Originally posted by nature
Quote:
Originally posted by vince
Quote:
Originally posted by nature
Eχω λοιπόν παρατηρήσει τα εξής:
1) οι ιδεολόγοι (στο δείγμα μου πάντα) συνήθως με απογοητεύουν. Επειδή μου αρέσουν τα όμορφα λόγια για την ισότητα των ανθρώπων, το δικαίωμα στην εργασία, οι διακηρύξεις περί ελευθερίας, κλπ, κλπ, ενθουσιάζομαι όταν βρίσκω κάποιον που να δηλώνει ομοϊδεάτης. Ξέρεις όμως πόσοι από αυτούς, τα εφαρμόζουν και στην προσωπική τους ζωή? Στον άντρα, την γυναίκα ή τα παιδιά τους? Ούτε το 5%. Σου το δηλώνω μετά λύπης. Την ώρα της πολιτικής συζήτησης είναι αγωνιστές υπέρ της ισότητας και της ελευθερίας και μέσα στο σπίτι είναι «αποφασίσαμεν και διατάσσομεν». Οι πρώτες φουρνιές παιδιών έχουν ήδη μεγαλώσει και έτσι έχω και τα πρώτα αποτελέσματα στις παρατηρήσεις μου. Ξέρεις τι έγιναν αυτά τα παιδιά? Πρόβατα. Χωρίς γνώμη, χωρίς κρίση, χωρίς αυτοπεποίθηση.
2) Οι άνθρωποι τελείως αντίθετων πολιτικών, ιδεολογικών πεποιθήσεων από τις δικές μου, με έχουν πολλές φορές εκπλήξει. Χαιρετίζω και βγάζω το καπέλο στην δημοκρατική συμπεριφορά τους απέναντι στην οικογένεια και τον περίγυρό τους.
Αυτοί που δεν καταδέχομαι να κάνω μαζί τους καμία πολιτική συζήτηση κρύβουν τελικά ανέλπιστες ομορφιές.
Έτσι, έχω καταλήξει να μην κρίνω τον άλλον από τις πολιτικές πεποιθήσεις που δηλώνει, αλλά από αυτό που είναι συνολικά, πίσω από τις δηλώσεις. Μου πήρε βέβαια καιρό να το καταλάβω και δεν είμαι σίγουρη αν το έχω εμπεδώσει τελείως. Είναι άλλωστε δύσκολο να καταπιείς ότι αυτός που λέει τα ωραία λόγια δεν τα εννοεί.
........................
................................
Έρχομαι λοιπόν στο ιδιαίτερα ευαίσθητο σου μήνυμα nature και κυρίως στην ανισότητα που βρίσκεις μεταξύ της θεωρίας και της πράξης σχετικά με την εφαρμογή ιδεολογικών συστημάτων. Είμαστε άραγε όλοι οι άνθρωποι ίσοι? Τι μας κάνει ίσους? Η ανθρώπινη φύση ή μήπως η ανθρώπινη εξέλιξη?
................
Τα λόγια που λέει ο καθένας μπορεί να τα εννοεί. Δεν σημαίνει και πως ξέρει να τα εφαρμόσει.
.........
Εδώ είναι το κλειδί vince!
Με αυτή σου τη διατύπωση με βοηθάς να συνδυάσω, την απάντηση σε σένα, τον Sabb και να εξηγήσω επίσης στη Sofia γιατί με αγγίζει τόσο πολύ η υπογραφή της. Πιστεύω λοιπόν πως η ανισότητα μεταξύ θεωρίας και πράξης οφείλεται σε ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, που οφείλουμε να πολεμήσουμε:
την ανάγκη για ψευδαίσθηση.
Γι’αυτό εκνευρίζομαι όταν ακούω για διακίνηση ιδεών χωρίς προθυμία αυτοκριτικής….
Τι να τις κάνω τις σκέτες ιδέες? Τις γνωρίζω και τις γράφουν και τα βιβλία άλλωστε.
Στο παρασύνθημα είναι το ζουμί.
Πόσο πρόθυμος είναι ο καθένας να παραδεχτεί ότι δεν είναι τέλειος, αγνός γονιός, τέλειος, αγνός, άδολος πολίτης, ψηφοφόρος, άνθρωπος, σύντροφος, κλπ.