Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by keep_walking
Πετραν παντως εγω χαιρομαι που διαβαζεις και προσπαθεις να ενημερωνεσαι,γιατι αλλωστε αν μη τι αλλο θες να κανεις σωστα τη δουλεια σου παρεπιπτοντως αν καταφερεις να εξασκησεις το επαγγελμα σε οποια μορφη και αν ειναι αυτη,γιατι αλλωστε προκειται ουσιαστικα για λειτουργημα με ευθυνη.
Δεν παιρνω προσωπικα το μερος κανενος ως προς τη διαμαχη.
Keep ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Στην ψυχολογία πήγα γιατί απλά μ\'άρεσε, όχι για το οικονομικό λολ. Αυτές τις αντιδράσεις που είδα εδώ μέσα, τις συναντάω συνέχεια δεν είναι καθόλου προτότυπες. Αν αρχίζω και παραθέτω ορθολογικές και εμπειρικές θεωρίες ψυχολογίες το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα αντιδράσει αρνητικά, στανταρ. Απλά η ψυχολογία είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα όλους, και όλοι είναι psychologists και γενκότερα scientists. Οι άνθρωποι συνέχεια πλάθουν θεωρίες και υποθέσεις για τα πράγματα και τις καταστάσεις και αυτό είναι φυσιολογικό, αφού έτσι προσπαθούν να ελέγξουν και να προβλέψουν τον κόσμο τους. Το θέμα είναι ότι όταν οι επιστημονικές θεωρίες αντικρούουν αυτά που χρόνια έχουν πλάσει μέσα από τις εμπειρίες τους, είναι φυσιολογικό να αντιδράσουν έτσι, αφού νιώθουν να καταρρέει το μοντέλο του κόσμου και του ανθρώπου που είχαν/έχουν χτίσει. Νιώθουν ότι αυτές οι θεωρίες τους κάνουν \"alienate\", και ότι τους ρομποτοποιούν. Οι στανταρ αντιδράσεις είναι από το \"ψυχολογία είναι ψευδο-επιστήμη\" μέχρι \"όλα αυτά είναι στατιστικές και δεν λένε τίποτα\".
Αυτό φυσικά έχει ξανασυμβεί και παλιότερα με την φυσική. Ας θυμιθούμε τον Γαλιλαίο που πήγε να αποκεφαλιστεί που η ηλιοκεντρική θεωρία του γκρέμιζε το γωκεντρικό, ανθρωποκεντρικό, θεοκεντρικό μοντέλο της ύπαρξης, ανάμεσα σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Να που όμως επιβεβαιώθηκε. Αυτή ακριβώς τη φάση περνάει και η ψυχολογία (και η ψυχιατρική) σήμερα. Το \'60 έγινε η γνωστική επανάσταση, το \'90 η νευροεπιστημονική, επαναστάσεις που μας λένε ότι η ανθρώπινη εμπειρία υπάγεται σε νόμους όπως τα πάντα στη φύση. Παρ\'όλα αυτά κανείς δεν ξέρει για αυτήν την ψυχολογία, την ψυχολογία μετά του \'30 δηλαδή. Όλοι θυμούνται τον Freud και τον Jung, κανείς δεν ξέρει τον Hebb, τους Newel & Simon, τον Tulving, τον Gregory, τον Zajonc, τον Lazarus, και μυριάδες άλλους. Γιατί δεν μπορούν να δεχθούν ότι η ύπαρξή τους υπάγεται σε νόμους, πολύπλοκους νόμους, κάτι που μπορεί να το θεωρήσουν και αντίθετο στα φιλοσοφικά, ηθικά και θρησκευτικά τους πιστέυω, κάτι που όμως ουσιαστικά δεν συμβαίνει.
edit:
Τώρα άσχετο βέβαια με αυτά, η Weird περνάει και μια δύσκολη προσωπική κατάσταση οπότε μπορώ να καταλάβω λίγο το υπερβολικό του τρόπου γραφής της. Αυτό που λίγοι ξέρουν, είναι ότι και εγώ είχα διαταραχή κρίσεων πανικού για κάποια χρόνια (που εκδηλώθηκαν όταν βρήκα ένα φίλο μου νεκρό από ηρωίνη), όπως και άλλες πολύ δύσκολες καταστάσεις. Για κάποιες περιόδους ήμουν πραγματικά εκτός εαυτού αν και δεν το καταλάβαινα. Θυμάμαι κάποιες δύσκολες περιόδους που έμπαινα σε ξένα φορουμ και στις διαφωνίες έγραφα κάτι κυκλώπεια κείμενα πραγματικά, σαν να μου έβγαινε το stress σε υπομανία. Δεν λέω ότι η weird το κάνει γι\'αυτό το λόγο, ούτε ότι έχει κάτι η κοπέλα, μπορεί να είναι γενικότερα το στιλ της αυτό, απλά καταλαβαίνω ότι και τέτοιες καταστάσεις μπορούν να μεγεθύνουν τέτοιες συμπεριφορές.