Quote:
Originally posted by Alobar
Petran wrote:
\'... Δεν εννοούσα αυτό άστο. Μου τη σπάει να προσπαθώ να εξηγήσω σε άτομα που δεν ξέρουν και επειδή έχουν διαβάσει 2 βιβλία νομίζουν ότι γνωρίζουν τα άπαντα.Στο ελλαδιστάν είναι όλοι ειδήμονες πλέον! Ε γι αυτό πήγαμε μπροστά είμαστε όλοι παν-επιστήμονες. Εντάξει οκ έχεις δίκιο...\'
Αρχικά έλεγα να μη πω τίποτα. Ήδη άρχισα να απέχω απ\' το φόρουμ, μιας και για μένα το σημαντικό είναι να τελειώσει η πολύ δύσκολη περίοδος που διανύω. Όντως φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Πέραν αυτού όμως, όπως πολύ όμορφα έγραψε κάπου και ο Βινς, εδώ μέσα - όπως και έξω στο \'ρίαλ λάϊφ\' - κάποιες \'αλήθειες\' είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έστω και υποφερτές. Οπότε Πετράν, νομίζω τελικά πως θα συμφωνήσω μαζί σου. Ότι όλοι όσοι σπουδάζουν δλδ, το παίζουν και ειδήμονες. Είτε λέγονται μηχανικοί, είτε καθηγητές, είτε ψυχολόγοι. Όλα επαγγέλματα είναι άλλωστε. Κι όλα θέλουν το ταλέντο τους. Και μιας και δε συνηθίζω τους πληθυντικούς που αιωρούνται στον αέρα από \' δω κι από \'κει, πιο πάνω σε βλέπω να απαξιώνεις το \'ξέρω\' των άλλων, λες και τους ξέρεις κι από χτες. Μιλάς για αυτούς που επειδή διάβασαν δυο βιβλία το παίζουν και καλά, αλλά για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το λες απευθυνόμενος στη Σοφία. Σαφώς και δε σ\' ενδιαφέρει φαντάζομαι η γνώμη μου, αλλά το σχόλιο αυτό εμένα προσωπικά με παραπέμπει πολύ περισσότερο στο μέλος που υπερασπίζεσαι. Ξερή γνώση ξεπατικούρα από βιβλία και τίποτα άλλο. Αυτό τουλάχιστον εισέπραξα εγώ. Καθώς για μένα το να λειτουργώ δια μέσου του γραπτού λόγου, πέραν του ότι είναι το φυσικό μου περιβάλλον είναι και κάτι άλλο. Είμαι όπως γράφω και δεν εισέπραξα συναισθηματικά καμιά γνώση από απόψεις του μέλους. Απ\' τη μια σαρκάζεις τους \'ειδήμονες\' αλλά απ\' την άλλη δε ξέρω πως έχεις την εντύπωση ότι μπορείς να δώσεις στους άλλους - εμάς τους άσχετους όλους; - να καταλάβουμε, όταν και εσύ ο ίδιος δε βγάζεις τίποτα άλλο από ξύλινο λόγο και απαντάς συνήθως σα να γράφεις εξεταστική. Ακριβώς λοιπόν. Τί σχέση έχει όλο αυτό με τη γνώση; Bιβλία ψυχολογίας άλλωστε μπορεί να διαβάζει ο καθένας, όπως επίσης ο καθένας μπορεί να πηγαίνει και να την σπουδάσει. Ε και; Αν το πάμε στους έλληνες, είναι πολύ παρτάκηδες ξέρεις για να \'πάνε μπροστά\'. Και όχι, δε βάζω το τομάρι μου μέσα σε αυτούς. Προσωπικά νιώθω να προσβάλλομαι μιας και θεωρείται γνώση η θεωρητική προσέγγιση των πραγμάτων και όχι η εμπειρική. Και οι \'ψυχολογικές γνώσεις\'΄για μένα, έρχονται όταν συναντώ στη ζωή μου όλα όσα γράφονται στα βιβλία της. Αν θυμάσαι μάλιστα, έχεις επιδείξει και αλλού ύφος, όταν αναρωτήθηκες γιατί κάποιος θέλει να γράφει αποφθέγματα και δε θυμάμαι τί άλλο είχες πει. Σαν ειδικός δεν αναγνώρισες έναν άνθρωπο που για τον ίδιο ο λόγος είναι τροφή και σκέφτηκες μόνο ότι το κάνει για επίδειξη; Εγώ τουλάχιστον σε χαρακτήρισα ευθέως είρωνα. Ίσως και να πάσχω από \'διαταραχή\'. Τη χρόνια... αποφθεγματική όπως μου είπε εύστοχα κι ένας φίλος.
\'... Βρε μαινάδες, μια άποψη είπα η κοπέλα σύμφωνα με αυτά που είχε διαβάσει, οκ δεν συμφωνείτε με την άποψή της πείτε της αλλά μην την κομματιάσετε κιόλλας λολ...\'
Δεν έπεσε κανείς να την κομματιάσει. Σε μένα ήταν εμφανής η έλλειψη συναισθηματικής προσέγγισης όμως, και άϊντε ο α και ο β να κωλοτρώγονται. Ειπώθηκαν ανυπόστατα πράγματα που δε συμβαίνουν στην πραγματικότητα, πώς να το κάνουμε. Και δε μου άρεσε και το άλλο. Τί πάει να πει, \'δε ξέρω αν έχεις ψυχολογικές γνώσεις, εγώ έχω και απαντώ\'; Αστειότητες θα έλεγα.
\'... Εντάξει, κάτι είχε διαβάσει και το είπε. Τουλάχιστον σε μια φάση είπε αν θυμάμαι καλά ότι \"έτσι νομίζει\", εδώ άλλοι την πλασάρουν την άποψη τους σαν να είναι αυθεντίες...\'
Είσαι κι εσύ μέσα σε αυτούς που πλασάρονται σαν αυθεντία όμως. Και μάλιστα θεωρώ πως μιας κι έχεις σπουδάσει, δε χειρίζεσαι καλά τη θέση σου εδώ μέσα. Μεροληπτείς υπερβολικά πολλές φορές και χλευάζεις, πέρα από την καταγραφή θεωριών. Αυτά είναι για εμάς τους \'κοινούς θνητούς\' ή κάνω λάθος;
\'... Να πάρει, έχεις πολύ καλή διαπροσωπική νοημοσύνη!...\'
Αυτό το απηύθυνες στην Ανώνυμη. Τρομερό για πείραγμα ε; Μπορούσες να πεις κάτι άλλο αν ήθελες να την πειράξεις όμως. Και αν θυμάμαι καλά, και τον Πάνο ειρωνευόσουν αρκετά. Εμένα δε με νοιάζει αν ο Πάνος ήταν κακοπροαίρετος πολλές φορές. Δεν έπαυε να είναι ένας άνθρωπος σε παραλήρημα εκείνο το διάστημα. Αν ήταν στο γραφείο σου, θα έκανες το ίδιο; Μπα, δε θα είχε αμοιβή μάλλον μετά.
Μια χαρά λοιπόν με το φόρουμ \'ψυχολογίας και υποστήριξης\'. Και κακώς γράφονται \'αλήθειες\' τελικά. Αυτές πέφτουμε να τις φάμε, ενώ κάτι χυδαιότητες με προσωπικές επιθέσεις, τις έχουμε να τις χάσκουμε και να τις καμαρώνουμε για να μη ξεχνάμε και τους \'σοφούς\' που τις έχουν πει...