Quote:
Originally posted by arts
Γεια σου και σ\' ευχαριστώ για την απάντηση και για τον κόπο σου να διαβάσεις το «ψυχοβγαλτικο» κειμενο μου…..
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, προσπάθησα να προσεγγίσω την απολύτως φυσική και επιστημονική( μέσα στα ανθρώπινα βέβαια ορια της επιστημης, διοτι αν ειχαμε καποια επαφη με εξωγήινο πολιτισμο, ισως να ειχαμε και περισσοτερα δεδομενα να εκτιμησουμε και αρα περισσοτερα στοιχεια, για όλα αυτά τα ζητηματα) πλευρά του όλου θεματος και καθολου την μεταφυσικη. :
<Επιστήμων, Φυσικος (με πολλα διπλωματα και ερευνητής) εξηγούσε, σε ένα ντοκιμαντέρ στη τηλεοραση, -που αφορουσε στην περιγραφη του συμπαντος μας-, ότι το συνολικο αθροισμα ολων των ενεργειων σε αυτό θα πρεπει να δινει αποτελεσμα 0. Και το δικαιολογουσε ολο αυτό με αρκετα πειστικο τροπο. Δεν απεκλεισε επισης την υπαρξη και αλλων τετοιων παρομοιων συμπάντων… >
Γιατι πρεπει να εχει λογο υπαρξης το οποιοδηποτε συμπαν? :
Κατά την δικη μου αποψη, ισως διοτι φαινεται να υπαρχει τετοια συμμετρία, τοσος προσεκτικος σχεδιασμος,σε ολο αυτό, τοσοι φυσικοι νομοι που δειχνουν να εφαρμοζονται, που σε κανουν να πιστευεις ότι δεν μπορει να είναι ανευ συγκεκριμενου λογου και αιτιας όλα αυτά!... Υπαρχουν patterns παντου, σε ότι μας περιτριγυρίζει, δεν το βλεπεις? Λες να είναι όλα αυτά τυχαια? Η δικη μου λογικη δεν το αποδεχεται το τυχαιον σε όλα. Με τυχαιο τροπο μπορει να συμβαινουν αρκετα εως παρα πολλα πραγματα (ισως και να τεινει στο απειρο ο αριθμος των τυχαιων συμβαντων) αλλα τελικως, όλα δειχνουν να ακολουθουν συγκεκριμενα patterns… δεν νομιζεις? Αν λοιπον δεν παιζει το «απολυτως τυχαιο», υπαρχει ΛΟΓΟΣ! Απλως δεν τον κατανοώ εγω, αυτή τη στιγμη τουλαχιστον.
Όταν αναφερομαι επισης στο «μηδεν», δεν αναφερομαι στο 0 της «ανυπαρξιας» (δεν ειμαι σιγουρη κιολας αν υπαρχει οντως η «ανυπαρξια» , ως εννοια….και ελπιζω να μη σε μπερδεψα παλι …) , αλλα σε αυτό το τελικο αποτελεσμα της απολυτης ισορροπιας …των παντων.!
Οσον αφορα στη ψυχη, περα από τους ορισμους των βιβλιων και τα τετριμμένα που εχουν πολύ-συζητηθει, το δικο σου ενστικτο τι σου λεει? Σου αρκουν οι ορισμοι και οι φιλοσοφικες συζητησεις?
Προσωπικώς, εχοντας συνδυασει το ενστικτο μου, ολων των ειδων τις σχετικες συζητησεις, τις γραφες, τα ακουσματα , και τις διαφορες επιστημονικες θεωριες, τείνω να θεωρω ότι η «ψυχη» θα πρεπει είναι κι αυτή ένα αθροισμα,μια ομαδα, παρομοιας φυσης(ή πως αλλιως να το πω? Ταιριαστων μεταξυ τους?) ενεργειων, και παντως ικανων να καταγραφουν/ «ενσωματωνουν» απειρες εμπειριες και βιωματα στην ουσια τους(για ποιο λογο? και παλι δεν γνωριζω αυτή τη στιγμη, αλλα αυτό υποπτεύομαι… ότι συμβαινει) .
Τωρα, μετα τον χαμο του γηινου σωματος μας, οι ενεργειες αυτές σιγουρα δεν χανονται. Δεν μπορουμε όμως να ειμαστε και βεβαιοι ότι συνεχιζουν να συνυπαρχουν, ή ότι αυτουσιες μπορουν να συνεχισουν και να επανεγκατασταθουν στο σωμα καποιου αλλου εμβιου οντος.
Υποπτευομαι όμως ότι τα βιωματα που αυτές οι ενεργειες εχουν καταγραψει σ’ολη ,-την οποιαδηποτε-, πορεια τους, με καποιο τροπο, καπου μεταφερονται, συνεχως..
Δυσκολη η περιπτωση μου γιατρε μου, ετσι?...
Χαχα πολύ καλή η περίπτωσή σου arts, αν μη τι άλλο είναι σκεπτόμενη!
Μα ότι βλέπεις patterns και αρμονία δεν θα μπορούσε να σημαίνει ότι επειδή είσαι και εσύ φτιαγμένη από τους ίδιους νόμους, τότε αναγκαστικά βλέπεις νόμους και αρμονία σε αυτά? Αλήθεια αν σου δείχναν ένα εντελώς άλλο σύμπαν με εντελώς άλλους νόμους, δεν θα φαίνονταν δυσαρμωνικό σε σχέση με τα δικά σου ανθρώπινα κριτήρια? Φαντάζομαι ότι για τους κατοίκους αυτού του σύμπαντος δεν θα ήταν όμως...
Και πες πως όντως οι νόμοι του σύμπαντος, τα patterns είναι όντως αρμονικά και \"σαν βαλμένα\" από κάποιον...αλήθεια...σε ένα σύστημα άπειρων συμπάντων κάποιο δεν θα τύχει να έχει την σωστή αναλογία? Και φυσικά επειδή και εμείς είμαστε στο \"σωστό\", το \"πετυχημένο σύμπαν\" έχουμε την γνώση μόνο αυτού.
Δηλαδή βλέπεις τα πράγματα πολύ ανθρωποκεντρικά ενώ μπορεί να μην είναι έτσι...έτσι λέει και η \"κοπερνική αρχή\"...(εσύ είσαι της \"ανθρωπικής αρχής\" χε)
Για δες αυτό...αν δεν το ξέρεις ήδη δηλαδή...λέει κάτι παρόμοιο με αυτό που λες εσύ ε?...
http://www.physics4u.gr/articles/2002/cosmology.html
;)
Για μένα η ψυχή είναι η λειτουργία του εγκεφάλου. Δηλαδή η μόνη ενέργεια που υπάρχει είναι η ενέργεια των ιόντων Καλλίου-Νατρίου που μπαίνο-βγαίνουν στους νευρώνες για να δημιουργήσουν τα δυναμικά ενέργειας. Υπάρχουν άπειρες αποδήξεις, ότι όταν δεν υπάρχει νευρωνική δραστηριότητα δεν υπάρχει και \"ψυχή\". Π.χ. σε φάσεις ύπνουμ μη-REM που η νευρωνική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή (π.χ. κύματα δέλτα), άμα σε ξυπνήσω δεν θα θυμάσαι τίποτα, γιατί απλά δεν είχες καμία εμπειρία, δεν είχες \"ψυχή\" εκείνη την στιγμή (σε αντίθεση με τη φάση REM που λόγο των κυμάτων άλφα η νευρωνική δραστηριότητα είναι πολύ ποιο μεγάλη και έτσι έχεις και εμπειρίες π.χ. όνειρα). Επίσης, αν σου χορηγίσω ολική αναισθησία, για τους ίδιους λόγους με τον ύπνο, εκείνες τις στιγμές \"δεν θα έχεις ψυχή\". Αν κάποιος από ατύχημα χάσει ένα μέρος του εγκεφάλου, π.χ. κάποιο μέρος του προμετωπιαίου λοβού, τότε το συναισθηματικό μέρος της ψυχής του θα εκλείψει μαζί με την ζημιά κλπ.
Όταν πεθαίνεις, φυσικά αυτή η ενέργεια δεν χάνεται, γυρνάει στην γη και μετατρέπεται σε άλλη μορφή, με όποια τύχη έχουν τα μόρια του άνθρακα που κάποτε αποτελούσαν τους νευρώνες (που η λειτουργία τους ήταν το \"εγώ-ψυχή\"). Όμως το \"εγώ\"- η \"ψυχή\" δηλαδή- χάνεται, γιατί το \"εγώ-ψυχή\" είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης διάταξης που είχαν τα μόρια/ενέργεια και όχι οποιασδήποτε διάταξης. Η ενέργεια του συστήματος μετατρέπεται σε κάτι άλλο, όμως το σύστημα χάνει την προηγούμενη του διάταξη οπότε χάνομαι και εγώ (αλλά η ενέργεια των ιστών μου που κάποτε δημιουργούσαν το εγώ-ψυχή δεν χάνεται, περνάει στην γη και μετατρέπεται σε κάτι άλλο)
Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός...
Ας πούμε ένας αετός πεθαίνει (έτσι random το διάλεξα, μάλλον έκανα ασυνείδητο συνειρμό με τον Σφακιανάκη!). Η ενέργεια που αποτελούσε τον αετό με κάποιο τρόπο θα παραμείνει, όμως αφού χάνει την προηγούμενη της διάταξη, η ενέργεια αυτή θα χάσει την \"αετότητα\" της. Δηλαδή με απλά λόγια, αφού τα μόρια δεν θα είναι συνδεμένα με συγκεκριμένο τρόπο (και αυτή η σύνδεση τους=αετός) δεν θα αποτελούν ποια ένα αετό, αν και η ενέργεια του θα παραμείνει, θα μετατραπεί σε κάτι άλλο κλπ. Δηλαδή με απλά λόγια, αν και η ενέργεια της ζώής και της συνείδησής της δεν χάνεται, η ζωή και η συνείδηση χάνονται.
Αυτά τα ολίγα!