Originally Posted by
kutchunie
Μίλα καλύτερα όμως. Μπορώ να καταλάβω και χωρίς άσχημες λέξεις.
Δεν ταμπελώνω εγώ προσωπικά. Υπάρχει στη βιβλιογραφία χαρακτήρας, δομή προσωπικότητας ας πουμε που ονομάζεται μαζοσχιστικός χαρακτήρας και έχει 5 - 10 χαρακτηριστικά. Και δε μιλάμε για χαρακτήρα μη νοσηρό, ούτε ο μαζοχιστικός χαρακτήρας είναι υατό που έχουν οι περισσότερη, λανθασμένα, στο μυαλό τους, έναν περίεργο τύπο που κάνει πάρτυ αν τον δείρουν ας πουμε. Είναι πολλά περισσότερα που πρέπει κανεις να αχοληθεί να τα διαβάσει γιατί δυστυχώς και μεγάλο θέμα είναι για να το αναλυσω εδώ αλλα και επειδή δεν είμαι ψυχολόγος ή ψυχίατρος δεν έχω και την δικαιοδοσία να το κάνω.
Κι εγώ είχα στοιχεία ηττοπαθούς ή μαζοχιστικού χαρακτήρα (είναι σχεδόν το ίδιο, όπως ορίζεται από τους ψυχολόγους), λόγω κακοποίησης. Ετρεμα να πάρω πρωτοβουλία ή να κάνω πράγματα και όταν ήμουν αναγκασμένη να κάνω πραγματα για να επιβιώσω, ακόμη κι αν τα κατάφερνα μου έβγαινε καταναγκασμός και ενοχές με ότι αυτό συνεπάγεται. Κουράστηκα, κινδυνευσε η ζωή μου, πηγα σε γιατρό άρχισα χάπια και σταμάτησα να λέω αλλά να κάνω. Κανείς δε θα με έσωζε.
Από κει και πέρα, όλα είναι λάθος όσα λες. Μπορεί να βγάζεις ρίζες στον καναπέ, να κάνεις μέρες να σηκωθείς. Αν πάρει φωτια το σπίτι σου (δεν το ευχομαι) το ένστικτο θα λειτουργήσει και θα τρέξεις σαν τον κεντέρη να σωθείς.
Εποίσης, το ένστικτό σου είναι αυτό που σε βάζει στη διαδικασία να συζητάς εστω ή να προβληματίζεσαι έστω κι έμμεσα χωρί να λες ανοιχτά Β και Γ ασχημα που θέλω να αλλάξω. Επομένως αυτό που λέω, είναι πως κάθε συμπεριφορά που έχει παγιωθεί ως πρότυπη σε κάποια φάση της ζωής σου είναι αποτέλεσμα μαθησιακό, είτε κάποιου καλού ερεθισματος/γεγονότος΄, είτε κάποιου τραύματος.
Εάν η συμπεριφορά σε ικανοποιεί, τότε όλα καλά. Εάν όχι σημαίνει πως το ένστικτό σου, το υποσυνείδητο δεν την εγκρίνει. Να το κάνω πιο λιανά. Είμαι τεμπέλα, βαριέμαι ακόμα και να κάνω μπανιο. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Εχω φόβο όμως να το αλλάξω, κάτι με σταματάει από το να δραστηριοποιηθώ, ενώ το θέλω πολύ. Μπορεί κάτι να είχε συμβεί στην παιδική μου ηλικία που με έκανε να παγιωσω μια τέτοια συμπεριφορά, να είμαι τεμπέλα να λειτουργώ ως τέτοια, αλλά εγώ να θέλω να είμαι δραστήρια. Εκεί ερχεται το τραύμα το οποίο δεν επουλώθηκε. Μπορεί να είναι κάτι χαζό αλλά να ταλαιπωρεί. Πχ μπορεί ένα παιδί να έπαιζε και να εκανε φασαρία. Να ήταν δραστήριο. Κι επειδή εκανε φασαρία να κακοποιήθηκε από τον γονεα οποτε να αποφάσισε πως δεν θα είναι πλέον δραστήριο για να μην βιώνει πόνο κακοποίησης. ή ακόμα μπορεί να μην χρειαστηκε να κακοποιηθεί κάποιος. Μια αποτυχία να του άφησε την εντύπωση πως απογοήτευσε αγαπημένα προσωπο και να αρνήται να ξαναπογοητεύσει, μπορεί να τον εκαναν να κουμπώσει και να μην θελει ουτε να μπορεί να είναι δραστήριο, μπροστα στο φοβο την αναβίωσης κάτι τοσο τρομεερου για τα δεδομένα της παιδικής ηλικίας. Μπορεί να είναι πολλά που μπορεί να σε οδηγήσουν στο να εχεις μια νοσηρή συμπεριφορά.
Το θέμα είναι πως κανεις δεν γεννιέται ηττοπαθείς, αντικοινωνικός, καταθλιπτικός κτλ. Τα εξωτερικά ερεθίσματα και τα ενστικτα δομουν την προσωπικότητα. Από την στιγμή που σε κάνει να π[ιστεύεις πως μια συμπεριφορά είναι νοσηρή, τότε σιγουρα δεν εχει διαμορφωθεί από το ένστικτό σου, από τις πραγματικές επιθυμίες σου, αλλά αποφάσισες να την αποκτήσεις γιατί εξωρετερικοί παράγοντες σε ώθησαν. Βρες τους, αποδέξου το παράλογο και συνέχισε.
Επομενως όλα αυτά για μέσα και σκοπους δεν ισχύουν. Τα τραύματα πάντα θα υπάρχουν ως σημαδια, στην τελική ακόμα και τα τραύματα σε όρισαν, όσο άσχημα κι αν ήταν, είναι κομμάτι του εαυτού σου. Απλώς πρεπει να βρεις τρόπο να τα "εκμεταλλευτείς" και όχι να τα αφήνεις να καταστρεφουν τη ζωή σου καθημερινά μέσω του ίδιου σου του εαυτού.
Και όχι, το να μιμήσαι θέλει ενέργεια, το να χαράξεις δική σουθ ζωή θέλει και ενέργεια και θάρρος. Δεν είναι δυσκολο να το κάνεις. Μετα από 6 χρόνια θεραπεία λέω πως το καταφέρνω και εχω βιωσει βιασμό από γονέα και σκληρή κακοποίηση. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω κανέναν με λιγότερα στην καμπουρα του, στο να βελτιωθεί και να βρει τον εαυτό του. Εκτός κι αν μιλάμε για ψυχωση και σχιζοφρένεια, όπου δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει.
Τελός, εάν υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν αξίζει τίποτα απολύτως, προφανώς και έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Τα πάντα έχουν μια αξία και μία ποιότητα. Ακόμα και τα περιττώματα κατηγοριοποιούνται ποιοτικά και έχουν κάτι να πουν για την υγεία αυτού που τα παρήγαγε. Είναι εντελώς παράλογο και μη λογικό να πιστεύει κάποιος ότι δεν αξίζει κάτι και ισχυρό καμπανάκι για να κάνει κάτι. Είτε να πάει σε γιατρό είτε να αυτοκτονήσει αν δε θέλει να μπει στη διαδικασία. Το έχω ζήσει