Originally Posted by
GoldenM
Καλησπέρα Γιώργο.
Υπάρχει περίπτωση κοπέλας 17 χρονών με βαριά κατάθλιψη στο χωριό από όπου κατάγομαι (το περιστατικό ξεκίνησε πριν 3 χρόνια περίπου).
Λοιπόν το κοριτσάκι δεν είχε καμία διάθεση ούτε να πάει στο σχολείο της (τότε 14 ετών). Την είχαν πάει σε διάφορους γιατρούς μέχρι που ένας παθολόγος πρότεινε στη μητέρα της να επισκεφτούν ψυχίατρο γιατί η κοπέλα μάλλον πάσχει από κατάθλιψη.
Να σημειώσω ότι με τη συγκεκριμένη οικογένεια μας συνδέει φιλική σχέση.
Ο πνευματικός των γονέων του κοριτσιού τους απάντησε ότι είναι δαιμόνιο και δεν πρέπει να δει το κορίτσι ιατρός γιατί δεν θα της προσφέρει τίποτα αλλά θα την κάνει χειρότερα. Παράλληλα είπε πως οι ψυχολόγοι είναι άσχετοι γιατί δεν ξέρουν πραγματικά από ψυχή.
Το κοριτσάκι ταλαιπωρήθηκε πολύ. Άσε το στίγμα από το να σε σχολιάζει μια μικρή κοινωνία ως "δαιμονισμένη". Αφού παιδεύτηκε πάρα πολύ, μετά από 8 με 9 μήνες αποφάσισαν να παν σε ψυχίατρο γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Της έδωσε αγωγή και ζήτησε να κάνει το κορίτσι ψυχοθεραπεία.
Την μεν αγωγή της την έδιναν οι γονείς. Την ψυχοθεραπεία; ΟΧΙ!!! Βλέπεις οι ψυχολόγοι δεν ξέρουν από ψυχή....
Το αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά, το κορίτσι ακόμα έχει πρόβλημα. Σταμάτησε το σχολείο στη πρώτη Λυκείου. Δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι. Ενώ ακόμα τώρα το διαβάζουν. Ο δε "πνευματικός" λέει ότι όντως είχε δίκιο ότι οι γιατροί δεν ξέρουν τίποτα και είναι η προσευχή η μόνη λύση.
Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Η θρησκεία πολλές φορές κάνει εγκλήματα όταν εκφράζει λόγο για θέματα που δεν είναι στην αρμοδιότητα της. Και ειδικά σε παλαιότερα χρόνια είχε μεγάλη επιρροή. Όπως επίσης εξακολουθεί να έχει επιρροή σε χωριά.
Δεν μου αρέσουν οι ζηλωτές Γιώργο. Οι φανατικοί, που αδυνατούν να δουν τη πραγματικότητα.
Αν κάποιος (δεν αναφέρομαι σε σένα φυσικά) αδυνατεί να καταλάβει ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται και δεν είναι δυνατόν να θεμελιώνουμε πρότυπα και συμπεριφορές μιας άλλης εποχής, τότε έχουμε πρόβλημα. Εγώ πουθενά δεν είπα πως η έκλυτη ζωή είναι κάτι ορθό. Είπα όμως πως δεν γίνεται να θεωρούμε στο 2019 το σεξ αμαρτία. Μη τρελαθούμε δηλαδή. Γιατί η εκκλησία εκτός από την ομοφυλοφιλία, και το σεξ εκτός γάμου το θεωρεί πορνεία και ως εκ τούτου αμάρτημα. Δεν είναι παράλογο;
Η πίστη είναι για να δώσει ελπίδα στον άνθρωπο. Για να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του θανάτου. Για το πέρασμα από το ενθάδε στο επέκεινα. Όχι για να βάζει ηθικά standard και ταμπέλες πάνω στη ζωή των ανθρώπων.
Πριν πολλά χρόνια, όταν και εξομολογήθηκα για πρώτη φορά, ξέρεις τι μου είπε ο πνευματικός μου; Μου είπε: "Προτιμώ έναν μη θρησκευόμενο ο οποίος σκέφτεται και ξέρει γιατί δεν είναι εκκλησιαστικά σε εγρήσγορσή, από έναν θρησκόληπτο που θα έρθει εδώ να μετατοπίσει την προσωπική ευθύνη της ζωής του στον πνευματικό - χωρίς σκέψη, χωρίς προσπάθεια".
Μπορείς να βρεις στο youtube ομιλίες του Ανδρέα Κονάνου, όπου μιλάει για εμπειρίες από εξομολόγηση.
Ο Θεός μας έδωσε λογική Γιώργο και ως άνθρωποι οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε (ξανά δεν αναφέρομαι σε σένα προσωπικά - απλά επειδή συζητάμε μαζί) όχι να αναμασάμε τετριμμένα και ξεπερασμένα από τον χρόνο στερεότυπα.