εγώ βρε κορίτσια έχω την αίσθηση πώς όταν το γυαλίζω δεν γυαλίζει τόσο όσο όταν το πρωτοφόρεσα!μαρία ότι είναι από χρυσό γυαλίζεται ;)
Printable View
εγώ βρε κορίτσια έχω την αίσθηση πώς όταν το γυαλίζω δεν γυαλίζει τόσο όσο όταν το πρωτοφόρεσα!μαρία ότι είναι από χρυσό γυαλίζεται ;)
σου απαντησα στο u2u!!!!!!!!!!!!!!!!!
το χρυσο δυστυχως δεν το συμπαθησα ποτε...:yawn::yawn:
για το γυαλισμα θα σου πω σε λιγες μερες....χιχιχιιχιχιχιχιχιχ ι:kiss:
χρυσο-πλατινα-λευκοχρύσο όλα γυαλίζονται!
Και τα πεθερικά ε? οκ κατάλαβα!!!!! Θα πέσει σχόλιο!!!!Quote:
Originally posted by Maria Hope
θα φτιαξω ταψι......γιατι θελω να στειλω και στα πεθερικα μου :D
για την ποσοτητα.......εγω, ο αντρας μου, τα πεθερικα μου....και να μεινει για την επομενη μερα να μην εχω παλι μαγειρεμα.......δεν θα με χαλασει.....χιχιιχιχιχιιχιχ� �χιχιιχ
:Dοσο για τον κιμα δεν εχω ιδεα....οτι πει ο μεντορας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
Λοιπόν, αναλογα με το μέγεθος του ταψιού σου θα πάρεις
-μελιτζάνες
-κολοκυθάκια
-πατάτες.
Θέλουμε όταν τα κόψεις σε ροδέλλες, να σε φτάνουν για 2 στρώσεις το κάθε είδος. Υπόψην σου πως αν τα μετρήσεις ωμά, πρέπει να σου βγαίνει πιο πολύ από 2 στρώσεις, γιατί όταν ψιθούν μικραίνουν. Αν θες υπολόγισε 3 στρώσεις ωμά από κάθε είδος και είσαι σίγουρα μέσα.
Για τον κιμά θέλουμε
-700 γρ κιμά μοσχαρίσιο (αφού θα φαν και τα πεθερικά μην τον αλλάξουμε τελείως τον μουσακά. Επίσεις αν θες μπορείς να φτιάξεις πιο πολύ, και να το κρατήσεις ψυμένο στην κατάψυξη)
-1Κρεμμυδι ψιλοκομμένο
-2 καροτάκια σε ροδέλλες (αυτό είναι προερετικό, αλλά δίνει υπέροχη γεύση)
-ένα ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
-δυόσμο ξερό
-Πιπέρι
-Κανέλα
-Αλάτι
-1 τενεκεδάκι ντοματάκι ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ θα χρειαστείς
-2 κουτιές βότυρο ή βιτάμ
-1 1/2 λίτρο γάλα άπαχο (6 ποτήρια)
-8 κουταλιές αλεύρι
-αλάτι
-1 αυγό (Υπολογίζω πως θα κάνεις ταψί περίπου 30 μέγεθος και πως δεν θα βάλουμε πολύ χοντρή την στρώση της μπεσαμέλ)
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα θα πλείνεις καλά τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, και θα τα κόψεις σε ροδέλλες περίπου 1 εκατοστό πάχος. (σε αυτή την φαση θα τα μετρήσεις στο ταψί σου).
Σε ένα ταψί θα βάλεις μέσα όλα τα κολοκυθάκια, θα τα αλατήσεις ελάχιστα και θα τα βάλεις στον φούρνο να μαραθούν στους 180 βαθμούς. Θέλουν περίπου 20 λεπτά. Θα τα δείς ανάλογα.
Οταν μαραθούν, θα τα βγάλεις με προσοχή μην σου σπάσουν σε μια πιατέλα.
Θα βάλεις τις μελιτζάνες στο ταψί που έψησες τα κολοκυθάκια, θα τις αλατήσεις, θα τους βάλεις 1 κουταλιά λάδι να πάει παντού, και θα την βάλεις στον φούρνο να μαραθούν. Περίπου 30-40 λεπτά θέλουν, ανάλογα πόσο σκληρές είναι. (Είπαμε θα τις παρακολουθείς.)
Και πάλι βγάζεις με προσοχή με άλλη πιατελλίτσα τις μελιτζάνες.
Βάζεις τις πατάτες στο ταψί με 2 κουταλίες λάδι και την ανακατέυεις πολύ καλά να πάει παντού παντού, τις αλατήζεις λίγο και βουρ στον φούρνο. Θα της αφήσεις μεχρι να ψηθούν σχεδον. Οταν μπαίνει το πιρούνι πάνω εύκολα είναι έτοιμες, δεν θέλουμε να κοκκινήσουν. Ετοιμες και οι πατατούλες μας!!!!
Εν το μεταξύ, σε μια κατσαρόλα, θα βάλεις 4 κουταλιές νερό, θα ρίξεις το κρεμμύδι και τον κιμά σου να ψιθούν. Για αρχή σε χαμιλή φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας για να κατεβάσει τα υγρά του. Ανακατεύεις συχνά. Οταν ασπρίσει όλος ο κιμάς, ανίγεις την κατσαρόλα, βάζεις το καρότο και συνεχίζεις να ψίνεις μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει ο κιμάς. Τότε θα βάλεις λίγο αλάτι, δυόσμο, πιπέρι, κανέλα, τον μαιντανό, θα τα κάνεις 2 ανακατέματα, και θα βάλεις την κονσέρβαν ντομάτας. θα τα ανακατέψεις καλά, και σε χαμηλή φωτιά θα συνεχίσεις να ψίνεις μέχρι να δεις ότι έχει γίνει μια ωραία σάλτσα. Λίγο πριν τελειώσει η σάλτσα, θα βάλεις 4-5 κουταλιές γάλα μέσα, για να γίνει πιο κρεμώδες. Ο κιμάς μας είναι έτοιμος!!!
Θα πάρεις το ταψί που θα ψίσεις μέσα το φαγητό, θα το βουτυρώσεις ελάχιστα, και θα βάλεις 2 κουταλιές φρυγανιά αλεσμένη στον πάτο να πάει παντού.
Θα βάλεις μια στρώση πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες και μια στρωση κολοκύθια. Από πανω θα απλώσεις τον κιμά, και ξανά μια στρώση πατάτες, μελιτζάνες και τέλος κολοκυθάκια. (Οι στρώσεις μας θέλουμε να είναι πυκνές, γιαυτό και πιο πάνω σου είπα να υπολογίσεις 3 στρώσεις ωμά λαχανικά).
Τώρα πάμε στα δύσκολα!!!
Θα βάλεις το γάλα της μπεσαμέλ σε ένα κασαρολάκι να βράσει. Δεν θέλουμε να κοχλάσει. Οταν βράσει το φέυγουμε από την φωτιά και σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα βάλεις το βούτυρο να λιώσει, και θα προσθέσεις το αλέυρι. Θα τα ανακατέψεις με σύρμα, (μην ανυσιχείς όταν δεις σβόλους) και θα προσθέτεις το γάλα ανακατέυοντας συνεχώς με το σύρμα. δεν θα σταματήσεις να ανακατεύεις καλά μέχρι να δεις ότι η μπεσαμέλ σου είναι έτοιμη. Θα είναι έτυμη όταν βγάλει φουσκάλες (όχι πολλές, και 1 φουσκάλα είναι αρκετή). Την κατεβάζεις από την φωτιά και προσθέτεις το αυγό (το οποίο έχεις έτοιμο σπασμένο σε ένα μπολάκι) και ανακατέυεις πολύ πολύ καλά μην σου κόψει. Προσθέτεις αλάτι και δοκιμάζεις.
Χύνεις την μπεσαμέλ σου πάνω στον μουσακά και την απλώνεις καλά.
Από πάνω αν θες μπορείς να βάλεις λίγο τριμμένο ξυρό τυράκι ή λίγη φρυγανιά. θα βοηθήσουν να κάνει υπέροχη κρούστα!
Ψίνεις στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα η μπεσαμέλ.
Μπορείς να τα φτιάξεις όλα το Σάββατο, και απλά να το ψίσεις την Κυριακή.
Καλή όρεξη, καλή επιτυχία (που σίγουρα θα τη έχεις) και περιμένω εντυπώσεις και σχόλια!!!!
ουφ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
αρχικα σε ευχαριστωωωωωωωωωωωωωωωωω ωωωωωω:kiss::kiss::kiss:
πολυ πραγμα εχει εεεε?????αλλα απο οτι διαβαζω...γιαμι γιαμι....τελειοοοοοοοοοοοοο οοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!
θα το κανω και θα σου πω εντυπωσεις και απο την πεθερααααααααααααααααα:yes:: yes::yes:
χιιχιχιχιχιιχιχιχιχιχιχιι χ
και φωτο θα το βγαλω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!χιχιιχιχιχιχιχι
Να το βγάλεις να το βγάλεις!!!! Βασικά είναι χρονοβόρο επείδή δεν τα τυγανίσεις, αλλά θα τα ψίσεις στον φούρνο. Γιαυτό σου είπα προετοιμασία από προηγούμενη μέρα. Είπαμε θέλουμε ελαφρύ και σχετικά αρκετά πιο διαιτικό μουσακά!!!! Ε θέλει κόπο αλλά πίστεψε με θα τον απολάυσεις πολύ καλύτερα από την τηγανίλα που έχει ο κανονικος!
γιουπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!! θα φτιαξω και μουσακα......ακουσον ακουσον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ποια...εγ� �????????????????:o:o:o χιχιχιιχιχιχιχιχιχιχιιχιχ ιχ;););););););)
Γιατί τί έχεις εσύ που απαγορεύετε να φτιάξεις μουσακά? Εγώ απόψε θα φτιάξω παστίτσιο και θα το ψήσω αύριο
πασχω απο κουλαμαρα κ ασχετοσυνη στο θεμα κουζινα:D:D:D:D:duh::duh::duh:
αλλα με τετοιο δασκαλ......οτι μου στελνεις το εκτυπωνω και θα φτιαξω βιβλιο.....οι συνταγες της πωλινας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!:bouncy::bouncy::bouncy::bouncy:: bouncy:
Εννοείτε οτι δεν λες τα μυστικά μας αλλού έτσι? χεχεχε
Κοριτσια εγω ποτε δεν τηγανιζω τις μελιτζανες με τα κολοκυθια κ γινετε εξισου πολυ νοστιμο .Ενας μουσακας σαν ψιτοβραστος ενα πραγμα .
Ναι αννα μου αλλα τα βαζεις ωμα? Αν ναι γιαυτό σου έρχετε σαν βραστός!!!! Εγώ στις μαγειρικές μου προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά στην πραγματική γεύση του φαγητού, με όσο το δυνατός λιγότερες θερμίδες. Και πίστεψε με, ο μουσακάς όπως είπα στην Μαρία να τον κάνει, θα τους ενθουσιάσει όλους!!!!
Ναι κουκλα τα βαζω ωμα ειμαι σιγουρη οτι εισαι πολυ καλη μαγειρισσα .Βασικα εχω συνηθισει την γευση η κολητη μου δεν μπορει να φαει μουσακα αν δεν ειναι ολα τηγανισμενα anyway θα δοκιμασω κ την δικη σου εκδοχη μην με ξεχασεις περιμενω πως κ πως τις συνταγες απο τις τουρτες
Αν δεν σου ειναι κοπος
Δεν σε ξεχάνω Αννα μου, μην ανυσυχείς,
Ομως πρώτα θα δείτε την τούρτα και μετά τισ συνταγές.
Να σου πω γιατί δεν στις δείνω? Γιατί έχω πάρει διάφορα κομμάτια από διάφορες συνταγές.
Για να καταλάβεις προχτες έφτιαξα τα παντεσπάνια μου. Το σοκολατένο από μια συνταγή και το λευκό από άλλη. Το σοκολατένο βγήκε ωραίο αφράτο, ενώ το λευκό δεν μου άρεσε, ήταν αρκετά σφηκτό και όχι του γουστου μου και το πέταξα (πάνε 12 αυγά, 1 κιλά αλέυρι και άλλα τόσα υλικά) και έφτιαξα μια παραλλαγή του σοκολατένου αλλά σε λευκό και μου βγήκε αφράτο.
Επομένως πειραματίζομαι, οπως και με τις κρέμες που θα βάλω μέσα. Χθες εφτιαξα και την σοκολατενια, και την πατισερυ και τις φράουλες, αλλά άμμα είναι ζεστές δεν μπορείς να καταλάβεις αν η υφή είναι καλή, επομένως σήμερα θα ξέρω.
Σήμερα επίσεις θα φτιάξω την δούκισσα, αυτή είναι πολύ απλή αλλά και πάλι θέλω πρώτα να την φτιάξω γιατί θα κάνω παραλλαγές στην υφιστάμενη συνταγή, και μετά θα δώ τι μου βγήκε τελικα.
Ελπίζω να με καταλαβαίνεις έτσι?
ασχετο, την ζαχαρένια μου κοπέλα που έφτιαξα την είδες? (σελίδα 44)