Quote:
Originally posted by Oneiroplasmenos
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Η σκοτεινή εκδοχή του καρτέσιου?
Printable View
Quote:
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Ναι αν και το έσβησα το σκέφτηκα με τα εξής κριτήρια.Quote:
Originally posted by PETRAN
Quote:
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Πάσχω εγώ, εσύ και άλλοι δέκα, άρα πάσχουμε παρέα αλλά ουσιαστικά είμαστε μόνοι στο πάσχισμα! Οπότε άκυρο και το έσβησα.
Αυτό που πραγματικά θέλουμε μπορούμε να το κρύβουμε απ΄όλους,
εκτός απο τον ίδιο μας τον εαυτό.
Quote:
Quote:
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Πάσχω εγώ, εσύ και άλλοι δέκα, άρα πάσχουμε παρέα αλλά ουσιαστικά είμαστε μόνοι στο πάσχισμα! Οπότε άκυρο και το έσβησα.
Έχει και κάποια δόση αλήθειας. Γιατί όταν πάσχεις παρέα με άλλα άτομα, ίσως να υπάρχει μια \"όσμωση\" του πόνου η του συναισθήματος γενικότερα. Σαν να το μοιράζονται όλοι, η έστω ότι κάποιος αισθάνεται τον πόνο του να είναι μικρότερος όταν βρίσκεται με άλλους (ίσως γι αυτό και οι κηδείες να έχουν την μορφή κοινωνικής σύναξης?) Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με έντονη κρίση ΙΨΔς που μπαίνουν για νοσηλία σε ψυχιατρική κλινική αμέσως αισθάνονται καλύτερα (χωρίς να δοθούν φάρμακα)
Βέβαια αυτό το φαινόμενο που \"απλώνονται\" τα συναισθήματα έχει και αντίθετα αποτελέσματα όταν πρέπει μια ομάδα να βγαλει έργο. Σε ένα από τα πιο κλασικά πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας φάνηκε ότι όσο πιο πολλά άτομα τραβούσαν ένα σχοινί, τόσο λιγότερη δύναμη ασκούσε ο καθένας, το \"ringelmann effect\" !
Λολ μου έδωσες έμπνευση :P
Ενδιαφέρον. Δεν γνώριζα πως το μοίρασμα ενός προβλήματος μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο που το παρουσιάζεις...Quote:
Quote:
Quote:
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Έχει και κάποια δόση αλήθειας. Γιατί όταν πάσχεις παρέα με άλλα άτομα, ίσως να υπάρχει μια \"όσμωση\" του πόνου η του συναισθήματος γενικότερα. Σαν να το μοιράζονται όλοι, η έστω ότι κάποιος αισθάνεται τον πόνο του να είναι μικρότερος όταν βρίσκεται με άλλους (ίσως γι αυτό και οι κηδείες να έχουν την μορφή κοινωνικής σύναξης?) Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με έντονη κρίση ΙΨΔς που μπαίνουν για νοσηλία σε ψυχιατρική κλινική αμέσως αισθάνονται καλύτερα (χωρίς να δοθούν φάρμακα)
Βέβαια αυτό το φαινόμενο που \"απλώνονται\" τα συναισθήματα έχει και αντίθετα αποτελέσματα όταν πρέπει μια ομάδα να βγαλει έργο. Σε ένα από τα πιο κλασικά πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας φάνηκε ότι όσο πιο πολλά άτομα τραβούσαν ένα σχοινί, τόσο λιγότερη δύναμη ασκούσε ο καθένας, το \"ringelmann effect\" !
Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε πάντως αν αντί για συνάντηση στη κλινική οι πάσχοντες από ΙΨΔ, η ότι σχετικό, έβγαιναν για καφέ όλοι μαζί λόγου χάρη και επικοινωνούσαν μέσω των εμμονών τους. Άραγε η ομοιομορφία της εσωτερικότητας τους θα δημιουργούσε ένα πιο άνετο περιβάλλον, επομένως και βοήθεια στους ψυχαναγκασμούς; Η μήπως η κοινή εσωτερικότητα θα καθιστούσε αδύνατο τον προσδιορισμό προβλήματος, από τους ίδιους, εφόσον αυτός θα ήταν κοινός;
Sleep well :)
Quote:
Ενδιαφέρον. Δεν γνώριζα πως το μοίρασμα ενός προβλήματος μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο που το παρουσιάζεις...Quote:
Quote:
Quote:
Πάσχω άρα συνυπάρχω.
Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε πάντως αν αντί για συνάντηση στη κλινική οι πάσχοντες από ΙΨΔ, η ότι σχετικό, έβγαιναν για καφέ όλοι μαζί λόγου χάρη και επικοινωνούσαν μέσω των εμμονών τους. Άραγε η ομοιομορφία της εσωτερικότητας τους θα δημιουργούσε ένα πιο άνετο περιβάλλον, επομένως και βοήθεια στους ψυχαναγκασμούς; Η μήπως η κοινή εσωτερικότητα θα καθιστούσε αδύνατο τον προσδιορισμό προβλήματος, από τους ίδιους, εφόσον αυτός θα ήταν κοινός;
Sleep well :)
Μμμ ενδιαφέρον θέμα εμπνευστής! Νομίζω (και από κάτι που είχα διαβάσει στην κοινωνική ψυχολογία δηλαδή) ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα όπως το \"diffusion of responsibility\" (δεν ξέρω πως να μεταφράσω το βιοχημικό φαινόμενο \"diffusion\" αλλά είναι όταν τα μόρια μετακινούνται από ένα μέρος με μεγαλύτερη συγκέντρωση προς ένα μέρος με μικρότερη) οπότε \"μεταφορικά\" μιλώντας γίνεται κάτι παρόμοιο και με συναισθήματα όπως την \"υπευθυνότητα\", όταν δηλαδή είναι πολλά άτομα, τότε η υπευθυνοτητα που έχει ο καθένας μειώνεται σε αναλογία με τον αριθμό των ατόμων του γκρουπ. Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το τι νιώθει ο καθένας η αν τα άτομα μοιράζονται κοινά (αν και φυσικά αυτά μπορούν να παίξουν σημαντικό και επιπρόσθετο ρόλο!), απλά και μόνο η παρουσία άλλων ατόμων μας κάνει αυτόματα και λιγότερο υπεύθυνους (η έστω να νιώθουμε λίγο λιγότερο υπεύθυνοι).
Τώρα αυτό έχει και αρνητικά και θετικά. Ας πούμε αυτοί που ασχολούνται με την διαχείριση ανθρωπίνων πορων η οι βιομηχανικοί/οργανωσιακοί ψυχολόγοι (οι ψυχολόγοι των εταιρειών και των επιχειρήσεων που αχολούνται με την πρόσληψη και την διαχείριση του προσωπικού κλπ.) γνωρίζουν ότι αν και μπορεί λογικά μια ομάδα που αποτελείται από πολλά άτομα που ασχολούνται με την ίδια εργασία να γίνει πιο αποδοτική, ακριβώς όμως λόγω αυτού του φαινομένου τελικά αποδίδει πολύ λιγότερο, ίσως και στα μισά από αυτό που θα μπορούσε να αποδώσει αν το κάθε άτομο της ομάδας δούλευε μόνο του. Γιατί ο καθένας νιώθει λιγότερο υπεύθυνος για την εργασία που το ανατέθηκε οπότε δεν \"βγάζει τόση δουλειά\" ,όση θα έβγαζε αν ήταν μονος η με άλλο 1-2 άτομα. (φυσικά υπάρχουν διάφροι τρόποι να υπερβεί ένας ψυχολόγος η ένας διαχειριστής ανθρωπίνων πορων αυτά τα προβλήματα, όπως το να \"σπάσει\" την ομάδα σε μικρότερες ομάδες, καθώς και να αυξήσει τα κίνητρα και την αυτονομία με διάφορους τρόπους )
Αν και το φαινόμενο φαίνεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα εργασιακά πλαίσια, ίσως να έχει θετικά στα προσωπικά. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που μας κάνει να αναζητούμε την παρέα (η ένα ψυχολόγο!) μετά από ένα άσχημο γεγονός η μια απώλεια. Μας κάνει να νιώθουμε ότι \"μοιραζόμαστε\" κάπως το βάρος η την κάποια υπευθυνότητα που ίσως νιώθουμε (ιδιαίτερα στις τύψεις η στις ενοχές). Τώρα για κάποιο λόγο η \"υπευθυνότητα\" φαίνεται με κάποιο τρόπο να είναι μέρος της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, οπότε αν αυτό το άτομο βρεθεί με πολλά άτομα να νιώσει καλύτερα (γιατί \"μοιράζεται\" σε όλη την ομάδα). Ιδιαίτερα αν τα άλλα άτομα έχουν και αυτά κάποιο παρόμοιο πρόβλημα όπως λες, μπορεί να υπάρξει και καλύτερη ταύτιση αφού το άτομο αντιλαμβάνεται ότι όλοι έχουν να κάνουν με παρόμοιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και αυτός. Φυσικά θα ήταν πολύ καλύτερο όλοι αυτοί να βγαίναν για κανα καφέ παρα να βρεθούν στα πλαίσια μιας ψυχιατρικής κλινικής! Ίσως το group therapy όντως να βοηθάει σε τέτοιες καταστάσεις!
Thanks για την τροφή για σκέψη
Δεν γινεται κανεις γελειος με τις ιδιοτητες που εχει,αλλα με τις ιδιοτητες που προσποιειται οτι εχει..
oι μεγαλοι ανθρωποι μιλουν για ιδεες,οι μεσαιοι για γεγονοτα και οι μικροι για τους αλλους...
Η μονη ανωμαλια στον ερωτα ειναι η ανικανοτητα να ερωτευτεις...
ποτε δεν εκανα λαθος στη ζωη μου,εκτος απο μια φορα που νομιζα πως εκανα λαθος,αλλα τελικα λαθος νομιζα ;)
... καλό το άνωθεν!... :P ...
\'... χρειάζονται πολλά ζώα για να φτιαχτεί μια γούνα κι ένα μόνο Ζώον για να τη φορέσει...\'
Του \'δε θυμάμαι ποιός το είπε\'... να αγιάσει ο στόμας του...
:P
... μερικά ακόμη εκπληκτικά για ανθρώπους και σκύλους...
\'... ο μέσος σκύλος είναι καλύτερο άτομο από τον μέσο άνθρωπο...\'
Andy Rooney
\'... αν μαζέψεις ένα πεινασμένο σκύλο και του προσφέρεις μια καλή ζωή, δε θα σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σ\' ένα σκύλο κι έναν άνθρωπο...\'
Mark Twain
\'... δεν υπάρχει καλύτερος ψυχίατρος στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλύφει το πρόσωπό σου...\'
Ben Williams
\'... μη δέχεσαι το θαυμασμό του σκύλου σου σαν αποκλειστική απόδειξη του πόσο υπέροχος είσαι...\'
Ann Landers
\'... αν πιστεύω κάτι για την αθανασία αυτό είναι ότι τα σκυλιά που έχω γνωρίσει θα πάνε στον Παράδεισο. Και ελάχιστοι άνθρωποι...\'
James Thurber
\'... οι σκύλοι δεν είναι όλη μας η ζωή αλλά ολοκληρώνουν τη ζωή μας...\'
Roger Caras
\'... ο λόγος που ένας σκύλος έχει τόσους φίλους είναι επειδή κουνάει την ουρά και όχι τη γλώσσα του...\'
Ανώνυμος
.................................................. .................................................. .................................................. .....
Και το... Top 3!
3. \'... οι γυναίκες και οι γάτες θα κάνουν ό,τι τους γουστάρει και οι άντρες και οι σκύλοι πρέπει να ηρεμήσουν και να συνηθίσουν στην ιδέα...\'
Robert A. Heinlein
2. \'... οι σκύλοι αγαπούν τους φίλους τους και δαγκώνουν τους εχθρούς τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που είναι ανίκανοι για ατόφια αγάπη, και πάντα πρέπει να αναμιγνύουν την αγάπη και το μίσσος...\'
Sigmund Freud
1. \'... ο στόχος μου στη ζωή είναι να γίνω τόσο καλός άνθρωπος, όσο νομίζει ο σκύλος μου πως είμαι...\'
Ανώνυμος
:)
oταν τολμας χανεις για λιγο το βημα σου,οταν ομως δεν τολμας χανεις για παντα τον ευατο σου...
Υπαρχουν κινδυνοι στο καθε τι που κανει κανεις.
Ομως υπαρχουν μεγαλυτεροι κινδυνοι στο να μην κανεις τιποτα
SHIRLEY WILLIAM
ακομη και ενα ταξιδι χιλιων μιλιων, ξεκινα με ενα βημα....