αυτο το λες σε εμενα προσωπικα?Quote:
Originally posted by PETRAN
Προσπάθησε να σκεφτείς έξω από τα πλαίσια κάποιες φορές.
Printable View
αυτο το λες σε εμενα προσωπικα?Quote:
Προσπάθησε να σκεφτείς έξω από τα πλαίσια κάποιες φορές.
petran,
μετα απο δεκα χρονια συνεχης συζητηση πανω στο θεμα,
η εμπειρια μου λεει οτι δεν ειναι χρησιμο να επιτιθεσαι σε ενα ενθεο για αυτο που πιστευει.
Το παραμυθι ειναι τοσο καλα στημενο που ακομα και αν ο πλανητης καταστραφει το ερωτημα αν υπαρχει παραδεισος και αγγελοι θα μεινει αναπαντητο.
Επισης ενα ακομα δεδομενο,
οι θρησκειες σε ολο το πλανητη (μιλαμε για τις γνωστες) ειναι πολυ καλα στημενες και μελετημενες βασιζομενες στο dna του ανθρωπου.
Ειναι ετσι φτιαγμενες για να καλυπτουν κενα που υποτιθεται ειχε ακομα και o homo sapiens.
Η συζητηση αυτη, εχω καταληξει μετα απο χιλιαδες γραμμενες σελιδες ειναι ατελεσφορη. Οχι ομως σε ολα τα επιπεδα, περα τουλαχιστον απο το θεμα τι υπαρχει, τιπαει πισω την κοινωνια και τι οχι.
Υπαρχει αν θες ενα θεμα που εκει οντως χωραει συζητηση και το σημειο αυτο ειναι εκει που εμπλεκεται χρημα.
Οι θρησκειες απο τοτε που δημιουργηθηκαν (προφανως απο τοτε που συνταχθηκε η ομαδικοτητα των ανθρωπων για λογους επιβιωσης) και επικρατησαν σαν αποψη, ειχαν σαν θεμα τους την διαχειριση της εξουσιας και κατ επεκταση του χρηματος.
Ειτε με τσιτατα, θα σας καψει ο θεος ειτε με την σταυρωση του ιησου, ειτε με οποια αλλη μεθοδο βολευε η εξουσια και οτι παραγει ηταν το κυριο ζητουμενο.
Μια συζητηση δηλαδη γονιμη - που θα αρχισει συντομα και στην ελλαδα, αν δεν εχει ηδη αρχισει - ειναι η διαπλοκη των εκπροσώπων του θεου με την εξουσια.
Πολλοι πιστοι σου λενε, εγω δεν ασχολουμε με τους αμαρτωλους παπαδες, εγω ειμαι με το θεο και τον χριστο.
Σωστο και καλα κανει ο πιστος.
Το ερωτημα ομως ειναι η κοινωνια κανει πλατες η οχι σε τετοιες ατασθαλιες?
Την δεκαετια που περασε τα συμβαντα με παπαδες - μητροπολιτες εχουν ξεπερασει καθε προηγουμενο.
Το ερωτημα που προκυπτει ειναι με τι πλατες τα κανουν ολα αυτα?
Πως κλεβουν , βιαζουν, διαπραττουν ολο τον ποινικο κωδικα αλλα ειτε πεφτουν στα μαλακα ειτε την σκαπουλαρουν?
Πως αλλιως αν οχι με την ανοχη των \"πιστων\" η των πιστων?
Πως συμβαινει ενω οι πιστοι θα επρεπε να ειναι οι πρωτοι που θα επρεπε να θιγονται (ας υποθεσουμε οτι θιγονται απο το οτι δεν τηρουν το λογο του θεου που αυτο ορκιστηκαν να κανουν) στην ουσια καλυπτουν η σιωπουν?
Αρα η επικληση οτι εγω δεν ασχολουμε με αμαρτωλους παπαδες πεφτει στο κενο.
Γιατι ειναι λαθος, θα επρεπε να ασχοληθουν και οχι να αδιαφορουν.
Μην ξεχναμε οτι απο ενα παπα, κατερευσε μια κυβερνηση.....
Το ζητουμενο αν υπαρχουν αγγελοι η οχι,
ωχρια μπροστα στη βουτα και στην αρπαχτη που παιζεται εδω και αιωνες απο αυτους που εφευραν την απιστευτη κομπινα της θρησκειας.
Και για να καταληξω,
σεβομαι απολυτα τον ανωνυμο παπα που ασκητευει τρωγωντας ψωμι και ελιες, δεν σεβομαι καθολου τους εμπλεκομενους ιερεις στο σκανδαλο του βατοπεδιου.
Το ερωτημα αν υπαρχουν αγγελοι, με αφορα οσο το αν υπηρξε ο κακος ο λυκος και το οτι το θεμα αν εφαγε τα 3 γουρουνακια, ειναι μια προβοκατσια η οχι.
Δεν ξέρω αν απαντας σε εμενα ή σε πεποιθησεις άλλων. Δεν αναφέρω πουθενα αυτο στο οποιο εναντιωνεσαι. Δεν θεωρω πώς η ηθικη ήρθε με τον Χριστο. Επισης δεν θεωρω πώς η γνωση προάγει την ηθικη. Πιστεύω πώς αυτο εναποκειται στον καθε ανθρωπο ανεξαρτητα της μορφωσης του κ της πιστης του στον οποιο θεο.Quote:
Η ανάπτυξη της ηθικής ήρθε με την γνώση όχι με τον χριστό,
Quote:
Originally posted by Empneustns
εγω τωρα θα ρωτησω κατι αλλο.οταν μαζευτουν πολλοι μωαμεθανοι κανουν μια θρησκεια.οταν μαζευτουν πολλοι αγνωστικιστες τι κανουν;γιατι και εσυ σε κατι πιστευεις.πιστευεις στο οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο και πως ολα ειναι συμπτωση (αν εχω καταλαβει καλα).
μπορουμε να το πουμε κινημα,μπορουμε να το πουμε και καπως αλλιως μηπως;
οι αθεοι αγαπητε εμπνευστη,
κατα βαση πιστευουν στον εαυτο τους και οχι σε ανωτερες δυναμεις.
Το να πιστευεις σε κατι ανωτερο η οχι ειναι θεμα της αναλυσης του καθενος και δεν υποκειται ακριβως σε αποδειξεις.
Quote:
αν δεν υπηρχε η θρησκεια θα υπηρχε ο εθνικισμος.παλι κατι θα βρισκαν πετραν για αυτο ειμαι σιγουρος.ο ελεγχος των μαζων θα υπαρχει παντα,η θρησκεια συμφωνω πως ειναι ενα μεσο πιο αποτελεσματικο.
εγω τωρα θα ρωτησω κατι αλλο.οταν μαζευτουν πολλοι μωαμεθανοι κανουν μια θρησκεια.οταν μαζευτουν πολλοι αγνωστικιστες τι κανουν;γιατι και εσυ σε κατι πιστευεις.πιστευεις στο οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο και πως ολα ειναι συμπτωση (αν εχω καταλαβει καλα).
μπορουμε να το πουμε κινημα,μπορουμε να το πουμε και καπως αλλιως μηπως;
και κατι αλλο,πολλα πραγματα δεν τα βλεπουμε αλλα με την βοηθεια της τεχνολογιας καταφερνουμε να τα δουμε πχ μικρο-υλη.για πραγματα που δεν ξερουμε ακομα λεμε πως οταν η τεχνολογια αναπτυχθει και αλλο θα μπορεσουμε να τα εξιχνιασουμε.
απο τη στιγμη που υπαρχει το αγνωστο,κανω την εξης ερωτηση,υπαρχει περιπτωση με την αυξηση της τεχνολογιας να μπορουμε να δουμε πχ τα πνευματα στο μελλον;να βγουνε ειδικα γυαλια πχ;
Μα ο εθνικισμός πάει πάντα \"χέρι-χέρι\" (got it?) με την θρησκεία αν και μπορεί να υπάρξει εθνικισμός χωρίς θρησκεία με την θρησκεία γίνεται κτηνώδης.
Το θέμα είναι ότι βλέπεις μέσα από αυτό το πρίσμα της θρησκείας, έχει γίνει τόση πλύση εγκεφάλου που τα βλεπεις όλα έτσι, \"πιστοί/άπιστοι\"΄, \"εγώ πιστεύω/ο αγνωστικιστής τι πιστεύει\"? Ο αγνωστικιστής δεν πιστεύει κάτι εκτώς και αν αποδειχθεί, οπότε δεν έχει την ανάγκη να δει υπο αυτό το πρίσμα, ειδώλων, αγγέλων ,δαιμόνων, αγίων, όμως αυτό δεν τον κάνει και μη-πνευματικό η ριχό άνθρωπο όπως εντελώς λανθασμένα καταλαβαίνουν οι πιστοί του χριστιανισμού που ταυτίζουν τα ανθρωπόμορφα είδωλα με την πνευματική εμπειρία.
Προσωπικά βιώνω έντονες πνευματικές στιγμές με κάποιες μορφές τέχνης και γενικά νιώθω ένα τρομερό υπαρξιακό δέος με την φαινομενική συμμετρία και το χάος του σύμπαντος.
Κάποιες ανατολικές θρησκείες επίσης όπως κάποια παρακλάδια του βουδισμού έχουν πολύ βαθειά πνευματική φιλοσοφία και η πίστη είναι πρως το \"τίποτα\" αφού δεν υπάρχουν είδωλα και σύμβολα, το νόημα ακριβώς σε αυτές τις θρησκείες-που πολοί δεν τις θεωρούν θρησκείες αλλα΄φιλοσοφικοί τρόποι να ζεις- είναι ότι τα σύμβολα και οι εμπειρίες των συμβόλων είναι ψευδή κάτι που μπορεί προσωπικά το θεωρώ κοντά στις αγνωστικιστικές μου ιδέες. Είναι απίστευτο τι ελευθερία μπορεί να κερδίσει κάποιος όταν έστω προσπαθήσει νε ελευθερωθεί από τα σύμβολα που του έχουν εμφυτευτεί από μικρή ηλικία, πραγματικά οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχουν φραγμοί στην σκέψη, δεν υπάρχει τελεολογία, δεν υπάρχουν ανθρωπόμορφοι φτερωτοί υπερ-άνθρωποι στο τέλος ούτε κάποιος θέος για να σε κρίνει. Δεν υπάρχει τέλος στην σκέψη σου όταν αυτή πάει να φύγει πρως υπαρξιακά ερωτήματα, ένα τέλος που έρχεται με τις θεολογικές εύκολες απαντήσεις. Δεν υπάρχει τέλος σε ηθικά διλήμματα που σου λένε τι να κάνεις και τι να μην κάνεις γεμίζοντας σε ενοχές. Δεν υπάρχει σκλαβιά σε ιδέες του διαφωρετικού, του μη-επιτρεπτού, του \"κακού\". ΄Υπάρχεις μόνο εσύ και το άπειρο και αυτό δίνει την απόλυτη ελευθερία.
Το γεγονός ότι μου μιλάς για πνεύματα είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεχής πλύσης εγκεφάλου που έχεις υποστεί από μικρή ηλικία, δεν θα χρειάζονται γυαλιά για πνεύματα γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχουν πνεύματα. Απλά τα θεωρείς δεδομένα αυτά τα πράγματα επειδή σου τα έχουν βιδώσει μεσα στο μυαλό σου από μικρή ηλικία και έχεις μάθει να κρίνεις σύμφωνα με αυτά γιατί ουσιαστικά έχουν γίνει μέρος σου.
Quote:
Quote:
Originally posted by vince
Νομίζω πως εύστοχα έχω διαπιστώσει σε παλαιότερο θέμα ότι είσαι ένας άνθρωπος με πάρα πολλές γνώσεις. Αυτό βέβαια που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλές φορές θυσιάζεις το στοιχείο της δυνατότητας και του απροόπτου για χάριν του ποσοστού και της στατιστικής εξήγησης. Ακόμα και η στατιστική ανάλυση έχει το στατιστικό λάθος θαρρώ..Quote:
Quote:
Originally posted by oboro
Περισσοτερο με ενοχλει ο φανατικος ορθολογισμος και η θεοποιηση της λογικης που συχνα υποβοσκει κατω απο αποψεις σωστες και με τις οποιες συμφωνω. Δε θα αντιπαθησω τον Dawkins γιατι εχει εκφρασει θετικες αποψεις για την εξελικτικη ψυχολογια, ας πουμε, αλλα για το γεγονος οτι ειναι ενας φανατικος αθεος.
Οσο για την πνευματικοτητα, συμφωνω οτι δεν εχει να κανει με δοξασιες, αν δεν παρεμποδιζεται κιολας συχνα απο αυτες... Παρολα αυτα πολλοι ειναι οι τεχνοκρατες (στην αντιληψη παντα) που θεωρουν καθε εννοια πνευματικοτητας περιττη και ξεπερασμενη. Ισως και εξελικτικο υπολοιπο!
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις-αν και όχι αποδείξεις ακόμα-ότι η πνευματικότητα έχει εξελικτική βάση, όπως έχουν δείξει πειράματα σε μικρά παιδιά και σε άτομα με εγκεφαλικές βλάβες η δυσλειτουργίες όπως στην εστιακή κροταφική επιληψία (που δεν εκφράζεται με γενικευμένους σπασμούς αλλά με ανωμαλίες και διαστρεβλώσεις στην αντίληψη του σώματος, του χώρου και του χρόνου, όπου συνήθως κάποιος τις αντιλαμβάνεται σαν μεταφυσικές εμπειρίες και ανάλογα με την κουλτούρα του τις \"ερμηνεύει\" ανάλογα π.χ. άγγελος η το πνεύμα του σαμάνου, είναι άλλωστε γνωστό ότι ο dostoyevski βίωνε \"μυστικιστικές εμπειρίες\" λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης όπως και πιθανότατα πολοί πατέρες της εκκλησίας που \"αγιοποιήθηκαν\" )...είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν θέλω να μπω γιατί η βιβλιογραφία είναι απλά πολύ μεγάλη...
Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θεωρώ τους ανθρώπους της λογικής ταυτόχρονα και \"τεχνοκράτες\" δεν καταλαβαίνω γιατί ταυτίζεις αυτά τα δύο. Ο λόγος που πολλοί επιστήμονες επιτίθενται φανερά σε αυτά, είναι επειδή συνήθως ο πνευματισμός, λόγω της πολιτισμικής ανάπτυξης ερμηνεύεται και προσωποποιείται με σχεδόν ακούσιο τρόπο, πέρνοντας μορφές (π.χ. άγγελοι) που συνδέονται με σκληροπυρηνικές και ακραίες ιδεολογίες και που φυσικά είναι επικύνδινος για τον συνάνθρωπο διαφορετικής ιδεολογίας/θρησκείας/κουλτούρας (όπως και για τον συνάνθρωπο της ίδιας..)
Είναι δύσκολο εώς και ακατόρθωτο να υπάρχει πνευματισμός χωρίς τέτοια ισχυρά σύμβολα και ιδεολογίες, αν και ο κάποια είδη πνευματισμού της άπω ανατολής όπως π.χ. στον \"ζεν βουδισμό\" και άλλα, είναι το λιγότερο \"χρωματισμένα\". Δυστυχώς οι κουλτούρες της δύσης και της μέσης ανατολής έχουν \"χρωματιστεί\" από τέτοια πατριαρχικά, καταπιεστικά και επιθετικά σύμβολα, που φυσικά εξηπηρετούν και τον τρόπο οργάνωσης αυτών των συγκεκριμένων κουλτούρων όπου εμπεριέχουν τον έλεγχο των μαζών, την, την διατήρηση της αμορφωσιάς και την διακιολογία για πόλεμο μεταξύ άλλων, κάτι που ευτυχώς αλλάζει με το επιστημονικό και ορθολογικό zeit-geist των τελευταίων ετών που κάποιοι κατηγορούν.
Μακάρι να υπήρχε ένας πνευματισμός χωρίς μορφές και ισχυρά σύμβολα που να όδευε φιλειρινηκά με την εξέλιξη της επιστήμης και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας όμως οι θρησκείες που έχουν επικρατήσει στην δύση δεν έχουν σχέση με αυτό. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Γι\'αυτό και βλέπεις πολλά άτομα και επιστήμονες να δυσανασχετούν με αυτά τα πράγματα και να γίνονται τόσο επιθετικοί αν και η πολεμικές ιαχές ίσως όντως να μην είναι τρόπος να αλλάξεις τα πράγματα.
Πάνω σε όσα λες εκφράζεις τον λόγο της συνειδητής πραγματικότητας και συμφωνώ με αυτά τα κριτήρια. Ένας άνθρωπος όταν υποφέρει είναι πολύ πιθανόν να αναζητήσει την βοήθεια του θεού (μιλώντας και εκ προσωπικής βάσης). Ένας άνθρωπος που περνάει καλά θα βρίσκει την βοήθεια απο τους ανθρωπους έτσι δεν θα έχει ανάγκη απο καμία υπερφυσική δύναμη για να αντέξει την δοκιμασία του. Η πραγματικότητα έχει άμεση σχέση με την κοινωνικότητα. Ένας πνευματικός άνθρωπος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις εξελίσσεται ως τέτοιος αντλώντας τα \"μόρια\" του εσωτερισμού του και όχι του περιβάλλοντος. Ο άγιος που θα μείνει κλεισμένος σε μια σπηλιά, ο φιλόσοφος που θα εξοριστεί, ο ποιητής που θα επικοινωνήσει με τον εαυτό του.
Αυτό που πιθανώς να έβλεπες ως την καλύτερη δυνατή λύση (ισότιμη μόρφωση για όλους) είναι αρκετά ρομαντική Πετραν, η αλήθεια είναι οτι δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες ή τις ίδιες ευκαιρίες. Τα χαρτιά που πέφτουν στα χέρια του καθενός μας δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, παρά μόνο να τα ανακατέψουμε...
vince συμφωνώ ότι δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ίσοι όμως η ανάπτυξη της γνώσης που φέρνει το φως και όχι η οργανωμένη θρησκεία που πολεμάει για έννοιες όπως τον φιλελευθερισμό και την ισότητα. Αν ζυγίσω τα θετικά με τα αρνητικά, το μόνο θετικό που φέρνει η θρησκεία είναι όπως είχε πει και ο νιτσε μια σύντομη και ψευδής οπιούχα αναλγησία στον πόνο του καθενός...και το θεωρώ πολύ εγωιστικό και μικροπρεπές να είναι ο κόσμος δέσμιος του σκοταδισμού για να έχει ο καθένας λίγο ανακούφιση που μπορεί έτσι και αλλιώς να πάρει από έναν άλλου είδους πνευματισμό που δεν έχει είδωλα, αγγέλους, θεούς και σατανάδες. Για να βελτιωθεί ο κόσμος θέλει μόρφωση όχι το φίλημα των εικόνων και λιβάνεια.
Το κυριο αρνητικο χαρακτηριστικο της συνηθισμενης καταστασης στην οποια ζουμε σχετιζεται με το οτι ο νους μπορει να παρασυρθει σε φαντασιωσεις και κοινωνικες ιδεοληψιες,προσωπικες και συλλογικες, που οφειλονται σε καποιου ειδους υπνωση,η οποια προκαλει την κακομοιρια κ κακοδαιμονια της κοινωνιας μας... Οκ ως εδω! αλλα απο εδω και περα ,εξω απαυτον τον τροπο σκεψης μεσω αυτης της υπνωσης που οδηγει φυσικα οπως λες κ εσυ Petran ,σε συνειδησιακη ασταθεια που παρασυρει σε αντιφατικες συμπεριφορες και φαντασιωσεις για τον τροπο που συμμετεχουμε σε οσα συμβαινουν---
γιατι ειναι κατακριτεο η παθολογικο να ψαχνει καποιος την ψυχολογικη και \"ψυχικη \" ολοκληρωση ,στη δυνατοτητα της οποιας αναφερονται πολλες διδασκαλιες με διαφορα ονοματα,οπως η\" νιρβανα των ινδουιστων\" ,η\" φωτιση των βουδιστων\" η \"μπακα\" των σουφηδων\" η η \"βασιλεια των ουρανων\"των ευαγγελιων ,μεσα απο την συνειδισιακη του αναπτυξη?Και ποια ειναι αυτη η συνειδισιακη του αναπτηξη?ειναι η τελειοτερη προεκταση του εγκεφαλου του?Επιτυγχανεται με χαπια κ ψυχοθεραπεια ?ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ υποβιβαζεται κ το θεμα πιστης η αγγελων.
Τελικα πως θα μπορεσει κανεις να επιβιωσει ψυχολογικα-πνευματικα- και να δει την ζωη του κ τη σχεση του με τον κοσμο με τροπο που ναβρισκεται περα απο τις κουφιες απαντησεις που δινουν,απο τη μια πλευρα το αφορητο βαρος του θρησκευτικου φανατισμου κ απο την αλλη η ελαφροτητα της \"νεας εποχης\"
Quote:
Originally posted by Sofia
Δεν ξέρω αν απαντας σε εμενα ή σε πεποιθησεις άλλων. Δεν αναφέρω πουθενα αυτο στο οποιο εναντιωνεσαι. Δεν θεωρω πώς η ηθικη ήρθε με τον Χριστο. Επισης δεν θεωρω πώς η γνωση προάγει την ηθικη. Πιστεύω πώς αυτο εναποκειται στον καθε ανθρωπο ανεξαρτητα της μορφωσης του κ της πιστης του στον οποιο θεο.Quote:
Η ανάπτυξη της ηθικής ήρθε με την γνώση όχι με τον χριστό,
Μην βλέπεις μόνο το ατομικό επίπεδο απαντώντας με αόριστες απαντήσεις, δες το ιστορικά, κοινωνικά και σε μεγάλη κλίμακα. Αν δεν είχε σχέση η γνώση με την ηθική γιατί έχουμε κάνει τόσα βήματα σαν άνθρωποι? Με τον χριστιανισμό δεν κάναμε βήματα όσο ήταν στα high του, ίσα ίσα το μόνο που γνώρισαν οι άνθρωποι ήταν το πυρ και η καταπίεση, μετά τον 17ο αιώνα αρχίσαμε, δειλά δειλά, σε μια περίοδο που οι χριστιανοί μειώνονταν, ειδικά αυτοί οι μεγάλοι γίγαντες που άλλαξαν τον κόσμο.
Ναι ο κόσμος δεν είναι τέλειος αλλά τουλάχιστον υπάχουν κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και κάποια ποιότητα ζωής που δεν υπήρχαν καν παλιά πουθενά στο κόσμο, γι\'αυτά σου μίλαγα πριν. Ναι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι και ηθικός και μορφωμένος και χριστιανός, το επιχείρημά μου δεν είναι ότι όλοι οι χριστιανοί=το μεγάλο κακό, το επιχείρημά μου είναι ότι όπου υπάρχει οργανωμένη θρησκεία υπάρχει η τάση σε μαζικό επίπεδο να γίνονται πολλά περισσότερα κακά από όσο θα γίνονταν χωρίς αυτή.
μηπως δεν εχεις ψαξει καλα τα μεταφυσικα θεματα πετραν; :)
οπως το οινοπνευμα χωρις ομως την δροσια στην γευση και τη εφορια του οινο!Quote:
Εχμ, δεν ξέρω. Καταρχάς εσύ πως αντιλαμβάνεσαι τον όρο \"πνεύμα\"?Quote:
Originally posted by πανος12345
βινςQuote:
Νομίζω πως εύστοχα έχω διαπιστώσει σε παλαιότερο θέμα ότι είσαι ένας άνθρωπος με πάρα πολλές γνώσεις. Αυτό βέβαια που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλές φορές θυσιάζεις το στοιχείο της δυνατότητας και του απροόπτου για χάριν του ποσοστού και της στατιστικής εξήγησης. Ακόμα και η στατιστική ανάλυση έχει το στατιστικό λάθος θαρρώ..Quote:
Quote:
Originally posted by oboro
Περισσοτερο με ενοχλει ο φανατικος ορθολογισμος και η θεοποιηση της λογικης που συχνα υποβοσκει κατω απο αποψεις σωστες και με τις οποιες συμφωνω. Δε θα αντιπαθησω τον Dawkins γιατι εχει εκφρασει θετικες αποψεις για την εξελικτικη ψυχολογια, ας πουμε, αλλα για το γεγονος οτι ειναι ενας φανατικος αθεος.
Οσο για την πνευματικοτητα, συμφωνω οτι δεν εχει να κανει με δοξασιες, αν δεν παρεμποδιζεται κιολας συχνα απο αυτες... Παρολα αυτα πολλοι ειναι οι τεχνοκρατες (στην αντιληψη παντα) που θεωρουν καθε εννοια πνευματικοτητας περιττη και ξεπερασμενη. Ισως και εξελικτικο υπολοιπο!
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις-αν και όχι αποδείξεις ακόμα-ότι η πνευματικότητα έχει εξελικτική βάση, όπως έχουν δείξει πειράματα σε μικρά παιδιά και σε άτομα με εγκεφαλικές βλάβες η δυσλειτουργίες όπως στην εστιακή κροταφική επιληψία (που δεν εκφράζεται με γενικευμένους σπασμούς αλλά με ανωμαλίες και διαστρεβλώσεις στην αντίληψη του σώματος, του χώρου και του χρόνου, όπου συνήθως κάποιος τις αντιλαμβάνεται σαν μεταφυσικές εμπειρίες και ανάλογα με την κουλτούρα του τις \"ερμηνεύει\" ανάλογα π.χ. άγγελος η το πνεύμα του σαμάνου, είναι άλλωστε γνωστό ότι ο dostoyevski βίωνε \"μυστικιστικές εμπειρίες\" λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης όπως και πιθανότατα πολοί πατέρες της εκκλησίας που \"αγιοποιήθηκαν\" )...είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν θέλω να μπω γιατί η βιβλιογραφία είναι απλά πολύ μεγάλη...
Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θεωρώ τους ανθρώπους της λογικής ταυτόχρονα και \"τεχνοκράτες\" δεν καταλαβαίνω γιατί ταυτίζεις αυτά τα δύο. Ο λόγος που πολλοί επιστήμονες επιτίθενται φανερά σε αυτά, είναι επειδή συνήθως ο πνευματισμός, λόγω της πολιτισμικής ανάπτυξης ερμηνεύεται και προσωποποιείται με σχεδόν ακούσιο τρόπο, πέρνοντας μορφές (π.χ. άγγελοι) που συνδέονται με σκληροπυρηνικές και ακραίες ιδεολογίες και που φυσικά είναι επικύνδινος για τον συνάνθρωπο διαφορετικής ιδεολογίας/θρησκείας/κουλτούρας (όπως και για τον συνάνθρωπο της ίδιας..)
Είναι δύσκολο εώς και ακατόρθωτο να υπάρχει πνευματισμός χωρίς τέτοια ισχυρά σύμβολα και ιδεολογίες, αν και ο κάποια είδη πνευματισμού της άπω ανατολής όπως π.χ. στον \"ζεν βουδισμό\" και άλλα, είναι το λιγότερο \"χρωματισμένα\". Δυστυχώς οι κουλτούρες της δύσης και της μέσης ανατολής έχουν \"χρωματιστεί\" από τέτοια πατριαρχικά, καταπιεστικά και επιθετικά σύμβολα, που φυσικά εξηπηρετούν και τον τρόπο οργάνωσης αυτών των συγκεκριμένων κουλτούρων όπου εμπεριέχουν τον έλεγχο των μαζών, την, την διατήρηση της αμορφωσιάς και την διακιολογία για πόλεμο μεταξύ άλλων, κάτι που ευτυχώς αλλάζει με το επιστημονικό και ορθολογικό zeit-geist των τελευταίων ετών που κάποιοι κατηγορούν.
Μακάρι να υπήρχε ένας πνευματισμός χωρίς μορφές και ισχυρά σύμβολα που να όδευε φιλειρινηκά με την εξέλιξη της επιστήμης και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας όμως οι θρησκείες που έχουν επικρατήσει στην δύση δεν έχουν σχέση με αυτό. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Γι\'αυτό και βλέπεις πολλά άτομα και επιστήμονες να δυσανασχετούν με αυτά τα πράγματα και να γίνονται τόσο επιθετικοί αν και η πολεμικές ιαχές ίσως όντως να μην είναι τρόπος να αλλάξεις τα πράγματα.
Πάνω σε όσα λες εκφράζεις τον λόγο της συνειδητής πραγματικότητας και συμφωνώ με αυτά τα κριτήρια. Ένας άνθρωπος όταν υποφέρει είναι πολύ πιθανόν να αναζητήσει την βοήθεια του θεού (μιλώντας και εκ προσωπικής βάσης). Ένας άνθρωπος που περνάει καλά θα βρίσκει την βοήθεια απο τους ανθρωπους έτσι δεν θα έχει ανάγκη απο καμία υπερφυσική δύναμη για να αντέξει την δοκιμασία του. Η πραγματικότητα έχει άμεση σχέση με την κοινωνικότητα. Ένας πνευματικός άνθρωπος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις εξελίσσεται ως τέτοιος αντλώντας τα \"μόρια\" του εσωτερισμού του και όχι του περιβάλλοντος. Ο άγιος που θα μείνει κλεισμένος σε μια σπηλιά, ο φιλόσοφος που θα εξοριστεί, ο ποιητής που θα επικοινωνήσει με τον εαυτό του.
Αυτό που πιθανώς να έβλεπες ως την καλύτερη δυνατή λύση (ισότιμη μόρφωση για όλους) είναι αρκετά ρομαντική Πετραν, η αλήθεια είναι οτι δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες ή τις ίδιες ευκαιρίες. Τα χαρτιά που πέφτουν στα χέρια του καθενός μας δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, παρά μόνο να τα ανακατέψουμε...
το αρχικο ερωτημα ειναι το εξης
οταν ερχεται καποιος σε ενα φορουμ ψυχολογικης υποστηριξης
τι ακριβως αναζητει απο το γραφημα του αγνωστου που θα εχει απεναντι απο την γυαλα του ?
ενα φυλακα αγελο \"φωτισμενο \" απο καποια αγνωστη δυναμη
που θα προβλεπει την εξελιξη της αρρωστειας του η θα μπορει να παρεμβαινει με μεταφυσικες δυναμεις ?
αν ειναι ετσι τοτε τοφορουμ θα επρεπε να τιλοφορειται ως εξης
ΦΟΡΟΥΜ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ !
Quote:
Originally posted by katerinaki
Το κυριο αρνητικο χαρακτηριστικο της συνηθισμενης καταστασης στην οποια ζουμε σχετιζεται με το οτι ο νους μπορει να παρασυρθει σε φαντασιωσεις και κοινωνικες ιδεοληψιες,προσωπικες και συλλογικες, που οφειλονται σε καποιου ειδους υπνωση,η οποια προκαλει την κακομοιρια κ κακοδαιμονια της κοινωνιας μας... Οκ ως εδω! αλλα απο εδω και περα ,εξω απαυτον τον τροπο σκεψης μεσω αυτης της υπνωσης που οδηγει φυσικα οπως λες κ εσυ Petran ,σε συνειδησιακη ασταθεια που παρασυρει σε αντιφατικες συμπεριφορες και φαντασιωσεις για τον τροπο που συμμετεχουμε σε οσα συμβαινουν---
γιατι ειναι κατακριτεο η παθολογικο να ψαχνει καποιος την ψυχολογικη και \"ψυχικη \" ολοκληρωση ,στη δυνατοτητα της οποιας αναφερονται πολλες διδασκαλιες με διαφορα ονοματα,οπως η\" νιρβανα των ινδουιστων\" ,η\" φωτιση των βουδιστων\" η \"μπακα\" των σουφηδων\" η η \"βασιλεια των ουρανων\"των ευαγγελιων ,μεσα απο την συνειδισιακη του αναπτυξη?Και ποια ειναι αυτη η συνειδισιακη του αναπτηξη?ειναι η τελειοτερη προεκταση του εγκεφαλου του?Επιτυγχανεται με χαπια κ ψυχοθεραπεια ?ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ υποβιβαζεται κ το θεμα πιστης η αγγελων.
Τελικα πως θα μπορεσει κανεις να επιβιωσει ψυχολογικα-πνευματικα- και να δει την ζωη του κ τη σχεση του με τον κοσμο με τροπο που ναβρισκεται περα απο τις κουφιες απαντησεις που δινουν,απο τη μια πλευρα το αφορητο βαρος του θρησκευτικου φανατισμου κ απο την αλλη η ελαφροτητα της \"νεας εποχης\"
Καταρχάς είναι λάθος που τα βάζεις να βράζουν όλα στο ίδιο καζάνι, όλες τις θρησκείες μαζί με την ψυχοθεραπεία και τους αγγέλους, γιατί εσύ μπορεί να βλέπεις ότι ουσιαστικά όλα ανακουφίζουν από το πρόβλημα, το κάνουν αυτό με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό, με διαφορετικές επιπτώσεις στο ατωμικό και κοινωνικό επίπεδο.
Πρώτα από όλα δεν έχω πρόβλημα με όλες τις θρησκείες αλλά μιράζομαι την ίδια θέση του dawkins και έχω πρόβλημα με τις πατιαρχικές καταπιεστικές μονοθειστικές θρησκείες που προήλθαν από τον ιουδαισμό, δηλαδή τον ιουδαισμό και τα παρκλάδια του, δηλαδή τον χριστιανισμό και τον μωαμεθανισμό, θρησκείες που έχουν κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτές οι θρησκείες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε με τα ισχυρά τους σύμβολα να ασκούν ισχυρό έλεγχο στο ανθρώπινο μυαλό και δεν έχουν σχέση με κάποιες ποιο ανατολικές θρησκείες που όπως είπα και πριν δεν είναι τόσο θρησκείες αλλά φιλοσοφικοί τρόποι ζωής που δεν έχουν ανώτερα σύμβολα και είδωλα π.χ. αγγέλους και δαίμωνες αφού προήλθαν από την άπω ανατολή που είχε ένα πολύ διαφορετικό τρόπο οργάνωσης, ποιο αποκεντρικό και όχι τόσο πατριαρχικό και εγωιστικό. Αυτό κάνει τεράστια διαφορά και στο ατομικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Πρώτον στο ατωμικό δεν επιφέρουν την \"εύκολη ανακούφιση\" του χριστιανισμού που μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί και σε εφιάλτη π.χ. ενοχές και τύψεις. Δεύτερον στο κοινωνικό επίπεδο όπου θεωρώ και το ποιο σημαντικό, η πίστη στο τίποτα και στη νιρβάνα δεν έχε καμία σχέση με την πίστη σε ένα \"πατέρα θεό\" με όλο το επιτελείο των μπράβων/αγγέλων του, σύμβολα που πανεύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των μαζών και πόλεμο όπως και έχει γίνει ΄πολλάκις και γιαυτό είμαι εδώ και γράφω όλα αυτά. Από όσο ξέρω δεν έχουν γίνει πόλεμοι μεταξύ βουδιστών τουλάχιστον τέτοιας κλίμακας που έχουν γίνει μεταξύ χριστιανών η μεταξύ χριστιανών και ισλαμιστών και ιουδαιστών στους οποίους έχουν γίνει οι ποιο μεγάλες ακολασίες που μπορεί να σκεφθεί ανθρώπινος νους.
Προφανώς η ανακούφιση δεν είναι η ίδια μεταξύ όλων αυτών που γράφεις. Άλλη η ελευθερία που κερδίζει ο βουδιστής πιστεύοντας στο τίποτα που δεν είναι ακριβώς ανακούφιση αλλά ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος σκέψης που λέξεις σαν το \"ανακούφιση\" δεν έχει νόημα, και άλλη η γρήγορη υπαρξιακή ανακούφιση των ανθρωπόμορφων μονοθειστικών θρησκειών της δύσης και της μέσης ανατολής...και άλλη η ανακούφιση της ψυχοθεραπείας η των ψυχοτρόπων φαρμάκων που έχουν στηριχτεί σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες και που έχουν αποδειχθεί να επιφέρουν αποτελέσματα με συστηματικό τρόπο, σε αντίθεση με τα θρησκευτικά πιστεύω που συχνά γίνονται παραισθήσεις σε ψυχωσικές εμπειρίες η το περιεχόμενο των ιδεοψυχαναγκασμών, και που σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν κάποιο ποιο εθνικιστή η ποιο κλειστόμυαλο απ όσο είναι (π.χ σε αντίθεση με τον χριστιανισμό η τον ισλαμισμό)
Φυσικά δεν είναι όλα το ίδιο και κάποια στο όνομα της ανακούφισης γίνονται πολύ επικίνδυνα και γι\'αυτό τα υποστηρίζω όλα αυτά.
καποτε οι αρχαιοι ελληνες πιστευαν οτι αποτελουμαστε απο 3 ξεχωριστα στοιχεια
1. την υλη
2.την ψυχη
3. το πνευμα
με το σωμα δηλαδη την υλη , ποναμε και ηδονιζομαστε , με την ψυχη , γελαμε η κλαιμε
και με το πνευμα γινομαστε σοφοτεροι μεσω της μαθησης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εεε ναι όταν δεν υπάρχουν ποια επιχειρήματα αρχίζουμε να πηγαίνουμε στο ατομικό επίπεδο λολ, να σου πω το περίμενα εδώ και ώρα αυτό και έλεγα \"πως και άργησε μια τέτοια απάντηση\"Quote:
Quote:
Originally posted by πανος12345
καποτε οι αρχαιοι ελληνες πιστευαν οτι αποτελουμαστε απο 3 ξεχωριστα στοιχεια
1. την υλη
2.την ψυχη
3. το πνευμα
με το σωμα δηλαδη την υλη , ποναμε και ηδονιζομαστε , με την ψυχη , γελαμε η κλαιμε
και με το πνευμα γινομαστε σοφοτεροι μεσω της μαθησης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αοουυυααα
Το μήνυμα τροποποιήθηκε από την ομάδα διαχείρισης για παραβίαση των όρων χρήσης.
Απαγορεύονται οι διαγνώσεις μέσα στο φόρουμ.
πετραν στο εχω ξαναπει,δεν προσπαθω να σε πεισω για κατι.ο ανθρωπος που βασιζεται απολυτα στη λογικη και σε αυτα που βλεπει γυρω του ειναι φυσικο να βλεπει αυτα που λεμε σαν ενα αστειο κομικ.και εγω το βρισκω απολυτα φυσιολογικο.τα ερωτηματα που ουσιαστικα γεννιουνται ειναι οταν προσπαθησουμε να εξηγησουμε τον θανατο και απο κει ξεκινουν ολα κατα την γνωμη μου.τοτε ξεκινουν και ολα ειναι διαφορετικα,τουλαχιστον για εμενα προσωπικα. :)Quote:
Εεε ναι όταν δεν υπάρχουν ποια επιχειρήματα αρχίζουμε να πηγαίνουμε στο ατομικό επίπεδο λολ, να σου πω το περίμενα εδώ και ώρα αυτό και έλεγα \"πως και άργησε μια τέτοια απάντηση\"Quote:
\'... ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ....\'
... όχι ευτυχώς... μονοκατοικία είναι...
:)
\'... τα ερωτηματα που ουσιαστικα γεννιουνται ειναι οταν προσπαθησουμε να εξηγησουμε τον θανατο και απο κει ξεκινουν ολα κατα την γνωμη μου.τοτε ξεκινουν και ολα ειναι διαφορετικα,τουλαχιστον για εμενα προσωπικα...\'
... ωραίο αυτό Εμπ... και το πιο δύσκολο είναι να τον αποδεχτούμε σαν μια απολύτως φυσιολογική κατάληξη... δε το λέω κατάσταση, μια στιγμή είναι...
Καλό ξημέρωμα!
:)
\"Η φωτιά δεν είναι κατάσταση της ύλης, αλλά στάδιο μετατροπής της. Είναι μια εξωθερμική χημική αντίδραση που συνοδεύεται από έντονη θερμότητα ή οποία εκλύεται κατά τη διάρκεια της γρήγορης οξείδωσης ενός υλικού\"
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC
Νάτα τα πνεύματα που λέγαμε... η φωτιά δεν είναι ύλη όμως καίει...
αχ0χα0χα0χα0αχ0χα0 ενταξει υποκλινομαι ο ανθρωπος ειναι θεος.πιστευω στον πετραν τελος :PQuote:
Μα ο εθνικισμός πάει πάντα \"χέρι-χέρι\" (got it?)
και για να ειμαι εντος θεματος,
ρωτω και εγω,
η κοτα εκανε το αυγο η το αυγο την κοτα?
Το μήνυμα τροποποιήθηκε από την ομάδα διαχείρισης για παραβίαση των όρων χρήσης.
Απαγορεύονται οι διαγνώσεις μέσα στο φόρουμ.
πανο καλημερα,
τι τον μπερδευεις τον διαχειριστη στις συζητησεις μας?
πετρελειο θα μας βαλει?
pano σε παρακαλω για να μην υπαρξουν ξανα παρεξηγησεις σε αυτο το θεμα μην ξαναστειλεις.......αν θες να στελνεις τοτε διορθωσε τον τροπο συμεριφορας σου.πιστευω να σε καλυψα.
Το επιχειρημα που τώρα αποκλειεις , φανηκε να ειναι ως κυριαρχο, στα αρχικα σου μηνυματα.Quote:
Ναι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι και ηθικός και μορφωμένος και χριστιανός, το επιχείρημά μου δεν είναι ότι όλοι οι χριστιανοί=το μεγάλο κακό, το επιχείρημά μου είναι ότι όπου υπάρχει οργανωμένη θρησκεία υπάρχει η τάση σε μαζικό επίπεδο να γίνονται πολλά περισσότερα κακά από όσο θα γίνονταν χωρίς αυτή.
Θεωρεις δλδ πώς η γνωση προάγεται με σκοπο το να γινουμε καλυτεροι ανθρωποι? Κ αρα περισσοτερο ηθικοι?Quote:
Μην βλέπεις μόνο το ατομικό επίπεδο απαντώντας με αόριστες απαντήσεις, δες το ιστορικά, κοινωνικά και σε μεγάλη κλίμακα. Αν δεν είχε σχέση η γνώση με την ηθική γιατί έχουμε κάνει τόσα βήματα σαν άνθρωποι?
Τα βήματα που έχουμε κανει ειναι στο πλαισιο αυτο?
Οι απαντησεις μου Petran, γινονται σ αυτο το πλαισιο. Εχοντας σαν βαση την ιστορικη και κοινωνικη εξελιξη μας. Σε μαζικο επιπεδο.
Quote:
Originally posted by Sofia
Θεωρεις δλδ πώς η γνωση προάγεται με σκοπο το να γινουμε καλυτεροι ανθρωποι? Κ αρα περισσοτερο ηθικοι?Quote:
Μην βλέπεις μόνο το ατομικό επίπεδο απαντώντας με αόριστες απαντήσεις, δες το ιστορικά, κοινωνικά και σε μεγάλη κλίμακα. Αν δεν είχε σχέση η γνώση με την ηθική γιατί έχουμε κάνει τόσα βήματα σαν άνθρωποι?
Τα βήματα που έχουμε κανει ειναι στο πλαισιο αυτο?
Οι απαντησεις μου Petran, γινονται σ αυτο το πλαισιο. Εχοντας σαν βαση την ιστορικη και κοινωνικη εξελιξη μας. Σε μαζικο επιπεδο.
Ναι μα φυσικά! Αυτό έχει δείξει η ιστορία και αυτό υποστήριξα στα προηγούμενα ποστ μου, θα υπήρχαν λέω έστω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που έχουμε σήμερα αν δεν υπήρχε ο (άθεος) διαφωτισμός? Το γεγονός ότι έχουμε σήμερα κάποια ποιότητα ζωής- που σε άλλες εποχές οι άνθρωποι δεν θα τα φαντάζονταν αυτά ούτε στην ποιο άγρια φαντασία τους- οφείλεται στην εξέλιξη της γνώσης και όχι σε κάποια \"θρησκευτική εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου\". Αν δεν υπήρχε ο διαφωτισμός και η εξέλιξη της επιστήμης, θα ήμασταν ακόμα βυθισμένοι στο σκοτάδι της εκκλησίας που κυριάρχισε σε όλο το μεσαίωνα σε μια έποχη που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε ουδεμία αξία, ο κόσμος ήταν εντελώς αμόρφωτος έρμαιο κάθε δυσιδαιμωνίας, οι παπάδες το εκμεταλευόντουσαν αυτό για να κυβερνήσουν με πυρ, σίδερο και το λόγο του θεού και οι γυναίκες φορούσαν τσίγκινα σοβρακάκια για να μην χαθεί η παρθενία τους μέσα σε λενα μιαρό περιβάλλον μούχλας και παρακμής ενώ αν ζούσαμε τότε, από στιγμή σε στιγμή ήταν πιθανό να μας καίγανε ζωντανούς και τους δύο για αυτές τις συζητήσεις που κάναμε (αν και δεν θα είχαμε τη νουμοσύνη για τέτοιες συζητήσεις).
Άνθρωποι με καθαρά εσωτεριστικές θρησκευτικές τάσεις μπορεί να υπάρχουν αν εφαρμόσεις όμως την θρησκεία σε μακροσκελή επίπεδα τότε αναδύονται αυτές οι αρνητικές/καταστροφικές συνέπειες/ποιότητες. Αυτό ήταν το επιχείρημα μου από την αρχή, δεν μιλάω για την οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση, δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, αν και όπως υποστήριξα και πριν και για τις μεμονωμένες περιπτώσεις, οι ιουδαιο-προερχόμενες θρησκείες μπορούν να βάλουν τρομερούς περιορισμούς στην σκέψη του καθενώς με τα καταπιεστικά τους σύμβολα/πρέπει, ειδικά σε ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη μόρφωση. Και δυστυχώς άνθρωποι με μικρή μόρφωση κολλάνε στα τελετουργικά και στα πρέπει, π.χ. κάνοντας τον σταυρό τους κάθε φωρά που ξεκινάει το λεωφορείο και τρόγωντας κιλά \"νηστίσιμα\" για 40 μέρες π.χ....
Νομίζω ότι η θρησκευτικότητα του μεσαίωνα στηριζόταν αποκλειστικά στην κυριαρχία του ιερατείου της χριστιανικής εκκλησίας παρά σε κάποιον εσωτερισμό ή σε κάποια βαθιά πνευματικότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Ήταν η έλλειψη μόρφωσης του κόσμου που επέτρεπε στους τότε ιερείς να ασκούν μεγάλη επίδραση στον νου και την ψυχή τους.
Ο κόσμος όλος εξηγείται και ερμηνεύεται από την Εκκλησία( το διαμεσολαβητή ανάμεσα στους ανθρώπους και τον Θεό) , η οποία εκπροσωπεί την θέληση του Θεού και χωρίζεται σε πράξεις ηθικές ( με την έννοια ότι η θέληση του Θεού τις επιδοκιμάζει) και αμαρτίες.
Την επαναστατική εποχή του Διαφωτισμού η εικόνα για τον κόσμο όπως την είχαν διαμορφώσει οι ιερείς πάνω στην έννοια καλού – κακού, ηθικού – ανήθικου, καταρρέει.
Αρχίζει να αναπτύσσεται η λογική αντίληψη των πραγμάτων με το ένδυμα της επιστήμης. Εξελίξεις στον τομέα της αστρονομίας, της φυσικής κλπ λαμβάνουν χώρα για να απεμπολήσουν την άποψη ενός Θεο – κεντρικού σύμπαντος.
Η επιστήμη άρχισε με την σειρά της να ψάχνει ( επιστημονικές) μεθόδους εξερεύνησης και αντίληψης του κόσμου , που ορθωνόταν απειλητικός, ελλείψει ανωτέρων δυνάμεων, στα μάτια των τότε ανθρώπων.
Διάφορα εξερευνητικά ταξίδια είχαν λάβει χώρα για την εξήγηση των φαινομένων, του υπαρκτού αυτού μας κόσμου.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την κακώς νοούμενη πνευματικότητα του Μεσαίωνα, ο Δυτικός πολιτισμός επικεντρωνόμενος σε αιτήματα όπως η ασφάλεια, η πρόοδος, η ανάπτυξη, η υλική ευημερία, απομακρύνθηκε από μια καλώς νοούμενη πνευματικότητα.
Φτάσαμε με τον Δυτικό πολιτισμό από το ένα άκρο στο άλλο.
Από το άκρο της κυριαρχίας των εκκλησιαστικών ανθρώπων, σε εκείνο της κυριαρχίας των τεχνοκρατών.
Και φυσικά τα πνευματικά αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμού, όπου η εξέλιξη γίνεται αντιληπτή μόνο μέσα από το βαρόμετρο της υλικής προόδου, άρχισαν εδώ και καιρό να γίνονται αισθητά.
Ο σύγχρονος Δυτικός άνθρωπος ναι μεν έχει ανέσεις ανεκδιήγητες στα πλαίσια άλλων εποχών, μα βρίσκεται αποκομμένος από την φύση ( το θέμα μιας οικολογικής καταστροφής είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ) και από τους άλλους, καθώς ζει στην εποχή του ατομικιστικού καπιταλισμού.
Επομένως η πρόοδος, δεν έχει μόνο μια συνιστώσα αλλά πολλές.
Στις μέρες μας, επιβάλλεται μια στροφή προς την «Ανατολή» που ενυπάρχει μέσα σε κάθε έναν μας για την ανεύρεση μιας νέας, καλώς νοούμενης πνευματικότητας που θα μας κρατά συνδεδεμένους με τους νόμους της συμπαντικής, πανοικουμενικής ηθικής και θα δώσει μια νέα διάσταση νοήματος της ύπαρξης στα πλαίσια του ασθμαίνοντος πια Δυτικού πολιτισμού.
Πανο εχεις μαντικες ικανοτητες και κανεις τηλεδιαγνωση?
Τα φαρμκα που παιρνω εγω ειναι απο τα \"βαρια\" ψυχοφαρμακα...αντιψυχωτικα συγκκριμενα και αναφερουν οι οδηγιες της κατασκευαστριας εταιρειας που ειναι ιδιαιτερα αυστηρες γιατι υποκεινται τοσο σε ελεγχο οσο και γιατι δεν θελουν να τους τρελλανουν στις μυνησεις ακριβως αυτο:
Μην οδηγειτε ή χρησιμοποιητε οποιαδηποτε εργαλεια ή μηχανες μεχρι να μαθετε πως σας επηρεαζει το abilify.
Τωρα εσυ απο που και ως που ξερεις πως επηρεαζει το καθενα?
Εκανες μετρησεις στη Λιτσα?
Οχι απλως λες αερολογιες και προσπαθεις να κερδισεις εντυπωσεις.
Την λιτσα την παρακολουθει εξειδικευμενος γιατρος που ξερει για αυτην περισσοτερα απο αυτα που εσυ υποθετεις σε μια τηλεδιαγνωση.
Λοιπον σταματα.
Φερσου ωριμα και οχι σαν μικρο παιδι που προσπαθει να αποδειξει οτι εχει δικιο.