Quote:
Originally posted by weird
Θεωρώ οτι ο καθένας, όταν μιλάει δημόσια σε ένα φόρουμ, αναπόφευκτα θα μπει σε αξιολογικές διαδικασίες για τον εκάστοτε συνομιλήτή που έχει απέναντί του.
Το να μπούν τα μέλη σε αξιολογικές διαδικασίες, πλασάροντας την κρίση τους ως έτοιμη τροφή σε κάθε νέο μέλος, το βρίσκω υπερβολικά προστατευτικό και άρα άστοχο και μάλιστα αυθαίρετο.
Κι όμως, αυτο συμβαίνει ήδη εδώ και έναν μήνα: o πάνος αερολογεί με κάθε ευκαιρία σε κάθε νέο ποστ, και οι αγανακτισμένοι σπεύδουν να τον διαψεύσουν. Δεν είναι αυθαίρετο, είναι ευσυνείδητο. Το φορουμ ουσιαστικά απορρίπτει ένα εχθρικό σώμα. Και όχι, δεν είναι θέμα τυρρανίας της πλειοψηφίας - μια τόσο μεγάλη δυναμική δεν αναπτύσσεται χωρις λόγο και μάλιστα μεταξύ ακόμη μελών που δεν συμφωνούν καν για άλλα θέματα.
Quote:
Επίσης για το θέμα της παραπληροφόρησης που θίγεις, δεν απαιτείται το τρελό iq για να ελέγξει κάποιος την ορθότητα της πληροφορίας, πράγμα το οποίο προσωπικά θα έκανα, όχι τόσο με βάση το ποιόν του συνομιλητή, αλλά με βάση τα δεδομένα που θα διασταύρωνα με άλλα δεδομένα.
Εξάλλου, η απλή παράθεση της αντίθετης άποψης στην όποια παραπληροφόρηση, νομίζω οτι αρκεί και περισσεύει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διασταυρώνουν κάθε κομματάκι πληροφορίας που τους δίνεται. Το υπερβολικό είναι να υποθέσει κανείς κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν απαιτέιται τρελό iq ή μανιώδης ακριβολογία - είναι υπερβολική απαίτηση. Επίσης είναι δύσκολο να παραθέσει κανείς την αντίθετη άποψη σε κάποιον όπως ο πάνος. Αντιδρά αμέσως και παράλογα σε κάθε υποψία κριτικής. Αργά ή γρήγορα, όποιος σπεύσει να αμφισβητησει κάποια συμβουλή του, θα επισημάνει και την αντίθεση του με αυτό που κάνει και που πρεσβεύει ο πάνος. Βασικά κάπως έτσι κλιμακώνεται η δικαιολογημένη κατακραυγή. Δεν υπάρχει θέμα \"απλής ένστασης\" σε τόσο επικίνδυνες \"συμβουλές\".
Quote:
Εμεινα κυρίως στον τρόπο της επισήμανσης, όχι στην ίδια την επισήμανση καθαυτή. Φυσικα και μπορείς να στείλεις ένα u2u στο νέο μέλος, με λινκς των διαλέξεων του συγκεκριμένου ατόμου, αν το θεωρείς ευθύνη σου να το κάνεις.
Η μπορείς σε ένα δικό σου ποστ να εκθέσεις υπέυθυνα την άποψή σου για το μέλος.
Τα στραβά σε κάθε νέο post του τα επισημαίνουν ήδη άλλοι, απ΄ο\'τι φαίνεται. Και πείθουν αρκετά ωστε να μην χρειάζεται u2u. Δεν λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα, απλώς διασφαλίζονται κάποια ελάχιστα και στοιχειώδη. \'Ασε που 8 στις 10 ο panos έχει ήδη γ---σει τη συζήτηση. Σε κάποια φάση ένας νέος θεματοθέτης τον διαολόστηλε, αφού πρώτα του έκανε μια δυο ερωτήσεις του στύλ \"τι μου λές να κάνω δηλαδή?\" (για να ξελαμπικάρει ο ίδιος μου φαίνεται, είχε γίνει εντελώς σουρεάλ η κατάσταση.) Αυτό στο θέμα \"παχυσαρκία, σεξουαλικότητα, τι?\". Το έχεις διαβάσει?
Quote:
Αυτό το βρίσκω πιο εύστοχο απο το να παρακολουθώ ατέρμονα βρισίδια που υποβιβάζουν την ποιότητα του φόρουμ και μάλλον αποθαρρύνουν παρά διευκολύνουν τα νέα μέλη.
\'Εχουν γίνει βρισίδια και έχουν αποθαρρυνθεί μέλη και στο παρελθόν. \'Η κάνω λάθος. Εκεί αναμφίβολα έπαιξε θετικό ρόλο η ανεκτικότητα, εδώ όμως κάποιος έχει υπερβεί τα εσκαμμένα προ πολλού.
Quote:
Quote:
Κι εσυ? \'Εχεις καταλάβει το ποιόν του? Αν όχι, πόσο χρόνο ακόμη χρειάζεσαι η ίδια και πώς να εκλάβει κανείς τα επιχειρήματά σου περι επάρκειας κρίσης όλων των νέων μελών τη στιγμή που ένα απ΄τα παλαιά αδυνατεί να αξιολογήσει σωστα? Κι αν έχεις καταλάβει, γιατί τον υπερασπίζεσαι?
Αγαπητέ, μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει τί και ποιόν υπερασπίζομαι, οπότε θα αγνοήσω την προκλητικότητά σου στο συγκεκριμένο μήνυμα.
Μάλιστα. Δεν σκοπεύεις να απαντήσεις στην απλή ερώτηση που σου έθεσα, με άλλα λόγια. Θέλεις να διευκρινίσεις λοιπόν τι και ποιόν υπερασπίζεσαί?
Quote:
Έχει και η ανοχή τα όριά της, και είμαι σίγουρη οτι ο Νίκος ξέρει πότε να τα διακρίνει, χάριν της ορθής διαχείρισης του φόρουμ.
Κατα τη γνώμη σου δεν έχει υπερβεί κανένα όριο ο πάνος? Εγω θα προτιμούσα, εφόσον τα όρια του Νίκου δεν τα γνωρίζω, να μην χρησιμοποιήσω την άγνοια μου για τα όρια αυτά ως επιχείρημα. Η υπερβολική ανεκτικότητα δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση.
Quote:
Το οτι δεν το βλέπεις τόσο φιλικά, είναι εμφανές απο το ύφος με το οποίο μου μιλάς.
Αλήθεια, κρίνεις οτι έχεις κάποια ευθύνη?
Εννοώ κυρίως όσους θέλουν να δικαιολογήσουν την υβριστική συμπεριφορά τους με το οτι έδρασαν για το καλό άλλων μελών, υποψήφιων θυμάτων του Πάνου.
Το δικό μου ύφος είναι στην προκειμένη περίπτωση σοβαρό και επικριτικό. Νομίζω υπάρχει απόσταση απο αυτά που χαρακτηρίζεις τόσο εύκολα ως προκλητικότητα ή επιθετικότητα. Ξέρω επίσης οτι ξεκίνησες την απάντηση σου σε μένα με υπόννοιες για αυτοκριτικές, για δηθεν θέμα προστασίας των νεων μελών σαν αφορμή για επιθετικότητα, και τελείωσες με προτροπές για αυτοκριτική, ευθύνες. Καταλαβα αμέσως σε ποιους απευθύνεσαι (βάσει προηγούμενων ποστ), δεν καταλαβαίνω όμως γιατί τα συμπεριέλαβες στην απάντησή σου σε μένα (πλαισιόνοντας την μαλιστα με αυτά) χωρις καμία διευκρίνιση. \'Ασχημο και τριγωνιστικό μου φάνηκε (μπορούσες να τους τα πείς απ\' ευθειας σε χωριστό ποστ.)
Οσο για τα περι μύγας, μάλλον αδύνατον αφου πριν δυό μέρες μόλις γράφτηκα. Στο μεταξυ βέβαια, είχα διαβάσει τα ποστ του πάνου. Δεν θα μπορούσα αλλιώς να εκφέρω γνώμη για το θέμα με ήσυχη τη συνείδησή μου.