Originally Posted by
WildHoney
Κάθισα και σκέφτηκα βαθύτερα πάνω στο ποστ σου, και κατάλαβα περισσότερα για την αναλογία του επέκεινα ανάμεσα στον χριστιανισμό και στη συγκεκριμένη τάση της αναρχίας. Νομίζω πως ναι, έχεις δίκιο σε αυτή την αναλογία. Επίσης, η πίστη σε κάποιο επέκεινα (πχ πίστη σε μία "αναρχική κοινωνία", σε μία ουτοπική μελλοντική άναρχη κατάσταση, σε ένα ιδεατό αύριο που όλα θα είναι μέλι γάλα και δε θα υπάρχουν εξουσιαστικές σχέσεις, θα υπάρχει ισότητα, κτλ), όλα αυτά νομίζω πως είναι ένας τρόπος εξουδετέρωσης της επιθυμίας του ατόμου να εξεγερθεί, βοηθάει δηλαδή στο "σπρώξιμο" της αναρχίας σε αυτό που λέγεται πια αναρχισμός, αν δεν κάνω λάθος, και επίσης, με την ίδια λογική αντί για όξυνση των αντιφάσεων του ίδιου του συστήματος, ρίχνει λάδι στα γρανάζια του, συμπαρασύροντας σε λαικισμό, δικαιωματισμό, κατακερματισμό, σπατάλη ενέργειας, κτλ. Με την πίστη σε κάποιο ιδεατό, συμβολικό αύριο που κρατάει ο αναρχοσοσιαλιστής στο νου του ως μία Ιδέα (που τον κρατάει δέσμιό της στην πραγματικότητα), δεν δρα, αμβλύνει την επιθετικότητά του και την κριτική του. Ελπίζω να έπιασα το νόημα των όσων έγραψες, αν θες, και δεν ενοχλεί τον tommorrello το high jacking στο νήμα του, τομ πες μας πλιζ αν ενοχλείσαι, αλλιώς μπορούμε να μεταφέρουμε τη συζήτηση στο δικό μου νήμα. Θενκς.