Quote:
Originally posted by oboro
Θα συμφωνησω πως αλλο πραγμα η συναισθηματικη, αλλο η κλινικη καταθλιψη. Κατα τη γνωμη μου καλο θα ηταν να αναγνωριζουμε καμια φορα και καμια διακριση μεταξυ καταστασεων, εστω κι αν δεν αφορα αμεσα την περιπτωση τη δικη μας η δικων μας ανθρωπων.
Ετσι, αν και η δικη μου καταθλιψη ηταν συναισθηματικη και χρονια, θα ξεκινησω λεγοντας πως δεν θα μου ηταν και πολυ χρησιμη αν βασιζοταν σε οργανικα κυριως αιτια. Αν πχ ημουν καθηλωμενος και ψυχικα πολυτραυματιας για μερες, εβδομαδες η και μηνες κλαιγοντας ασταματητα, αν αυτο ειχε συμβει απροειδοποιητα χωρις οι συνθηκες η το παρελθον να το προμηνυουν, αν περιμενα απεγνωσμενα να πιασουν τα φαρμακα και οι γιατροι αναρωτιωντουσαν μηπως τελικα θα χρειαζομουν κατι πιο βαρυ, οχι δεν πιστευω οτι θα μου ειχε χρησιμεψει και πολυ σαν εμπειρια.
Τωρα στην μορφη που εγω τη βιωσα, μου ηταν παρα πολυ χρησιμη. Με απομακρυνε απο κακοηθεις ανθρωπους και προβληματικες καταστασεις, με αναγκασε αν δεχτω πως κατι δεν παει καλα με εμενα τον ιδιο, με εφερε σε επαφη με ψυχικο υλικο πρωτογνωρο και λειτουργησε σαν μεγας ψυχικος επιδεσμος, σαν κουκουλι απο συναισθηματα - προστατευτικος οσο και περιοριστικος (αλλα και αυτοκαταστροφικος). Η μεγαλυτερη ομως χρησιμοτητα ηταν η εμμεση παρακληση στους ακυρους της ζωης μου να παν να τον επιουνε: τοτε που δεν μπορουσα να τους το πω ο ιδιος. Κατι που θα μου λειψει αλλωστε ειναι οι αντιδρασεις του κοσμου στα συμπτωματα της καταθλιψης μου (ασχετα αν τα αναγνωριζαν, αφου εγω δεν τους το ελεγα ποτε) - αμηχανια, αυθαιρετα συμπερασματα για τον χαρακτηρα μου, επιβολη-επιθεση θετικης ενεργειας κλπ. Βασικα ειναι τοξικη προς την αναισθησια η καταθλιψη, αλλα και προς την επιλεκτικη ευαισθητοποιηση.
Αλλωστε ενα απο τα πιο βασικα μαθηματα που μου εδωσε η καταθλιψη μου ηταν η συνειδητοποιηση ακριβως οτι η επιλεκτικη ευαισθητοποιηση ειναι ενα φαινομενο πιο συχνο απο την επιμερους αναισθησια: τα λιγα ατομα που εδειξαν πραγματικη κατανοηση για το προβλημα μου ηταν κυριως ατομα που βιωναν οι ιδιοι την καταθλιψη εκεινη την περιοδο. Ειτε επροκειτο για αγνοια μαζι με αδυναμια ή ελλειψη θελησης για ενημερωση, ειτε για εμμεσες κατηγοριες οτι ειχα την εκνευριστικη καταθλιψη μου επειδη το ηθελα, μου κατεστη σαφες οτι σε ολους τους χωρους που αναζητησα υποστηριξη, οποιος ειναι εξω απ\' τον χορο πολλα τραγουδια ξερει (και ισως ακομη περισσοτερα ποστ να εχει κανει.)
συνήθως έτσι ξεκινάει μια ανάλυση, δίνεις ορισμό και κάνεις διακρίσεις. αλλά πολύς κόσμος δεν το γουστάρει, το θεωρεί επιστημονικοφανές μάλλον....