Διαβάζοντας τις απόψεις όλων σας και ιδίως εκείνες που αναφέρονται σε μελλοντικές ηλικιακές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, θα συμφωνήσω με όσους διατυπώνουν την πεποίθηση πως δεν έχει σημασία τι ηλικία έχει ο καθένας από τους συντρόφους σε μια σχέση που ξεπερνάει την μια νύχτα και εξελίσσεται σε μακρόχρονη συμβίωση ή ακόμη και σε επιλογή ζωής..
Φυσικά οι μεγάλες διαφορές ηλικίας (πάνω από 15 χρόνια) πραγματικά αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή πορεία της σχέσης, αφού τα βιολογικά προβλήματα που εμφανίζονται στον μεγαλύτερο σύντροφο είτε άνδρα είτε γυναίκα είναι αυτός, συνήθως γίνονται αφορμή διαφωνιών και στο τέλος αιτία απόρριψης. Αυτά όσον αφορά την πλειοψηφία - υπάρχουν και σχέσεις που διαρκούν, αλλά είναι τόσο λίγες που μάλλον αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα.
Η παρέμβαση μου βασικά γίνεται από την πλευρά ενός ατόμου μεγαλύτερου σε ηλικία από εσάς, για το πως φαντάζει στα μάτια σας κάποιος που είναι στα δικά μου χρόνια (48). Από όσα διάβασα, αν είχα την παραμικρή ευθιξία , θάπρεπε να πάρω το καπελάκι μου και να κλειστώ στο κοντινότερο ΚΑΠΗ..Νομίζω πως η αντίληψη σας για τις ηλικίες των άλλοτε \"μεσόκοπων\", είναι εκτός πραγματικότητας, με την έννοια πως ακόμη κι η βιολογική φθορά δεν είναι η ίδια - όπως π.χ. στις αρχές του 20ου αιώνα ακόμη κι ως τις τελευταίες του δεκαετίες. Σήμερα οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η καθημερινή άσκηση, η γνώση απέναντι σε ασθένειες που σήμερα αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους, ο αστικός τρόπος ζωής και κυρίως η μεταμοντέρνα αντίληψη, δεν δημιουργεί χαώδεις βιολογικές διαφορές όπως στο παρελθόν . Στην προκείμενη περίπτωση αξίωμα είναι πως , ανάλογα με το πως αντιμετωπίζει ο καθένας τον εαυτό του και την παρουσία του στη ζωή, αυτό ακριβώς αντανακλά και στο περιβάλλον του...Γνωρίζω 25αρηδες που από την ταχυφαγία και την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και τις όποιες άλλες καταχρήσεις παρουσιάζουν εικόνα 60άρη και γνωρίζω επίσης 50ρηδες που με το φιζίκ τους δίνουν την εντύπωση 35άρη. Αυτό σε γενικές γραμμές δεν είναι εν τούτοις ο κανόνας. Συνήθως οι άνθρωποι στις ηλικίες κοντά στη δική μου, έχοντας κατά ένα τρόπο δημιουργήσει πριν από χρόνια οικογένεια, υπό το βάρος των ευθυνών και της καθημερινότητας, παρατούν όποια προσπάθεια θα διατηρούσε την εικόνα τους λιγότερη θολή απ\' όσο πραγματικά θα ήθελαν και θα μπορούσαν να είχαν.
Παρόλα αυτά ένας σημερινός 50άρης απέχει χιλιόμετρα από τον 50άρη του μεσοπολέμου, και φυσικά αναφέρομαι και στα δύο φύλα. Η Σάρον Στόουν, η Ντεμί Μουρ, η Μισέλ Φάιφερ απ\' τη μια και ο Τζόρτζ Κλούνι, ο Αντόνιο Μπαντέρας , ο Μάικλ Ντάγκλας (ακόμη μγαλύτερος αυτός) από την άλλη, είναι παραδείγματα, του πως μπορεί ο άνθρωπος να διατηρεί τη φλόγα του σ\' αυτές τις ηλικίες...Το να πει κανείς πως το επάγγελμα τους, επιβάλλει την φυσική σωματική τους διατήρηση , δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί τα μέσα που διαθέτουν όλοι αυτοί για την βελτίωση της εικόνας τους, σήμερα είναι προσιτά στον καθένα. Εκείνο που είναι απαραίτητο, είναι βασικά η αναθεώρηση των αντιλήψεων σύμφωνα με την σημερινή εποχή κι όχι η προσκόλληση σε ιδέες παρωχημένες .
Σε μια σχέση λοιπόν που υπάρχει διαφορά στις ηλικίες των συντρόφων, μεγαλύτερη σημασία έχει η σύμπνοια των αντιλήψεων - του πόσο ώριμος στη σκέψη μπορεί να είναι ο νεώτερος και κατά πόσο \"παιδί\" μπορεί να γίνεται - όταν χρειάζεται - ο μεγαλύτερος...