Originally posted by NikosD.
Πάνο,
κάνεις πρόσκληση σε διάλογο για τη βελτίωση της κοινότητας και μετά απειλείς ότι αν δεν εισακουστείς, θα κάνεις καταγγελίες, μηνύσεις και ότι άλλο προκειμένου να την κλείσεις.
Πως να εμπιστευθώ τη πρόθεση σου να βοηθήσεις την κοινότητα, όταν μιλάς για
\"κρεματόρια ψυχικής υγείας\", για \"την αναισθησία αυτών που ελέγχουν το φόρουμ\", για \"κολαστήρια ψυχών\", για προσέλκυση χρηστών σε μια βάδη δεδομένων της βιομηχανίας διαφημίσεων του διαδικτύου, για \"απαίτηση να σε προστατέψει ο άντμιν πριν αναγκαστείς να αναζητήσεις το δίκιο σου αλλιώς\"?
Για να σε διευκολύνω, δεν χρειάζεται να ζητήσεις αύριο γραπτή ενημέρωση από τον σύλλογο ψυχολόγων για το αν αυτή η ιστοσελίδα τελεί υπό την αιγίδα του.
Σου απαντώ άμεσα ότι δεν τελεί υπό καμία αιγίδα. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι καθόλα νόμιμη, σύμφωνη με τις αρχές αυτού του τόπου και σύμφωνη με τον κώδικα δεοντολογίας (πχ, άρθρα 17,18 που αφορούν τις ιστοσελίδες ψυχολογίας).
Είναι επίσης εντελώς αναληθές το μήνυμα σου -που για να είμαι ειλικρινής πολύ καλά δεν το κατάλαβα- και που μιλά για κλοπή(?) - οικιοποίηση του λογότυπου του συλλόγου ψυχολόγων.
Να χαρείς, είσαι έξυπνος ενήλικας, μην πέφτεις στην παγίδα να βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα γιατί στις καταγγελίες που φωνάζεις ότι θα κάνεις, μηνύματα σου με απειλές, συκοφαντίες, βιαστικά συμπεράσματα και βαρύγδουπες εκφράσεις δεν σε βοηθούν.
Να σου πω και μια ιστορία που δεν έχει τύχει να την ξανα-αναφέρω εδώ στο φόρουμ. Κάποτε, εξέχοντα μέλη ενός συλλόγου (για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω ποιον σύλλογο εννοώ και ευτυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο και κατα καιρους εχουν εμφανιστει περισσοτεροι, οποτε δεν θα καταλάβετε ποιον εννοω), είχαν απειλήσει να κλείσουν το e-psychology.
Πριν τελειώσει η επικοινωνία μας, μου έκαναν πρόταση να κλείσω το e-psychology και να αναλάβω επιστημονικός υπεύθυνος στη σελίδα του συλλόγου. Τότε μόνο καταλαβα προς τι όλο το μένος για το e-psychology!!!
Ενας πολύ σημαντικός προσωποκεντρικός ψυχοθεραπευτής είπε ότι ακούμε μόνο τις ερωτήσεις στις οποίες μπορούμε να απαντήσουμε. Πραγματικά, παρόλο που διάβασα όλες τις συζητήσεις, εξακολουθώ να μην βλέπω απαντήσεις σου σε ότι αφορά, όχι τους λόγους για τους οποίους πασχίζεις να βελτιώσεις την κοινότητα (αυτοί είναι κατανοητοί και ευπρόσδεκτοι!), αλλά τους λόγους για τους οποίους απειλείς να κλείσεις μια κοινότητα που έχει ζωή 6 χρόνων, 4500 μελών και 100.000 μηνυμάτων την ώρα που εσύ, ζώντας μόλις 5 ημέρες σε αυτήν, δεν έχεις διόλου προλάβει να πιάσεις την μυρωδιά της, δεν έχεις διόλου επιδιώξει να τη ζήσεις ώστε να την κατανοήσεις και μετά να την κρίνεις με διάθεση να την βελτιώσεις και και με γνώμονα να \"σώσεις\" ανθρώπους όπως ευαγγελίζεσαι ότι βαθιά επιθυμείς ως ανθρώπινη ύπαρξη να κάνεις.
Εχθές είχα ξεκινήσει να σου γράφω ένα μήνυμα \"επικοινωνίας\". Εξοργίστηκα όμως και το διέγραψα διαβάζοντας ένα μήνυμα σου που έλεγε \"Γι αυτή και για άλλες αυτοκτονίες που έγιναν εξαιτίας του φόρουμ\", πράγμα που είναι απόλυτα αναληθές μιας και ούτε αυτή, ούτε άλλες αυτοκτονίες έγιναν εξαιτίας του φόρουμ. Άλλο πράγμα η απειλή απόπειρας, άλλο πράγμα η απόπειρα και άλλο πράγμα η αυτοκτονία! Θα έπρεπε Πάνο να γνωρίζεις πως με το να αποκρίνεται κάποιος σε μια ιδεοληψία, να μπαίνει μέσα σε αυτή και να προσπαθεί να την απαντήσει, θρέφει την ιδεοληψία και πράγματι δεν είναι θεραπευτικός.
Όμως, ότι δεν είναι θεραπευτικό, απέχει πάρα πολύ από το να αποτελέσει αίτιο ή αφορμή για απόπειρα αυτοκτονίας. Οι απόπειρες γίνονται για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα που ενιοτε αφορά τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας.
Ήταν λοιπόν βαριά η κατηγορία σου και άστοχη, αγγίζοντας επικίνδυνα τα όρια μια συκοφαντικής δυσφήμισης. Επιφυλάσσομαι να κρατήσω και να χρησιμοποιήσω αυτό το μήνυμα σου και μερικά ακόμη, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.
Τράβα Πάνο και κάνε ότι καταγγελίες θέλεις και λάβε ότι νόμιμα μέσα επιθυμείς προκειμένου να κλείσεις το φόρουμ που τόσο σε ενόχλησε. Για να είμαι ειλικρινής, αυτο το έργο το έχω ξαναδεί και με έχει κουράσει. Έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι άξιο διατριβής το γεγονος ότι αυτό το έργο ΠΟΤΕ δεν το έχω δει από ανθρώπους που ζουν το φόρουμ αλλά από ανθρώπους που εμφανίζονται ξαφνικά, πρώτα απειλούν και μετά προσπαθούν να ορίσουν την απειλή τους διαβάζοντας εσπευσμένα και προσπαθώντας να εκμαιεύσουν πληροφορίες και να ανακαλύψουν τι μεπτό μπορεί να έχει συμβεί εδώ αυτά τα 6 χρόνια.
Εχεις ωστοσο Πάνο τον λόγο μου οτι θα είμαι ολόψυχα εδώ να επικοινωνήσουμε, εάν αποφασίσεις να μείνεις χωρίς απειλές και συκοφαντικές δυσφημίσεις. Το εννοώ αυτό που γράφω και μου είναι πραγματικά εύκολο να το επιβεβαιώσω στην πράξη.
Και για να απαντήσω σε αυτό που \"επισήμως\" είναι το ερώτημα σου, θέλω να σου πω ότι η επιθετικότητα σε ένα δημόσιο βήμα έχει πολλούς τρόπους να αντιμετωπιστεί και οι ΜΗ συχνές διαχειστικές ενέργειες δεν σηματοδοτούν απουσία διαχείρισης. Κατά τη δική μου φιλοσοφία, ένα \'ευαίσθητο\' και δύσκολο φόρουμ θέλει ευαίσθητη διαχείριση και ως τέτοια εννοώ αυτή που είναι όσο το δυνατόν περισσότερο transparent.
Μια άμεση,αυστηρή και \"επιθετική\" διαχείριση της επιθετικότητας
1. δεν φροντίζει την επιθετικότητα αλλά την συμμορφώνει.
2. δεν αφήνει τους ανθρώπους να αναλάβουν την \'ευθύνη\' του εαυτού τους αλλά τους κλείνει σε μια γυάλα επίφασης ηρεμίας και τους κάνει να προστρέχουν στον γονιό, δικαστή, κατέχοντα εξουσία που διαμορφώνει τα όρια της γυάλας. Μια τέτοια συμπεριφορά, δεν απελευθερώνει αλλά ευνουχίζει και κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν νοείται από ενήλικα (διαχειριστική ομάδα) προς ενήλικες (μέλη).
Οφείλω ωστόστο να αναγνωρίσω ότι στα μηνύματα σου δέχτηκες αρκετές \"αντεπιθέσεις\" με ειρωνία και διάφορα ενοχλητικά σχόλια. Αν λοιπόν μπορώ να κάνω κάτι για να προστατέψω κι εσένα και το e-psychology και τα υπόλοιπα μέλη, είναι να κλείσω αυτό το θέμα και οποίος θέλει να συνεχίσει, ας το κάνει μέσω ιδιωτικής αλληλογραφίας. Το email
[email protected] είναι πάντα διαθέσιμο για τέτοιες συζητήσεις, αρκεί η ιδιωτικότητα της αλληλογραφίας να γίνει σεβαστή. Δεν θα ξεχάσω την ιδιωτική μου αλληλογραφία με μια συνάδελφο, μέλος του e-psychology ή οποία μετά από ανταλλαγή 3-4 emais, με ενημέρωσε ότι μεταφέρει αυτούσια την αλληλογραφία μας στον πρόεδρο του συλλόγου, προκειμένου να εκφέρει κι αυτός τις απόψεις του, διαμέσου της συναδέλφου! Περιττό να πω ότι εξοργίστηκα και διέκοψα αυτόματα την επικοινωνία μας, παρόλο που η επικοινωνία μας δεν είχε οτιδηποτε μεμπτό. Ακόμη και η αναφορά Πάνο \"οτι έχω ιδιωτική αλληλογραφία με τον τάδε\" συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής αλληλογραφίας.
Θα κλείσω λοιπόν το θέμα που έχει ξεσπάσει, μιας και και η συζήτηση δεν γίνεται πλέον με όρια αλλά με όρους. Επειδή όμως δεν μου αρέσει καθόλου να εχω τον τελευταίο λόγο, εκμεταλευόμενος το γεγονός ότι έχω στη διάθεση μου τα διάφορα διαχειριστικά εργαλεία, θα προχωρήσω στο κλείδωμα του όποιου σχετικού θέματος σε μία ημέρα από τώρα, προκειμένου να δωθεί ο απαραίτητος χρόνος σε οποιον από τους εμπλεκόμενους θέλει να εκφράσει κάποια τελευταία σχόλια. Από κει και πέρα, ας τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του, είτε στα δικαστήρια, είτε στους συλλόγους, είτε στην προσωπική του ζωή, είτε στην επαγγελματική και ας αφήσουμε το φόρουμ να επιστρέψει σε προηγούμενους ρυθμούς, πιο ήρεμους, πιο ειρηνικούς και αν θέλετε, πιο καλοκαιρινούς! Αρκετή ένταση έχουμε βιώσει όλοι με αυτή την ιστορία με την αφρούλα και το εκρού σόι της.