[quote]Originally posted by John11
H βία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Δεν είναι μόνο η σωματική. Βία είναι και η προπαγάνδα. Δηλαδή να πιστεύει κάποιος ότι άλλο είναι το σωστό από αυτό που είναι. Π.χ. Soft ανέφερες ότι στην οικογένειά σου επικρατούσε η άποψη ότι είναι η τέλεια οικογένεια. Αν αυτό μεταφέρθηκε τότε σε εσένα σαν αλήθεια, θα υπήρχε ένα διάστημα που θα πίστευες ότι η οικογένειά σου ήταν καλή. Έτσι η προπαγάνδα σε κάνει να πιστεύεις κάτι ότι είναι σωστό ενώ δεν είναι. Και έτσι πώς θα αντιδράσεις;
------- η τελεια οικογενεια για τους γυρω ,ποτε δεν πιστεψα,οτι ηταν καλη και η τελεια,γιατι ειχα ματια αυτια και διαισθηση
και σου ειπα γιατι
Ελβεπα παντα τους ελεφαντες,και δεν μπορουσε κανεις να με πεισει οτι δεν υπαρχουν,αυτο ειναι κατανοητο??
Γιατι με αυτο το σκεπτικο και γω θα επρεπε να εχω ιδιες συμπεριφορες και ανοχες και να αποζητω τη βια σε ολο το μεγαλειο της
Αλλα αντιθετα εσπασα το πασσαλο στο ποδι του ελεφαντα ,και αφου το εκανα εγω,σιγουρα θα το εχουν κανει κ αλλοι
Βία είναι και η άγνοια. Βία είναι και η αδιαφορία. Η αδιαφορία των άλλων όπως κατάλαβα. Σίγουρα έχεις δει τη βία της αδιαφορίας.
Βία είναι και η προκατάληψη. Και να συμβαίνει κάτι και εγώ να νομίζω ότι συμβαίνει κάτι άλλο. Π.χ. να λες σε κάποιον ότι δεν αισθάνεσαι καλά στην οικογένεια και ο άλλος, βλέποντας την επιφάνεια που είναι το profile, να θεωρεί ότι κάνεις λάθος (προκατάληψη). Πώς γίνεται ο άνθρωπος που έχει προκατάληψη να καταλάβει ότι έχεις δίκιο; Και αυτό δεν το έχεις δει;
Βία είναι και το να μεταδίδονται λάθος σκέψεις, π.χ. ενοχές.
Η βία έχει λοιπόν αρκετές μορφές.
Η σωματική βία είναι κατανοητή. Η ψυχολογική βία δεν είναι εύκολα κατανοητή. Θέλει περισσότερο κόπο για να τη δει κανείς. Θυμάμαι μια είδηση αρκετά χρόνια πριν. Ένα κοριτσάκι το σκότωσε ο πατέρας του. Γείτονες ανέφεραν αργότερα, ότι το κοριτσάκι τους έλεγε ότι φοβόταν ότι θα της κάνει κακό ο πατέρας της, αλλά δεν την πίστεψαν. Ζητούσε βοήθεια, αλλά δεν την πίστεψαν.
Βία είναι το να κοροϊδέψω (περιγελάσω) έναν άνθρωπο.
--------Εδω δεν διαφωνω πουθενα εκτος απο την προκαταληψη που την μεταφραζω σε {τι με νοιαζει εμενα } αδιαφορια η λεξη που θα εβαζα
Τώρα αν κάποιος έχει ζήσει σε βία, είναι σίγουρο ότι θα κάνει πιο συχνά λάθος επιλογές. Π.χ. έχω ζήσει τη βία της προκατάληψης να θεωρώ ότι οι έγχρωμοι είναι κάτι χειρότερο από εμάς τους λευκούς. Είναι λογικό να έχω επηρεαστεί και να έχω λάθος αντιλήψεις για τους έγχρωμους. Έτσι και η συμπεριφορά μου θα περικλείει πάλι βία.
Αν πιστεύω ότι πρέπει να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο όταν \"τάδε\", τότε κάπου ίσως το έμαθα αυτό.
Ας πάμε και σε αυτό που είπε o/η Gothly: \"οτι το ατομο που δεχεται τη βια την επιδιωκει κατα καποιο τροπο ή την ελκει ..
πιστευοντας οτι αυτο του αξιζει\". Aν έχω μάθει ότι μου αξίζει κάτι λάθος, κάπου το έμαθα αυτό. Κάποιος μου έμαθε ότι το λάθος μου αξίζει γιατί <ακολουθεί ο λόγος γιατί μου αξίζει>. Το ότι μου έμαθαν αυτό, σημαίνει βία. Αν μάθω έναν άνθρωπο ότι πρέπει να περπατά κάθε μέρα 20 χιλιόμετρα γιατί αυτό του αξίζει (με την κακή έννοια), τότε άσκησα βία σε αυτόν τον άνθρωπο. Συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν έχει σημασία, βία είναι και στις δύο περιπτώσεις.
----- αυτο που προσπαθω να πω ειναι ,οτι ο λογος δεν ειναι παντα γιατι μου <αξιζει > σε πολλα ποστ παραπανω αναφερθηκαν παρα πολλοι λογοι,και δεν πιστευω οτι εχει να κανει παντα με κακοποιητηκες συμπεριφορες που δεχτηκες η εζησες στη παιδικη σου ηλικια
Να σου φερω και γω ενα παραδειγμα λοιπον
2 παιδακια στο ιδιο σπιτι και με την ιδια \"ανατροφη\" απο τους γονεις χωρις κανενα κακοποιητικο περιβαλλον γυρω τους,εχουν διαφορετικες συμπεριφορες,και αναφερομαι,στην αποδοχη της βιας απο το νηπιαγωγειο για το ενα .
Γ αυτο ειπα οτι πολλες φορες εχουν να κανουν και αλλα .
Αν μάθω κάποιον άνρθωπο ότι πρέπει να είναι σπουδαίος ή/και πλούσιος ή/και να έχει εξουσία, γιατί έτσι πρέπει ή για άλλους λόγους, πάλι αυτό είναι βία.
Δυστυχώς ζούμε ακόμα και το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας στη βία, αλλά συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα με τη λάθος άποψη. Και ζούμε με αυτά.
Αντε παλι το λαθος
Δεν υπαρχει λαθος σωστο,εσυ μπορει να εισαι δυστυχισμενος σκεπτομενος αυτα {δεν το λεω για σενα }και να μην σ αφηνει ν ανασανεις ,εγω τα σκεπτομαοι αλλα προσπαθω οσο μπορω να μην με πνιγουν τοσο,και να κανω πραγματα για τη βια και την αδικια
Ισως σου ακουγεται εγωιστικο αλλα ετσι δουλευει,για μενα αλλιω θα επρεπε να παιρνω για καθε αδικια,και βια, και απο ενα χαπακι
καλημερα