Originally posted by Pappas10
Quote:
Originally posted by krino
ο παππας απλα εκφραζει ενα μεσοβεζικο συντηριτισμο που σημερα ειναι κυριαρχος στην ελληνικη οικογενοια.
Καθαριζει τα προβληματα διαπαιδαγωγησης με τα παιδια εμφυτευοντας τους τις ηθικες αξιες του.
Εδω αποστασιοποιούμαι και λεω οτι δεν ειμαι αυτης της αποψης και ειμαι υπερ του να δινεις στο παιδι ποιες κατευθυνσεις μπορει να εχει στην ζωη του ασχετα αν συμφωνεις με αυτες εσυ.
Μιλαμε για ενα αλλο ανθρωπο οχι για εσας, παρολο που οσοι κανετε παιδια δυστυχως βλεπετε τον εαυτο σας σε αυτα.
Και αυτη ειναι η καταστροφη τους.
Κατ\' αρχάς ο Παππάς εκφράζει μία ισσοροπημένη και φυσική άποψη και όχι μεσοβέζικη και συντηριτική. Αυτά προς εκφραστική αποκατάσταση της αλήθειας.
η αποκατασταση ειναι οπως την νομιζεις εσυ να υποθεσω....
Πέραν τούτου, για άλλη μία φορά είσαι αντιφατικός. Από τη στιγμή που ο ίδιος αποφένεσαι ότι \"ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ\" αυτόματα το κατευθύνεις κι όλας, ακόμα και αν το κατευθύνεις σε πάνω από μία επιλογές.
ειναι ωραια να ντυνεις τις αποψεις των αλλων, για να τις φερνεις κοντα στις αποψεις σου.
Πλην ομως να μου επιτραπει να γραψω για μια ακομα φορα τι πιστευω, και οτι τι θελεις εσυ να πιστευω.
Δεν κατευθυνω κανενα,
θελω να δινω πληροφοριες και ο αλλος να μαθει να τις επεξεργαζεται και μεχρι εκει.
Η διαπαιδαγωγηση των παιδιων κατ εμε ειναι αυτη και τελος.
1. Να μαθει να επεξεργαζεται
2. Να μπορει να εχει προσβαση σε ολα τα ζητηματα, σε ολες τις πτυχες.
3. Να μπορει να αναπτυσει κριτικη σκεψη
4. Να εχει το δικαιωμα να παιρνει αποφασεις για το τι του κανει και τι οχι.
5. Η κατευθυνση της ζωης του να ειναι αποτελεσμα των παραπανω τεσσαρων παραμετρων και να ειναι αποκλειστικα δικη του αποφαση χωρις δικη μου νουθεσια - πρεπει - μη κλπ.
Χώρια το ότι το τι δίνει ο καθένα εναπόκειται και στο τι έχει να δώσει. Προφανώς ένας άνθρωπος που έχει - για τους οποιοσδήποτε λόγους - βιώσει και δει 2 δρόμους παραπάνω θα δώσει στο παιδί του περισσότερες κατευθύνσεις από τον μονολιθικό.
εδω εισαι σε σωστη κατευθυνση, συνεχισε ετσι.
Εδώ λοιπόν μπαίνει ο \"εξισοροπιστής\" όπως λέω εγώ ή \"μεσοβέζικος\" όπως λες εσύ. Επειδή δεν ζούμε ούτε σε απόλυτα κοινοκτητικές ούτε όμως και σε εξατομικευμένες κοινωνίες, χρέος του γονέα είναι να κρατήσει το παιδί - τουλάχιστον όσο αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΛΟΓΙΚΑ - μέσα σε κάποιες νόρμες.
αυτο ειναι δικη σου εντυπωση, βγαλμενη απο κοινωνικα στερεοτυπα. Επετρεψε μου να τα αμφισβητησω και να πιστευω οτι μπορει να ειναι και αλλιως.
Αυτές οι νόρμες δεν είναι \"ΜΗ\" και \"ΠΡΕΠΕΙ\" αλλά ο Ελάχιστος κοινός παρονομαστής που διατηρεί τον ανήλικο σε μία διαδικασία κοινωνικοποίησης.
Η σωστή και μη επιθετική (φωνές, βρισιές κλπ) χρήση λοιπόν της έκφρασης είναι ένα μέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησης, ΙΔΙΩΣ στις μικρότερες ηλικίες. Και εκεί εστιάστηκε και η όλη κριτική μου απέναντι στο \"απόλυτη εκφραστική ελευθερία\" της Λίμπερ.
Το να κρατας τις 4 παραμετρους που εβαλα πιο πανω, ειναι αυτο που σου ειπε η λιμπερ, η απολυτη εκφραστικη ελευθερια.
Αν μετά ή σε κάποια στιγμή ΕΠΙΛΕΞΕΙ την απόρριψη αυτής της νόρμας, τότε Ο.Κ. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί την απόρριψη της εξ\' αρχής. Πολύ δε περισσότερο δεν συνιστά \"προοδευτισμό\" η όποια εξ\' ορισμού υιοθέτηση της αντίθετης θέσης ή και της ΜΗ θέσης.
το παιδι ειναι πολυ ευαλωτο για να μπορει να απορριψει.
Δυστυχως τα παιδια σπανιως εχουν αντιστασεις (εμενα βαλε με στις εξαιρεσεις) και συνηθως ακολουθουν αυτα που τους λενε οι γονεις τους.
Εγω δεν εμπιστευομαι καμια τετοια διαδικασια.
Θεωρω οτι ακομα και ο ιδιος μου ο εαυτος μπορει να εχει λαθος σε οτι πιστευει.
Δεν θελω να εχω αυτη την ευθυνη, αντιθετα θελω το παιδι να αποκτησει την δυνατοτητα να μαθει να απορριπτει οπως και να επιλεγει.
Το να πω στο παιδι, \"δεν ειναι σωστο να λες στην κυρια για το νυχι του ποδιου της\" δεν μου λεει τιποτα.
Το παιδι απλα αποτυπωσε αυτο που του ειπα.
Αμφιβαλλω ομως τι καταλαβε και σαν τετοιο δεν μου κανει καθολου.
Δεν θεωρώ εαυτόν συντηριτικό, κάθε άλλο. Απλά είμαι ρεαλιστής. Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη ενός ανθρώπου, τότε ο ρεαλισμός είναι μάλλον ισχυρότερος από την ουτοπία. Ακόμα και αν θέλεις να ανατρέψεις την κοινωνία στην οποία ζεις, θα πρέπει να ζήσεις πρώτα σ\' αυτήν μέχρι να πας να την ανατρέψεις.
γιατι ολοι μας, δεν ζουμε σε αυτη την κοινωνια??
τοσα χρονια τι κανουμε???
Εαν ο ρεαλισμος σου ειναι να γινονται ατομα με μηχανιστικο χαρακτηρα, σορρυ δεν μου κανει.
Όσο για την ευγένεια, δεν την καθορίζει μόνο η έκφραση αλλά ΚΑΙ το περιεχόμενο. Και στο παράδειγμα μας το κοριτσάκι ήταν και στα 2 αγενές.
καλα, το εχω καταλαβει, οτι θα το αφηνες στο μπαλκονι εξω με την βροχη για παραδειγματισμο, να μαθει το σκασμενο....!
Συμφωνώ μαζί σου ότι στην Ελληνική οικογένεια έχουμε σοβαρά προβλήματα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι όλα απορρέουν από τον συντηριτισμό - όπως τουλάχιστον τον εννοείς εσύ. Θεωρώ ότι πολλά έχουν σαν εφαλτήριο και τον κακώς εννοούμενο προοδευτισμό.
πολυ εξυπνο αυτο,
οσα δεν τα φτανει η αλεπου τα φτανει η καμηλοπαρδαλη.
Επισης αν δεν τα φτανει ουτε η καμηλοπαρδαλη φωναζουμε γερανο.
Αυτόν που μεταφράζει την αγένεια σε ελευθερία έκφρασης και την άρνηση ανάληψης ευθύνης του γονέα σε δικαίομα επιλογής του τέκνου.
Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχω παιδιά και μπορεί να κάνω και λάθος.
εδω χτυπησαμε ποιντ,
ο παππας παιζει να κανει λαθος....
Με εκτίμηση,
Παππάς10 ή κατά κόσμον Μιχάλης.
ΥΓ. Δεν σκοπεύω να απαντήσω άλλη φορά σε ταμπέλες πέρι \"συντηριτισμού\" ή ό,τι άλλο γιατί θεωρώ κάθε \"ταμπέλα\" τέτοιου είδους κενή περιεχομένου. Και στο τίποτα δεν έχω επίσης τίποτα να απαντήσω.