Αγοραφοβία / Πώς να αρχίσω να αισθάνομαι άνετα σε πολυκοσμία;
Με λένε twwphone και είμαι 30 ετών. Ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής ούτε έκανα εύκολα φιλίες και σχέσεις. Έχω λίγους φίλους (κυρίως από δουλειά) με τους οποίους μιλάω και συναναστρέφομαι έξω από την δουλειά (όχι πολύ συχνά βέβαια).
Έχω (έτσι πιστεύω δηλαδή...) πρόβλημα αγοραφοβίας. Όποτε βγαίνω έξω μόνος μου (χωρίς παρέα) και όταν θέλω να πάω κάπου χωρίς συγκεκριμένο σκοπό (να μην πηγαίνω δουλειά, να μην πηγαίνω να αγοράσω κάτι, κτλ) αισθάνομαι πολύ άβολα σε όλη την διαδρομή και όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους. Είναι σαν όλοι να με κοιτάζουν και να με σχολιάζουν αρνητικά! Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό αλλά τον τελευταίο καιρό αυτό έχει γίνει πολύ έντονο. Όταν περπατάω ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους αλλάζω 10 χρώματα και ιδρώνω από το άγχος μου! Να κάτσω για καφέ μόνος μου; Παλιότερα μπορούσα (έστω και με δυσκολία), τώρα ΑΔΥΝΑΤΟ!
Πως αντιμετωπίζετε αυτό; Μία λύση θα ήταν να βγαίνω πάντα με παρέα. Δεν είναι λύση όμως! Θέλω/πρέπει να γνωρίσω και άλλους ανθρώπους. Δεν θέλω να μείνω στάσιμος! Και άλλη λύση να κλειστώ τελείως στον εαυτό μου και να πάψω να βγαίνω έξω ή να κάνω κάτι έξω από την καθημερινότητα και την ρουτίνα! (οκ, αυτό ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι λύση... :o).
Το έχετε αντιμετωπίσει ποτέ αυτό; Πώς το ξεπεράσατε;
Πείτε ότι είστε σε ένα καφέ, ή σε ένα εστιατόριο/ταβέρνα/φαστφουνταδικο με την παρέα σας ή με την κοπέλα σας ή το αγόρι σας. Θα σας φαινόταν περίεργο στο απέναντι τραπέζι να κάθετε κάποιος μόνος του; Θα το σχολιάζετε αρνητικά, θα κάνατε πλάκα μεταξύ σας, θα το θεωρούσατε κάτι περίεργο και δεν θα του δίνατε σημασία ή θα το θεωρούσατε κάτι φυσιολογικό/συνηθισμένο - κάτι μου μπορεί να κάνατε και εσείς - και δεν θα του δίνατε σημασία; Παρακαλώ απαντήστε ειλικρινά - θα με βοηθούσε πραγματικά.
Ευχαριστώ.