Quote:
Originally posted by weird
Τωρα μου κολλησε μια φραση στο μυαλο, οταν αγαπας καποιον, τον πονας...
... Ψέματα είναι ... Η αγάπη ΔΕΝ εκφράζεται με ΠΟΝΟ ... Μόνο με ΑΓΑΠΗ ... Κι αυτό περιλαμβάνει ΧΡΟΝΟ (=δαπάνη ζωής) ... Το χρόνο (ότι πολυτιμότερο έχεις δηλ.) που πρέπει να διαθέσεις(απ΄τη ζωή σου) προκειμένου να κατανοήσεις τον άλλον , τις ανάγκες του , τους τρόπους αντίληψής του ώστε αυτό που θα του πεις/κάνεις/συμπεριφερθείς να το αντιληφθεί κι εκείνος ως πράξη αγάπης κ ενδιαφέροντος εκ μέρους σου γι αυτόν - έστω κι αν τον .. ξεβολεύει ή του είναι δύσκολα αποδεκτό (για τους χ,ψ δικούς του λόγους προκατάληψης, εγωισμού κλπ )
Φοβαμαι πως αν νιωσω την αγαπη που του εχω, και με αφησω να νιωσω τον πονο του(η ταυτιση μου δινει ευκολα προσβαση σ αυτο, δεν ξερω πως να το εξηγησω, μου ειναι πολυ ευκολο να νιωσω σαν να ειμαι αυτος, που εχασε τη γυναικα του, που γερνα και φοβαται..ΠΟΛΥ ευκολο, σε σημειο που χανω εμενα, τη δικη μου σκοπια), θα καταρρευσω.. Τον δικο του πονο μπορω να τον νιωσω καλυτερα κι απο τον δικο μου!
Χμ ΕΔΩ είναι το σημείο ... Αυτή η \'ευκολία\' πρέπει να σε υποψιάσει ... Νομίζω οτι κάπου μοιάζει να μπερδεύονται οι ρόλοι σας ... Μοιάζει σαν να μπαίνεις \'μέσα’ του και να \'ζεις΄ τη ΔΙΚΗ του ζωή ... (στο ζήτησε ;μήπως λίγο ... \"αυθαιρετείς\" ; μήπως -άθελά σου- ...παρεμβαίνεις ;Από τη μια αισθάνεσαι να ολισθαίνεις σε μια εκούσια ταύτιση με εκείνον και από την άλλη το \"μέσα\" σου να επαναστατεί από την πίεση που \"εκείνος\" ασκεί παρεμβαίνοντας στη δική σου ζωή ... Κάπου ο ένας ρόλος μπαίνει μέσα στον άλλο ... Εδώ νομίζω θέλει λίγο δουλειά ... Ο μπαμπάς νάναι \"μπαμπάς ΣΟΥ\" και ο εαυτός .. \"εαυτός ΣΟΥ\"
Ειναι αυτο, που σκεφτομουν ολα αυτα τα χρονια και του τα δικαιολογουσα ολα ή σχεδον ολα..
μάλλον καλή μου αυτό σου ήταν πιό οικείο ... πιό βολικό να το κάνεις ... πιό εύκολο ... Γιατί είπαμε .. Η αγάπη θέλει και χρόνο και προσπάθεια για να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις και όχι εξάρτησης ...
Αραγε για να αποστασιοποιηθεις, χρειαζεται να αγαπας λιγοτερο?
... σαφώς και όχι ... απλά χρειάζεται να αγαπάς και να το δείχνεις με το ΣΩΣΤΟ τρόπο και με το σωστό/υγιές κίνητρο
[quote]
Quote:
Originally posted by psychangel
... πανικός συναισθημάτων λοιπόν ...
κι \"Γή\" να τρίζει κάτω απ΄ τα πόδια , φόβος για τα \"θεμέλια\" για τις .. \"δομές\" για τις \"ρίζες\" ...
Νοιώθω αυτή την ταραχή , τη γνωρίζω τόσο καλά άλλωστε ...
είναι το \'όριο\', εκείνη η λεπτή, ευαίσθητη στιγμή της αποκόλλησης του ... \"ομφάλιου λώρου\" , η στιγμή της πρώτης απόπειρας ν΄ ανοίξει τα φτερά του ο νεοσσός χωρίς δίχτυ ασφάλειας ...
Ποιός τάχα θα θεωρούσε \"απόρριψη\" ή ‘απομυθοποίηση’ της μάνας , του γονιού όταν κόβεται ο λώρος , όταν ανοίγουν δειλά τα φτερά και κάτω χάσκει το κενό ...
Αυτο το κενο ειναι τρομακτικο... το μονος, ειμαι μονος..
είναι όμως μια (ίσως κι μόνη) ΑΛΗΘΕΙΑ καλή μου ... κι όσο γρηγορώτερα και βαθύτερα το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο λιγώτερο μόνοι και φοβισμένοι θα νιώθουμε .. (το λέω για να το ακούω κι ΕΓΩ !!!!)
και όλα τα σενάρια επιτυχίας/αποτυχίας είναι ανοιχτά ... ;
Μη βασανίζεσαι καλή μου , Δεν απορρίπτεις , Δεν απομυθοποιείς , Δε μηδενίζεις τις αξίες σου , τους στύλους και τις ρίζες σου ...
Ο μπαμπάς σου μείνει πάντα \"εκεί\" που ήταν , εκεί \"ψηλά\" που τον είχες όταν μικρό παιδάκι σήκωνες ψηλά τα μάτια για τον δεις ... έστω κι αν τώρα ίσως τον έφτασες στο ύψος ή του ρίχνεις και κάνα κεφάλι ....
θα μεινει? Αφου αμαυρωνω την εικονα του στα ματια μου, στα ματια σας...εκεί θα μείνει πίστεψέ με ... γιατί εκεί υπάρχει μέσα ΣΟΥ, εκεί τον έχεις και ο,τι μα ό,τι πεις αυτό δεν αλλάζει ... Και πρέπει να σου πω και αυτό που, εγώ τουλάχιστον, σαν ακροατής εισέπραξα από τα λεγόμενά σου σχετικά με τους χαρακτηρισμούς σου για κείνον : Αυτό που διακρίνω between-the-lines είναι η μεγάλη εκτίμηση κι ο θαυμασμός που έχεις για κείνον και αντίθετα απ΄ότι λες την εικόνα του κάθε άλλο παρά την αμαυρώνουν τα λόγια σου ... Το αντίθετο θάλεγα .. Και κάτι άλλο ...έχω την εντύπωση πως κάααααπου στο βάθος ... (στο ποοοολυ βάθος ....) ίσως να νοιώθεις και κάπως ... \"λίγη\" ή \"ανεπαρκής\" σε σχέση με εκείνον ... Τον έχεις \"πρότυπο\" και τρέχεις να τον φτάσεις ...
Απλά τώρα αυτό που άλλαξε είσαι ΕΣΥ ...
Μεγάλωσες πατώντας στις ρίζες που σου έδωσε , δεν έχεις ΜΟΝΟ ανάγκες (προφανείς) , αλλά και ΘΕΛΩ, ΑΠΑΙΤΩ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ...
Αυτα τα δικαιουμαι, γιατι ειναι τοσο αορατα καμια φορα? Σπασμωδικες κινησεις, σαν να ψαχνεις χωρις να ξερεις τι ακριβως.. ίσως γιατί δεν αναγνωρίζεις ΕΣΥ οτι τα δικαιούσαι και αυτό βγαίνει προς τα έξω σαν ανασφάλεια προς εκμετάλλευση από όποιον έχει \'συμφέρον\' να σε χειραγωγήσει ... Αυτά τα πράγματα είναι \"αδιαπραγμάτευτα\' και δεν τα κουβεντιάζουμε ούτε τα ... παζαρεύουμε .. Απλά όταν κάποιος περάσει τα εσκαμμένα του λέμε με τρόπο που θα το αντιληφθεί και εκείνος οτι \" επ !! μέχρι εδώ !!! \" και το υποστηρίζουμε αυτό με τη στάση μας χωρίς να ταλαντευόμαστε ή να φοβόμαστε οτι θα μας .. απορρίψει ή θα μας κρατήσει μούτρα γιατί δεν πέρασε το \"δικό\" του ... Αλλιώς αν δεν το αντέχουμε μήπως δεν έχουμε τα ... \"κότσια\" να έχουμε .... δικαιώματα ??? ...
Τώρα καταλαβαίνεις ... ΤΟΝ καταλαβαίνεις ...Είναι για σένα πια περισσότερο προβλέψιμος, είσαι σε θέση πια να εντοπίζεις \"λάθη\" , \"αστοχίες\" , \"αδυναμίες\" του .
Και ποσο με ποναει ολο αυτο! Ειδικα οταν κατα ενα μερος, η υπαρξη του αντιπροσωπευει ασφαλεια για μενα.. Θελεις να πιστευεις ο ανθρωπος σου ειναι δυνατος.. ..[/b] = είναι δυνατός για σένα , γιατί ΕΣΥ χρειάζεσαι προστασία, ΕΣΥ τον έχεις –ακόμα- ανάγκη … αρά το θέμα είναι με σένα (με τη δική σου ανάγκη να στηρίζεσαι , να προστατεύεσαι κι όχι με εκείνον που λειτουργεί ‘παρεμβατικά’ ως προς εσένα … (ή μήπως ενδόμυχα τον αφήνεις/ανέχεσαι ή έχεις ΕΣΥ τελικά την ανάγκη να λειτουργεί έτσι απέναντί σου ; ή μήπως αυτό καλύπτει ανάγκες ΚΑΙ των ΔΥΟ ;; ) …
Είσαι σε θέση να τον κρίνεις , να τον συγκρίνεις (και όχι κατ ανάγκη για να τον κατακρίνεις).
Αυτό είναι το τίμημα (κι ο πόνος) της ωριμότητας, της ενηλικίωσης, της γνώσης κι αυτό είναι κατάκτηση ... και δική ΣΟΥ και δική ΤΟΥ .
Ίσως κι αυτός να ... τρομάζει (κατά κάποιο τρόπο) αυτή τη στιγμή της αποκόλλησης , του πετάγματός σου ... και εκφράζει αυτό του το φόβο , την αγωνία του για το \"μετά\" σου με λάθος τρόπο ...
Τρομαζει... Αυτος που θελει να προστατευει καποιον διαρκως ειναι πιο αδυναμος απο εκεινον που προστατευεται καμια φορα..Εχει περισσοτερη την αναγκη να προστατευει, απο οτι ο αλλος, την αναγκη να προστατευεται. … βλ. την παραπάνω σκέψη …
Ίσως χρειάζεται κι αυτός το χρόνο του για να προσαρμοστεί σε \"σένα\" .
Στο νέο , ώριμο , αυτόνομο εαυτό σου ...
ακομα στη συνερευση μαζι του βρισκομαι. Υπαρχουν πολλες φουσκες που αιωρουνται μεσα μου, σαν σαπουνοφουσκες. Ειναι περιοχες κατακερματισμενης παιδικοτητας που μπαινει εμποδιο σε ολη αυτην την ωριμοτητα. Αναγκες και συναισθηματα ακατεργαστα, αλλα που θα παει, καποτε θα βρω τροπο να τις σκασω, να ολοκληρωθω...κι αλλο.. κι αλλο. Δεν τελειωνει ποτε, μονο αρχιζει. . ….. ακριβώς … Όπως το λές …. Μόνο αρχίζει και … τρέχει , τρέχει … παράλληλα με το βέλος του χρόνου … και με τη δυναμική που εμείς επιλέγουμε να το δουλέψουμε …. …
Η πρόκληση είναι ΚΑΙ για τους δυό σας ...
Είμαστε άλλωστε σαν άνθρωποι ... \"δυναμικά συστήματα\" και όχι \"γραμμικά\" ... \"στατικά\" ...
Πάντα θα υπάρχουν παράμετροι που διαφοροποιούνται ή θα μεταλλάσσονται στο χώρο και στο χρόνο μέσα στον οποίον εξελίσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάμε ...
Ακινησια, απολυτοτητα, ακαμψια... Αυτα ειναι ολα στοιχεια που μας ζοριζουν, σε μια πραγματικοτητα τοσο ρευστη.. Ακινησια, απολυτοτητα, ακαμψια : στην ουσία υπάρχουν ΜΟΝΟ μέσα το μυαλό μας … και σε κανένα νόμο της … Φυσικής … …
Πρέπει νάμαστε ευέλικτοι και άγρυπνοι να αντιλαμβανόμαστε αυτή τη δυναμική και να αναπροσδιορίζουμε συνεχώς όχι τις ρίζες μας αλλά τις σχέσεις μας ως προς τα νέα (μας) δεδομένα ...
Μια φράση που μου έκανε εντύπωση και τη σκεφτόμουν για καιρό ήταν : \"Δυό πράγματα πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας ... ΒΑΘΕΙΕΣ ΡΙΖΕΣ και ΓΕΡΑ ΦΤΕΡΑ \"
Και επί του πρακτέου ...
Η πρόκληση για σένα είναι να βρεις τον τρόπο να δείξεις στον πατέρα σου (υπό την προϋπόθεση οτι το νιώθεις βέβαια) πόσο σημαντικός ήταν για σένα που σου πρόσφερε τις ΒΑΘΕΙΕΣ ΡΙΖΕΣ που πάνω τους άνθισες και έφτασες εδω και ονειρεύεσαι να πάς ακόμα πιο πέρα ...
Λες πρωτα να μπορεσω να νιωσω εγω η ιδια ολοκαθαρα μεσα μου αυτην την ευγνωμοσυνη, να την αφουγκραστω, να δω που αρχιζει και που τελειωνει, και μετα να μπορεσω να του την δειξω? Μακαρι... Εχω μια περιεργη αισθηση. Καθε φορα που κανω μια χειρονομια αγαπης απεναντι του, θλιβεται. Ειναι σαν να με νιωθει πολυ αδυναμη μετα. … είπαμε … Η πρόκληση είναι να βρεις τον κατάλληλο τρόπο που εκείνος το αντιλαμβάνεται για να του το πέις/δείξεις … Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο … Η επικοινωνία θέλει … και ΚΟΠΟ και ΤΡΟΠΟ … Είναι μια τέχνη άλλωστε … !!!
αλλά πόσο επίσης ακόμα πιο σημαντικό είναι να σε στηρίζει να πετάξεις να δυναμώσεις τα φτερά σου με το δικό σου πέταγμα ... αυτόνομη ... ελεύθερη και με μεγάλη ευγνωμοσύνη και αγάπη για τις ρίζες , για κείνον ...
Για το δευτερο αυτο πολλυ αμφιβαλλω, δεν εχω την πολυτελεια να τον \"αλλαξω\" στο ελαχιστο.. Ξερεις ποσες φορες μου ειπε:καλα δινεις εσυ συμβουλη στον πατερα σου? και πολύ φυσικό ήταν να στο πει αυτό … Το θέμα δεν είναι να δώσεις εσύ συμβουλή … το θέμα είναι να του ΔΕΙΞΕΙΣ –το πώς είναι δικό σου θέμα … γιατί μόνο εσύ τον ξέρεις και ξέρεις και τον εαυτό σου- ποσό σημαντικό είναι για ΣΕΝΑ το να ΠΕΤΑΞΕΙΣ με τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ φτερά … και να το υποστηρίξεις βέβαια αυτό και με τη στάση της ζωής σου συνολικά …(όχι απ τη μια θέλω να πετάξω κι απ την άλλη μπαμπά έλα από κάτω να … πέσω μαλακά … )
Η πρόκληση βέβαια για κείνον είναι να πάρει το μήνυμα και να χαρεί που αξιοποιώντας ( μακαρι να μου προσφερει βοηθεια χωρις ανταλλαγματα και εκπτωσεις για την αξια μου αλλα δυσκολο..)την παρουσία του στη ζωή σου , παλεύεις , τολμάς ... να την πάς παρακάτω ... να τον ξεπεράσεις ... επιβεβαιώνοντας τους νόμους τους αρχέγονους της φύσης ...να βελτιώνεται, να εξελίσσεται , να προχωράει ... να κάνει υπέρβαση ....
Και μή φοβάσαι ... Η αλήθεια νικάει το φόβο ... και θέλει ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ για νάσαι ελεύθερος να κατακτήσεις τη ΔΙΚΗ σου την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σου ΑΛΗΘΕΙΑ ...
η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η αυτοπραγματωση θελουν ολη την τολμη που καουβαλα ενας ανθρωπος μεσα του καμια φορα. Πίστεψέ με …αυτό που κουβαλάμε μέσα μας είναι πολύ λιγότερο απ΄ όσο έχουμε ανάγκη στη ζωή μας … Το παλεύουμε καλή μου με νύχια και με δόντια μπας και το κάνουμε λίγο περισσότερο και στην προσπάθεια αυτή επάνω βρίσκουμε τελικά το δρόμο μας που είναι αλήθεια ότι είναι πολύ μοναχικός αλλά τουλάχιστον είναι το μόνο ΔΙΚΟ μας τελικά .. που έχουμε υποχρέωση να χαράζουμε ώστε να αντιπροσωπεύει όσο το δυνατό πιστότερα το δικό μας ΕΊΝΑΙ και τα δικά μας ΘΕΛΩ και κανενός άλλου …