Θα απαντήσω τόσο σε εσένα όσο και στη Σοφία με το παρακάτω...
First they came for the communists,
and I didn't speak out because I wasn't a communist.
Then they came for the trade unionists,
and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.
Then they came for the Jews,
and I didn't speak out because I wasn't a Jew.
Then they came for me
and there was no one left to speak out for me.
Αν ήταν κάτι απλά που δεν με ενδιαφέρει ή που διαφωνώ, θα το προσπερνούσα πράγματι. Αν είναι όμως κάτι που με προσβάλει ή με βλάπτει, εμένα ή τον συνάνθρωπό μου, και απλά το αγνοήσω, το τρέφω και το αφήνω να ριζώσει και να απλωθεί και άλλο... Η ανοχή δυστυχώς τρέφει τα κακώς κείμενα...
Είναι -το λιγότερο- δείγμα κακομοιρίας, και σίγουρα υπεροψίας, να χρησιμοποιείς την ηλικία κάποιου για να "επικρίνεις" στη θέση τους. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να σε προτρέψω να επιτρέψεις στον εαυτό σου, λόγω του γηραιού της ηλικίας σου, να μην είσαι σε θέση να κρίνεις αντικειμενικά θέσεις και απόψεις, ιδιαίτερα ανθρώπων που δεν γνωρίζεις. Λόγω του υποκειμενικού παγιωμένου των απόψεων που επέρχεται με τις προσωπικές εμπειρίες του γήρατος, η ανοχή και ακόμα και η κατανόηση νέων, διαφορετικών πρισμάτων δυσκολεύεται μέχρι ακατόρθωτου. Quite pathetic sir, frankly I am disappointed...
Πάμε παρακάτω όμως... δικαίωμα στην κρίση έχει ο καθένας, εκτός αν δεν είναι κριτικό ον (τουτ'έστιν δεν είναι άνθρωπος) αλλά ο καθένας επίσης έχει δικαίωμα να διαφωνεί με αυτή την κρίση. Κρίνω, μέσα σε όλα, σημαίνει εκφέρω γνώμη/άποψη... εκτός αν εννοούσες κριτική, όπου και πάλι ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει κριτική σε ό,τι θέλει, όπως είναι και αναφαίρετο δικαίωμα καθενός άλλου να την αγνοεί. Συν τοις άλλοις, το "βάθος" του καθενός είναι προσωπικό, όπως και το τι θεωρεί σημαντικό και τι όχι, οπότε το αν κάτι είναι επιφανειακό ή μη, είναι αποκλειστικά θέμα κρίσης και περιβάλλοντος!
Τόσο η προσωπική μου κρίση λοιπόν, όσο και η κριτική μου, μου επιτρέπουν να αποφασίζω για εμένα προσωπικά, βασιζόμενη στα θέματα που ένα μέλος έχει ανοίξει από την εγγραφή του και πέρα, αν ένα μέλος ανήκει σε έναν χώρο ή όχι, και να εκφράζω αυτή την κρίση. Δικαίωμά σου, και καθενός άλλου, όχι μόνο να διαφωνεί με αυτή, αλλά να την αγνοεί επίσης... αν και όταν πολλές φωνές τραγουδούν τον ίδιο σκοπό, εγώ προσωπικά θα το εξέταζα λίγο λιγότερο εγωιστικά το θέμα!