Διαζύγιο - επιμέλεια τέκνων - ψυχολογική αστάθεια - νέα αρχή - μοναξιά - αγάπη...
Καλημέρα σας,
Μπαίνω στην διαδικασία να ξεκινήσω ένα καινούριο νήμα στο φόρουμ αυτό και θα παρακαλούσα όποιον έχει την διάθεση να βοηθήσει να το κάνει.
Ας συστηθώ
Γιώργος, ετών 41, πατέρας κόρης ετών 14 και κόρης μηνών 9, σύζηγος (για πολύ λίγο ακόμα), αποξενωμένος τόσο από πατρική οικογένεια όσο και από φίλους, με σχετικά μέτριο οικονομικό παρών αλλά προδιαγεγραμμένο πολύ άσχημο οικονομικό μέλλον.
Βασικά στοιχεία χαρακτήρα (όσο αντικειμενικά μπορεί να γράφει κάποιος για τον εαυτό του) : έντονη δοτικότητα, κλειστός τύπος όσον αφορά τον ευατό μου, ανοιχτός τύπος όσον αφορά άλλους,
Καλούμε να διαχειριστώ σωστά το επερχόμενο διαζύγιό μου.
Σαν πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας και σαν πρώτο πρόβλημα (πέρα από τις δυσκολίες προσαρμογής του εαυτού μου στις νέες συνθήκες) έχω την αναζήτηση της καλίτερης δυνατής λύσης όσον αφορά την επιμέλεια των παιδιών μας και με αυτό θα ξεκινήσω ρωτόντας μερικά πράγματα στα οποία δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις. Όλα τα παρακάτω ερωτηματικά προκύπτουν από την θέλησή μου να κατανοήσω πως δύο γονείς που νοιάζονται για τα παιδιά τους πρόκειται να προχωρήσουν σε μία διαδικασία συννενόησης για την εξέυρεση της καλίτερης λύσης όσον αφορά την επιμέλεια, τον τόπο διαμονής και τα "δικαιώματα επίσκεψης" (το έβαλα σε παρένθεση γιατί δεν μπορώ να δεχτώ καν ότι υπάρχει τέτοιος όρος) του γονέα που δεν διαμένει με τα παιδιά.
1) Κάθε παιδί αυτονόητα έχει δύο γονείς που το αγαπούν. Υπάρχει άραγε κάποιο "μέτρο" αυτής της αγάπης? Υπάρχει κάποιος τρόπος ποσοτικής ή ποιοτικής σύγκρισης της αγάπης αυτής και κάποιο προβάδισμα του ενός από τον άλλον γονέα? Υπάρχει δηλαδή κάποιος που ξέρει και είναι σίγουρος για αυτό ότι ένας από τους δύο γονείς αγαπάει περισσότερο τα παιδιά από τον άλλο γονέα και αυτό θα καθορίσει το τί είναι καλίτερο για δύο παιδιά οι γονείς των οποίων αποφασίζουν να χωρίσουν
2) Κάθε παιδί αυτονόητα έχει δύο γονείς που θέλουν να βρίσκονται πλάι του σε κάθε στιγμή της ζωής του. Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να γνωρίζουμε εάν ένα παιδί χρειάζεται περισσότερο τον έναν ή τον άλλον γονέα δίπλα του την ώρα που τρώει? την ώρα που παίζει? την ώρα που ξεκουράζεται? την ώρα που κοιμάται? την ώρα που γελάει? την ώρα που κλαίει? την ώρα που θέλει να μιλήσει? την ώρα που θέλει να σιωπήσει? την κάθε ώρα της ζωής του?
3) Ενα παιδί έχει ανάγκη από το να νιώθει την φυσική παρουσία των γονιών του ή έχει περισσότερο ανάγκη από ένα σπίτι, ένα δωμάτιο, ένα περιβάλλον σταθερό?
Δεν θα ήθελα εξαρχής να σας κουράσω με παραπάνω ερωτήματα, προβλήματα, σκέψεις, αισθήματα, καταστάσεις που βιώνω. Νιώθω την ανάγκη να γράψω πάρα πολλά πράγματα. Να βγάλω έξω από εμένα πολλά ακόμα και αν δεν τα διαβάσει κανένας πέρα από εμένα. Να βρώ ένα μέρος να ακουμπήσω μεγάλο φορτίο. Να νιώσω λίγη δροσιά μέσα σε μία μέρα καύσωνα. Συγχωρέστε με όμως για την μεγαλύτερη (μιας και είναι πιο άμεση χρονικά) ανάγκη που έχω να επικεντρωθώ στο να κατανοήσω πως είναι δυνατόν ένας πατέρας να δεχτεί ότι θα είναι επισκέπτης στην ζωή των παιδιών του.