Originally Posted by
salvador
Σωστός ο Ιωάννης. Αυτό κατέδειξε και ο Καβάφης, αυτό και η σκηνή στην ταινία εκείνη: Η ''πόλις'' θα σε ακολουθεί
Και αυτό υποννοεί και το ''ποίημα μου'' αν και δεν το αναφέρει ρητά: Ότι ναι, ''μπορείς να αλλάξεις πόλι''. Και ότι η λύτρωση ήλθε όχι από την αλλαγή της πόλης αλλά από την αφύπνιση, την κατανόηση και την αποδοχή που βίωσα εντός μου. Η αποδοχή δεν είναι εύκολο εγχείρημα, κι ούτε ξέρω αν οδηγεί στη λύτρωση από τα ψυχολογικά γι αυτό που θα θελαμε να ήμασταν αλλά δεν γίναμε. Τουλάχιστον κάνε κάποια πράγματα στη ζωή σου που θεωρείς ως επιτυχίες, εφικτές εννοείται, για να νιώθεις στη συνέχεια καλύτερα απ ότι αν δεν είχες πετύχει κάτι που θεωρείς την επιτυχία. Αυτό λέω και σε μένα
να την κατευθύνεις πως; Εδώ είναι όλη η ουσία: με ποιον τρόπο; Η ψυχολογία (οι ψυχολογικοί μέθοδοι που γνώρισα εγώ τουλάχιστον) υποστηρίζει πως πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το γεγονός/γεγονότα διαφορετικά θα είναι πάντα εκεί να σε στοιχειώνουν. Έχεις κάτι άλλο υπόψιν σου; Η ψυχολογία λέει, διώχνετα από την σκέψη όταν έρχονται, στρέφε με απόσπαση της προσοχής τη σκεψη σου αλλού πχ σε χόμπις, δουλειές, κοινωνικοποίηση, φύση κλπ, μέχρι με τον καιρό ξεθωριάσουν και όταν έρχονται να ναι σχεδόν σαν αδιάφορη ανάμνηση γεγονότων χωρίς συναίσθημα
αυτοί όμως έζησαν; Το ότι πέρασαν μια ζωή πιο εύκολη, πιο χαρούμενη και πιο ανέμελη, μήπως τελικά τους στέρησε αυτό το βίωμα του μεγαλείου που αντιμετώπισαν όσοι υπόλοιποι χρειάστηκε να υποφέρουν και να αγωνιστούν (οπότε και να μεγαλώσουν ως άνθρωποι δηλαδή); Δεν ξέρω αν ο Καβάφης έζησε χαρούμενη κι επιτυχημένη ζωή. Ούτε αν το μεγαλείο το απέκτησε πριν το θάνατο, νοειται χωρίς να το επιζητήσει. Απλά ο λόγος του ο ποιητικός θα πήγαζε απ το βαθύτερο είναι του κι ίσως αυτός είναι ο λόγος που η έκφραση του τον έκανε αθάνατο. Για τον Φρόυντ διάβασα πως είχε και φτώχιες στη ζωή του ασχέτως του έργου που άφησε επειδή αγαπούσε το αντικείμενο του ταυτισμένο με το είναι του
Ο Φρόιντ είχε πει: Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία. Συμφωνώ μ αυτό που συμπληρώνεις πιο κάτω, αλλιώς θα ναι πόνος
Εγώ θα έλεγα -συμπληρώνοντας- πως ίσως τα χρόνια που αγωνίστηκες να φαίνονται τα πιο ωραία, ΑΝ στο τέλος τα κατάφερες.