Originally Posted by
Sonia
1. Η ηθική του καθενός είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα, διότι πλέον ο κόσμος δεν διέπεται από τους αυστηρούς ηθικούς κανόνες όπως σε πιο παλιές εποχές, όπου τα περιθώρια για αυτοπροσδιορισμό και η ελαστικότητα ήταν ελάχιστη. Πόσες επιλογές είχε ο καθένας για το πως θα ζήσει τη ζωή του σε εποχές που η οικογένεια, ή θρησκεία, η τάξη, ο κοινωνικός περίγυρος και πάει λέγοντας σου ορίζαν το τι είναι το "σωστό" από το τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις μέχρι το ποιόν θα παντρευτείς και πότε και με ποιόν είναι "πρέπον" να συναναστρέφεσαι και με ποιόν τρόπο; Ευτυχώς πλέον σε γενικές γραμμές αυτά είναι πίσω μας. Άλλος μαθαίνει ότι η γυναίκα του τον απατά και αμέσως κινεί διαδικασίες διαζυγίου κι άλλος γουστάρει και καλεί τον εραστή να κάνουν τρίο ξέρω κι εγώ. Τι να πεις στον ένα, κάτσε με τη γυναίκα σου με το ζόρι για να μη διαλυθεί ο γάμος, ή να πεις στον άλλο να μη γουστάρει και να χωρίσει; Όπως το βλέπει ο καθένας.
2. Με τον όρο εκκλησία εγώ εννοούσα γενικότερα την οργανωμένη θρησκεία και τις πρακτικές της. Την όποια θρησκεία. Εσύ μάλλον είσαι Χριστιανός ορθόδοξος και το πας εκεί. Ακριβώς αυτό λέω όμως, ότι την σήμερον ημέρα, αν έχω και 10 εραστές και δεν παντρεύομαι και δηλώνω άθεη, δεν θα έρθει κανένας παπάς να μου την πει ή το χωριό να με πετροβολήσει σαν δάκτυλο του Σατανά κι αμαρτωλή. Παλιότερα η επιρροή της θρησκείας στην καθημερινή ζωή ήταν πολύ μεγαλύτερη και επέβαλε σε μεγάλο βαθμό το πως λειτουργεί η κοινωνία. Τώρα δεν είναι έτσι. Μπορεί κάποιον να πιστεύει το Α ή το Β κι άλλος το αντίθετο και πάλι σε γενικές γραμμές να συμβιώνουν μια χαρά. Επίσης υπάρχει μεγάλη χαλαρότητα στο πως αντιλαμβάνεται και προσαρμόζει την θρησκευτική πίστη ο καθένας, σε αντίθεση με παλιότερα που αν κάποιος ήταν πιστός, ακολουθούσε τα τελετουργικά και τους κανόνες όπως τα όριζε η κάθε Εκκλησία κι αν δεν το έκανε αυτό είχε επιπτώσεις και δεν θεωρούσε κι ο ίδιος τον εαυτό του σωστό πιστό.
3. Μα ο περισσότερος κόσμος δεν το βλέπει καν σαν ένα ιερό μυστήριο, αλλά σαν μία επισημοποίηση της σχέσης του. Φαντάζομαι ότι εσύ το βλέπεις από άλλη σκοπιά;
4. Βέβαια, αλλά εξαρτάται από ποιά σκοπιά το βλέπει ο καθένας.