Quote:
Originally posted by DissolvedGirl
Τώρα που ξύπνησα για τα καλά, επανέρχομαι με ένα ακόμα γιγαντιαίο post :P
Δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό στο να θέλει μια μητέρα να κάνουν τα παιδιά της ο,τι δεν έκανε η ίδια, εάν πρόκειται για κάτι καλο (hello υποκειμενικότητα). Το κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, όχι μονο γονείς, και λέγεται \"μάθε από τα λάθη μου και τις ανεπάρκειες μου\". Σωστό Λάθος; Irrelevant. Μέχρι τα 12, οι γονείς αποφασίζουν για το παιδί τους, κατά προτίμηση λαμβάνοντας υπ\'όψιν τα θέλω του και τις δυνατότητες του. Μέχρι τα 18, το ιδανικό είναι έφηβος και γονιός να παίρνουν από κοινού τις αποφάσεις. Μετά την ενηλικίωση, ο γονιός πλέον έχει συμβουλευτικό ρολο και το παιδί λαμβάνει μονο του τις αποφάσεις της ζωής του.
Και έχω βαρεθεί να ακούω από παντού ότι ένα μικρό παιδί μιμείται και πράττει πάντα όπως έχει δει και μάθει από το περιβάλλον του. Η κάθε μας αντίδραση είναι ένα σύνολο, περιβάλλον+γονίδια+εμπειρί α+x, όπου x αυτό το κάτι που μας κάνει διαφορετικούς και δεν προέρχεται από πουθενά. Είναι αυτό το ίδιο κάτι που κάνει ένα παιδάκι που βλέπει πρώτη φορα στη ζωή του αράχνη να φοβάται, ένα άλλο να την λιώνει και ένα άλλο να τη σηκώνει στον αέρα και να την κοίτα εξερευνητικά. Και παραθέτω 2 παραδείγματα για να επιδείξω ότι τα πράγματα πράγματι δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά τις παιδικές συμπεριφορές.
Παράδειγμα no1: Ο Νίκος Μπ. ήταν ένα εξαιρετικά ενεργητικό και δυνατό παιδί που χτύπαγε ανεξαιρέτως, αλλα είχε το πιο αγγελικό πρόσωπο (σύμφωνα με την μητέρα μου). Οι δάσκαλοι τον κρατούσαν τουλάχιστον μέσα τα μισά διαλείμματα μιλώντας του για να τον συμμορφώσουν, οι μητέρες φοβόντουσαν να τον καλέσουν στα party μας γιατί έκανε το σπίτι άνω κάτω, και μέσα σε 2 χρονια (1η και 2α δημοτικού) είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος σχεδόν όλου του σχολείου. Η μητέρα της καλύτερης μου φίλης και η μητέρα του ήταν συνάδελφοι, και από συζητήσεις με την μητέρα μου, η μητέρα του Νίκου στην αρχή αρνούνταν να πιστέψει ότι το παιδί της έκανε τόσο κακό στο σχολείο. Μετά από πάμπολλες παρατηρήσεις και ένα γονεϊκό συμβούλιο, ο πατέρας -εξίσου ήρεμος άνθρωπος- υποσχέθηκε σκληρότερη πειθαρχεία και η μητέρα ταράχτηκε και προβληματίστηκε πολύ. Και οι 2 έλεγαν πως ο Νίκος στο σπίτι φερόταν εξαίσια και όταν σπανια έκανε καμια αταξία η τσακωνόταν με την αδερφή του, δεχόταν την τιμωρία του αδιαμαρτύρητα. Δεν σήκωναν ποτε χέρι πάνω του, ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος έλεγε με κάποια περηφάνια ότι \"δεν με χτυπάνε στο σπίτι, είμαι καλο παιδί, γιατί να φάω ξύλο; Αλλα εγώ χτυπάω άμα θέλω\".
Την είχα δει και εγώ τη μαμά του σε ένα party που έβαλε τον γιο της τιμωρία 3-4 φορες πριν να τον μαζέψει να φύγουν, και μου έκανε πολύ εντύπωση. Διότι συγκριτικά με την μητέρα μου και τις άλλες μαμάδες, ήταν φοβερή η διαφορα της κατσάδας που τρώγαμε εμείς που δεν κάναμε πολλές αταξίες, με τον ήρεμο και συγκροτημένο τρόπο που η μαμά του Νίκου του επέβαλε την τιμωρία του. Δεν ξέρω τι απέγινε τελικά αυτό το παιδί γιατί άλλαξα σχολείο μετά την 2α δημοτικού, αλλα για εμενα είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα παιδιού που ξυλοκοπούσε τους πάντες χωρίς κανένας ποτε (κατά πασα πιθανότητα και μέχρι τότε τουλάχιστον) να έχει υψώσει χέρι πάνω του.
Παράδειγμα no2: Όταν ήμουν μικρούλα, οι γονείς μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να χτυπάμε τα αλλα παιδάκια για κανέναν λόγο. Μου έλεγαν επίσης όμως ότι είναι κακό πράγμα να είσαι μαρτυριάρης. Στο δικό μου, παιδικό μυαλό λοιπόν, αυτά τα 2 μπλέχτηκαν με αποτέλεσμα μέχρι μια ηλικία εμ να δέχομαι το ξύλο άλλων παιδιών χωρίς να τα χτυπάω πίσω, απλά να τρέχω να ξεφύγω, εμ να μην το λέω σε κανέναν για να μην θεωρηθώ μαρτυριάρα. Έπρεπε να μεγαλώσω αρκετά ώστε να διακρίνω μονη μου τη γραμμή μεταξύ του \"μαρτυρας\" και \"επιστατώ την προσοχή\", μεταξύ του \"χτυπάω\" και του \"υπερασπίζομαι τον εαυτό μου\".
Η αντίδραση του παιδιού δεν είναι πάντα απόρροια των όσων έχει μάθει η συνηθίσει στο σπίτι. Και λυπάμαι αλλα η οργή και η τιμωρία δεν συνιστούν κακοποίηση, γιατί νομίζω ότι βάλαμε ταμπέλα έναν ορο σε κάτι που μπορεί εν τέλη να μην είναι τόσο τραγικό όσο ο ορος υπονοεί. Κακομεταχείριση ναι, κακοποίηση όχι, εκτος αν δεχτούμε ότι υπάρχουν πάμπολλες βαθμίδες και είδη κακοποίησης, και χρειάζεται πολλή προσοχή διότι ήδη έχουν αρχίσει οι παρεξηγήσεις (η Remedy f.e. άρχισε να λέει πως η συγκεκριμένη μητέρα τα ξυλοφορτώνει/δέρνει ανεξαιρέτως, ενώ η RaW μίλησε για τράβηγμα μαλλιών σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το ίδιο το κοριτσάκι είπε \"με χτυπάει πολύ\" ενώ τελικά εννοούσε ότι η μαμά της τραβάει τα μαλλιά όταν δεν φέρνει καλους βαθμούς). Συν τοις άλλοις, όπως είπε και ο keep, δεν υπάρχει τέλειος γονιός, όπως δεν υπάρχει και τέλειος άνθρωπος. Απόψεις του στυλ \"αν δεν μπορεί να σταματήσει να κακοποιεί τα παιδιά του, ας μην έκανε παιδιά\" είναι μάλλον αφελείς γιατί δεν μπορείς ΚΑΘΟΛΟΥ να προεξοφλήσεις πως θα φέρεσαι σαν γονιός, και δυστυχώς δεν υπάρχει και test drive σε αυτόν τον τομέα.
Τέλος, τα παιδιά κρατάνε στην ψυχή και την μνήμη τους διαφορετικά πράγματα. Η μητέρα μου και εγώ \"παίζαμε\" ξύλο συνεχεια όταν ήμουν μικρή επειδή δεν της άρεσε να χάνει όταν παίζαμε, το οποιο συνιστά πολλή περισσότερο \"κακοποίηση\" αν θέλετε από την ανηψιά της RaW, και αν με ρωτήσεις τώρα, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα ούτε μια από τις φορες που να είχα φάει ξύλο. Αντίθετα, ο πατέρας μου μια φορα στη ζωή του ούτε καν με χτύπησε, απλά μου τράβηξε το αυτί και τα μαλλιά επειδή δεν πρόσεχα που μου εξηγούσε ένα πρόβλημα στα κλάσματα. Σας πληροφορώ πως έχω κρατήσει την εικόνα αυτή αυτούσια, θυμάμαι τι φορούσα, τι φορούσε, που καθόμασταν, τι μαγείρευε η μαμά μου, τι τραπεζομάντηλο είχε στρωμένο και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες.
Κανένας σε αυτό τον κόσμο δεν έχει το υποκειμενικό αλάθητο, ούτε ο Παπας, ούτε τα παιδιά. Όλοι \"υποφέραμε\" σε κάποιον τομέα από τις απόψεις και τις συμπεριφορές των γονιών μας, όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα για να χρειάζεται λύση. Έτσι είναι, status quo, και κανεις δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή, οι περισσότεροι άθελα τους, θα κάνουν \"κακό\" στο παιδί τους, όπως και όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα δράσουν η θα αντιδράσουν σύμφωνα η αντίθετα με τα στάνταρ των γονιών τους. Κανεις μα κανεις δεν είναι τέλειος, και οποιος πραγματικά πιστεύει ότι η δικη του διαπαιδαγώγηση στο παιδί του είναι άμεμπτη και δεν θα έχει ποτε θέμα με τα τεκνα του γιατί είναι ο καλύτερος γονιός, sorry αλλα η αντίδραση μου πάντα ήταν και θα είναι \"XAXAXA, περίμενε να φτάσει το παιδί σου στην εφηβεία και τα ξαναλέμε\".
Συμφωνώ με τον keep ότι η RaW θα κάνει περισσότερο καλο αν μιλήσει με την μητέρα προτρείνοντάς την να ζητήσει βοήθεια και να αλλάξει, παρα αν παρέμβει η ίδια για την αλλαγή. Εάν επιλέξει να κάνει το οτιδήποτε βεβαια, ωφελεί να βεβαιωθεί πρωτα οτι όσα λένε τα παιδιά είναι αλήθεια και ακριβή, και όχι υπερβολές. Όμως RaW προς Θεού μην ονοματίζεις όλες τις διαφορετικές συμπεριφορές από τη δικη σου ως \"κακοποίηση\" σύμφωνα με τα δικά σου στάνταρ (γιατί ακόμα και εδώ στο forum υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν επί του ορου) Κατά εμέ, όντας ενήλικη, θα στρέψεις την προσοχή σου στους ενήλικες, και να θυμάσαι πως μετά από αυτή σου την παρέμβαση, δεν πρέπει να χωθείς άλλο. Δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλα εδώ στο Αμέρικα οι κοινωνικοί λειτουργοί βουτάνε παιδιά από τις οικογένειες τους για ψύλλου πήδημα, ένα σπρώξιμο η ένα απλό χαστούκι, και θα σε μισήσει το παιδί -hell, εδώ και εγώ θα σε μισήσω- αν η δικη σου παρέμβαση διαλύσει την οικογένεια.