Απλά συμβουλευτικά, ψάξε λίγο στο Google " μεταιχμιακή" ή "οριακή διαταραχή ".... νομίζω θα βρεις αρκετές από τις απαντήσεις που ψάχνεις
Printable View
Απλά συμβουλευτικά, ψάξε λίγο στο Google " μεταιχμιακή" ή "οριακή διαταραχή ".... νομίζω θα βρεις αρκετές από τις απαντήσεις που ψάχνεις
Το έχω ψάξει και εγώ, και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ανατριχιαστικά πολλά κοινά στα συμπτώματα με τη κοπέλα μου... Αυτή δε μου έχει πει τίποτα βέβαια γιαυτό. Πόσο πιθανό είναι να το έχει και να μην το έχει διαγνωστεί; Επίσης στην ηλικία που ειναι(22) είναι δυνατόν να το έχει;
http://www.psychotherapeia.net.gr/ar...proswpikothtas
Ρίξε μια μάτια :/
Το διάβασα... Έχει πάνω απο 5 κριτήρια με τα συμπτώματα... Με έχει βάλει σε σκέψεις τώρα... Όμως κακά τα ψέματα δε μπορούμε να κάνουμε διάγνωση από το ίντερνετ. Πρέπει να τη κανει ειδικός. Αν όντως έχει αυτή τη πάθηση, πόσο σοβαρό είναι; Ξέρει κανείς; Και πως θα της το πω; Φοβάμαι να της το αναφέρω :/
Jorge, το άρθρο που επισύναψε η maria eleni, πιστεύω να σου έδωσε αρκετές απαντήσεις. 'Οπως πολύ σωστά λες δεν κάνουμε διάγνωση μέσω Ιντερνετ (απλά πληροφορίες παίρνουμε για να ξέρουμε που θα στραφούμε) και κανένας μας δεν είναι ειδικός ψυχικής υγείας...άρα αν θέλεις να πεις οτι εξάντλησες όλα τα περιθώρια από πλευράς σου γι αυτή τη σχέση, ίσως θα έπρεπε να προτείνεις στην κοπέλα σου να πάτε μαζί σε έναν ψυχολόγο-ψυχίατρο, να το συζητήσετε, να μάθεις σχετικά με τη διάγνωση και να υποβάλλεις τις ερωτήσεις-απορίες που έχεις και να σε συμβουλεύσει για το πως μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις συγκρούσεις σας. Αν εκείνη δεν δεχτεί να πάτε .... τότε νομίζω ότι ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Σε περίπτωση πάντως που της ζητήσεις να χωρίσετε να είσαι προετοιμασμένος για "ακραίες" συμπεριφορές από την πλευρά της γι αυτό θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος δίχως πισωγυρίσματα... θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά μετά θα είσαι ελεύθερος και πιο ώριμος για μια σωστή σχέση
όντως οι διαγνώσεις είναι θέμα ειδικού. Πάντως αν ψάξει κανείς με βάση τα συμπτώματα πιθανόν να χωράει σε αρκετές διαγνωστικές κατηγορίες. Όλοι εδώ μέσα έχουμε αρκετές διαφορετικές διαγνώσεις.
Δεν είναι απαραίτητο η κοπέλα να είναι οριακή.
Και Δεν είναι απαραίτητο επίσης να αναφέρεις κάτι. Αφού παίρνει ήδη φάρμακα μπορείς να ξεκινήσεις μια κουβέντα πάνω σε αυτό.
Αλλά έχεις ήδη μπει στην άλλη παγίδα...
Στην παγίδα να θες να είσαι ο σωτήρας της και να τη σώσεις.
Σώσε πρώτα τον εαυτό σου που φοβάσαι τα πάντα και μετά όλα τα άλλα. Κανείς δεν μπορεί να σώσει τον άλλον αν δεν φροντίσει πρώτα τον εαυτό του.
Κοιτα κι εγω σκεφτηκα οτι μοιαζει η συμπεριφορα της κοπελας σου με τη συγκεκριμενη κατασταση αλλα οπως πολυ σωστα ειπες δε μπορουμε να βαλουμε και διαγνωση ενα ματσο αρχαριοι σε ενα φορουμ. Βασικα σε τριτο προσωπο χωρις να εχει εικονα και για τη δικη της πλευρα των πραγματων ουτε ενας ειδικος θα μπορουσε.
Αλλα ΑΝ ειναι αυτο το θεμα δεν ειναι ακριβως παθηση...η παθηση ειναι αρρωστια. Αυτο δεν ειναι αρρωστια, ειναι διαταταχη προσωπικοτητας. Τι σημαινει αυτο; Οτι καμια φορα η καθαυτο προσωπικοτητα του ατομου διαμορφωνεται απο νωρις σε βασικο επιπεδο με παρεκκλισεις απο τη νορμα. Ετσι ειναι απλα σαν ανθρωπος δηλαδη. Απο την αλλη και το τι ειναι νορμα σε θεματα συμπεριφορας και τι οχι κοινωνικα ειναι αυθαιρετο για αυτο και ολοι θα μπορουσαν να διαγνωστουν θεωρητικα με καποια διαταραχη προσωπικοτητας. Κι εγω κι εσυ και οποιοσδηποτε. Αυτο σε θεωρητικο επεπεδο για να καταλαβεις λιγο τι ειναι.
Για αυτο και ΔΕΝ μπορεις να της το πεις. Τι θα της πεις; Εχεις διαταραγμενη προσωπικοτητα; Αν ειναι αρρωστια το λες πιο ευκολα. Οτι κοιτα να δεις παρε ενα χαπακι να γινεις καλα να γιατρευτεις. Αυτο ομως δεν παει ετσι...μιλαμε για το συνολο συμπεριφορων και αντιδρασεων ενος ανθρωπου και το πως αντιλαμβανεται τον κοσμο και αλληλεπιδρα με αυτον. Πως αλλαζει αυτο; Δυσκολα αλλαζει με τα λογια αλλων. Ειδικα αν μιλαμε για τον συγκεκριμενο τυπο διαταραχης πιθανοτατα θα ξεσπασει ακομα χειροτερα πανω σου γιατι η καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση και πιστεψε με, θα νιωσει την αναγκη να αμυνθει, οι αμυνες σε αυτο τον τυπο ειναι τεραστιες.
Η αποφαση για βελτιωση σε αυτες τις περιπτωσεις πρεπει να πηγαζει απο το ιδιο το ατομο, να το εχει διαπιστωσει το ιδιο το ατομο βιωματικα δηλαδη πως εχει προβλημα. Απο εκει και επειτα μπορει το ατομο να απευθυνυει σε ειδικο, να αρχισει να ασκει τεραστια αυτογνωσια και αυτοελεγχο παρατηρωντας τις συμπεριφορες του και τροποποιοντας τες αναλογα. Μαλλον βελτιωνεται συμπεριφοριστικα το θεμα.
Για να καταλαβεις, σκεψου πως εχεις μαθει να φαιρεσαι απο τη φυση σου με ενα συγκεκριμενο τροπο. Ε ωραια, φαντασου πως πρεπει ξαφνικα να μαθεις να φερεσαι με διαφορετικο. Καθε. Στιγμη. Της. Ζωης. Σου. Συνειδητα. Και οοοοοοταν οι νεες συμπεριφορες γινουν αβιαστη συνηθεια τοτε λεμε ναι, υπηρξε βελτιωση και οτι το ατομο ξεπερναει το θεμα του.
Τωρα το οτι θες να μπεις στη διαδικασια να αλλαξεις τη προσωπικοτητα καποιου επειδη πιστευεις οτι δεν θα βρεις αλλον...δεν μου φαινεται να εχει νοημα. Τζαμπα τον τυραννας και αυτον και εσενα. Η επιγνωση και η αποφαση πρεπει να ερθουν στο ιδιο το ατομο με βαση τις εμπειριες τους. Δεν ειναι ουτε σωστο ουτε εφικτο και βιωσιμο το να αλλαξει καποιος για καποιον αλλον να το εχεις υποψη.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Λοιπόν φυσικά δε θα τις πω κάτι γιαυτό το θεμα. Θα προσπαθήσω να δω αν μπορώ να βγάλω άκρη. Είμαστε ήδη σε μια σχέση περίεργη που και εγώ, αλλά και η κοπέλα έχουμε παράπονα και πολλες συγκρούσεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που κανονικά θα έπρεπε να είμαστε στα μελια. Θεωρώ οτι όντως δίνω περισσότερα από ότι λαμβάνω, και αυτό είναι πολύ κουραστικό. Θα συζήτησω με τη κοπέλα ξανά και θα δω τι θα γίνει... :) θα σας κραταω ενημερους
Έχω νέα φίλοι μου. Χθες μετά από συζήτηση που πάλι δε βγήκε σε κανένα συμπέρασμα, και επειδή πάλι βγήκε από επάνω και επειδή εγώ εκνευρίστηκα τελείως τις είπα τέλος. Χωρισαμε από χθες. Αυτή έκλαιγε και μου έλεγε ότι δε θα βρω καλύτερο από εσένα κτλ κτλ.. Εγώ δε υπέκυψα. Μου ζήτησε η ίδια να τη μπλοκαρω από παντού, ωστε να το ξεπεράσει. Έσβησε και το τηλέφωνο μου. Είχε πολύ σωστή αντιμετώπιση. Ούτε μου είπε κάτι κακό, ούτε έκανε καμία ακραία συμπεριφορά. εγώ βέβαια νιώθω πολύ άσχημα τώρα, αλλά θεωρώ πως πήρα τη σωστή απόφαση. Δε αντεχα άλλο αυτό το πράγμα. Ελπίζω τώρα ο χρόνος να βοηθήσει. Πάντως ευτυχώς που το πήρε καλά.. εγώ φοβόμουν για ακραιες αντιδράσεις. Πάντως το ότι με μπλόκαρε από παντού με ξενισε λίγο. Είναι σωστή κίνηση θεωρείτε σε έναν χωρισμό;
Ότι δεν θα βρει καλύτερο? Δηλαδή παραδέχτηκε μετά τίποτα , να κάνει πίσω κλπ?
Μπράβο ρε αγόρι μου δεν έβγαινε άκρη αφού (το αφού στο τέλος βορειοελλαδήτικο φουλ :P ) καλά έκανε δεν γίνεται αλλιώς θα έχετε πισώγυρίσματα διαφορετικά .. και ο άνθρωπος καλώς ή κακός δεν αλλάζει δεν θα άλλαζε jorge ναι ίσως να συμβιβάζεται με καταστάσεις κλπ αλλά δεν αλλάζει και είστε πολύ νέοι για συμβιβασμους.. καλή τύχη και μη μας ξεχάσεις εδω μέσα χαχα
Για το αφού σε νιώθω. Από Θεσσαλονίκη είμαι :p Δε έβγαινε άκρη δυστυχώς, οπότε καλύτερα να λήξει διότι κάνεις μας δε φαινόταν ικανοποιημένος. Και το θετικό είναι ότι αντέδρασε πολύ ώριμα στο χωρισμό. Ούτε δράματα ούτε τίποτα... Δε σας ξεχνώ. Αν έχω κανένα άλλο θέμα θα επιστρέψω :)
Τις είπα όλα τα λάθη που έκανε και με ενοχλούσαν. Είπα φυσικά και τα δικά μου λάθη. Κατανόησε τα λάθη της και μου ζήτησε συγγνώμη για όλα. Ωστόσο δε είπε κάτι ώστε να κάνει πίσω. Είπε αυτή είμαι. Δε αλλαζω. Με έφτασε στα όρια μου πραγματικά, οπότε δε νομιζω να κάνω πίσω. Έχει καταλάβει ότι με έδιωξε με τη συμπεριφορά της, ωστόσο μάλλον δε μπορεί να κάνει πίσω... Κρίμα πάντως γιατί μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα το θέμα.