Ας μιλησουμε για τις φοβιες...
πριν απο ολα, οσα γραφω ειναι αυστηρα δικες μου αποψεις.
Ξεκινησα αυτο το νημα, με το σκεπτικο οτι λιγα βιβλια που διαβασα για τις φοβιες ηταν απλα και μονο θεωρητικες σοφιες απο τις οποιες δεν μπορεσα να αποκομισω τιποτα καινουριο.
Εμαθα πολλα για τα επιπεδα φοβου αλλα τιποτα για το πως ξεπερνιεται ο φοβος.
Παντου διαβαζα οτι το να το ξεπερασεις μια φοβια θα ερθει μονο του καθως θα κανεις πραξεις αυτα που σκεφτεσαι αλλα φοβασαι να τα κανεις....
Χαιρω πολυ,
οταν κανεις πραξη αυτα που φοβασαι τοτε παυουν να ειναι φοβιες...
και με αυτα το "τσιτατο" ας προχωρησω και εγω στα δικα μου τσιτατα.
Αφου επιστημονες μπορουν να λενε αφοβα (και συνηθως να πληρωνοται για αυτο) προφανως εμενα αυτο το δικαιωμα μου περισευει.
Αρα,
1. Οταν βλεπουμε καποιον με τις ιδιες περιπου δυναμεις να κανει κατι, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι μπορουμε και εμεις ασχετα αν φοβομαστε οτι μας ειναι αδυνατον.
2. Ο φοβος σαν συναισθημα ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα απο την πραξη αυτη καθ' αυτη.
Εγω προσωπικα σε οσους αισθανονται φοβιες θα προτεινα κατι εντελως πρακτικο,
Χρησιμοποιηστε ενα τετραδιο (κατι σαν μικρο ημερολογιο) και καταγραψτε τωρα αυτο που σας φοβιζει.
Γραψτε λιγες λεπτομερειες για αυτο, χρησιμοποιωντας παντα ημερομηνια.
Συνεχιζετε να γραφετε με σταθερους ρυθμους (πχ 2 φορες το μηνα η και περισσοτερο) παντα με ημερομηνια και οσες λεπτομερειες θελετε τι ακριβως κανατε.
Καποια στιγμη αρχιστε να συγκρινετε εγραφη με εγραφη και δειτε ποια ειναι η εξελιξη πανω στην (η στις) φοβια(ες) σας.
Βεβαια μια παρομοια δουλεια κανει και ο ψυχολογος αλλα εγω εμμενω οτι οι εσωτερικες ενδοσκοπησεις ειναι καλυτερες και απο τους καλυτερους ψυχολογους.
Εχω και αλλες σκεψεις τις οποιες θα γραψω αργοτερα.