Originally Posted by
kutchunie
Είσαι πολύ τσαντισμένος Μ87 και σίγουρα θα έχεις τους λόγους σου. Ούτε συμφωνώ ούτε και διαφωνώ με αυτά που λες. Άλλαξα 4 θεραπευτές, ο 4ος είναι τελικά ο θεραπευτής με τον οποίο "κούμπωσε" μια καλή συνεργασία.
Συμφωνώ πως μερικοί ψυχοθεραπευτές είναι καθαρά επαγγελματίες. Δεν είσαι ο ασθενής τους αλλά ο πελάτης τους και συμβαίνει συνειδητά από πλευράς τους. Το ένοιωσα και φυσικά δε τον τίμησα ξανά ούτε με την παρουσία μου ούτε με τα λεφτά μου.
Απο κει και πέρα, επειδή πραγματικά μου ήταν δύσκολο οικονομικά να πάω σε θεραπευτή και στερουμουν άλλα πράγματα, βασικά, για να έχω την δυνατότητα θεραπευτή, δεν μπήκα στο ιατρείο και έβαλα εμπιστοσύνη και ελπίδα για καλύτερα πράγματα σε ένα δέμα να του τα χαρήσω και επαναπαύτηκα. Οι πρώτες εξερευνητικές συνεδρίες, είχαν να κάνουν με το αν μπορώ να εμπιστευθώ, με το αν είμαι αντικείμενο προς εκμετάλλευση οικονομική ή όχι, με το αν μπορεί να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας, γιατί και ο θεραπευτής άνθρωπος είναι και όπως δε μπορείς να τα επικοινωνησεις με τον οποιονδήποτε ετσι μπορεί να συμβεί και με αυτούς.
Οσων αφορά την ανεξαρτησία και την αποθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Ημουν άλλος άνθρωπος τότε, λειτουργουσα ως αλλη. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες των πριν θεραπεία πράξεων μου με αυτή μου τη δήλωση, αλλά αν τότε απείχα από το εγω μου 1 χιλιομετρο τώρα η απόσταση είναι λιγότερη από ένα μέτρο. Μου σκάνε φοβίες και διαπιστώνω πως ξεφεύγω κάποιες φορές απο την "κανονικότητα μου", αλλά ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν ήλπιζα τέτοια αλλαγή και ηρεμία και ισορροπία. Και με βοηθησε πολύ σε αυτό γιατί ναι μεν "ξεφεύγω" αλλά έχω "εκπαιδευτεί" στο να διαχειριζομαι την όποια κρίση, (χωρίς να χρειάζομαι χάπια ή να τον παίρνω τηλέφωνα ή να τρέχω από εκεί θαρρείς και είναι ο σωτήρας μου), πράγμα που μόνη μου δεν υπήρχε περίπτωση να το επιτύχω. Βέβαια, ο ψυχοθεραπευτής μου με άκουγε και με συμβούλευε κατά κάποιον τρόπο, αλλά τις περισσότερες απαντήσεις που έψαχνα δεν μου τις έδωσε ο ίδιος και τις περισσότερες φορές δεν έγινε καν την ώρα της ψυχοθεραπείας. Αλλά σου ξαναλέω, επειδή κι εγώ είμαι πολύ δύσκολος άνθρωπος και λόγω διαφόρων βιωμάτων ούτε εμπιστεύομαι ούτε απαιτούσα από φίλους να με ακούν ούτε και ήθελα να με δει κάνεις να "κλαίγομαι", η οικονομική δυσκολία που είχα στο να κάνω θεραπεία αλλά και η πολύ έντονη ανάγκη μου για ηρεμία με έκαναν να είμαι και πολύ πεισματάρα σε σχέση με το την προσπάθεια που θα καταβάλλω εγώ η ίδια αλλά και πολύ αυστηρή ή απαιτητική σε σχέση με τις "αποδόσεις" του θεραπευτή.
Μετά από 5 χρόνια, αν και έχω διανύσει πολύ δρόμο, δεν μπορώ να πω πως θέλω να κόψω την ψυχοθεραπεία. Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια, έχω αναλάβει διάφορους ρόλους στη ζωή μου, η ψυχοθεραπεία με βοήθησε να αντεπεξέλθω, όχι γιατί μου είπε κάνεις πως να διαχειριστώ τον κάθε ρόλο μου, αλλά επειδή με έκανε πιο ήρεμη, πχ μου έδειξε πως η επαφή με την πραγματικότητα χάνεται όταν πιέζομαι να αποδείξω κάτι που δεν είμαι και έμαθα να με ακούω περισσότερο και να προσπαθώ να είμαι πιο ρεαλιστική. Εχω γίνει καλυτερη φίλη, έχω γίνει καλύτερη συζυγος, εχω γίνει καλυτερη επαγγελματίας, λόγω της ισορροπίας που βρήκα με την ψυχοθεραπεία, αλλά αυτο δε μου διασφαλίζει πως μπορώ να γίνω καλη μητέρα, μιας που είμαι εγγυος και έχω κακοποιηθεί απο τους γονεις μου. Ο θεραπευτής μου μου λέει πως θεωρεί πως είμαι σε φάση να διαχειριστώ οτιδήποτε γιατί συμβαίνει κιόλας, αλλά εγώ επιλέγω να συνεχίσω την θεραπεία, ίσως οχι τοσο εντατικά όσο παλιά, και να είμαι σε "επιφυλακή" σχετικά με την ασθένεια και ας είμαι και "εξαρτημένη" από την θεραπεία για λιγα ακόμη χρόνια, παρά εκει που δε θα το καταλάβω να αρχίσω πχ να δέρνω τα παιδιά μου να γίνομαι αυτοκαταστροφική κτλ επειδή θα αμελήσω την αποθεραπεία ή την προσπάθεια να γίνομαι καλύτερη. Ολα είναι σχετικά δηλαδή. Αποτέλεσμα επιλογών και συμπτώσεων τις περισσότερες φορές. Για μένα δηλαδή το ερώτημα δεν είναι αν θα είμαι εξαρτημένη από τον θεραπευτή, πράγμα που κοστίζει και οικονομικά και χρονικά και ενεργειακά, αλλά αν θα ενδώσω στο να χαλαρώσω και να πω θα κάνω πράγματα που δεν ξέρω να διαχειριστώ και ότι κάτσει, ας σαπίσω κι εγώ τα παιδιά μου στο ξύλο, όπως έκαναν οι γονεις μου και δεν τρέχει μία.
Σχετικά με το νομικό πλαίσιο, δεν γνωρίζω ακριβως τι συμβαίνει, αλλά και πάλι, πως μπορεί να μετρηθεί η αποτελεσματικοτητα; Αν πχ είναι καποιος υπέρβαρος και πηγαίνει σε διατροφολογους διαιτολογους κτλ και δεν κάνει ποτε του διαιτα απλως πηγαινει, φταίει ο διατροφολόγος που ο αλλος συνεχιζει να είναι υπέρβαρος; Δεν νομίζω. Αλλά ακόμα και αν ο ασθενής είναι υποδειγματικός συνεργάσιμος και παραλληλα εργατικός στο να αλλαξει πραγματα νοσηρά στον εαυτό του, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μένει με εναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος παρα την προσωπική προσπάθεια που καταβάλλει, δεν βλέπει βελτίωση, είτε γιατί ο θεραπευτής είναι αδιάφορος είτε επειδή είναι εκμεταλλευτης είτε οτιδήποτε.
Ναι, θα ήθελα να υπάρχει ενας μηχανισμος που να προστατευει τον θεραπευομενο απο επιτήδειους, αλλά πως γινεται να αποδείξεις πως ο γιατρός είναι τέτοιος; Είχα πάει καποτε σε μια θεραπευτρια και ενω εγω ελεγα τον πόνο μου εκεινη επινε κοκα κολα και ρευονταν και είχε βγάλει και τα παπούτσια της. Ηθελα να την χαστουκίσω. Φυσικά έκανα σκηνη και σηκώθηκα κι εφυγα. Μπορει αλλους να μην τους ενοχλουσε αυτη η χύμα κατάσταση, αλλά εμενα με ενοχλησε πολύ. Και αν εκανα μια καταγγελία τι να ελεγα; είναι κακή θεραπεύτρια επειδή ρεύεται; Αυτο που εκανα ηταν να την κανω επωνυμα ρομπα σε γνωστους μου. Δεν μπορούσα να κάνω κατι περισσότερο και αυτό που με απασχολούσε ήταν να γίνω καλά τότε. Κακώς βεβαια, αλλά αυτή ειναι η αληθεια.