κάποιος θα πληγωθεί ούτως ή άλλως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θέλω να είμαι αυτός που θα τον πληγώσει. Με την ίδια λογική που το γεγονός ότι κάποιος θα πεθάνει ούτως ή άλλως δεν συνηγορεί στο ότι είναι σωστό να είμαι εγώ η αιτία του θανάτου του.
Επιτέλους, ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του γι\' αυτό και αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες αυτών. Ένα 10χρονο κοριτσάκι όμως απολαμβάνει την ασυλία της ηλικίας του σε συνάρτηση τόσο με την ευθύνη, όσο και με τις συνέπειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες ή συνέπειες.
ξερεις αυτο δεν σημαινει τυχαια η δεν εχει καποια ψυχολογικη ερμηνεια, αιτιο και αιτιατο.
Σαφώς και δεν συμβαίνει τυχαία. Και όπως είπες έχει κάποια \"ψυχολογική ερμηνεία, αίτιο και αιτιατό\". Ψυχολογική ερμηνεία, αίτιο και αιτιατό. Όχι υπεράσπιση της \"Ελευθρερίας της έκφρασης\" το 10χρονου.
Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι των γονέων. Το δυστύχημα είναι ότι η μή ανάληψη τους από την πλευρά τους, συνήθως έχει άσχημες συνέπειες στο παιδί. Καλό λοιπόν θα ήταν στο όνομα οποιασδήποτε ενήλικης \"ελευθερίας έκφρασης\", να μην εξωραΐζουμε τις συνέπειες αυτής στην παιδική ηλικία. Αλλά και τις προϋποθέσεις αυτής που σπάνια - έως ποτέ - απαντώνται στην παιδική ηλικία.
ολα αυτα λοιπον επειδη εκανε ενα σχολιο για ενα νυχι...
Όχι, όλα αυτά γιατί κάποιοι βιάστηκαν να ονομάσουν αυτό το σχόλιο \"δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης\" και να λοιδωρήσουν την Ατζίκου που το σχολίασε αρνητικά. Η δική μου η παρέμβαση από την αρχή εκεί εστιάστηκε.
Όποιος αναγνωρίζει δικαιώματα οφείλει να μεταβιβάζει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτά αλλά και τους περιορισμούς που έχουν αυτά. Αλλιώς ισχύει μόνο το δικαίωμα (νόμος) του ισχυροτέρου. Και το παιδί σπάνια, έως ποτέ, είναι τόσο ισχυρό ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του.
Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι γονέας και ίσως να μην νομιμοποιούμαι να μιλάω για ανατροφή κλπ.
δεν εισαι αλλα τα λογυδρια σου τα βγαζεις...
Εδώ μιλάς εσύ ρε που καν καταληπτός δεν είσαι.. πλάκα μας κάνεις;
Αλλά δεν θα ήθελα το 10χρονο κοριτσάκι μου να σχολιάζει μεγαλόφωνα ανθρώπους στο μετρό αρνητικά. Καμία \"ελευθερία\" δεν εξευγενίζει την αγένεια.
ετοιμασου να κανεις κοριτσακια στρατιωτες λοιπον...
αμιλητα και ακουνητα.......
Αν σε ενδιαφερει πιο πολυ το savoiure vivre, πιθανον και να επιτυχεις, αλλα μεχρι εκει.
Δεν ξέρω τι παιδιά θα κάνω, αλλά δεν είναι ανάγκη νομίζω να είναι κάποιος στρατιώτης για να είναι ευγενικός. Αν αυτό πιστεύεις, τότε με τα κοριτσάκια δεν υπάρχει ελπίδα μιας και δεν πάνε φαντάροι. Και δεν με ενδιαφέρει ΠΙΟ πολύ το savoiure vivre. Αλλά - όπως είπα - το ένα (ευγένεια) δεν αναιρεί το άλλο (ελευθερία έκφρασης). Τουλάχιστον για όσους έχουν μία στοιχειώδη συνδιαστική λογική....
Με εκτίμηση,
εκτιμηθηκαμε δεν λεω....
Μεχρι και που δεν ειδα αποψε μια ταινια που ηθελα για να απαντησω. Γμτ οταν μου καρφωθει μια ιδεα την παταω και παραταω οτι αλλο θελω να κανω.
Θα το δω αυτο οταν παω στον ψυχολογο μου....
(δεν εχω αλλα τα μαζευω γιατι σκοπευω να παω στα 85 μου).
Έπρεπε να δεις την ταινία μπρε. Θα πέρναγες ευχάριστα και θα σε εξέθετε λιγότερο. Εγώ τώρα πάω να δω την ΠΑΝΑΘΑ η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο.
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης. [/quote]
Παει αυτος...
οσο γερναει τοσο χαλαει.
Πως ειναι το κονιακ??? ε το αντιθετο.
Ακόμα τουλάχιστον οι ειρμοί μου ρε γερομπισμπίκι είναι συνειρμοί και όχι διασυρμοί. Και καλύτερα χαλασμένο κονιάκ παρά σκέτος φελός σαν κι εσένα.
Ξέρεις ότι σ\' αγαπάω πολύ γι\' αυτό στα λέω...
Πάντα με εκτίμηση,
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης
Eγώ απ όλα αυτά δεν κατάλαβα γιατι είναι αγένεια η φράση \"δεν έβαψες καλά το μεγάλο σου δάχτυλο\". Ευχαριστώ.
Ναι βρε ολορου το θέμα ομως ειναι επίσης ο χρόνος..Quote:
Originally posted by olorou
Quote:
Originally posted by Kleiw
Προσωπικά έγω βιώσει καταστάσεις που ο καθηγητής έδωσε πλήρη ελευθερία και επιλογή να παρακολουθούνε ή όχι (αρκει να είναι ήσυχα) και τα ίδια τα παιδιά δεν τον σεβαστήκανε, κάνανε απίστευτο θόρυβο στην τάξη και την επόμενη χρονιά τον κατηγορούσανε γιατί δεν μάθανε τίποτα.
Εγώ απ\' αυτό κατάλαβα ότι τα παιδιά έμαθαν πολύ χρήσιμα πράγματα κι ότι ο δάσκαλος αυτός έκανε πολύ καλή δουλειά.
Ο δάσκαλος τους απέδειξε ξεκάθαρα και πρακτικά ότι από το χάσιμο του χρόνου και των μαθημάτων χάνουν μόνον οι μαθητές και τα παιδιά το συνειδητοποίησαν αυτό πλήρως.
Εσύ τι κατάλαβες;
το χρονικό περιθώριο που έχουμε στην σύγχρονη ζωή.... το σωστό ταιμινγκ ..
δυστυχώς στην εποχή μασ ο χρόνος εχει τουρμπισει και τρέχει με 1000...
δεν υπάρχει χρόνος και χώρος που να επιτρέπει στουσ πολυ νέους ανθρώπους και τα παιδία να μαθαίνουν μεσα απο τα λάθη τουσ και να αποτελέσματα αυτων. Μιλώ για μεγάλα λάθη όπως αυτο του παραδείγματος...το οποιο εχει επίπτωση σε πολυ πρακτικά θέματα στην σημερινή ζωη ,αλλα και στην μετέπειτα ζωη αυτων των νέων ανθρώπων .
Ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιδία αν ο καθηγητής τα \"ανάγκαζε\" να παρακολουθήσουν ,να έμεναν με το παράπονο πως δεν είχαν την ευκαιρία να ειναι πιο χαλαρα,πωσ ο καθηγητής ηταν καταπιεστικός κλπ, όμως κατι τέτοιο θα ηταν 1000δεσ φορές καλύτερο απο το να του φορτώσουν και να παραπονιόντουσαν μελλοντικά για την έλλειψη προστασίας τουσ απο τον καθηγητή ο οποίος μπορούσε να προβλέψει την μετέπειτα εξέλιξη της κατάστασης σε αντίθεση με τα παιδία.
Οι ενήλικες δεν συμβουλεύουν και \"αναγκάζουν \" τα παιδία να ακολουθήσουν κατι λόγο εγωισμού...(οι σωστοί ενήλικες) ούτε λόγο ανάγκης επιβολής η εξουσίας, αλλα για το καλό τουσ..για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη τουσ στο μέλλον και ενα καλύτερο και πιο ευτυχισμένο αύριο με βάση και κριτήρια τουλάχιστον τα κοινώς αποδεκτά \"καλά\" τησ ενήλικης ζωής. Θεωρώντας πως δεν είναι ανάγκη πάντα οι νέοι να διαπράττουν τα ίδια λάθη με προηγούμενους για να μάθουν και αυτοί .
είναι λοιπόν καλύτερο να αφήνουμε τα παιδια ελευθερα χωρισ καποια υποτυπώδεις καθοδήγηση κινδυνεύοντας να κατηγορηθούμε μελλοντικά απο αυτά για τα λάθη απο τα οποία θα μπορούσαμε να τα είχαμε προστατεύσει?
χαρη στα \"απόλυτα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης και συμπεριφοράς\" του καθένα και ειδικά των παιδιών?
Οι μεγάλοι οφείλουν να προστατέψουν τα παιδιά απο τέτοιο \"χάσιμο χρόνου και ενέργειας\" σε εναν τοσο ανταγωνιστικό κόσμο και κοινωνία που ζουμε.
Μακαρι να υπήρχε χρονος για πολλα πολλα λάθη...μα δεν υπάρχει...τουλάχιστον οχι στην σημερινή Αθηνα......
αλλα και στην ζωη γενικα η οποια εχει γινει πια πολυ απανθρωπη ,πχ εδω καλα καλα δεν μπορεισ να στεναχωρηθεισ η να πενθησεισ γιατι αυριο που θα πασ στην δουλεια θα σου πουν \"το οτι εχασεσ εναν δικο σου δεν απασχολει την επιχειριση\"...
εφ οσων λοιπον ειμαστε καταδικασμενοι πια να αντιμετωπισουμε εναν ενηλικο σκληρο κοσμο γιατι να μην προστατευσουμε τα παιδια απο ενδεχομενωσ επιπροσθετουσ πονουσ?
τωρα ειλικρινα πρεπει να απαντησω???
φωνη βοωντος εν τη ερημω ισως??
η να το παμε ατακα στην ατακα???
α μπα, θα την δω την ταινια μου σημερα δεν θα την χασω παλι.
Ασε που αυριο εχει δουλεια και θελω να την ευχαριστηθω την Κυριακη μου.....
Λοιπον θα κανω δυο τοποθετησεις,
η μια προς τον παππας και η αλλη πιο γενικη.
1. Παππας, απο το κειμενο σου (τεσπα λεμε τωρα) μου εδωσες να καταλαβω οτι πασχεις απο την ιδια νοσο ολων των ελληνικων οικογενοιων. Δεν ξερεις η δεν μπορεις να μεταδωσεις καποια πραγματα σε ενα παιδι. Προσπαθεις με πεπαλαιωμενες μεθοδους (κατ εμε) νε μεταδωσεις στο παιδι ευγενια, ηθος, αξιοπρεπεια κι αοτι αλλο νομιζεις.
Βλεπω μια λεπτομερεια εδω. Ολα αυτα τα ευγενη χαρακτηριστικα που πρεπει να πανε στο παιδι σου θα μεταδοθουν βασει του δικου σου κωδικα οπως τον εχεις στο μυαλο σου.
Παραδειγμα ο δικος μου ο πατερας μου ελεγε μιαζω οτι αυτο που να σε ενδιαφερει ειναι να μην σε πιασουν κοροιδο αλλα να πιανεις εσυ τους αλλους. Δεν μου ειπε ποτε κατι πχ για αλληλεγγυη προς τους αλλους ανθρωπους.
Γιε μου προσεξε μονο μην γινεις ******* και κομμουνιστης....
Χα! την πατησε, και με αντρα εχω παει (ετσι για το χαιλικι δεν ειμαι γκει) και κομμουνιστης εγινα....
Τουτεστιν οτι θα μεταδωσεις στο παιδι σου θα οφειλεται στον αυστηρα προσωπικο κωδικα τιμη σου.
Εδω εχουμε ενα προβλημα, πως ξερουμε οτι ειναι σωστος?? οτι αντικειμενικα θα μεγαλωσει ενα παιδι με ελευθερο πνευμα και κριτικη???
Το προβλημα βεβαια δεν εισαι εσυ (η και εσυ) αλλα αρκετες απο τις ελληνικες οικογενοιες που τις μεγαλωνουν με χιλια δυο στερεοτυπα και θα παρακαλουσα αυτο να μην το αμφισβητησεις.
Μεγαλωνουν τα παιδια τους με τοσα κομπλεξ που αντικειμενικα μετα δεν μπορουν να ξεφυγουν απο αυτα.
Τα πιο ευαισθητα καταληγουν να ειναι μελη εδω μεσα και συχνοι επισκετες των ψυχολογων....
Τι ειναι ολοι αυτοι δηλαδη αν οχι θυματα οικογενοιακης διαπαιδαγωγησης??
Με τι περιβαλλον και με τι προοπτικες μεγαλωσαν αυτα τα παιδια??
Και εδω ειναι το ζητουμενο αγαπητε και οχι στις θεωρειες που αραδιαζεις.
Τα αποτελεσματα που φερνουν αρκετους νεους ανθρωπους να εχουν ενα σωρο ψυχολογικα προβληματα ειναι ακριβως αυτη η ανικανοτητα διαπαιδαγωγησης για την οποια μιλαω. Για το αν την εχεις και εσυ θα μας το πεις σε λιγα χρονια βλεπωντας στην πραξη τα παιδια σου που ευχομαι να μεγαλωσεις γερα και χωρις προβληματα.
2. Ειμαι υπερ μια ελευθεριακης διαπαιδαγωγησης των παιδιων χωρις ακριβως αυτο να σημαινει οτι κανουν ακριβως οτι θελουν. Υπαρχει μια παρεξηγηση εδω.
Ενα παιδι αμα το αφηνεις μονο του σιγουρα θα κανει οτι θελει αλλα θα ειναι λαθος.
Το παιδι δεν πρεπει να κανει οτι θελει αλλα να βρισκει μπροστα του πραγματα που ΘΑ θελει.
Να ειναι μεσα σε επιλογες που θα τις επιλεγει και οχι θα τους τι πασαρουν οι Χ Παππας....
Εμμενω σαφεστατα οτι τα παιδια πρεπει να αποκτησουν εμπειρισμο και με την γνωση διπλα τους να μαθαινουν στοπως ειναι η ζωη.
Εγω τουλαχιστον ετσι εγινα ανθρωπος και ειμαι περηφανος για τον εαυτο μου ετσι οπως ειμαι σημερα.
Πειραματιζομουνα παντου και στα παντα. Μαθαινα τι μου κανει καλο και τι οχι και προχωρουσα. Απορριπτα βασει της εμπειριας μου και οχι απο αυτο που μου ελεγαν.
Δεν εγινα ομοφυλοφιλος οχι γιατι μου το πλασαραν σαν κακο (φτου κακα) αλλα γιατι εγω το δοκιμασα.
Δε φοβηθηκα σε τιποτα και δεν σκοπευω να φοβηθω ποτε μου.
Με αυτη την διαδικασια του εμπειρισμου, των διεξοδων πιστευω οτι τα παιδια δοκιμαζουν τις αντοχες τους χωρις αυτο να σημαινει οτι παμε σε παραλογισμους. Δηλαδη δεν το αφηνουμε να δοκιμασει να πεταξει απο τον 5ο οροφο για ευλογους λογους. Του ανοιγουμε ομως τους οριζοντες να δοκιμασει τι μπορει να καταφερει.
Του λεμε οτι το να προσπαθησει κατι και να πειραματιστει σε αυτο ειναι το παν και οχι να τα καταφερει στην προσπαθεια του αυτη.
Εντεινουμε και επικεντρωνουμε στο να προσπαθει ολα και τα παντα δινωντας να καταλαβει οτι εχει ιδια σημασια και το να τα καταφερει οπως και να μην τα καταφερει λεγωντας οτι σημασια εχει η εμπειρια που αποκομισε και οχι τι καταφερε.
Δυστυχως η κοινωνια μας ειναι ανταγωνιστικη και προαγει στους παντες οτι σε ολα μας πρεπει να ειμαστε ανταγωνιστικοι εξασφαλιζοντας μας ενα σιγουρο δρομο προς το ψυχιατρο.
Γιατι ειναι προφανες οτι αμα εχεις 1 ζευγαρι καινουρια παπουτσια και 3 ξυπολητους ενας θα τα φορεσει, οι υπολοιποι με τα μπαλωμενα. Ο ενας τα βολεψε, οι αλλοι στα ψυχοφαρμακα....
Προσωπικα δεν εκανα και δεν κανω την χαρη σε κανενα να με κανει να τρεχω σαν το αλογο, εχω μαθει οτι το μυστικο της ζωης ειναι αλλου και αν ειχα παιδια να εισαι σιγουρος παππας, οτι θα μεγαλωνανε χωρις ουτε ενα κομπλεξ...
Και φυσικα πολυ θα το ευχαριστιουμουνα αν σου ελεγαν για τα νυχια σου...
:P
:)Quote:
Quote:
Δεν είναι μοναδική !!!! Είναι μία ευθύνη, αλλά οχι μοναδική! Ευθύνη του γονιού είναι και αν το παιδί καταλήξει να δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο , αν δεν του δίδαξε σωστή συμπεριφορά και σεβασμό προς τους άλλους. Ευθύνη του γονιού είναι οταν το παιδί είναι 18 και συνεχίζει να συμπεριφέρεται με άμετρο εγωισμό και εγωκεντρισμό. Ευθύνη του γονιού είναι αν δεν του έδειξε οτι οι πράξεις έχουν συνέπειες , γιατί έτσι είναι η ζωή ! Προσεχε ! Δεν εννοώ να του φωνάζει και να το σαπίζει στο ξύλο ! Υπάρχουν και άλλοι τρόποι!!Quote:
Originally posted by liberchild
Quote:
επίσης: οι γονεις εχουν την ευθύνη του ανηλικου παιδιού τους
Πώς ειναι δυνατον να κρινουμε εναν ενηλικα κ ενα ανηλικο με τα ίδια μετρα κ σταθμά? Επειδη λοιπον ο καθενας πρεπει να αναλαμβανει τις ευθύνες του, ο καθε γονιος πρεπει να αναγνωρίζει τις ευθύνες που εχει στην ανατροφή των παιδιων του.
Η μοναδική ευθύνη που έχει ένας γονιός απέναντι στο παιδί του είναι να μη το στείλει σούμπιτο στον ψυχίατρο κουνώντας του μια ζωή το δάχτυλο.
σωστο!..¨
:)ευχαριστω κρίνο, με κάλυψες!
Να ρωτησω κατι?Quote:
Quote:
Αν έιχαν πάρει το μάθημα τους όπως λές olorou, δεν θα κατηγορούσαν το δάσκαλο την επόμενη χρονιά αλλά τον εαυτό τους , που δεν μάθανε τίποτε. Και επίσης, θα άλλαζαν τακτική και συμπεριφορά στο μέλλον, κάτι που δεν έγινε απο τους συγκεκριμμένους συμμαθητές.
Ισως να συνειδητοποίησαν κάποια πράγματα όταν ενηλικιώθηκαν ή ίσως όχι (δεν ξέρω), αλλά η ζωή τους είχε πάρει ήδη ένα δρόμο .........
Κάποια στιγμή πάντως που συζήτησα με κάποιο απο αυτά (30 ετών πλέον) συνέχιζε να ισχυρίζεται οτι \'\'είναι ευθύνη του καθηγητή να επιβάλλεται και πρέπει να βάζει όρια και να είναι οταν χρειάζεται αυστηρός\'\'. Εγω δεν βλέπω καμιά συνειδητοποίηση ευθύνης μάλλον μεταφορά !
Μπορείς για λίγο να δεις τα παιδιά που λες όπως και τους άλλους ανθρώπους; Είναι γενικά δύσκολο να δεις κάποια πράγματα \"με άλλο μάτι\". Το έχω κάνει εκών-άκων πολλές φορές ως τώρα. Έτσι έφτασα να βλέπω και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή της ζωής τους, όπως και τους υπόλοιπους. Πίστεψέ με, κι εκείνοι δεν περιμένουν ούτε επιθυμούν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο απ\' αυτό. Αν μπορούσες να το κάνεις, πιστεύω πως και το φαινόμενο που περιέγραψες, αλλά κι εμένα θα καταλάβαινες.
Καθένας ό,τι κάνει το κάνει για τον εαυτό του και στον εαυτό του.
Τα παιδιά έχασαν το χρόνο τους χάνοντας μαθήματα, αλλά κέρδισαν τη γνώση ότι αυτό δεν τους συμφέρει. Αποκόμισαν ακόμα και την εμπειρία ότι το να μην κάνουν ό,τι περιμένουν απʼ αυτά δε φέρνει τη συντέλεια του κόσμου. Μάλλον την αρχή ενός καινούργιου. Κι ακόμα γλίτωσαν και τη βαρεμάρα που φέρνει η ενασχόληση με χαζά και ανούσια πράγματα, όπως είναι το 90% της διδακτέας ύλης των σχολείων.
Κι ο καθηγητής δεν έχασε τίποτα, αφού για ό,τι έκανε, είτε ήταν μάθημα είτε όχι, πληρώθηκε. Η ευγνωμοσύνη κι η αναγνώριση των προσπαθειών του δεν περιλαμβάνεται στις τακτικές του αποδοχές, απʼ όσο γνωρίζω. Αλλά πιστεύω βαθιά πως την έχει. Άσχετα απʼ το τι πιστεύω εγώ, εσύ ή κι ο ίδιος, κάθε παιδί που ήταν στην τάξη μαζί του νιώθει ό,τι νιώθει. Αυτό το ξέρει κι αυτό αφορά.
Η αγωνία κι φροντίδα αυτού που νοιάζεται, δεν αρκεί μόνο να φαίνεται, αλλά και να φαίνεται εκεί που πιάνει τόπο. Το αποτέλεσμα μετράει, όχι οι προθέσεις. Μπορεί να καλυφθεί η ύλη του σχολείου κι όμως να μην καλύφθηκε κανένα κενό στην εκπαίδευση των παιδιών. Μπορεί να έχει γίνει διδασκαλία επί ώρες, αλλά μάθηση να μην υπήρξε ποτέ. Τις ευθύνες τους γιʼ αυτό τα παιδιά τις αναλαμβάνουν στο ακέραιο, είτε θέλουν είτε όχι, γιατί τις βρίσκουν μπροστά τους. Οι υπόλοιποι;
Εσυ εισαι ευγνομων για τουσ καθηγητεσ που σε αφηνανε ελευθερη στο μαθημα να κανεισ οτι ηθελεσ?
γιατι εγω (βεβαια μπορει να ειμαι και αλιεν) περναγα καλα σε αυτα τα χαλαρα μαθηματα αλλα...
ειμαι ευγνωμων για τουσ πιο απετητικουσ (οχι απαραιτητα καταπιεστικουσ η αυστηρουσ) καθηγητεσ οι οποιοι εχοντασ εισ γνωσην το βαροσ το μεγεθοσ και την σημαντικοτητα των γνωσεων που ηθελαν να μασ μεταφερουν..ηταν απετητικοι και μασ θελανε...εκει!! και συγκεντρομενουσ....και ναι μαθαμε και ναι αυτο μασ βοηθησε...και ναι πολλα πραγματα τα θυμαμαι ακομη και τωρα...
;)
Συμφωνω και παλι πολυ μαζι σου στισ θεσεισ σου Κλειω μου...και ναι κατα την γνωμη μου τετοια σταση μπορει να δωσει τισ βασεισ για εναν υγιη ενηλικα.;):DQuote:
Quote:
Για να μην παρεξηγηθώ, να συμπληρώσω οτι είμαι κατά των πολλών πρέπει και μη !Quote:
Originally posted by liberchild
Εννοείται οτι ένα παιδί είναι αδύνατον πχ να εργαστεί για να συντηρίσει τον εαυτό του. Αυτό δεν πάει να πει οτι θα πρέπει να το πληρώσει με την ανεξαρτησία του.
Αρα δεν είναι ανεξάρτητο. Εξαρτάται απο εσένα.
Αν οι γονείς μάθαιναν οτι χαρίζοντας απεριόριστη ελευθερία στα παιδιά τους βγάζουν υγιείς ανθρώπους, η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
Βγάζουν υγιείς ανθρώπους? Σιγουρο? Μηπως θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου? Γιατί η δικιά μου εμπειρία απο παιδιά που είναι τελείως ελεύθερα να κάνουν οτι θέλουν και χωρίς περιορισμούς απο τους γονείς τους και χωρίς μέτρο στις απαιτήσεις που ικανοποιούνται απο τους γονείς τους, μου έχει δείξει άλλα πράγματα !
Καταρχήν τη σημαίνει υγιείς? Είναι υγιής μια άκρως εγωκεντρική συμπεριφορά, όταν αυτή εξακολουθεί να υφίσταται και στην ενηλικίωση? Είναι ενα τέτοιο άτομο ώριμο? Μην ξεχνάς οτι το παιδί που μεγαλώνεις θα αναγκαστεί να ζήσει σε κάποιο κοινωνικό πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν αυτό το κοινωνικό πλαίσιο να περιστρέφεται γύρω απο τον εαυτό του και μόνο.
Δεν είναι βιώσιμη μια τέτοια επιλογή! Θα πρέπει να μάθει αρχές , όπως πως να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους , να συνεργάζεται, να θέτει όρια στην ελευθερία του, να κάνει την αυτοκριτική του , να σέβεται τους άλλους ανθρώπους κ.λ.π.
Γιατί να μη κάνει φασαρία στην τάξη ?
Γιατί αν κάνει φασαρία στην τάξη θα υποστεί συνέπειες ! Μεταθέτεις τις ευθύνες σου στον δάσκαλο ! Θα αναγκαστεί ο δάσκαλος να του επιβάλει κάποιους κανόνες συμπεριφοράς. Αν εσύ δεν θέλεις να το κάνει ο δάσκαλος, δεν καταλαβαίνω γιατί στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο? Δεν καταλαβαίνεις οτι το σχολείο θα του επιβάλει κάποιους κανόνες? Αρα επιλέγεις να τους τις επιβάλλει ο δάσκαλος ή ελπίζεις οτι το παιδί σου θα κυριαρχήσει στο σχολείο και θα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες ????????????? Μήπως μπερδέυεις το παιδί σου, οταν εσύ του λες οτι μπορεί να είναι άτακτο και να κάνει οτι θέλει, αλλά το περιβάλλον του μαθαίνει άλλα?
γιατί νάναι ευγενικό? γιατί να μεγαλώνει μέσα στα πρέπει ?
ολα χρειάζονται!!! Και η ευγένεια και το θάρρος της γνώμης.Και τα πρέπει και τα θέλω! Αυτά πρέπει να του μάθεις! Και οχι τα μισά! Αν δεν του τα μάθεις εσύ, θα του τα μάθει η ζωή και δεν θα είναι τόσο προετοιμασμένο! ΚΑι επιπλέον αυτό που θέλεις να αποφύγεις, τον ψυχίατρο, αυτόν ακριβώς δεν θα αποφύγεις. Εγώ το έχω δει να γίνεται! Αν έχεις διαφορετική εμπειρία, είμαι όλη αυτιά!
γιατί να σέβεται τους μεγαλύτερους? γιατί να συμμετέχει σε παρελάσεις ?
να σεβεται τους ανθρώπους γενικά και οχι ειδικά τους μεγαλύτερους.να μην συμμετέχει σε παρελάσεις, αν δεν θέλει. δεν είπε κανενας οτι πρέπει να ακολουθούμε τις κοινωνικές επιταγές κατα γράμμα. ετσι και αλλιώς η παρελαση είναι πλεόν προαιρετική
και χιλιάδες άλλα γιατί και αναρωτιέμαι προς όφελος ποιάς κοινωνίας?
Προς όφελος καμιάς κοινωνίας.Προς το δικό του όφελος και μόνο.Γιατί σε κάποιο κοινωνικό σύνολο θα ζήσει και θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε κάποια πράγματα για να επιβιώσει
αυτής που ζούμε και που θα γίνει ένα απο τα χιλιάδες μέλη?
Καταρχήν δεν είναι μόνο χιλιάδες! Τελοσπάντων . Τι άλλες βλέψεις έχεις για το παιδί σου? Να φτιάξει το ίδιο μια άλλη κοινωνία , η οποία θα έχει λίγα μέλη? Μια εγωκεντρική κοινωνία?
αν θέλει να μπει σ αυτό το σύστημα ας είναι δική του επιλογή κι όχι ευθύνη των γονιών του.
Μα το βάζεις σε αυτό το σύστημα. Το στέλνεις σχολείο. Αργότερα σε αυτήν την κοινωνία θα ζήσει. Τι θα κάνει αν θέλει να επιβιώσει? Ποσο θα τον βοηθήσει αν περιθωριοποιηθεί? Θα νιώθει ευτυχισμένος?
Οι τελευταίοι τουλάχιστον ας του χαρίσουν το δικαίωμα αυτό της απόφασης.
Μαλλον της σύγχυσης και της δυσκολίας προσαρμογής , γιατί κανένας μας δεν είναι τελείως ελεύθερος να επιλέξει !
Ναι , να υπάρχουν κάποιες αρχές, αλλά να υπάρχει και περιθώριο αυτενέργειας και επιλογής.
Και προφανώς πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.
Ελευθερία μεν. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι ! (δηλαδή ασύδοτοι)
Ο Βασικότερος ρόλος του γονέα αλλα και του ενήλικα διπλα στο παιδί πέρα απο την κάλυψη των βασικών του αναγκών είναι να κάνει το παιδί να νιώσει ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!Quote:
Quote:
πως μπορουν τα παιδια να αναλαβουν την ευθύνη της ανατροφής του? μπορουν να εχουν την ευθύνη αυτη? πως?
πως να ζητήσουμε απο ενα παιδι να λογοδοτήσει για την ιδια πραξη που μπορει να κανει ενα ενηλικας?
πως να ζητήσουμε απο ενα παιδι να ναι αυτονομο κ ανεξάρτητο?
οι γονεις κ οι δάσκαλοι οτι ρολο κι αν επιλεξουν να εχουν απεναντι στο παιδι, αυτο αντιλαμβανεται τις αληθειες τους έτσι κ αλλιως.αργα ή γρηγορα.
κι επειδη ο ανθρωπος εχει τη δυνατότητα να προσαρμοζεται στις οποιες συνθήκες τί σημαινει?οτι κοιτταω τονεαυτο μου κ αδιαφορω για το παιδι?ας αναλαβει τις ευθύνες του μονο του?
Μπήκε κανείς ποτέ στη διαδικασία να τα κάνει όλα αυτά; Το θέλησε έστω; Το σκέφτηκε μήπως; Τι τον εμποδίζει άραγε; Μήπως οι ανασφάλειες και οι προκαταλήψεις του; Λέω…
Το ότι το κάθε παιδί μπορεί να κάνει περισσότερα απʼ όσα πιστεύουμε είναι μια πιθανότητα. Τη δυνατότητα να το κάνει την έχει; Αν – λέω… αν – καταφέρει, παρά πάσα γονεϊκήν ελπίδα να περπατήσει στη ζωή, έτσι που δεν το περίμενε ο ίδιος ο γονιός, τι θα σημαίνει αυτό για τον άμοιρο γονιό; Μήπως αυτό θα ήταν αρκετό για να αμφισβητηθεί η σημασία της παρουσίας και της συμβολής του στην πορεία του; Μήπως ανασφαλείς γονείς φορτώνονται στα παιδιά τους, για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, την προσωπική τους ανάγκη για αναγνώριση και επιβεβαίωση; Μήπως αυτός ο υπέρμετρος γονεϊκός αλτρουϊσμός που διαφαίνεται πίσω από την πολλή σπουδή για «το καλό του παιδιού» έχει μάλλον εγωιστικά κίνητρα; Δε λέω ότι είναι οπωσδήποτε κατακριτέα, όποια και να ʽναι. Ό,τι νιώθει καθένας ας κάνει. Κι όπως θέλει ας φερθεί. Ξεκάθαρα όμως, ει δυνατόν, να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
Κατά τη γνώμη μου στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό το χάος δεν είναι παρά πολύ κακό για το τίποτα. Γιατί όσα έχουν σημασία, τα αισθήματα, η ζωή, η ευτυχία των ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, πολύ λίγη σχέσην έχουν με εγκεφαλικά συμπλέγματα. Αν νοιάζομαι για κάποιον άλλον και θέλω κάτι να του προσφέρω, αυτό είναι κάτι δικό μου. Η ανάγκη του άλλου είναι κάτι δικό του, όπως και η αποδοχή της προσφοράς μου. Το θέλω μου πρέπει να συναντήσει το θέλω του. Αν αυτό δεν είναι σαφές διαρκώς σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, τα πράγματα μοιραία στραβώνουν. Και πολύ περισσότερο ισχύει αυτό για τα παιδιά και τους μεγάλους.
Αυτά τα παιδιά που δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα και δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα, εγώ, δόξα τω Θεώ, ακόμα δεν τα συνάντησα. Μάλλον γιατί δεν τα εφηύρα.
και ναι αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους μέσα στους οποίους είναι και η επιβολή τους σε αυτά σχετικά με κάποια θέματα.
Νιώθοντας ασφαλής θα μπορεί να βρει και τον εαυτό του,τα δικαιώματα του τισ υποχρεώσεις του ,αλλα και τισ ικανότητες του ,τισ δυνάμεις του, τισ αδυναμίες του κλπ.......
θα μπορέσει να εξελίσσεται ,προσ όλες τισ κατευθύνσεις ,σε ολα τα επίπεδα ...μη έχοντας στο νου του την κάλυψη των αναγκών (έστω των βασικών) που του προσφέρει είδη ο μεγάλος.
σίγουρα τα παιδία μπορούν να κάνουν πάρα πολλά ,πολύ περισσότερα ίσως απο αυτα που περιμένουμε εμείς απο αυτα... αλλα αν αυτό δεν ειναι αναγκαίο γιατι να τα βαζουμε σε αυτή την διαδικασία ?ειναι αυτο υγιές? ειναι αυτο καλο για σην ψυχοσωματική του ανάπτυξη ?δεν νομίζω..
αν θέλει κανεισ να διευρύνει τισ δυνατότητες του παιδιού του.. υπαρχουν χιλιάδες υπέροχοι τροποι να το καταφερει αυτο.. πχ εισχωρώντας το σε περιβάλλοντα καλλιτεχνικά ,μουσικα, εικαστικά ..κλπ... με δημιουργικούς τροπουσ...
Για να μην παρεξηγηθώ, να συμπληρώσω οτι είμαι κατά των πολλών πρέπει και μη !Quote:
Εννοείται οτι ένα παιδί είναι αδύνατον πχ να εργαστεί για να συντηρίσει τον εαυτό του. Αυτό δεν πάει να πει οτι θα πρέπει να το πληρώσει με την ανεξαρτησία του.
Αρα δεν είναι ανεξάρτητο. Εξαρτάται απο εσένα.
δεν απαντας ομως στο ερωτημα,
επειδη δεν ειναι ανεξαρτητο το παιδι, ποιο ειναι ακριβως το τιμημα για αυτο??
πχ τα παιδια που κακοποιουνται απο γονεις (που δεν ειναι και λιγα) οντως δεν ειναι ανεξερτητα, λοιπον??? αυτο ειναι θεμιτο??
Αν οι γονείς μάθαιναν οτι χαρίζοντας απεριόριστη ελευθερία στα παιδιά τους βγάζουν υγιείς ανθρώπους, η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
[color=Brown]Βγάζουν υγιείς ανθρώπους? Σιγουρο? Μηπως θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου? Γιατί η δικιά μου εμπειρία απο παιδιά που είναι τελείως ελεύθερα να κάνουν οτι θέλουν και χωρίς περιορισμούς απο τους γονείς τους και χωρίς μέτρο στις απαιτήσεις που ικανοποιούνται απο τους γονείς τους, μου έχει δείξει άλλα πράγματα !
αναλογα σε τι αναφερεσαι.....
ας ξεχωρισουμε επιτελους τα μομοθρεφτα και τα κακομαθημενα παιδια (υπαρχουν και αυτα!) απο τα υγιη παιδια που δεν τα καταπιεζαν οι γονεις τους με χιλιαδες πρεπει.....
Καταρχήν τη σημαίνει υγιείς?
υγιη ειναι το παιδι που απο τα αμετρητα λαθη των γονεων του δεν καταληγει στους ψυχολογους οταν μεγαλωνει.
Οταν μαθαινει να ζει αρμονικα με τον ευατο του, τους γυρω του και λειτουργει χωρις να κοιταει αυστηρα το ατομικο του συμφερον.
Είναι υγιής μια άκρως εγωκεντρική συμπεριφορά, όταν αυτή εξακολουθεί να υφίσταται και στην ενηλικίωση? Είναι ενα τέτοιο άτομο ώριμο? Μην ξεχνάς οτι το παιδί που μεγαλώνεις θα αναγκαστεί να ζήσει σε κάποιο κοινωνικό πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν αυτό το κοινωνικό πλαίσιο να περιστρέφεται γύρω απο τον εαυτό του και μόνο.
εγω συνηθως αυτο βλεπω ομως.....
βλεπω νεαρα ατομα που το μονο που μαθανε ειναι πως να εινα παρτακηδες, εσυ αυτο θεωρεις υγεια???
Δηλαδη η που θα ζεις οπως επιτασουν οι αλλοι (το συνηθες λαιφσταιλ) η που την εβαψες??
Γιατι το παιδι θα πρεπει να υποταχτει σε αυτο πυο ονομαζεις κοινωνικο πλαισιο??
Και εσυ αυτο το θεωρεις υγεια??
Ειαι δηλαδη υγιες το σημερινο κοινωνικο πλαισο, ετσι ωστε να κανω και εγω ενα παιδι και να του πω χωσου και εσυ με τα μπουνια???
Με συγχωρεις κατ εμε αυτο ειναι εγκλημα.
Σαφεστατα και δεν το αποξενωσω αλλα αν μη τι αλλο θα του δειξω οτι υπαρχει και κατι καλυτερο απο αυτο που βλεπει κατα κορον σημερα.
Δεν είναι βιώσιμη μια τέτοια επιλογή! Θα πρέπει να μάθει αρχές , όπως πως να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους , να συνεργάζεται, να θέτει όρια στην ελευθερία του, να κάνει την αυτοκριτική του , να σέβεται τους άλλους ανθρώπους κ.λ.π.
ποιες ειναι αυτες οι αρχες δεν λες ομως, γιατι ετσι οπως τα γραφεις ειναι πολυ φλου....
Αρχες ειναι να φιλα το χερι του παπα πχ...
Αρχες ειναι να κανει προσευχη στο σχολειο, αρχες ειναι να κανει και παρελαση και ο καταλογος ειναι ατελειωτος.
Ο σεβασμος ειναι ενα πραγμα πολυ σχετικο.
Αδυνατω να σεβομαι ισα ολους τους ανθρωπους οπως το βαζεις.
Και δεν θελω το παιδι μου να σεβεται ολους τους ανθρωπους.
Καποιοι ανθρωποι δεν αξιζουν σεβασμο και αυτο πρεπει να το ξερει.
Γιατί να μη κάνει φασαρία στην τάξη ?
Γιατί αν κάνει φασαρία στην τάξη θα υποστεί συνέπειες ! Μεταθέτεις τις ευθύνες σου στον δάσκαλο ! Θα αναγκαστεί ο δάσκαλος να του επιβάλει κάποιους κανόνες συμπεριφοράς. Αν εσύ δεν θέλεις να το κάνει ο δάσκαλος, δεν καταλαβαίνω γιατί στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο? Δεν καταλαβαίνεις οτι το σχολείο θα του επιβάλει κάποιους κανόνες? Αρα επιλέγεις να τους τις επιβάλλει ο δάσκαλος ή ελπίζεις οτι το παιδί σου θα κυριαρχήσει στο σχολείο και θα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες ????????????? Μήπως μπερδέυεις το παιδί σου, οταν εσύ του λες οτι μπορεί να είναι άτακτο και να κάνει οτι θέλει, αλλά το περιβάλλον του μαθαίνει άλλα?
Η ευθυνη δεν ειναι μονο του παιδιου αλλα και του δασκαλου και συνολικα του εκπαιδευτικου συτηματος.
Τι σοι μαθημα εχουν μαθει να κανουν οι δασκαλοι??
Μηπως ξεχασες τι ντορος εγινε για το μαθημα ιστοριας της 5ης η 6ης δημοτικου???
Η αυτο ειναι τυχαιο???
γιατί νάναι ευγενικό? γιατί να μεγαλώνει μέσα στα πρέπει ?
[color=Brown]ολα χρειάζονται!!! Και η ευγένεια και το θάρρος της γνώμης.Και τα πρέπει και τα θέλω! Αυτά πρέπει να του μάθεις! Και οχι τα μισά! Αν δεν του τα μάθεις εσύ, θα του τα μάθει η ζωή και δεν θα είναι τόσο προετοιμασμένο! ΚΑι επιπλέον αυτό που θέλεις να αποφύγεις, τον ψυχίατρο, αυτόν ακριβώς δεν θα αποφύγεις. Εγώ το έχω δει να γίνεται! Αν έχεις διαφορετική εμπειρία, είμαι όλη αυτιά!
θες να πεις οτι οσα παιδια κατεληξαν στους ψυχιατρους δεν τους εμαθαν οι γονεις τους τα πρεπει???
τι συνεβη ακριβως, ξεχαστηκαν μηπως???
Μηπως τους εμαθαν τοσα πολλα \"πρεπει\" που πλεον χασανε το μπουσουλα??
γιατί να σέβεται τους μεγαλύτερους? γιατί να συμμετέχει σε παρελάσεις ?
να σεβεται τους ανθρώπους γενικά και οχι ειδικά τους μεγαλύτερους.να μην συμμετέχει σε παρελάσεις, αν δεν θέλει. δεν είπε κανενας οτι πρέπει να ακολουθούμε τις κοινωνικές επιταγές κατα γράμμα. ετσι και αλλιώς η παρελαση είναι πλεόν προαιρετική
Στο ξαναλεω ο σεβασμος ειναικατι πολυ γενικο και δεν ειναι προς παροχη των παντων.
Δηλαδη για να καταλαβω ενα παιδι πρεπει να μαθει να σεβεται τους ρουφιανους ναι η οχι??
πρεπει να μαθει να σεβεται τους παρτακηδες ναι η οχι??
πρεπει να μαθει να σεβεται αυτους που περνανε απο πανω του ναι η οχι??
εγω ολους αυτους και καμποσους ακομα, θελω να μην τους σεβαστει ποτε του.
και χιλιάδες άλλα γιατί και αναρωτιέμαι προς όφελος ποιάς κοινωνίας?
Προς όφελος καμιάς κοινωνίας.Προς το δικό του όφελος και μόνο.Γιατί σε κάποιο κοινωνικό σύνολο θα ζήσει και θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε κάποια πράγματα για να επιβιώσει
Η επιβιωση θα ειναι αναγκαστικη, ολοι σε ενα καζανι βραζουμε.
Αυτο δεν σημαινει οτι θα ειμαστε υποταγμενοι, οτι, οτι και να μας πλασαρουν θα το καταπινουμε.
Αλλιως οι κοινωνιες θα μενανε στατικες χαρην μιας συμβατικης επιβιωσης....
αυτής που ζούμε και που θα γίνει ένα απο τα χιλιάδες μέλη?
Καταρχήν δεν είναι μόνο χιλιάδες! Τελοσπάντων . Τι άλλες βλέψεις έχεις για το παιδί σου? Να φτιάξει το ίδιο μια άλλη κοινωνία , η οποία θα έχει λίγα μέλη? Μια εγωκεντρική κοινωνία?
το καθε παιδι πρεπει να αποκτα μια αυτονομη κριτικη σκεψη η οποια πρεπει να ειναι εντελως δικη του.
Το αν θα βαλει η οχι ενα λιθαρακι για να καλυτερεψει την κοινωνια του αυριο εξαρταταται σε μεγαλο βαθμο απο αυτο.
αν θέλει να μπει σ αυτό το σύστημα ας είναι δική του επιλογή κι όχι ευθύνη των γονιών του.
Μα το βάζεις σε αυτό το σύστημα. Το στέλνεις σχολείο. Αργότερα σε αυτήν την κοινωνία θα ζήσει. Τι θα κάνει αν θέλει να επιβιώσει? Ποσο θα τον βοηθήσει αν περιθωριοποιηθεί? Θα νιώθει ευτυχισμένος?
τελικα ειμαστε αναγκασμενοι να τρωμε οτι σκατο κυκλοφορει σημερα αλλιως θα ειμαστε περιθωριο σωστα??
Ξερεις αν ειναι να κανω ενα παιδι για να προστεθει αλλος ενας δυστυχισμενος ανθρωπος καλυτερα να μην αξιωθω ποτε μου.
Αν ειναι να μεγαλωσει και να τρωει κουτοχουρτο οπως ελεγε και ο νικολας,
\"Πώς γίνεται στον κάθε παλαβιάρη κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν\" να μας λειπει το βυσινο.
Παντα προτιμουσα να εχω διπλα μου προβληματισμενους ανθρωπους, ποσο μαλλον τα παιδια μου.
Και οσον με αφορα τα δικα μου παιδια θα μιλαμε παντα για τετοια περιπτωση.
Οι τελευταίοι τουλάχιστον ας του χαρίσουν το δικαίωμα αυτό της απόφασης.
Μαλλον της σύγχυσης και της δυσκολίας προσαρμογής , γιατί κανένας μας δεν είναι τελείως ελεύθερος να επιλέξει !
σε αυτο σωστο,
μονο που μεσα στο καζανι αυτο βραζουμε ολοι μας χωρις καμια απολυτως εξαιρεση.
Το μονο που μπορουμε ειναι να του ανοιξουμε τα ματια και να βλεπει τι επιλογες εχει και οχι να τα κραταμε μισοκλειστα.
Ναι , να υπάρχουν κάποιες αρχές, αλλά να υπάρχει και περιθώριο αυτενέργειας και επιλογής.
Και προφανώς πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.
Ελευθερία μεν. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι ! (δηλαδή ασύδοτοι) [/quote] [/quote]
Να ορισεις πιο συγκεκριμενα αυτες τις αρχες, γιατι εγω για παραδειγμα εχω λιγες αρχες που να μην ειναι καθολου στα πρεπει τα δικα σου.
Οσο για το ελευθεροι και το ποσο μπορουμε να ειμαστε αυτο ειναι οπως τονιωθει ο καθενας,
προσωπκα το εχω ξαναγραψει και θα το λεω ευχαριστως μεχρι να πεθανω,
\"Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος\"