Originally Posted by
Mara.Z
νομιζω παλευεις εναντια στο ρευμα οταν δεν αποδεχεσαι τα τραυματα ήταν δεν τα καταλαβαινεις οτι υπαρχουν μεσα σου...
Οταν γινει το κλικ στο μυαλο σου οτι τρεμω απο φοβο να εκτεθω μπροστα σε κοσμο επειδη πχ οι γονεις μου με ξεφτιλιζαν μπροστα σε συγγενεις και γνωστους, καταλαβαινεις οτι εχεις μαθει να φοβασαι, εχεις προγραμματιστει σα ρομποτακι. Οποτε πρεπει να ξεμαθεις αυτο το μαθημα και να μαθεις ενα νεο τροπο συμπεριφορας μπροστα σε κοσμο, να επανεκπαιδευθεις δηλαδη. Το πως δεν ειναι του παροντος, ειναι μεγαλη συζητηση, νομιζω και η kutchunie κι εγω ζησαμε αυτη τη φαση της επανεκπαιδευσης για πολλα χρονια και με πολυ κοπο.
Λες καπου αλλου για το παιδακι στην αφρικη που πειναει και το παιδακι στην ευρωπη πχ που απορριπτει τα μακαρονια επειδη δεν του αρεσουν. Και αναρωτιεσαι γιατι το βιωμα τους δεν ειναι το ιδιο αληθινο... Νομιζω η απαντηση ειναι στην ελευθερια επιλογης. Αυτο που λεει ο Φρανκλ. Το παιδακι στην αφρικη δεν επιλεγει, δεν μπορει να κανει αλλιως. Το παιδακι στην ευρωπη δεν θελει μακαρονια, οκ μια χαρα, αμα πεινασει θα φαει κατι αλλο ή αν ενα γλυκο του τραβηξει την προσοχη, μπορει να διαλεξει.
Δηλαδη ειναι σα να μου λες γιατι το δικο μου κακοποιητικο βιωμα οταν με ελιωναν στο ξυλο αφου γυριζα απο το σχολειο και με αναγκαζαν να παραδεχομαι γεγονοτα ανυπαρκτα, και μετα να εξευτελιζομαι μπροστα σε ολη τη γειτονια, να ειναι πιο σκληρο απο ενα παιδακι που γυριζει απο το σχολειο, παιζει με την κουκλα του και την καταστρεφει, και οι γονεις το μαλωνουν ?
Γιατι απλουστατα διαφερει η ενταση, η αιτια και οι συνεπειες, και αυτη ειναι η διαφορα της κακοποιησης.
Το παιδακι που εκανε ζημια, βιωσε το αποτελεσμα της πραξης του. Μαθαινει οτι το να μην υπολογιζει τα εξοδα των γονεων ειναι απορριπτεο. Υπαρχει η σχεση αιτιας-αιτιατου.
Αυτος που εχει βιωσει κακοποιηση, δεν εκανε τιποτα για να δεχθει τετοια συμπεριφορα. Του ηρθε ο ουρανος σφοντυλι κυριολεκτικα.
Επισης λες καπου αλλου, αφου νιωθω χαλια γιατι να νιωσω καλυτερα σκεπτομενη καρκινοπαθεις που σφαδαζουν απο τους πονους και αργοπεθαινουν? γιατι να νιωσω καλυτερα επειδη καποιος αλλος ειναι χειροτερα? η απαντηση ειναι στο να εκτιμας οσα εχεις. Εκτιμω που εχω 2 ποδια στη θεση τους και μπορω να σηκωθω το πρωι να παω τουαλετα, να κανω μια βολτα, να μυρισω ενα λουλουδι, κλπ. Και να μαθουμε να εκτιμαμε οσα εχουμε επειδη τα θεωρουμε δεδομενα ή νομιζουμε οτι η ζωη/κοινωνια μάς χρωσταει και μονο οταν τα χασουμε καταλαβαινουμε ποσο αλαζονες ημασταν...