Originally Posted by
savatage
Αυτο ακριβως συμβαινει στην Ελλαδα της κρισης και της ασυδωσιας. Δεν ξερεις ποτε θα πληρωθεις, ποσα, ποσες υπερωριες απληρωτες θα εργαστεις, ποτε και αν θα εχεις ρεπο.
Ανεφερα την περιπτωση της καθηγητριας που μου εκανε ιδιαιτερα, ακριβως με αυτο το σκεπτικο. Η ιδια δουλευε καθημερινα πολλες ωρες συνεχομενα, ακομα και αργιες και ενιοτε Κυριακες. Ηταν πορωμενη με το αντικειμενο της και τα εδινε ολα. Ειμαι σιγουρη(χωρις ποτε να μου το εχει πει) οτι εκνευριζοταν ιδιαιτερα οταν αλλαζε κατι στο προγραμμα της λογω αναβολης ή ακυρωσης μαθηματος. Αποτελεσμα ηταν να μεταβαλλει και η ιδια τα μαθηματα καποιες φορες την τελευταια στιγμη, δεσμευοντας ετσι το δικο μου χρονο.
Δε σκεφτηκα ποτε να την υποβαλλω σε καποιου ειδους οικονομικο πεναλτυ. Υπηρχε αμοιβαια κατανοηση. Παρα τη γεματη μαθηματα ημερα της, εβρισκε τροπο και χρονο να αναπληρωνει τα μαθηματα και ετσι να μη μεταβαλλει τον οικονομικο προυπολογισμο της.
Κι εγω απο την πλευρα μου, οταν εκεινη μου αλλαζε ωρα ή και μερα, δε δημιουργησα ποτε θεμα ουτε ζητησα το επομενο μαθημα να γινει δωρεαν εξαιτιας του χρονου που μου ειχε δεσμευσει. Ειχα στο μυαλο μου οτι αυτα συμβαινουν οταν μιλαμε για ελευθερο επαγγελμα χωρις ορισμενες ωρες λειτουργιας, αλλα κατοπιν συνεννοησης μαθητων/καθηγητριας. Και ποσω δε μαλλον για δυωρα μαθηματα 4 φορες εβδομαδιαιως. Ωστοσο, αν εγω κατ'εξακολουθηση ακυρωνα τα μαθηματα και ουτε τα αναπληρωνα αλλα ουτε και ειχα σοβαρο λογο, θα ειχε καθε δικιο να ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ τη συνεργασια της μαζι μου.
Οχι, ειναι απλοι απλουστατοι ανθρωποι, με τα δικα τους ψυχολογικα προβληματα ή και οικονομικα προβληματα.
Αλλα οπως ξαναειπα, στη σχεση ψυχολογου/πελατη που θελουν να ονομαζουν σχεση θεραπευτη/θεραπευομενου υπαρχουν και αλλες παραμετροι που δεν υπαρχουν σε αλλες επαγγελματικες συνεργασιες.
Για παραδειγμα
Ενας ψυχωσικος ακυρωνει τελευταια στιγμη τη συνεδρια. Στην επομενη, εξηγει στον ψυχολογο οτι κατι τυποι της μαφιας τον περιμεναν εξω απο το σπιτι του για να τον μπαγλαρωσουν. Ο ψυχολογος ζηταει τα 50€ που εχασε απο την ακυρωμενη συνεδρια και του εξηγει οτι στη συνεχεια θα ακουσει το προβλημα του...
Αλλο παραδειγμα
Ενας ανθρωπος που πασχει απο αγχωδη διαταραχη, ακυρωνει τελευταια στιγμη τη συνεδρια του και εξηγει οτι αυτος ειναι ο λογος που τον οδηγησε να ψαξει ψυχοθεραπευτικη βοηθεια, επειδη εχει συνεχως κρισεις πανικου, δεν μπορει να αναπνευσει και νομιζει οτι θα πεθανει. Ο ψυχολογος ζηταει τα 50€ για τη συνεδρια που δν εγινε ποτε και του εξηγει οτι στη συνεχεια θα ακουσει το προβλημα του...
Οι δυο παραπανω πελατες/ασθενεις ειτε θα αρνηθουν και δε θα ξαναπατησουν ειτε απο την επομενη φορα θα λειτουργουν σαν χειραγωγημενα παιδια. Και στις δυο περιπτωσεις εχουν ηδη πληγωθει με καποιο τροπο.
Αν προκειται για πελατη που ξεκινησε τις συνεδριες με αιτια "Θελω να με βοηθησεις στο προβλημα αναβλητικοτητας και ευθυνοφοβιας μου" τοτε αλλαζει εντελως το σκηνικο.
Και δε βρισκω τυχαιο γεγονος οτι στο αρθρο που παρεθεσε ο NikosD δεν αναφερεται το οικονομικο κινητρο του ψυχολογου πισω απο αυτη την πρακτικη. Δε βρισκω τυχαιο οτι ουδολως αναφερεται κανεις απο αυτους τους ψυχολογους σε αντιστοιχα πεναλτυ για ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ για τις οποιες ευθυνονται οι ιδιοι. Επισης, δεν ειναι διολου τυχαιο οτι δε γινεται παραμικρη αναφορα σε ΠΛΗΘΟΣ ψυχολογων που ουδεποτε ζητησαν αμοιβη για ακυρωμενη συνεδρια.
Δεν ειναι παντα δυνατο να το εχουμε κουβεντιασει απο την προηγουμενη ημερα. Και γενικως, το να απανταμε ΜΟΝΟ με βαση τη δικη μας περιπτωση ενω υπαρχει πληθωρα ασθενων που βιωνουν πολυ πιο δυσκολες ψυχικες διαταραχες με διαφορες εκρηξεις, κρισεις κ.ά., ε δεν ειναι και πολυ δικαιο...
Και δεν ειδα κανεναν ψυχολογο να διαχωριζει τις περιπτωσεις πελατων στους οποιους ζητουν τετοιο οικονομικο πεναλτυ, μιλησαν γενικα για αμοιβες ακυρωμενων συνεδριων.
Και στα ερωτηματα που τεθηκαν εξαρχης στο τοπικ του NikosD, απαντησεις δεν πηραμε...