Quote:
1η συνεδρία: Καλωσόρισμα, τί είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, τι πρόβλημα έχετε, τι σας βασανίζει. 2η συνεδρία: Συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου τόσο γενικόλογου που αναγκάζεται κανείς να βάλει Χ σε παραπλήσια ερώτηση καθ’ υπόδειξη του εκπαιδευόμενου θεραπευτή «βάλτε και ας μην είναι ακριβώς έτσι» 3η συνεδρία: Θέτουμε στόχους, Ποιούς, γράψτε τους, να τους συζητήσουμε 4η συνεδρία: Συζητάμε για τους στόχους, μήπως είναι πολλοί, να τους περιορίσουμε; 5η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε; Μπορείτε να γράφετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε ένα ημερολόγιο; 6η συνεδρία: Α, τι ωραία που τα γράψατε στο ημερολόγιο, όμως δεν μου βάλατε το συναίσθημα; Τι κρίμα! Μα ξέρετε, πνίγομαι να σας πω ότι....... Η ώρα μας τέλειωσε, θα τα πούμε την επόμενη, γράψτε το στο ημερολόγιο 7η συνεδρία: Ωραία τα γράψατε, αλλά δεν σημειώσατε και πως λέγεται ακριβώς το γνωσιακό λάθος που διαπράξατε. Να σας δώσω μια λίστα με σφάλματα να διαβάσετε στο σπίτι και να τα πούμε την επόμενη; 8η συνεδρία: Τι; Δεν καταλάβατε τι σημαίνουν αυτά τα «γνωσιακά λάθη»; Μα αυτή τη σελίδα με τα λάθη την καταλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς μας στο Κέντρο μας, πώς εσείς....; Να σας τα εξηγήσω. 9η συνεδρία: Όχι, αυτά που μου γράψατε, δεν είναι γνωσιακά λάθη, είναι πυρηνικές πεποιθήσεις. Γιατί λέω «πυρηνικές» και όχι κεντρικές; Μα έτσι το ερμηνεύουν στο Κέντρο μας, και έτσι το διδάσκουν και στο Αιγινήτειο. 10η συνεδρία: Δεν είσθε ευχαριστημένος με τη θεραπεία, γιατί; Τι γνωσιακό λάθος κάνατε αυτή τη στιγμή; Προσωποποίηση και υπεργενίκευση. 11η συνεδρία: Να ξαναεξετάσουμε τους στόχους που θέσαμε. Τι θα πει δεν θυμάστε τους στόχους που είχατε θέσει; Δεν πειράζει, αρχίστε πάλι από την αρχή. Έχετε 45 λεπτά. 12η συνεδρία: Μήπως έχετε θέσει μη ρεαλιστικούς στόχους; Να συζητήσουμε. 13η συνεδρία: Τί θεωρείτε σημαντικότερο στη ζωή; Γιατί; 14η συνεδρία: Γιατί μου ζητάτε να σας πω τη διάγνωση; Τι σημασία έχει για σας. 15η συνεδρία: Γιατί σας απασχολεί τόσο η διάγνωση; Σκεφτείτε το για να το συζητήσουμε την επόμενη φορά. 16η συνεδρία: Συζήτησα το θέμα με τον Επιθεωρητή μου και έχετε Τριχοτιλομανία. Γιατί χλωμιάσατε; 17η συνεδρία: Φοβάστε ότι θα τελειώσει η θεραπεία και θα με χάσετε; Γιατί το νιώθετε αυτό; 18η συνεδρία: Θα ήθελα να ξαναθέσουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να τους περιορίσουμε σε πιο ρεαλιστικούς; 19η συνεδρία: Ξέρετε, εμείς εδώ είμαστε Κέντρο. «Ο Κύκλος σας συμπληρώθηκε» 20η συνεδρία: Πώς αισθάνεστε τώρα που τελείωσε η θεραπεία; Πώς ατενίζετε το μέλλον;
Quote:
Originally posted by alkminis
ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ- Επομένως, καθώς το συζητήσαμε ήδη και πριν, ξεκαθαρίσαμε για ποιο λόγο παρανοήσατε κάποια πράγματα ή πήρατε ένα κομμάτι αποσπασματικά από αυτό που είχα αρχίσει να λέω, μετά κάνατε και τη μία και την άλλη ερμηνεία. Ουσιαστικά αυτό που αφορά τη λέξη προκαταβολή όπως και εδώ αναφέρετε, αυτό το ποσό των δέκα συνεδριών είναι προκαταβολή όταν αφορά όντως δέκα συνεδρίες. Άρα προκαταβάλλουμε αυτό το ποσό, επομένως κάθε φορά αυτό το ποσό χρησιμοποιείται. Όταν λοιπόν μια θεραπεία, διαρκεί ως μίνιμουμ ένα χρόνο, αυτό το κομμάτι της προκαταβολής, έχει το νόημα να υπάρχει ως προκαταβολή μέχρις ενός σημείου όπου η θεραπεία θα πλησιάζει προς το τέλος, άρα θα είναι 2-3 μήνες πριν το πέρας της, επομένως τότε θα μπορέσει αυτό το ποσό να καταναλωθεί, γιατί θα πλησιάζει και η θεραπεία προς το τέλος. Είναι το αντίστοιχο ότι προπληρώνει κανείς μία θεραπεία π.χ. δύο μηνών τριών μηνών κλπ. Εφόσον λοιπόν η θεραπεία δεν είναι δύο μηνών ή τριών αλλά είναι περισσότερο, η προκαταβολή πρέπει πάντα να έχει την ίδια ισχύ, ότι δηλαδή έχει το χαρακτήρα, της εγγύησης όπως αναφέρουμε, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να γίνει ένα ξαφνικό σταμάτημα της θεραπείας. Και αυτό γιατί ακόμα και αν εσείς για κάποιο λόγο, έχετε βαρεθεί, δε θέλετε, ωραία, αλλά να έχουμε ένα διάστημα, όσον θα είναι αυτή η προκαταβολή, ώστε να μη σταματήσει απότομα η θεραπεία. Και αυτό αφορά και εσάς, δηλαδή αν, είτε επειδή έχετε θυμώσει, είτε επειδή έχετε κατάθλιψη, είτε οτιδήποτε, πείτε α τώρα ας μην πάω, να έχετε αυτό ως ένα έναυσμα, να πείτε «αφού το πλήρωσα που το πλήρωσα, ας πάω». Με ποιο σκοπό; Ότι σ’ αυτή λοιπόν τη χειρότερη περίπτωση που μου δηλώσατε ότι «θέλω να σταματήσω», θα σταματήσετε, απλά να έχουμε μπροστά ένα πρόχωμα, δυόμισι μηνών, οπότε θα τελειώσει η θεραπεία λιγότερο απότομα. Αυτή είναι η πρακτική χρησιμότητα και για σας. Να μη μείνετε δηλαδή με μια άσχημη.. ότι αφήσαμε δηλαδή κάτι στη μέση. Άρα ουσιαστικά με αυτή την έννοια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λέξη “προκαταβολή” με “εγγύηση”, γιατί ελπίζω να έχει κατανοηθεί πως εννοούμε την προκαταβολή, να είναι για κάτι που έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Εφόσον η διάρκεια δεν είναι απόλυτα συγκεκριμένη, η προκαταβολή είναι προκαταβολή αλλά όχι για ένα χρόνο μη καθορισμένο. Άρα το κομμάτι αυτό νομίζω ότι το καλύψαμε, πως το εννοούμε. Το άλλο κομμάτι είναι που είχαμε συζητήσει, για ποιο λόγο κάνατε την παρανόηση, εγώ το καταλαβαίνω. Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ξεδιαλύνει πως το εννοούσαμε;
- …………&# 8230;.
- Το κατάλαβα και αυτή τη φορά είχατε ένα λόγο να παρανοήσετε. Γιατί είχατε να σκεφτείτε ότι αυτό που είπα “είτε- είτε”, για μια περίπτωση θεραπείας που έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια δύο μηνών ας πούμε, ότι αυτό ισχύει για τέτοια θεραπεία. Και επομένως είχατε κάποιο λόγο να το παρανοήσετε. Κάτι που σας είχα πει ως μία πιθανότητα μίας περίπτωσης, το πήρατε ως την περίπτωση, ότι ισχύει για τη δικιά σας περίπτωση.
- .......................
- Παραδείγματος χάριν τώρα είμαστε στους δύο μήνες, στα τετρακόσια Ευρώ. Λέτε λοιπόν ότι “όταν τελειώσετε το ποσό, δηλαδή σε δύο μήνες, θα ξαναδώσετε την προκαταβολή, δηλαδή την προκαταβολή που είχατε δώσει, δηλαδή θα δώσετε πάλι 500 Ευρώ”. Εγώ αναρωτιέμαι γιατί σε δύο μήνες θα σας είναι πιο εύκολο να δώστε μαζεμένα πεντακόσια, από το να δίνετε σιγά σιγά αυτό το ποσό καθόλη τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, αντί δηλαδή να δίνετε πεντακόσια, να δίνετε δέκα φορές από πενήντα κάθε φορά. Που θα βρείτε δηλαδή μαζεμένα σε δύο μήνες πεντακόσια.... αφού τώρα θα καταναλώσετε το κεφάλαιο.
- ............................
- Σε δύο μήνες λοιπόν, αν εμείς καταναλώσουμε αυτό το κεφάλαιο των τετρακοσίων Ευρώ, θα μου λέτε ότι θα ξαναδώσετε προκαταβολή, η οποία θα αφορά τους επόμενους δυόμισι μήνες. Πρακτικά γιατί είναι πιο εύκολο να δώσετε αυτό το ποσό μαζεμένο, από το να το δώσετε σιγά σιγά κατά τη διάρκεια των δυόμισι μηνών; Γιατί έτσι και αλλιώς το ποσό που τώρα υπάρχει, θα καταναλωθεί και αυτό αργότερα. Απλά δε θα καταναλωθεί τώρα. Θα καταναλωθεί κάποιους άλλους δύο μήνες, δυόμισι ανάλογα τι ποσό είναι αυτό. Ποια είναι η πρακτική διαφορά; Λέτε λοιπόν ότι “τώρα θα καταναλωθεί αυτό το ποσό σαν να το ξοδεύω, αυτό που έχω ήδη προπληρώσει”, αλλά σε δύο μήνες πάλι θα δώσετε 500 Ευρώ, τα οποία θα είναι για το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάθε φορά για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι. Αυτά που υπάρχουν τώρα, είναι για κάποιο επόμενο χρονικό διάστημα.
- Άρα σε δύο μήνες τι θα είναι διαφορετικό ώστε να δώσετε μαζεμένο αυτό το ποσό;
- ...........................
- Η αντίθετη άποψη, τι πρακτική χρησιμότητα έχει; Και δεν το παίρνω από άλλη άποψη, πρακτικά μόνο να μου πείτε γιατί είναι πιο εύκολο σε δυο μήνες να δώσετε μαζεμένα πεντακόσια Ευρώ, ενώ τώρα δεν θα χρειαστεί να δώσετε τίποτα μαζεμένο.
- Σε δύο μήνες τι θα είναι διαφορετικό;
- ..............
- Το καταλαβαίνω, το εκτιμώ και γι’αυτό το συζητώ και δεν σας είπα υπερβολικά πράγματα όσον αφορά την προκαταβολή. Αλλά αν το πάρουμε πρακτικά, κοιτώντας τη δικιά σας εκδοχή εδώ ότι μόλις καταναλωθεί αυτό το ποσό, θα μου δώσετε μια καινούργια προκαταβολή. Εφόσον σε δύο μήνες πάλι το ίδιο πράγμα θα κάνετε, δηλαδή στην αρχή του κάθε μήνα θα πληρώνετε την ίδια δασκάλα, τέλος κάθε βδομάδας τις δασκάλες, έχετε το ίδιο pattern πληρωμής τουλάχιστο μέχρι τον Ιούνιο. Δηλαδή τα έξοδα κάθε μήνα θα είναι παρόμοια. Γιατί θα σας είναι εύκολο σε δύο μήνες να δώσετε μαζεμένα πεντακόσια από το να δίνατε κάθε βδομάδα πενήντα;
- ...........................
- τι; τι;
- ........................
- Εγώ σας λέω πέστε μου, απλά για να το καταλάβω, εσείς σε δύο μήνες τι περιμένετε να αλλάξει στα μηνιαία σας έξοδα; Άν μου λέγατε, παραδείγματος χάριν, ότι σε τρεις μήνες .......... περιμένω να πάρω κάποια χρήματα, ή μου λέγατε π.χ. περιμένω το δώρο του Πάσχα, να μου πείτε κάτι συγκεκριμένο που να μου δείξετε ότι εσείς σε δύο μήνες που θα περάσει αυτό το διάστημα έχετε κάποια αλλαγή. Κάτι διαφορετικό. Και να μου πείτε, να γι’ αυτό το λόγο. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι. Δεν είναι ότι περιμένετε, ότι κάποιος σας χρωστάει και περιμένετε να πάρετε κάποιο ποσό ή οτιδήποτε άλλο. Γι αυτό λοιπόν το ρωτάω, γιατί είναι πιο εύκολο; Είναι σαν να έχετε τα χρήματα σε ένα κουμπαρά και αντί σε δύο μήνες να μου δώσετε εμένα προκαταβολή τα 500 Ευρώ, κάθε βδομάδα μαζεύετε στον κουμπαρά αυτό το ποσό και τσακ σε δύο μήνες, να, μαζεύεται το ποσό της προκαταβολής και μου το δίνετε, είναι παρόμοιο πράγμα. Είναι σαν βάζετε τώρα εσείς στον κουμπαρά σας 50 Ευρώ ας πούμε και σε δέκα βδομάδες από τον κουμπαρά μαζεύετε πεντακόσια. Αυτό δεν είναι; Είναι παρόμοιο πράγμα. Δηλαδή καταλάβατε πως σας το λέω; Αυτή τη στιγμή, αν εσείς καταναλώνατε το ποσό της συνεδρίας και δεν μου δίνατε τα πενήντα Ευρώ, και έτσι τα τρώγαμε σιγά σιγά, όμως τι κάνατε εσείς. Σε ένα δικό σας κουμπαρά, βάζατε πενήντα Ευρώ τη βδομάδα, ώστε σε δέκα εβδομάδες να έχετε πεντακόσια Ευρώ να μου δώσετε προκαταβολή προτού εξανεμιστεί το ποσό μας. Λέμε για την περίπτωση που εσείς δεν μου δίνετε τίποτα. Απλά εσείς μαζεύετε τα λεφτά αυτά σε κουμπαρά για να έχετε σε δύο μήνες. Ποια είναι η διαφορά; Αντί να τα βάλετε στον κουμπαρά και να μου τα δώσετε μετά από δύο μήνες ως προκαταβολή, τα δίνετε σε μένα. Και μετά από δύο μήνες παραμένουμε με το ίδιο ποσό. Δηλαδή σαν να μου έχετε ήδη δώσει προκαταβολή.
- .......................
- Ναι δηλαδή αν δεν τα βάλετε στον κουμπαρά. Είναι αυτό που λέμε. Δηλαδή όταν θέλουμε να δώσουμε μαζεμένα ένα ποσό, το μαζεύουμε σιγά-σιγά. Τι κάνουμε; Κάνουμε ένα ανά βδομάδα, μαζεύουμε ένα ποσό ή ένα μήνα μαζεύουμε ένα ποσό για να πάρουμε ένα στερεοφωνικό. Πληρώνω δόσεις. Δεν μαζεύω κάθε φορά για να πληρώσω τη δόση, ας πούμε ένα ποσό κάθε μήνα; Κάτι αντίστοιχο είναι. Ώστε για να δώσω αυτό το ποσό την προκαταβολή σε δύο μήνες, θα πρέπει να το μαζέψω κάπως, σώζοντας κάποια χρήματα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Αυτό λέγω. Κοιτάχτε, εγώ σε δύο δυόμισι μήνες θα έχω κάποιο έξτρα έσοδο. Τότε εγώ θα καταλάβω ότι υπάρχει ένας λόγος που εσείς δεν μπορείτε να πληρώνετε αυτό το ποσό, γιατί είμαι τσίμα τσίμα, αλλά σε δύο μήνες θα έχετε αυτά τα έξτρα πεντακόσια ευρώ, χωρίς τώρα να τα σώσετε. Αν υπάρχει τέτοιο πλάνο, σας παρακαλώ εξηγήστε μου ποιο είναι. Αλλά άμα δεν υπάρχει τότε σκεφτείτε ότι αυτή σας η πρόταση εδώ δεν έχει νόημα, ότι «όταν τελειώσω αυτό το ποσό θα ξαναδώσω την προκαταβολή και θα δείξω τη δέσμευσή μου». Πρέπει να δείτε τα πράγματα λογικά και χωρίς συναίσθημα. Τι σας συμφέρει, αυτό και για ποιο λόγο αυτό σας συμφέρει. Πώς θα μπορέσετε εσείς σε δύο μήνες να έχετε πεντακόσια ευρώ. Και γιατί αυτό είναι πιο εύκολο από το να τα δίνετε σιγά σιγά βδομάδα με τη βδομάδα. Αφού στο τέλος, σε δύο μήνες πάλι εγώ θα είμαι στην προκαταβολή μου και θα είναι λες και η συγκεκριμένη προκαταβολή έχει μεταφερθεί μετά από δύο μήνες. Δεν έχει να κάνει με κάτι που συμφέρει εμένα. Έχει να κάνει με την όλη διαδικασία συμπεριφοριστικά τι βολεύει τη θεραπεία. Και σας λέγω αν υπάρχει ένας πρακτικός λόγος που σας βολεύει τώρα να μη γίνει αυτό και σε δύο μήνες που θα τελειώσει, να μου δώσετε πάλι την προκαταβολή εξηγήστε μου τον πρακτικό λόγο.
- ........................
- Σίγουρα, κάποια πράγματα σας είχα πει ότι μπορούμε να τα ξανασυζητήσουμε γιατί μπορεί να μην τα είχατε σκεφτεί. Το συγκεκριμένο όμως, νομίζω ότι δεν είναι κάτι από το παρελθόν που δεν το είχατε σκεφτεί και σας αφήνω χρόνο να το σκεφτείτε ή να το επεξεργαστείτε στο μυαλό σας. Το συγκεκριμένο όμως, νομίζω ότι δεν αλλάζει τίποτα, να σας το ρωτήσω τώρα ή την επόμενη βδομάδα. Να καταλήξουμε σε κάτι, που να βασίζεται στη λογική, στο τι σας βολεύει πρακτικά και για ποιό λόγο είναι διαφορετικό το να μου δώσετε την προκαταβολή σε δύο μήνες από το να βάζετε σιγά σιγά στον κουμπαρά αυτά τα χρήματα, απλά αντί να τα βάζετε στον κουμπαρά τα δίνετε σε μένα, που είμαι ο δικός σας κουμπαράς. Ωστε, χα,χα,χα, εγώ στον κουμπαρά, θα σας πω σε δυο μήνες «ναι όντως έχετε τα χρήματα της προκαταβολής». «Είναι σαν να μου τη δώσατε». Είναι σαν σε δύο μήνες να έχω εδώ αυτά τα λεφτά. Είναι το ίδιο πράγμα. Για μένα είναι το ίδιο. Έτσι και αλλιώς έχουμε ρίξει το ποσό από τα πεντακόσια στα τετρακόσια.
-.............
- Δεν μου έχετε απαντήσει ακόμα, απλά πρόσθεσα ένα στοιχείο στην κουβέντα. Δεν θεωρώ ότι έχω πάρει απάντηση ακόμα. Δεν νομίζω ότι έχω πάρει απάντηση. Μου έχετε πει απλά «δεν ξέρω».
- ..................
- Τι θα αλλάξει σε δυο μήνες σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό εσόδων και εξόδων σας, αυτό ρωτώ.
- .....................
- Θέλω όμως να καταλήξουμε σε μία απόφαση, με βάση τη λογική.