Originally posted by PETRAN
Quote:
Originally posted by claire
Quote:
Originally posted by krino
Quote:
Originally posted by claire
από τη στιγμή που θα διορίσει το παιδί μου στο δημόσιο.
και τωρα που ο διορισμος ψοφησε και αυτος.
τι χαρτι θα παιξει?
σιγα μην ψόφησε. γιατί? επειδή τους έκοψαν τα δώρα? από το να είσαι άνεργος καλύτερα διορισμένος και χωρίς δώρα.
Έτσι νομίζω και εγώ. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας εν μια νυχτί. Ο νεο-έλληνας έχει ένα τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς \"φάε για να μην σε φάνε\", \"εκμεταλεύσου κάθε ευκαιρία εδώ και τώρα χωρίς να σκέφτεσαι τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και χωρίς να νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο\", \"άραξε δικέ μου και πέρνα καλά και άσε τους άλλους να καίγονται\" και άλλους τέτοιους \"ψυχολογικούς αλγόριθμους\" με πολύ χαμηλή κοινωνική ευαισθησία και εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο και τις αρχές ενώ η γενικότερη κοινωνική παιδεία είναι πολύ χαμηλού επιπέδου κατα την γνώμη μου.
Όπως εύστοχα λέει και το άρθρο, ίσως να φταίει επειδή η Ελλάδα ήταν σκλάβοι για αιώνες στους τούρκους (και μετά πεσαν θύματα εκμετάλευσης μεγάλων δυνάμεων κάνοντας τους πολίτες να βλέπαν τις αρχές με καχυποψία και σαν εχθρούς) ίσως και το ότι γενικότερα η Ελλάδα είναι μια πολύ νεότερη δημοκρατία (παρ όλο που ιστορικά-ω μα τι ειρωνία- η δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτούς τους τόπους. Γεωγραφικά τουλάχιστον...) ίσως, ίσως...το θέμα είναι ότι για τον ένα η τον άλλο λόγο αυτοί οι στερεοτυπικοί τρόποι συμπεριφοράς (\"scripts\"-όπως τα λένε οι ψυχολόγοι- η απλά και πολύ πιο όμορφα \"νοοτροπίες\" ελληνιστί) αποδείχθηκαν τρομερά δυσλειτουργικοί. Τέτοιες αλλαγές (όπως η αποδυνάμωση του δημοσίου)μπορεί να φέρουν κάποια μικρή ανακούφιση αλλά δεν θα αλλάξουν το \"underlying cause\", την αιτία, τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.
Ίσως μια πιο \"βίαιη\" και επιθετική παρέμβαση όπως η θέσπιση πολυ πιο αυστηρών νόμων, η παραδειγματική τιμωρία κάποιων καρεκλοκένταυρων (που φαγαν πολλά χρήματα) με φυλάκιση και η θέσπιση κάποιων οφελών η ελκυστικών bonus για αυτούς που είναι νομοταγείς να φέρει κάποιο ταρακούνημα η έστω κάποια μικρή αλλαγή. Όμως τέτοιες \"συμπεριφορικές\" αλλαγές (για να χρησιμοποιήσω και ψυχολογική ορολογία!) δεν νομίζω να είναι αρκετές από μόνες τους. Θέλει και το \"γνωστικό\" κομμάτι την αλλαγή του τρόπου σκέψης (ίσως ακόμα και το \"ψυχοδυναμικό\"-την συνειδητοποίηση και την εκπαίδευση για του τι μας έφερε στο σημείο που μας έφερε, ίσως να βοηθούσε και αυτό) με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβουμε όλοι στο συλλογικό επίπεδο ότι να \"μην κάνεις όλα αυτά που μας μάθαν\" και να τα \"κάνεις αλλιώς\" μπορεί να μας δυσκολεύει τώρα αλλά θα έχει καλές επιπτώσεις στο σύνολο και σε όλους μας. Θέλει όλα αυτά μαζί και δεν βλέπω για το πως μπορεί να γίνει σε τέτοια κλίμακα!
Το γενικότερο μέρος του πληθυσμού-εμείς!- έχει μάθει έτσι και ίσως δεν έχει και το κατάλληλο επίπεδο και \"state of mind\" να δεχθεί-και το σημαντικότερο-να αφομοιώσει (αφομοιώσουμε) εντελώς διαφορετικούς τρόπους σκέψεις, νοοτροπίες και συνήθειες. Συγνώμη αλλά πραγματικά δεν βλέπω κάποια διέξοδο. Δυστυχώς.