Originally Posted by
Lou!
αναρωτιεμαι κ αλλα πραγματα για την εγκυροτητα του ορθολογισμου: παραδειγματα:
πώς μπορει να εξηγηθει ορθολογικα το πενθος? γιατι οι ανθρωποι στενοχωριουνται οταν πεθανει ενας δικος τους, απο τη στιγμη που δεν μπορουν να κανουν τπτ για αυτο? δεν ειναι σπαταλη ενεργειας? κ ομως, οι ανθρωποι στενοχωριουνται, κ πολυ μαλιστα. το ειδα κ εδω στο φορουμ.
πώς μπορει να εξηγηθει ορθολογικα οτι πολλοι ανθρωποι μπλεκουν με ακαταλληλους συντροφους? δεν το βλεπουν ορθολογικα οτι δεν τσουλαει το πραγμα?
πώς μπορει να εξηγηθει ορθολογικα οτι πολλοι ανθρωποι μενουν κολλημενοι στα ιδια κ στα ιδια? δε θα επρεπε να προχωρησουν παρακατω?
πώς μπορει ορθολογικα να εξηγηθει οτι πολλες κακοποιημενες γυναικες, ξαναεπιστρεφουν στους κακοποιητες συντροφους τους? η οτι αν χωρισουν με τον πρωτο, ξαναπηγαινουν σε κακοποιητες? ισως την πρωτη φορα να μην ηξεραν. τη δευτερη φορα, δεν εμαθαν? γιατι αυτες οι γυναικες δεν μαθαινουν απο τα λαθη τους κ μπλεκουν σε φαυλους κυκλους κ βασανιζονται?
πως μπορω να εξηγησω ορθολογικα την τεχνη?
πως μπορω να εξηγησω ορθολογικα το οτι ο βαν κογκ μου φαινεται εμενα αυθεντικος κ σημαντικος ζωγραφος, αλλα ο νταλι (παρ οτι διασημος) μου φαινεται ρηχος κ οτι μας δουλευε?
πως μπορω να εξηγησω οτι ενα παλιο μισογκρεμισμενο ερειπωμενο σπιτι του περισινου αιωνα, στα δικα μου ματια φαινεται πιο αυθεντικο κ πιο αισθητικα αρτιο απο μια μοντερνα πολυκατοικια του 2010?
πως μπορω να εξηγησω οτι μια φωτογραφια ειναι μυστηριωδης, εκπεμπει μυστηριο, ενω μια αλλη ειναι απλα ενα ντηζαινατο κατασκευασμα?
πως μπορω με τα λογια να εξηγησω τον ερωτα? η με μαθηματικες φορμουλες?
πως μπορω να εξηγησω αυτο που λεει ο ελυτης σε ενα στιχο του το "λαμπει μεσα μου εκεινο που αγνοω, μα ωστοσω λαμπει"?
ποσο πληροτητα ζωης τελικα μπορω να εχω προσεγγιζοντας τα παντα με τον ορθολογισμο? δεν ειμαι ρομποτ, δεν ειμαι μηχανη, ειμαι ανθρωπος.
γιατι να χασω την ομορφια της φυσης? της τεχνης? του ερωτα? γιατι να μειωσω τις δυνατοτητες μου κ να με κανω ρομποτ?
τα ερωτηματα δεν τα θετω για να απαντησει καποιος, τα θετω απλα για προβληματισμο. τις απαντησεις, αν υπαρχουν, θα τις βρει ο καθενας μεσα του, κ ειναι διαφορετικες για καθε ανθρωπο, καθως καθε ανθρωπος ειναι μοναδικος, ανομοιος κ ανεπαναληπτος.